2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Az elkallódott meghívó esete – Pengeváltás Simon Zoltán és a polgármester közt

Illés György Cinó  |  2018. 01. 30., 20:32

A tegnapi képviselő-testületi ülés nyilvánossága előtt volt kénytelen elismerni tévedését dr. Bálint József polgármester azzal kapcsolatban, amit az előző, idei első testületi ülésen mondott. A polgármestert akkor Simon Zoltán képviselő arról kérdezte, hogy részt vett-e a megyei jogú városok polgármesterei által kezdeményezett azon országos találkozón, amelynek témája a bevándorlás kezelésének kérdése volt, s ha nem, miért. Erre a polgármester azt válaszolta, hogy nem volt ott, mert nem kapott rá meghívót. Most kiderült: kapott.

Múlt hét pénteken, január 12-én Budapesten egy országos polgármesteri konferencia volt, amelyet a megyei jogú városok szövetsége hívott össze, Szita Károly, Kaposvár polgármestere vezetésével. Erre a konferenciára az ország összes polgármestere meghívót kapott. A konferencia tárgya, témája az volt, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország, és a polgármesterek kifejezték a kormány migránspolitikájával való egyetértésüket. – foglalta össze az előzményeket Simon Zoltán a január 19-én, pénteken megtartott ülés elején.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A képviselő szerint ez, vagyis a bevándorlás kezelésének ügye napjaink legégetőbb problémája, ezért fontosnak vélte, hogy a településvezetők kinyilvánítsák, hogy nem kívánnak illegális migránsokat. Ez igaz városunkra is, és tapasztalata szerint ez az igény a lakosság részéről is, különösen ismerve az aggasztó, nyugati példákat.

Én feltételezem, hogy polgármester úr ezen a találkozón részt vett, amennyiben igen, úgy megköszönöm, és úgy nagyon dicséretes, hogy képviseli a kalocsai polgárok érdekeit. Amennyiben nem, úgy elég furcsának tartom, hogy esetlegesen nem tartotta szükségesnek Kalocsa érdekében kiállni, és a véleményét kinyilvánítani – mondta Simon, kifejezve bizodalmát abban, hogy Bálint József részt vett a találkozón, végül még egyszer konkretizálva kérdését:


A POLGÁRMESTER RÉSZT VET, VAGY NEM VETT RÉSZT EZEN A MEGYEI JOGÚ VÁROSOK SZÖVETSÉGE ÁLTAL KEZDEMÉNYEZETT KONFERENCIÁN?

A kérdésre Bálint József polgármester így válaszolt:

A válaszom egyértelmű: nem vettem részt, mert nem kaptam meghívót. Erre Simon Zoltán erős fejcsóválás közepette hitetlenkedett, mivel tudomása szerint minden polgármestert meghívtak.

Miért vonja kétségbe képviselő úr? Ide nem jött meghívó, én nem kaptam, nem jutott el a kezemhez. Bálint József a konferencia tárgyát illetően alapvető egyetértését fejezte ki a kezdeményezők álláspontja tekintetében, de úgy vélte, a bevándorlás kérdése nem önkormányzati hatáskör.

Tisztelem, becsülöm Szita urat, mint ez a szervezet vezetőjét is, de én úgy érzem, hogy ez a kérdéskör meghaladja az önkormányzatok feladat- és hatáskörét. Egyébként egyetértek vele, tehát nincs ezzel problémám, és ha kaptam volna meghívót, elmenten volna rá.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Második menet

A tegnapi ülésen azonban Simon Zoltán újra előhozakodott a kérdéssel, mivel utánajárt, és igazolva látta, hogy Kalocsa város polgármesterét is meghívták a találkozóra. Ezúttal azonban már Szabó Balázs is napirend előtti hozzászólási lehetőséget kért, ugyane támban.

Felszólalásában Simon Zoltán fölidézte az előző ülésen történteket, vázolva a föntebb ismertetett kérdést és az arra kapott feleletet, amely szerint azért nem vett részt a találkozón Bálint József, mert nem kapott meghívót.

Simon kijelentette: tudja, hogy minden polgármester kapott meghívót, ezért – mondván, hogy az igazságérzete nem hagyta nyugodni – fölhívta Szita Károlyt, a konferencia kezdeményezőjét, akinek titkárságától a megyei jogú városok polgármestereit tömörítő szervezet központi, budapesti főtitkárságához irányították.

Ott a főtitkárasszony a következő tájékoztatást adta: Kalocsára dr. Bálint József polgármesternek január 8-án, 12 óra 55 perckor küldték el az e-mailt polgármester@kalocsa.hu címre, ami ennek az országos polgármesteri találkozónak a meghívója volt. (…) Továbbá azt az információt is kaptam, hogy január 16-án 16 óra 06 perckor pedig elküldték a határozatot a polgármester úrnak. SIMON ZOLTÁN FURCSÁLLOTTA, HOGY MIÉRT NEM LEHETETT AZT BEISMERNI, HOGYHA A POLGÁRMESTER NEM AKART ELMENNI, ÉS MIÉRT HIVATKOZOTT ARRA, HOGY NEM KAPOTT MEGHÍVÓT, MIKÖZBEN JANUÁR 8-ÁN 12 ÓRA 55 PERCKOR MEGKAPTA.

A polgármester kijelentette, hogy hozzá továbbra sem jutott el a meghívó, de jelezte, hogy időközben intézkedett, hogy keressék a meghívót. Kíváncsian várta, hogy megtalálják-e, tehát átjött-e a meghívó és ha igen, akkor hozzá miért nem jutott el, annál is inkább, mert kijelentette:

Egyébként elmentem volna, de így nem mentem el. A polgármester megismételte korábbi véleményét, amely szerint a fő kérdésekben egyetért a konferenciát kezdeményezőkkel, de kitartott amellett, hogy ez nem önkormányzati hatáskör, hanem kormányzati feladat. Ugyanakkor az esetleg tényleg megérkezett levél figyelmen kívül hagyásával kapcsolatban magyarázatként elmondta, hogy a polgármester@kalocsa.hu címre érkező leveleket ő nem követi nyomon, csak a titkárság, a kérdéses időszakban pedig a titkárát helyettesítették.


Forrás: Illés György / KALOhírek


A kalocsai migránstábor sztorija 

Szabó Balázs egyetértett Simon Zoltánnal a migráció elleni védekezés fontosságát illetően. Ugyanakkor kiegészíteni javasolta a kormány melletti kiállás tartalmát, a számára újdonságként ható „illegális” migránsoktól megkülönböztetett „legális migránsokra” is kiterjesztve a védekezés szükségességét, „bármit is jelentsen az” – amint fogalmazott. 

Szabó emlékeztetett, hogy a 2000-es évek elején az akkori, emlékei szerint az első Orbán kormány idejében az ide 2000 bevándorlót befogadó menekülttábornak a Foktői úti laktanyába való betelepítése ellen tüntettek. Azon a demonstráción számos kalocsai polgárral együtt maga is rész vett. Úgy vélte, azon a tüntetésen nyilvánvalóvá vált, hogy Kalocsa lakossága sem legális, sem illegális migránsokat nem szeretne. 

Bálint József a történeti visszatekintés kiegészítéseképpen elmondta, hogy az akkori tiltakozás dacára a menekülttábort idetelepítették, még ha sokan nem is tudtak róla, de ő mint a város akkori jegyzője tudott. Sőt, azt is fölidézte, hogy a képviselő-testület egy alkalommal ellátogatott a táborba, és még fejenként egy-egy kiló narancsot is vittek ajándékba a migránsoknak.
A polgármester egyetértett azon alapelvvel, hogy a Magyar Állam döntse el, hogy kit enged be a területére és kit nem. Ugyanakkor még egyszer hangsúlyozta, hogy a felelősség alól kibújni nem kíván, de a kezéhez nem jutott a meghívó.
Bálint József hozzátette, hogy ha érkezett meghívó, akkor a „gép” rögzítette, tehát letagadni nem lehet, és nem is kívánja.

Már megkezdték a napirendek tárgyalását, sőt egy villámnapirendet már el is fogadtak, amikor a második napirend tárgyalása során beérkezett a meghívókeresés nemes feladatával megbízott aljegyző, kezében a kinyomtatott elektronikus levéllel.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A dokumentumon Bálint József kissé hüledezve tekintette át, majd az ügydöntő részt hangosan fölolvasta. E szerint

1. HÓNAP 8-ÁN, 12:55-KOR LETT ELKÜLDVE. VAGYIS SIMON INFORMÁCIÓI PONTOSAK VOLTAK.

Jó, semmi gond. Én ezt nem kaptam meg. Helyettesítő titkárnő volt, én nem tehetek róla.
– modta a polgármester, mire Simon Zoltán mikrofon nélkül intézett pár szót hozzá. Bálint József erre így válaszolt:


Zoli, ha nem hiszed el, hogy igazat beszélek, akkor nem tudok mást mondani.
Itt a bizonyíték, hogy én is igazat beszélek – válaszolta Simon Zoltán, amihez a polgármester annyit fűzött még hozzá, hogy ha értesült volna a találkozóról, akkor vagy személyesen, vagy alpolgármestere által képviseltette volna Kalocsa városát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK