2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A fűrész – Horror famészárlás vagy baleset-megelőzés az érsekkerti tölgyfakitermelés?

Illés György Cinó  |  2016. 12. 13., 19:06

A legutóbbi testületi ülésen Szabó Balázs is fölvetette azt az Érsekkertben történt fakivágást, amellyel kapcsolatban olvasóinktól is több jelzés érkezett már. Kiderült: a Parkgondozó Kft. ügyvezetőjének kérelmére kiadott jegyzői engedéllyel, az elöregedett fák okozta közveszély elhárítására vágtak ki az évszázados matuzsálemek közül vagy tucatnyit, amelyek közt olyan is akadhatott, amelyet maga Haynald Lajos ültetett, és talán olyan is, amelyet már ő is megsüvegelt.

Szabó Balázs a múlt csütörtöki testületi ülésen az egyebek közt ezúttal egyetlenként elmondott fölszólalásában elmondta, hogy egy képviselőtársa figyelmeztette az érsekkerti szabadtéri színpad mögötti területen történt fakivágásokra, amit követően személyesen is tájékozódott arról.
Amint fogalmazott:

A LEGIDŐSEBB, LEGNAGYOBB, LEGGYÖNYÖRŰBB TÖLGYFÁKAT VÁGTÁK KI.

A képviselő hanghordozásából nyilvánvaló volt, hogy sok kalocsaihoz hasonlóan erős érzelmi szálak kötötték e fákhoz, amint az is érezhető volt, hogy komoly kétségei vannak a fák kivágásának indokoltságát illetően. Ezért azt kérdezte:

  • Tudott-e a polgármester erről?
  • Ki döntötte ezt el?
  • Milyen indokokkal?
  • Milyen engedélyek alapján hajtották azt végre?

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó arra is kíváncsi volt, hogy az ilyen mértékű beavatkozások előtt nem kellene-e tájékoztatni a kalocsai lakosságot, ugyanis „sokan megrökönyödtek”, amikor értesültek a történtekről, és azt is tudakolta, hogy várható-e a továbbiakban efféle eljárás, mert vannak a kertben még hasonló korú és állapotú fák.

Bálint József polgármesternek nem volt addig tudomása a történtekről, ezért válaszképp annyit tudott mondani, hogy írásos választ kér az ügyvezetőtől, ám a műszaki osztály vezetője, Boromisza Viktor szót kért, bővebb felvilágosítást is tudván adni az üggyel kapcsolatban.

Elmondta, hogy a Parkgondozó Kft. fölkereste a polgármesteri hivatalt, hogy parkfenntartási munkákat, köztük fásított területen részben lábon száradt, illetve félig, vagy telkesen kidőlt fák kivágását és aprítását szeretnék elvégezni az Érsekkertben.
Ekkor az osztály egy munkatársa a Parkgondozó Kft. kertészeti részlegvezetőjével közösen, az osztályvezető tudomása szerint a társaság ügyvezetője kíséretében bejárta a helyszínt.
Az osztályvezető kérte, hogy kerüljenek megjelölésre a társaság szakemberei által balesetveszélyesnek vagy kiszáradtnak ítélt fák, a közös bejárás során pontosítsák azok faját, balesetveszélyességük fokát, majd nyújtsanak be a jegyzőhöz kérelmet megjelölve a fák számát, faját, a kivágás indokát.
Ennek megfelelően a Parkgondozó Kft. megkérte a hivataltól a hozzájárulást, amelyet – szigorúan a megjelölt, balesetveszélyesnek ítélt fák vonatkozásában – meg is kaptak, azzal a megkötéssel, hogy a kivágott fák darabszámának megfelelő számú és fajú facsemetét kell ültetniük pótlásként a park területén.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Viszontválaszában Szabó Balázs nem kért írásos választ, de a szóban elmondottakat sem tartotta kielégítőnek.

Kicsit megdöbbenve hallottam a választ, hogy tulajdonképpen ennyi? A Parkgondozó Kft. vezetője az egyik beosztottjával, aki valószínűleg részlegvezetője, biztos, hogy szakember, kimegy, és 100-150-200 éves fákra azt mondja, hogy vágjuk és vágjuk, úgy hogy a polgármester nem tud róla, a lakosság nem tud róla, és nem tudom, az Érsekkertről lévén szó, hogy az érsekség tudott-e róla. Ki mondja meg azokról a fákról, hogy tényleg balesetveszélyesek-e, ki kellett volna vágni őket, vagy menthetőek lettek volna-e, esetleg a csonkolásuk is elegendő lett volna-e a balesetveszély elhárítására? – kérdezte a képviselő, aki elismerte, hogy nem ért a fákhoz, de a helyszínen tájékozódva, fényképeket is készítve, nem tapasztalta olyan nagymértékű korhadás jeleit, ezért úgy vélte, ráfordítással ugyan, de a fák menthetőek lettek volna.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Nem kellett volna-e más szakhatósággal is megvizsgáltatni? – kérdezte Szabó, hiszen, mint mondta,

KALOCSA MÚLTJÁNAK, TRADÍCIÓJÁNAK FONTOS RÉSZEI IS VOLTAK AZOK A FÁK, AMELYEK KÖZT „TÉNYLEG NAGY PUSZTÍTÁST VÉGEZTEK.”

A jegyző erre jogosult hatóságként adta ki az engedélyt – válaszolt a polgármester, hozzátéve, hogy intézkedését nem vonja kétségbe. Egy mikrofon nélkül közbevett kérdés során

ITT VETŐDÖTT FÖL, HOGY HOL A FA.

Ám a polgármester nem tudott a fák hollétéről.

Annak idején hova lettek a fák, a parkfelújításnál? Elméletileg a Vagyonhasznosítási Kft.-hez kell bekerülnie – mondta Bálint József.

A hiányzó információk miatt a polgármester közölte, hogy a kérdéses részletek tisztázására a válasz írásos kiegészítését fogja kérni.

[Múlt héten jártunk a helyszínen, akkor a fölszólalás tárgyát képező, legvastagabb rönkök még ott hevertek – A szerk.]

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó Balázs azt kérdezte, nem lehetne-e legalább utólag kérni egyéb szakhatóság véleményét, hogy tényleg elkerülhetetlen volt-e a fák kivágása.

Mert ha nem, akkor szerintem felelősségre vonásnak kellene, hogy kövesse ezt a dolgot. Ha kisétálna velem a polgármester úr, akkor lehet, hogy önnek is ez volna a véleménye. 
Száz, százötven éves tölgyfákról beszélünk
– mondta Szabó, jócskán alulbecsülve a fák korát.

Erre dr. Kiss Csaba jegyző elmondta: ilyen esetben mindig hozzáértővel vizsgáltatják meg a fákat, hogy valóban indokolt-e a kivágásuk. Mint mondta, ő látta azokat a fotókat, amelyeken a fák még álnak. Elismerte, hogy a vágási felület ép, de, amint fogalmazott, „fölfelé már teljesen el volt száradva az a fa”. Azért pedig senki nem akar fizetni, hogy ha véletlenül valamelyik házra rádől adott esetben egy vihar miatt – mutatott rá a jegyző.

Szabó Balázs azt is megkérdezte, lehetséges volna-e, hogy a jövőben ne csak a Parkgondozó szakembere döntsön ilyen nagy horderejű kérdésben, hanem más szakértőt, szakhatóságot is bevonjanak. A képviselő szerint ugyanis

A KÉRDÉS NEM AZ, HOGY A FÁK FÖLSŐ ÁGAI KORHADTAK VOLTAK-E, HANEM AZ, HOGY VALAMELY MÓDSZERREL MEG LEHETETT-E VOLNA HOSSZABBÍTANI AZ ÉLETÜKET.

Én úgy gondolom, hogy csak ennyi, hogy két-három ember kimegy oda, és papír alapon aláírják, hogy persze, vágjátok a százötven éves tölgyfákat, hogyha ez így jó, akkor legyen így jó! – zárta mondandóját a kalocsaiak szívéhez nőtt, öreg tölgyek halála fölötti, visszafogott, keserű indulattal Szabó Balázs.

A polgármester szerint a hatósági ügyekbe beavatkozni nem lehet. A jegyző felelőssége, hogy milyen szakértőt rendel ki, vagy kér föl. A döntés ellen pedig az érintett ügyfelek föllebbezést nyújthattak volna be.

[ha tudtak volna róla – A szerk.]

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
kisbéta
2016-12-13 19:40:19
Külföldön lecsonkolják a fát addig amíg épp élő része van és ott még kihajt .Akkor vágják ki amikor már lejjebb is menthetetlen . Ha egy fa túl magasra nő akkor lerövidítik , de nem vágják ki.Ha egy fenyő -ami lehet 50-60 éves - és nagyon magas lett , lecsapják a csúcsát , de nem vágják ki. Nálunk ez a kultúra , megszabadulni az ősfáktól. Barbárok . Az Érsekkertnek az is az értéke volt !, hogy öreg tölgyfák voltak benne . Most lehet , hogy szép , felújított de a patináját elveszítette vagy rövidesen elveszíti. Itt senki nem értékeli a régit . Csak meg kell nézni a csilli-villi székesegyházat a tükörsima járólapokkal. Szép-szép , de semmi köze már a múlthoz a régihez az ősök által építetthez. Sajnos ez van és ezt már nem lehet megállítani ,itt kidobják a régit és helyére új kerül. De ezek a fák pótolhatatlanok. 200-250 éves fák kivágásáért börtönt kéne kapni.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés