2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyes átadták Uszód első bölcsődéjét – Már most nagyobb az igény, mint a férőhelyek száma

Zsiga Ferenc  |  2022. 08. 15., 14:18

Uszód községben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásában lévő TOP pályázati forrásból, 21,7 millió forint önerő biztosítása mellett épült meg és már augusztus végén megkezdi működését a település első, minden igényt kielégítő mini bölcsődéje. Az óvoda szomszédságában, egy az önkormányzat által vásárolt épület helyén elkészült létesítményt Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, Bedi Gyula polgármester és Filus Angelika, a Kék-Sziget Óvoda, egyben a bölcsőde vezetője augusztus 14-én, a falunapi programsorozat keretében avatta fel. A nemzetiszínű szalag átvágását követően bárki megtekinthette a kívül-belül esztétikus, a lakosság többségi véleménye alapján Csemete Nevelde névre keresztelt, településképi jelentőséggel bíró bölcsődét. Az új intézmény más pályázati forrásnak köszönhetően új úton és új térköves járdán közelíthető meg.

Mint ünnepi beszédében a beruházás egyes állomásait részletező Bedi Gyula polgármester elmondta:

Az önkormányzat egy az óvoda közvetlen szomszédságában lévő házat vásárolt meg, majd annak elbontása után, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 111,248 millió forint TOP pályázati forrásából, továbbá 21,761 millió forint önkormányzati hozzájárulásból építtette meg a nyolc férőhelyes mini bölcsődét. A közbeszerzési eljárást 2020. szeptemberében hirdették meg, azt a kalocsai székhelyű Generál Kft. nyerte. A megvalósítás Galambos Csaba tervei alapján, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzselése mellett, 2021. január 10-én kezdődött. Ehhez képest a műszaki átadás már 2022. márciusában megtörtént. Ebben az időszakban erre a projektre másik két pályázatot is nyert az önkormányzat: JETA forrásból a református templomtól a bölcsődéig elkészült egy térköves járdaszakasz, a Magyar Falu Program segítségével pedig a bölcsőde előtti Deák Ferenc utca burkolatát két ütemben újították fel. Az önkormányzat a használatba vételi engedélyt 2022. június 5-én, a működési engedélyt 2022. július 2-án kapta meg. A Csemete Nevelde mini bölcsőde maximum 8 gyermek nevelését, gondozását végezheti, ám amennyiben a gyerekek között legalább egy, kettő évesnél fiatalabb van, csak 7 gyermek járhat az intézménybe.”– mondta a polgármester, hozzátéve:

A legkorszerűbb építőipari anyagokból és technológiával épült bölcsődét napelemes rendszerrel is ellátták. A rendelkezésre álló fejlesztési forrás a bölcsőde berendezését, a játékokat, az udvar kialakítását is magába foglalja.”Az önkormányzat óvodájával egy intézményt alkotó bölcsődébe a szülők már beíratták az első gyermekeket, akik szüleinek a polgármester a neves alkalomból, emléklapot adott át. Már az első beíratáskor nagyobb volt az igény, mint a rendelkezésre álló férőhelyek száma, tehát a bölcsőde kihasználtságával bizonyosan nem lesz probléma. A polgármester végezetül név szerint is megköszönte mindazok segítségét, közreműködését, akik a bölcsőde megvalósításáért dolgoztak.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Rideg László beszédében megyei kitekintést adott a már befejezett és befejezés előtt álló TOP fejlesztésekről. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke rámutatott: a megye mind a 119 településén megvalósult fejlesztés, ennek keretében több mint 600 vadonatúj létesítmény készült el, és még 50-60 építése folyamatban van. Az elnök külön megköszönte a települések beruházásainál projektmenedzseri feladatokat ellátó munkatársai segítségét, akik hihetetlen adminisztratív munkát végeznek, hogy az elszámolások az uniós elvárásoknak megfeleljenek. Rideg László aláhúzta: az országban egyetlen megye sem hozott létre ilyen szakmai csapatot. A megyében több mint 50 bölcsőde épült, zömében olyan településeken, ahol még soha nem volt bölcsőde. Uszód is ezek közé tartozik.  Amelyik település bölcsődefejlesztésre pályázott, az kivétel nélkül megkapta a lehetőséget. Legyenek büszkék az új bölcsődéjükre és használják egészséggel – zárta szavait Rideg László.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A beszédek elhangzása után az óvodások adtak műsort, majd az épületet Farkas István református lelkész és Kovács Ferenc katolikus plébános áldotta, illetve szentelte meg. A nemzetiszínű szalag átvágása után a jelenlévők belülről is megtekintették az új bölcsődét, a kicsik természetesen azonnal birtokba vették az udvari játékokat.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK