2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

„Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak!” – Ludasszállási Szent Hubertusz misével megkezdődött a szarvasbika vadászati idénye

Illés György Cinó  |  2023. 09. 08., 08:10

Szeptember 2-án, szombaton tartották a hagyományos vadászati évadnyitó ünnepet a ludasszállási Szent Hubertusz Kápolnánál. A kápolnát a szakmári Tóth Kálmán saját költségére újítatta föl, miután vadászat közben igen romos állapotban rátalált. A felszentelésére Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket kérték föl, aki az első években az itteni misék celebránsa is volt, és ő jelölte ki erre az alkalomra szeptember első szombatját, tekintettel arra, hogy a magyar erdők királya, a gímszarvas bika vadászati idénye szeptember elsejével kezdődik. Ennek jeleként eddig minden évben az oltár előtt ravatalra helyeztek egy-egy kapitális példányt, ami most sem maradt el.

Amint megtudtuk, a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság területén elejtett, páratlan 14-es gímszarvas bika került ravatalra, amely a vadászat vezetőjének becslése szerint kizsigerelve mintegy 170 kilogrammot nyomott, zsigerelés előtt bizonyára meghaladta a két mázsát.

A vadászünnepet a Bácska Vadászkürt Egyesület tagjainak zenei szolgálata tette emlékezetesebbé, akik már a mise előtt fanfárt fújtak, majd a mise alatt és után is többször megörvendeztették játékukkal a megjelenteket, előadva többek közt a Vadászindulót is.


1887-ben emeltek hajlékot e helyen teremtő Istennek, amelyet aztán a gazdátlanság és az idő romba döntött. Köszönet azoknak, akik szívükbe zárták, rendbe tették, és üdvözlet azoknak, akik idén is eljöttek ide Ludasszállásra."– köszöntötte az egybegyűlteket a szentmisét bemutató dr. Mészáros István.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A Hubertus-miséknek általában kettős célja a nem vadászók felé való nyitás, a vadászati tevékenység bemutatása, népszerűsítése, illetve a vadászok közösségének összefogása – mutatott rá Mészáros István, hozzátéve: Ludasszálláson ez kiegészül még kettővel, az ide Isten házát építők örökébe lépve megülni a templombúcsút, illetve leróni tiszteletünket az egykor itt éltekről.

– 1887-es fölszentelése óta ebben az Isten házában voltak szentmisék, keresztelők, imádkoztak alkalmas időjárásért, jó termésért. Vagyis olyan szent hely ez, amit a hívő közösség ragaszkodó szeretettel vett körül. (…) Itt, Ludasszálláson, bármilyen hihetetlen ez most, laktak, éltek és haltak. Nem nagy lélekszámú, de eleven közössége volt ennek a szállásnak, és mi rájuk is emlékezünk, a családokra, fiatalokra, öregekre.

Milyen jó lehetett itt nekik, mert nem a mai agyonhajszolt, sarkaiból kiforgatott, istentelen világban éltek, háborús fenyegetettségben és migránsáradattal a nyakukban, hanem megelégedve azzal, amijük volt, két lábbal a földön, szemet az égre emelve, mert hova máshova?!”Mészáros István idézte XVI. Benedek pápai szolgálata ünnepélyes megkezdésekor mondott gondolatát: „A külső pusztaságok sokasodnak a világban, mert oly hatalmassá vált a belső pusztaság”, hozzáfűzve:

Ezért is van nagy szükség az ilyen oázisokra, mint Ludasszállás, egy tiszta forrás itt, a semmi közepén.”

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK