2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Aki felelősséget érez, el fog menni szavazni” – Lakossági fórum lesz migránsügyben

Illés György Cinó  |  2016. 09. 12., 14:18

A legutóbbi önkormányzati testületi ülés végén a kötelező kvóta elleni népszavazás kérdésével foglalkozott két fölszólaló is. Lakatos János az MSZP pártdirektíváját olvasta föl az október 2-ai népszavazás kapcsán, amely otthonmaradásra buzdít. Simon Zoltán a kvóta elutasítása, vagyis a nem szavazatok mellett érvelt, kérve, hogy az önkormányzat juttassa el a lakosságnak a testület korábbi, szintén elutasító állásfoglalását a kérdésről. A címben szereplő tételmondat viszont dr. Bálint József polgármestertől érkezett, aki ezzel – annak ellenére, hogy Simon kérését kategorikusan elutasította – nem várt segítséget is nyújtott a nemek mellett kampányolóknak, pedig a fideszes városatya is elég súlyos érvekkel állt elő. E héten Font Sándor országgyűlési képviselő lakossági fórumot tart a kérdésről városunkban.

A Lakatos János által kevés hibával – valamint a lelkesedés teljes és alig leplezett hiányával – fölolvasott pártbrosúra szerint a népszavazás nem a menekültválságról szól, hanem kizárólag belpolitikai célokat szolgál, nevezetesen azt, hogy az ország valós problémáit idegenellenes hisztériakeltéssel fedje el. Az elhangzott szöveg álláspontja szerint nem mondhatjuk azt, hogy ránk az uniós jog nem vonatkozik. Ráadásul a kérdés nem is valós, mivel nincs is kötelező kvóta, ezt ugyanis már megváltoztatták az elhangzottak szerint. Így sem az igenek, sem a nemek győzelmének, sem az érvénytelenségnek nincs semmilyen következménye sem bel- sem külpolitikai értelemben.
Ezért az MSZP arra buzdította a párt híveit, hogy maradjanak otthon, ne vegyenek részt a népszavazáson október 2-án.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Mondandóját rövid időre megszakította az a közjáték, amikor az ellenzék soraiból többen méltatlankodtak, mondván, hogy képviselőtársuk egy pártbrosúrát fölolvasva politikai kampány céljára használja az ülés nyilvánosságát. Ám Bálint József emlékeztetett, hogy hasonló esetben az ellenzék is kapott már szót, ezért „továbbot intett” Lakatos Jánosnak.

Amikor azonban fölolvasását befejezte, visszatért a kérdésre, kijelentve, hogy

Ez volt az utolsó eset, hogy pártpropagandát engedek fölolvasni. Nem kívánom az önkormányzatot párt propagandának kitenni – mondta, hozzátéve, hogy minden pártnak megvan a maga szervezete, de megkereshetik a sajtót is, és különösen azoktól a témáktól tartaná távol az önkormányzatot, amelyek nem érintenek önkormányzati hatáskört.

4-5-600, 1000?

Simon Zoltán közérdekű tájékoztatás tárgykörében kért szót. Mivel azonban témáját illetően kapcsolódott az előtte elhangzott fölszólaláshoz, nem állta meg a képviselő, hogy ne reagáljon az MSZP üzenetére, mivel az „egymásnak is ellentmondó, rengeteg valótlanságot tartalmazott”.

Elsőként azt emelte ki, hogy

A KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉSI KVÓTÁRÓL SZÓLÓ NÉPSZAVAZÁS KÉRDÉSE A PÁRTOKON FÖLÜLEMELKEDŐ, NEMZETI ÜGY, AMELY A TÍZMILLIÓ MAGYARRÓL SZÓL.

Másrészt azt hangsúlyozta, hogy

A VÉLEMÉNYALKOTÁS JOGA A LEGALAPVETŐBB JOG DEMOKRÁCIÁNKBAN.

Simon megdöbbentőnek tartotta, hogy egy önmagát demokratikusnak tartó párt a választóit arra buzdítja, hogy ne éljenek demokratikus alapjogukkal.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Amint fogalmazott: a legitim kormány a dolgát teszi: megvédi az országot kerítéssel, rendőrökkel, katonákkal. Emlékeztetett, hogy egy éve micsoda fölháborodás volt ezzel kapcsolatban, most pedig az egész Unióban mindenki kerítést épít, mert rájöttek, hogy védekezni kell. Úgy vélte, nemzeti érdek, hogy az emberek kiálljanak a kormány ez irányú tevékenysége mellett, fontos, hogy erős fölhatalmazást adjanak a kormánynak.

FONTOS, HOGY A NÉPSZAVAZÁS EREDMÉNYES LEGYEN, HISZEN EZZEL OLYAN MUNÍCIÓT TUDUNK ADNI A KORMÁNYNAK, AMI BRÜSSZELBEN EGY KOMOLY TÁRGYALÁSI ALAP

– fogalmazott a képviselő, majd részben cáfolta az MSZP állításait, mondván:

az Unióban már döntöttek a kötelező betelepítésről és a kvótarendszerről, sőt már konkrét számokról is döntöttek: Magyarországnak első lépésben 35.000 embert kellene befogadnia. Őket az ország településein lakosságarányosan osztanák el, így ezer főre jutna négy migráns. Ez Kalocsán 70 főt jelentene, de a családegyesítés lehetőségével a szám többszörösére, több százra, akár ezerre is duzzadhat.
Én megkérdezném a kalocsaiakat, hogy fölmérték-e, hogy akarnak-e négy-öt-hatszáz, [vagy akár] ezer emberrel együtt élni Kalocsán, akiknek nem ismerjük a múltját, nem ismerjük a szándékát, nem ismerjük az egyéniségét és céljait, hiszen bizonyított tény, hogy az iszlám állam egy csomó terroristát éppen migráns menekültnek álcázva csempész be az Unióba. Ezért kérte, hogy mindenki menjen el szavazni október másodikán, és szavazzon nemmel, mert ezzel a magyar kormánynak erős felhatalmazást ad az uniós tárgyalásaihoz.

A KÉPVISELŐ MEGÉRTÉST MUTATOTT A TÉNYLEGESEN MENEKÜLŐ, NÉLKÜLÖZŐK, ÜLDÖZÖTTEK FELÉ, DE ÚGY VÉLTE, PROBLÉMÁIKAT AZ OKOK MEGSZÜNTETÉSÉVEL, HELYBEN KELL ORVOSOLNI.

Végül a tárgyra tért: a képviselő testület január 20-án elfogadott egy határozatot, amellyel a testület támogatásáról biztosította a kormányzatot a migránsválság kapcsán folytatott tevékenységében. Most azt kérte, hogy az erről szóló, januári határozatot a tájékoztatási keretből juttassák el minden kalocsai háztartásba.

Ezt Bálint József azzal utasította el, hogy a lakosság kellőképp tájékozott a kérdésben, a korábbi testületi állásfoglalásról is tájékozódhattak a sajtó révén, és a város honlapján most is fönn van. Ám hozzátette:

Aki felelősséget érez, pont azok miatt, amit képviselő úr elmondott, az el fog menni szavazni, és remélhetőleg olyan szavazatot ad le, amellyel támogatja a kormányzatnak a teendőit. Bár hozzátette, az önkormányzatnak akkor sem szabad pártpolitikába bonyolódnia, ha az nemzeti ügy. Ezért már annak idején sem értette, hogy miért kell az önkormányzatnak erről határozatot hoznia.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Fórumot tart Font Sándor Kalocsán

Később Simon Zoltán munkatársunknak mindehhez még hozzátette, hogy a migránsügy és annak kezelése igenis érint önkormányzati hatáskört, sőt, szerinte az önkormányzatoknak óriási a felelőssége a kérdést illetően, hiszen

A LEGROSSZABB FORGATÓKÖNYV SZERINT EZRES NAGYSÁGRENDŰ BEVÁNDORLÓ TÖMEG A SZOCIÁLIS ÉS ELLÁTÓRENDSZEREKRE ELVISELHETETLEN NYOMÁST HELYEZNE, AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT PEDIG LEHETETLEN FELADAT ELÉ ÁLLÍTANÁ, UGYANIS RÁJUK HÁRULNA A SZOCIÁLIS, EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MEGOLDÁSA, A KÖZBIZTONSÁG FÖNNTARTÁSA ÉS MÁS TÖBBLETFELADATOK.

Ez különösen akkor aggasztó, ha figyeljük a híreket, mivel az utóbbi napok hírei közt elhangzott, hogy az Unió vezetői elismerték:

LÉTEZIK EGY JAVASLAT EGY FELSŐ HATÁR NÉLKÜLI KVÓTATÖRVÉNY ELFOGADÁSÁRA, AMINEK A KÖVETKEZMÉNYEI BELÁTHATATLANOK.

Ezért különösen fontos a lakosság tájékoztatása, amiben szerinte az önkormányzatok sem hallgathatnak, így a kalocsai önkormányzatnak is ki kellene vennie belőle a részét.

Egyben ezúton is tájékoztatja a lakosságot hogy

FONT SÁNDOR ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ LAKOSSÁGI FÓRUMOT TART 2016. SZEPTEMBER 14-ÉN, E HÉT SZERDÁN 18 ÓRÁTÓL A TOMORI PÁL FŐISKOLA KAMARATERÉBEN.

Körzeti képviselőnk vendége dr. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár lesz, aki előadást tart a menekültügyi helyzet aktuális kérdéseiről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK