2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ordason felpörgött a Csapadékvíz-elvezető projekt megvalósítása - A júniusi nagy esőzés is bizonyította a szükségességét

Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 19., 07:58

Bács-Kiskun megyében, a megyei önkormányzat által koordinált TOP pályázati forrásból, még 2021. júliusában 23 település több mint 4 milliárd forintot nyert a csapadékvíz elvezetési gondok megoldására. A kalocsai járásából Bátya, Dunapataj, Dunatetétlen, Géderlak, Öregcsertő, Ordas összesen mintegy 650 millió forintból újíthatja meg csapadékvíz-elvezető rendszerét, több településen záportározókat is építenek. Ez utóbbival bővített beruházás van folyamatban Ordason, a község a nagyprojekten belül 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg, hogy több utcából, két irányba, két záportározóba jusson a csapadékvíz, visszatartva azt. Az elmúlt heti, különösen a hétvégi nagy esőzések is igazolták a beruházás hasznosságát: az eddig gondot okozó, közterületeken összegyűlő, ingatlanokat veszélyeztető csapadékvíz a már elkészült szakaszokról a befogadóba került.

A beruházás megvalósításáról szólva Szabó Zsolt, az 1990. óta töretlenül, immár nyolcadik ciklusra megválasztott polgármester elmondta:

A klímaváltozás tagadhatatlanul itt van a mindennapjainkban, és a jelenléte egyre többször idéz elő szélsőséges időjárási körülményeket. Ez a megállapítás az elmúlt hetekben és a hétvégén is igazolódott: a fejlesztéssel nem érintett területeken a rövid idő alatt, nagy intenzitással lezúduló, nagy mennyiségű esőt nem tudták befogadni a csapadékvíz - elvezető rendszerek, ezzel önkormányzati és lakossági ingatlanok kerültek veszélybe. Szerencsére a valamivel több, mint 50 százalékos készültségi fokon álló, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által koordinált TOP-os pályázat keretében, 60 millió forint vissza nem térítendő támogatási összegből megvalósuló csapadékvíz elvezetés (Projektazonosító: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00053)révén több utcában már megbirkóztunk ezzel a veszéllyel. A hirtelen lezúduló esővíz a már elkészült szakaszokon nem okozott gondot. Ugyan a megvalósítás hivatalos vége, 2023. március 31. még messze van, de a beruházás vélhetően már idén nyár végére teljes egészében befejeződik. A projekt megteremti az önkormányzati és lakosság épületek biztonságát a káros csapadékvizek akadálytalan elvezetésével. Szerencsére - a kivitelező gyors kiválasztásának köszönhetően - az építőipari árak nagymértékű emelkedése ezt a projektet nem érinti. A kivitelezővel folytatott tárgyalások szerint tartani fogják a vállalkozói díjat”– mondta Szabó Zsolt.


A polgármester hozzátette: A beruházás nagyobbik, az árkok burkolásával is járó része a Tölgyfa utcában már magas készültségi fokot mutat, a kivitelező jelenleg a Zöldfa utcában dolgozik, de a két befogadó végleges kialakítása még hátra van.

A polgármester ezúton is a lakosság megértését és munkálatokkal érintett területeken való figyelmesebb közlekedését kérte.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK