2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyes átadták Uszód első bölcsődéjét – Már most nagyobb az igény, mint a férőhelyek száma

Zsiga Ferenc  |  2022. 08. 15., 14:18

Uszód községben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásában lévő TOP pályázati forrásból, 21,7 millió forint önerő biztosítása mellett épült meg és már augusztus végén megkezdi működését a település első, minden igényt kielégítő mini bölcsődéje. Az óvoda szomszédságában, egy az önkormányzat által vásárolt épület helyén elkészült létesítményt Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, Bedi Gyula polgármester és Filus Angelika, a Kék-Sziget Óvoda, egyben a bölcsőde vezetője augusztus 14-én, a falunapi programsorozat keretében avatta fel. A nemzetiszínű szalag átvágását követően bárki megtekinthette a kívül-belül esztétikus, a lakosság többségi véleménye alapján Csemete Nevelde névre keresztelt, településképi jelentőséggel bíró bölcsődét. Az új intézmény más pályázati forrásnak köszönhetően új úton és új térköves járdán közelíthető meg.

Mint ünnepi beszédében a beruházás egyes állomásait részletező Bedi Gyula polgármester elmondta:

Az önkormányzat egy az óvoda közvetlen szomszédságában lévő házat vásárolt meg, majd annak elbontása után, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 111,248 millió forint TOP pályázati forrásából, továbbá 21,761 millió forint önkormányzati hozzájárulásból építtette meg a nyolc férőhelyes mini bölcsődét. A közbeszerzési eljárást 2020. szeptemberében hirdették meg, azt a kalocsai székhelyű Generál Kft. nyerte. A megvalósítás Galambos Csaba tervei alapján, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzselése mellett, 2021. január 10-én kezdődött. Ehhez képest a műszaki átadás már 2022. márciusában megtörtént. Ebben az időszakban erre a projektre másik két pályázatot is nyert az önkormányzat: JETA forrásból a református templomtól a bölcsődéig elkészült egy térköves járdaszakasz, a Magyar Falu Program segítségével pedig a bölcsőde előtti Deák Ferenc utca burkolatát két ütemben újították fel. Az önkormányzat a használatba vételi engedélyt 2022. június 5-én, a működési engedélyt 2022. július 2-án kapta meg. A Csemete Nevelde mini bölcsőde maximum 8 gyermek nevelését, gondozását végezheti, ám amennyiben a gyerekek között legalább egy, kettő évesnél fiatalabb van, csak 7 gyermek járhat az intézménybe.”– mondta a polgármester, hozzátéve:

A legkorszerűbb építőipari anyagokból és technológiával épült bölcsődét napelemes rendszerrel is ellátták. A rendelkezésre álló fejlesztési forrás a bölcsőde berendezését, a játékokat, az udvar kialakítását is magába foglalja.”Az önkormányzat óvodájával egy intézményt alkotó bölcsődébe a szülők már beíratták az első gyermekeket, akik szüleinek a polgármester a neves alkalomból, emléklapot adott át. Már az első beíratáskor nagyobb volt az igény, mint a rendelkezésre álló férőhelyek száma, tehát a bölcsőde kihasználtságával bizonyosan nem lesz probléma. A polgármester végezetül név szerint is megköszönte mindazok segítségét, közreműködését, akik a bölcsőde megvalósításáért dolgoztak.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Rideg László beszédében megyei kitekintést adott a már befejezett és befejezés előtt álló TOP fejlesztésekről. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke rámutatott: a megye mind a 119 településén megvalósult fejlesztés, ennek keretében több mint 600 vadonatúj létesítmény készült el, és még 50-60 építése folyamatban van. Az elnök külön megköszönte a települések beruházásainál projektmenedzseri feladatokat ellátó munkatársai segítségét, akik hihetetlen adminisztratív munkát végeznek, hogy az elszámolások az uniós elvárásoknak megfeleljenek. Rideg László aláhúzta: az országban egyetlen megye sem hozott létre ilyen szakmai csapatot. A megyében több mint 50 bölcsőde épült, zömében olyan településeken, ahol még soha nem volt bölcsőde. Uszód is ezek közé tartozik.  Amelyik település bölcsődefejlesztésre pályázott, az kivétel nélkül megkapta a lehetőséget. Legyenek büszkék az új bölcsődéjükre és használják egészséggel – zárta szavait Rideg László.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A beszédek elhangzása után az óvodások adtak műsort, majd az épületet Farkas István református lelkész és Kovács Ferenc katolikus plébános áldotta, illetve szentelte meg. A nemzetiszínű szalag átvágása után a jelenlévők belülről is megtekintették az új bölcsődét, a kicsik természetesen azonnal birtokba vették az udvari játékokat.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 28., 08:54
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK