2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Virtuális gyertyagyújtás: advent a koronavírus idején – Így várja idén Kalocsa a karácsonyt

Helyszín: Online
Dátum: 2020. november 29., vasárnap 16:00
Virtuális gyertyagyújtás: advent a koronavírus idején – Így várja idén Kalocsa a karácsonyt

Városunk népszerű közösségi eseményei voltak hosszú évek óta az adventi gyertyagyújtó alkalmak, amelyen egyházi elöljárók ünnepi üzeneteivel, valamint alkalomhoz illő kulturális műsorral készülhettek lelkiekben a karácsonyra kicsik és nagyok, a karácsonyi vásárban sülő kürtőskalácsok, gőzölgő forralt bor fűszeres illatába burkolózva. Ez utóbbit sajnos most hozzá kell képzelnünk, vagy otthon gondoskodnunk róla, hiszen a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendezvénytilalom nem engedi, hogy a megszokott módon tartsuk meg a gyertyagyújtó alkalmakat. Ehelyett a rendezvény a virtuális térbe vonul.

Nagy kár, hogy épp most szorít be otthonainkba a járvány – bár az ilyesmi sose jön jókor –, mivel épp idén megújult külsőségek emelték volna a gyertyagyújtó ünnepségek fényét, ugyanis vadonatúj adventi koszorút készítettek a Vagyonhasznosítási Kft. munkatársai, amelyet valódi gyertyát formázó, kalocsai motívumokkal ékesített égőkkel díszítettek.

Szép nagy karácsonyfánk is lesz – az adventben, vagy a karácsonyi ünnep során egyénileg föltétlen keressük föl családostul! –, és aki nem látott még ilyet, portálunkon azt is megnézheti, hogy hogyan vágnak ki és tesznek teherautó platójára egy ilyen hatalmas fát.

A sétálóutcában fölállított karácsonyfa alatt ugyan nem gyűlhetünk össze, ennek ellenére a város vezetősége és a rendezvényeket szervező Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai is fontosnak tartották, hogy ne törjön meg a nagy népszerűségnek örvendő, már az ünnep részévé vált ünnepségsorozat hagyománya. Ezért döntöttek úgy, hogy virtuális formában tartják meg az alkalmakat, de annak minden kísérőelemével együtt: lesz vallásos elmélkedés, tekintettel az ünnep egyházi eredetére, lesz kulturális műsor minden alkalommal, és a tervek szerint lesz a virtuális térben közvetített gyertyagyújtás is mostantól karácsonyig minden vasárnap – tudtuk meg Tóth Emesétől, a Művelődési Központ Intézményvezetőjétől.

Az intézményvezető elmondta: a belváros díszkivilágítását ma délután négy órakor kapcsolják föl, és hétről-hétre vasárnaponként a 17 órai híradó után, negyed hattól a Kalocsa TV sugározza az elhangzó köszöntőt és a kapcsolódó – „konzerv”, azaz korábban készült felvételről közvetített – kulturális műsort. Ezt az adást a városi televízió este nyolc órai híradó után, negyed kilenckor megismétlik majd, vélhetően elérhető lesz a televízió Youtube-csatornáján, és számos megosztáson keresztül is.

Az egyes alkalmak tervezett programjáról a Művelődési Központnak az idei gyertyagyújtások szervezését koordináló munkatársa, Tamás Csabáné Kézér Lilla Kata tájékoztatta portálunkat. aki azt is elmondta, hogy a tervek szerint a gyertyagyújtó alkalmakat élőben is követhetjük majd dr. Filvig Géza polgármester közéleti közösségi oldalán.

A szervező elmondta, hogy a szándék szerint a fölhasználandó videós anyagokat kifejezetten erre az alkalomra készítik majd a közreműködők. Ez alól épp az első alkalom amiatt lesz kivétel, mert sajnos az óvoda kollektívája és növendékei épp a szereplésre való fölkészülés, és a felvétel elkészítésének idejére kerültek karanténba egy nevelő koronavírus-fertőződése miatt, amint arról portálunkon is olvashattak.
Az óvodát érintő karantén holnap jár le, tehát hétfőn már újra fogadja a Csokonai óvoda a gyermekeket.

A gyertyagyújtó ünnepségek tervezett programja a következő:

 • November 29. 16.00
  Első gyertyagyújtás + díszfények fölkapcsolása
  Ünnepi köszöntőt mond: Bálint Miklós a Kalocsai Pünkösdi Gyülekezet lelkésze
  Műsor: Csokonai Utcai Óvoda (2018-as felvételről)
 • December 6., 16.00
  Második gyertyagyújtás
  Köszöntőt mond: Gera-Csontos Hajnalka református lelkész
  Műsor: Liszt Ferenc AMI növendékei
 • December 13., 16.00
  Harmadik gyertyagyújtás

  Köszöntő: Farkas Sándor evangélikus lelkipásztor
  Műsor: Belvárosi Általános Iskola növendékei
 • December 20., 16.00
  Negyedik Gyertyagyújtás

  Köszöntőt mondanak:
  dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek
  – dr. Filvig Géza polgármester
  Műsor: Pulya Csaba szaxofon minikoncert


A MA DÉLUTÁN NÉGYKOR KEZDŐDŐ VIRTUÁLIS GYERTYAGYÚJTÓ ÜNNEPÉLYHEZ AZ E TÉREN „ELSŐBÁLOZÓ” SZERVEZŐKNEK SOK SZERENCSÉT, OLVASÓINKNAK PEDIG JÓ SZÓRAKOZÁST KÍVÁNUNK!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK