2018. 02. 26. hétfő
Edina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Dezsavű – Első körben rövidített napirenddel jár nálunk a költségvetés vitája

Illés György Cinó  |  2018. 02. 13., 11:42

Miután pikk-pakk leszavazták csütörtök délután a kalocsai önkormányzati képviselő-testület tagjai az idei költségvetést, gyorsan döntöttek még két kérdésről – az egyik az idei közfoglalkoztatásról, a másik a város folyó és tervezett pályázati projektjeinek koordinálására a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft-val való konzorciumi megállapodás megkötéséről szólt, ezek simán átmentek –, majd rátértek Angeli Gabriella javaslatára, amely végül szintén lekerült a napirendről.

Amint még aznap gyorshírben megírtuk, 6 igen szavazattal 6 tartózkodás ellenében nem kapott kellő támogatást a kalocsai önkormányzat és intézményei 2018-as költségvetési rendeletjavaslata a február 8-án, csütörtök délután tartott képviselő-testületi ülésen.
Így egyből okafogyottá vált a második napirendi pont is, amelynek keretében a költségvetés kitekintő határozatát kellett volna elfogadnia a testületnek.

Így a két említett, nagy vitát nem kavaró javaslat után dr. Angeli Gabriella előterjesztése következett, amely arra buzdította a képviselőket, hogy közös, politikai tartalmú állásfoglalást fogadjanak el a kis települések önrendelkezési jogának védelmében.

A javaslat

A javaslat szerint egy állásfoglalást fogadott volna el a testület, amely szót emelt volna az az állítólagos, „a Fidesz- KDNP pártszövetség belső köreiben” vélt szándékkal szemben, amelynek nyomán – egy esetleges kétharmados győzelem esetén – a falvak népétől elvennék az önrendelkezés jogát, és még választást sem tartanának:

A sajtóban többféle kiszivárgott elképzelés látott napvilágot, elsőként, hogy a 2000 – mások szerint 5000 – lélekszámot el nem érő településeken nem lenne választás 2019-ben Más forgatókönyv – lényegében találgatás – szerint csak egy polgármestert választhatnának majd, akinek azonban

a szava aligha számítana az új egységként létrejövő járási közgyűlésekben,

És egy ilyen rendszerbe „nem fér bele egy független polgármester”.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezért Angeli Gabriella azt a javaslatot tette a testületnek, hogy – a reformkori felirati párt mintájára – fogadjanak el egy állásfoglalást, amit eljuttatnának az országgyűlés elnökének, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ), valamint Font Sándor országgyűlési képviselőnek.

Az állásfoglalásban arra hívta volna föl a törvényhozást, hogy tartsa fönn a jelenlegi, választott képviselők útján történő települési önkormányzás rendszerét, illetve az ezzel a céllal nem harmonizáló javaslatokat ne támogassa és ne vegyen tárgyrendbe, a TÖOSZ-t pedig arra kérte, hogy kezdeményezzen konzultációt a kormánnyal az önkormányzatok jogállását érintő tervezett jogalkotási javaslatokról és intézkedésekről.

A rendszerváltozás fontos vívmányának elárulása volna, ha valóban megszüntetnék a települések önállóságát, és a döntések nem helyben születnének – mondta előterjesztése kiegészítéseképpen a testületi ülésen Angeli, aki úgy vélekedett, hogy az „iskolák államosítása” és az egészségügy centralizálása is már arra példa, hogy miként „silányítja technikai végrehajtó személyzetté” a kormány az önkormányzati dolgozókat, és hogyan „kívánja az önkormányzatokat kivéreztetni”, fontos feladatokat és pénzeket vonva el.

Angeli a béreknek a kormányhivatali dolgozók javára történő eltolódása miatt a személyi állomány, főképp a képzett, tapasztalt munkaerő elvándorlásától is tartott, s attól, hogy így végül a polgármesterek és önkormányzatok is a járási közgyűléstől kiszolgáltatott helyzetbe kerülve formális szerepet tölthetnek csak be.

Kacsára ágyúval?

Egyedüli hozzászólóként Katus Attila jelentkezett, aki ezt az állásfoglalást nem tartotta jó ötletnek:

Én azt szeretném javasolni, hogy amint a képviselő asszony is fölolvasta, újságcikkekre való hivatkozásra kell szavazni a testületnek, vegyük le ezt a napirendről. 
Mert ez valahol vicc kategória, hogy valamit megír az újság, és egy Kalocsa városát képviselő grémium arról szavaz.
Katus még egyszer megismételte ügyrendi indítványát a javaslat napirendről történő levételére.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt a polgármester rögtön szavazásra is bocsátotta, bár megjegyezte, hogy azzal teszi föl, hogy a későbbiekben [föltehetőleg, amennyiben a sajtóértesüléseknek bármilyen valós alapja körvonalazódna] esetleg visszatérnek rá.

Bálint József bejelentette az ügyrendi szavazás eredményét: kilenc igennel eltávolították a napirendről Angeli Gabriella javaslatát.

Visszhang

Furcsa, hogy az előterjesztő később 10 szavazatra emlékezett.
Az ülés után közzétett Facebook-bejegyzésében, amelyben arra is kitér, hogy

AZ MSZP HELYI ELNÖKE, LAKATOS JÁNOS IS MEGSZAVAZTA A JAVASLAT VISSZAVONÁSÁT

A mai képviselő-testületi ülésen a képviselők többsége (10 fő) levetette napirendről azt az előterjesztést, amely arról szólt volna, hogy emeljük fel szavunkat annak érdekében, hogy Kalocsa és a környező települések önkormányzatai - a lakosság által választott polgármester és képviselők útján - szabadon dönthessenek sorsukról.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A Fidesz-KDNP képviselőin nem csodálkozik, hiszen – amint fogalmaz – „nekik az a dolguk, hogy kiszolgálják a kormánypárt érdekeit”. 

Azonban bejegyzésében

ANGELI NEHEZMÉNYEZTE, HOGY „A BALOLDAL ÁLTAL TÁMOGATOTT POLGÁRMESTER, ALPOLGÁRMESTER ÉS A „FÜGGETLEN” KÉPVISELŐK SEM ÉRTETTÉK MEG, HOGY A RENDSZERVÁLTOZÁS FONTOS VÍVMÁNYÁNAK ELÁRULÁSA VOLNA, HA VALÓBAN MEGSZÜNTETNÉK A TELEPÜLÉSEK ÖNÁLLÓSÁGÁT

Végtelenül elszomorít, hogy helyi elnökünk sem látta fontosnak e téma napirendre vételét – Írja Angeli Gabriella a Facebook oldalán.

Ugyanezt az érdekességet ragadta ki a napirend rövid pályafutásának állomásai közül több, a helyi ellenzék soraihoz tartozó képviselő is.
Egyikük így fogalmazott:

Azért, az sokat elmond a dologról, hogy még a képviselőjelölt asszonyt a tavaszi választásokon támogató párt helyi elnöke sem támogatta ezt a politikai természetű indítványt.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós 
termékekért ide kattints!


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 23., 07:49
Angeli Gabriella már szimpátiatüntetés hőse is volt a tegnapi (csütörtöki) testületi ülés előtt a több pozíciójából való, várható eltávolítása miatt. Állítása szerint nem értesült a kiszorítására, az ő szavával „ellehetetlenítésére” előkészített döntésekről. Ez az állítás – tekintve, hogy a képviselő más tisztségei mellett a jogi bizottság elnöke (volt) – mindenképp elgondolkodtató.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 25., 14:06
Bárki, akinek nincs tüzelője elviheti a Démász által levágott gallyfákat, gallyakat. Még >>>
2018. 02. 25., 10:28
Már csak néhány nap áll rendelkezésére azoknak az autósoknak, akik az év végén váltottak biztosítót, azonban még nem fizették be annak első negyedéves díját Még >>>
2018. 02. 24., 15:02
Bufurc bácsi mai elbeszéléséhez egy saját alkotású, a történethez laza szálakkal kapcsolódó receptet is küldött, desszert gyanánt. Vagy előételnek. Főleg azoknak szánja csemegeként, akik minden tányér ételükről legalább egy képet– néha egész galériát – feltöltenek a virtuális térbe… Még >>>
2018. 02. 24., 11:20
Az extrém hideg miatt a bentlakásos szociális intézmények is megnyitják kapuikat a hajléktalanok előtt. Még >>>
2018. 02. 24., 10:23
Kiterjesztenék a mindennapos testmozgást. Az iskolák után most, az óvodákon lehet a sor Még >>>
2018. 02. 23., 16:31
Már nem lehet jegyeket kapni Enyed Ildikó Testről és lélekről című alkotása exkluzív New York-i vetítésére Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.
Oroszország ötödik generációs harci repülőgépe, a Szu-57-es egyike azon típusoknak, melyet repülős berkekben kiemelt figyelem övez: mikor áll hadrendbe, milyen fegyvereket hordoz majd, mikor kapja meg az új hajtóművet stb. mind-mind olyan kérdések, melyek naponta visszaköszönnek a repülős fórumokon.
2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.