2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Virtuális gyertyagyújtás: advent a koronavírus idején – Így várja idén Kalocsa a karácsonyt

Helyszín: Online
Dátum: 2020. november 29., vasárnap 16:00
Virtuális gyertyagyújtás: advent a koronavírus idején – Így várja idén Kalocsa a karácsonyt

Városunk népszerű közösségi eseményei voltak hosszú évek óta az adventi gyertyagyújtó alkalmak, amelyen egyházi elöljárók ünnepi üzeneteivel, valamint alkalomhoz illő kulturális műsorral készülhettek lelkiekben a karácsonyra kicsik és nagyok, a karácsonyi vásárban sülő kürtőskalácsok, gőzölgő forralt bor fűszeres illatába burkolózva. Ez utóbbit sajnos most hozzá kell képzelnünk, vagy otthon gondoskodnunk róla, hiszen a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendezvénytilalom nem engedi, hogy a megszokott módon tartsuk meg a gyertyagyújtó alkalmakat. Ehelyett a rendezvény a virtuális térbe vonul.

Nagy kár, hogy épp most szorít be otthonainkba a járvány – bár az ilyesmi sose jön jókor –, mivel épp idén megújult külsőségek emelték volna a gyertyagyújtó ünnepségek fényét, ugyanis vadonatúj adventi koszorút készítettek a Vagyonhasznosítási Kft. munkatársai, amelyet valódi gyertyát formázó, kalocsai motívumokkal ékesített égőkkel díszítettek.

Szép nagy karácsonyfánk is lesz – az adventben, vagy a karácsonyi ünnep során egyénileg föltétlen keressük föl családostul! –, és aki nem látott még ilyet, portálunkon azt is megnézheti, hogy hogyan vágnak ki és tesznek teherautó platójára egy ilyen hatalmas fát.

A sétálóutcában fölállított karácsonyfa alatt ugyan nem gyűlhetünk össze, ennek ellenére a város vezetősége és a rendezvényeket szervező Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai is fontosnak tartották, hogy ne törjön meg a nagy népszerűségnek örvendő, már az ünnep részévé vált ünnepségsorozat hagyománya. Ezért döntöttek úgy, hogy virtuális formában tartják meg az alkalmakat, de annak minden kísérőelemével együtt: lesz vallásos elmélkedés, tekintettel az ünnep egyházi eredetére, lesz kulturális műsor minden alkalommal, és a tervek szerint lesz a virtuális térben közvetített gyertyagyújtás is mostantól karácsonyig minden vasárnap – tudtuk meg Tóth Emesétől, a Művelődési Központ Intézményvezetőjétől.

Az intézményvezető elmondta: a belváros díszkivilágítását ma délután négy órakor kapcsolják föl, és hétről-hétre vasárnaponként a 17 órai híradó után, negyed hattól a Kalocsa TV sugározza az elhangzó köszöntőt és a kapcsolódó – „konzerv”, azaz korábban készült felvételről közvetített – kulturális műsort. Ezt az adást a városi televízió este nyolc órai híradó után, negyed kilenckor megismétlik majd, vélhetően elérhető lesz a televízió Youtube-csatornáján, és számos megosztáson keresztül is.

Az egyes alkalmak tervezett programjáról a Művelődési Központnak az idei gyertyagyújtások szervezését koordináló munkatársa, Tamás Csabáné Kézér Lilla Kata tájékoztatta portálunkat. aki azt is elmondta, hogy a tervek szerint a gyertyagyújtó alkalmakat élőben is követhetjük majd dr. Filvig Géza polgármester közéleti közösségi oldalán.

A szervező elmondta, hogy a szándék szerint a fölhasználandó videós anyagokat kifejezetten erre az alkalomra készítik majd a közreműködők. Ez alól épp az első alkalom amiatt lesz kivétel, mert sajnos az óvoda kollektívája és növendékei épp a szereplésre való fölkészülés, és a felvétel elkészítésének idejére kerültek karanténba egy nevelő koronavírus-fertőződése miatt, amint arról portálunkon is olvashattak.
Az óvodát érintő karantén holnap jár le, tehát hétfőn már újra fogadja a Csokonai óvoda a gyermekeket.

A gyertyagyújtó ünnepségek tervezett programja a következő:

 • November 29. 16.00
  Első gyertyagyújtás + díszfények fölkapcsolása
  Ünnepi köszöntőt mond: Bálint Miklós a Kalocsai Pünkösdi Gyülekezet lelkésze
  Műsor: Csokonai Utcai Óvoda (2018-as felvételről)
 • December 6., 16.00
  Második gyertyagyújtás
  Köszöntőt mond: Gera-Csontos Hajnalka református lelkész
  Műsor: Liszt Ferenc AMI növendékei
 • December 13., 16.00
  Harmadik gyertyagyújtás

  Köszöntő: Farkas Sándor evangélikus lelkipásztor
  Műsor: Belvárosi Általános Iskola növendékei
 • December 20., 16.00
  Negyedik Gyertyagyújtás

  Köszöntőt mondanak:
  dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek
  – dr. Filvig Géza polgármester
  Műsor: Pulya Csaba szaxofon minikoncert


A MA DÉLUTÁN NÉGYKOR KEZDŐDŐ VIRTUÁLIS GYERTYAGYÚJTÓ ÜNNEPÉLYHEZ AZ E TÉREN „ELSŐBÁLOZÓ” SZERVEZŐKNEK SOK SZERENCSÉT, OLVASÓINKNAK PEDIG JÓ SZÓRAKOZÁST KÍVÁNUNK!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés