2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dezsavű – Első körben rövidített napirenddel jár nálunk a költségvetés vitája

Illés György Cinó  |  2018. 02. 13., 11:42

Miután pikk-pakk leszavazták csütörtök délután a kalocsai önkormányzati képviselő-testület tagjai az idei költségvetést, gyorsan döntöttek még két kérdésről – az egyik az idei közfoglalkoztatásról, a másik a város folyó és tervezett pályázati projektjeinek koordinálására a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft-val való konzorciumi megállapodás megkötéséről szólt, ezek simán átmentek –, majd rátértek Angeli Gabriella javaslatára, amely végül szintén lekerült a napirendről.

Amint még aznap gyorshírben megírtuk, 6 igen szavazattal 6 tartózkodás ellenében nem kapott kellő támogatást a kalocsai önkormányzat és intézményei 2018-as költségvetési rendeletjavaslata a február 8-án, csütörtök délután tartott képviselő-testületi ülésen.
Így egyből okafogyottá vált a második napirendi pont is, amelynek keretében a költségvetés kitekintő határozatát kellett volna elfogadnia a testületnek.

Így a két említett, nagy vitát nem kavaró javaslat után dr. Angeli Gabriella előterjesztése következett, amely arra buzdította a képviselőket, hogy közös, politikai tartalmú állásfoglalást fogadjanak el a kis települések önrendelkezési jogának védelmében.

A javaslat

A javaslat szerint egy állásfoglalást fogadott volna el a testület, amely szót emelt volna az az állítólagos, „a Fidesz- KDNP pártszövetség belső köreiben” vélt szándékkal szemben, amelynek nyomán – egy esetleges kétharmados győzelem esetén – a falvak népétől elvennék az önrendelkezés jogát, és még választást sem tartanának:

A sajtóban többféle kiszivárgott elképzelés látott napvilágot, elsőként, hogy a 2000 – mások szerint 5000 – lélekszámot el nem érő településeken nem lenne választás 2019-ben Más forgatókönyv – lényegében találgatás – szerint csak egy polgármestert választhatnának majd, akinek azonban

a szava aligha számítana az új egységként létrejövő járási közgyűlésekben,

És egy ilyen rendszerbe „nem fér bele egy független polgármester”.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezért Angeli Gabriella azt a javaslatot tette a testületnek, hogy – a reformkori felirati párt mintájára – fogadjanak el egy állásfoglalást, amit eljuttatnának az országgyűlés elnökének, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ), valamint Font Sándor országgyűlési képviselőnek.

Az állásfoglalásban arra hívta volna föl a törvényhozást, hogy tartsa fönn a jelenlegi, választott képviselők útján történő települési önkormányzás rendszerét, illetve az ezzel a céllal nem harmonizáló javaslatokat ne támogassa és ne vegyen tárgyrendbe, a TÖOSZ-t pedig arra kérte, hogy kezdeményezzen konzultációt a kormánnyal az önkormányzatok jogállását érintő tervezett jogalkotási javaslatokról és intézkedésekről.

A rendszerváltozás fontos vívmányának elárulása volna, ha valóban megszüntetnék a települések önállóságát, és a döntések nem helyben születnének – mondta előterjesztése kiegészítéseképpen a testületi ülésen Angeli, aki úgy vélekedett, hogy az „iskolák államosítása” és az egészségügy centralizálása is már arra példa, hogy miként „silányítja technikai végrehajtó személyzetté” a kormány az önkormányzati dolgozókat, és hogyan „kívánja az önkormányzatokat kivéreztetni”, fontos feladatokat és pénzeket vonva el.

Angeli a béreknek a kormányhivatali dolgozók javára történő eltolódása miatt a személyi állomány, főképp a képzett, tapasztalt munkaerő elvándorlásától is tartott, s attól, hogy így végül a polgármesterek és önkormányzatok is a járási közgyűléstől kiszolgáltatott helyzetbe kerülve formális szerepet tölthetnek csak be.

Kacsára ágyúval?

Egyedüli hozzászólóként Katus Attila jelentkezett, aki ezt az állásfoglalást nem tartotta jó ötletnek:

Én azt szeretném javasolni, hogy amint a képviselő asszony is fölolvasta, újságcikkekre való hivatkozásra kell szavazni a testületnek, vegyük le ezt a napirendről. 
Mert ez valahol vicc kategória, hogy valamit megír az újság, és egy Kalocsa városát képviselő grémium arról szavaz.
Katus még egyszer megismételte ügyrendi indítványát a javaslat napirendről történő levételére.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt a polgármester rögtön szavazásra is bocsátotta, bár megjegyezte, hogy azzal teszi föl, hogy a későbbiekben [föltehetőleg, amennyiben a sajtóértesüléseknek bármilyen valós alapja körvonalazódna] esetleg visszatérnek rá.

Bálint József bejelentette az ügyrendi szavazás eredményét: kilenc igennel eltávolították a napirendről Angeli Gabriella javaslatát.

Visszhang

Furcsa, hogy az előterjesztő később 10 szavazatra emlékezett.
Az ülés után közzétett Facebook-bejegyzésében, amelyben arra is kitér, hogy

AZ MSZP HELYI ELNÖKE, LAKATOS JÁNOS IS MEGSZAVAZTA A JAVASLAT VISSZAVONÁSÁT

A mai képviselő-testületi ülésen a képviselők többsége (10 fő) levetette napirendről azt az előterjesztést, amely arról szólt volna, hogy emeljük fel szavunkat annak érdekében, hogy Kalocsa és a környező települések önkormányzatai - a lakosság által választott polgármester és képviselők útján - szabadon dönthessenek sorsukról.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A Fidesz-KDNP képviselőin nem csodálkozik, hiszen – amint fogalmaz – „nekik az a dolguk, hogy kiszolgálják a kormánypárt érdekeit”. 

Azonban bejegyzésében

ANGELI NEHEZMÉNYEZTE, HOGY „A BALOLDAL ÁLTAL TÁMOGATOTT POLGÁRMESTER, ALPOLGÁRMESTER ÉS A „FÜGGETLEN” KÉPVISELŐK SEM ÉRTETTÉK MEG, HOGY A RENDSZERVÁLTOZÁS FONTOS VÍVMÁNYÁNAK ELÁRULÁSA VOLNA, HA VALÓBAN MEGSZÜNTETNÉK A TELEPÜLÉSEK ÖNÁLLÓSÁGÁT

Végtelenül elszomorít, hogy helyi elnökünk sem látta fontosnak e téma napirendre vételét – Írja Angeli Gabriella a Facebook oldalán.

Ugyanezt az érdekességet ragadta ki a napirend rövid pályafutásának állomásai közül több, a helyi ellenzék soraihoz tartozó képviselő is.
Egyikük így fogalmazott:

Azért, az sokat elmond a dologról, hogy még a képviselőjelölt asszonyt a tavaszi választásokon támogató párt helyi elnöke sem támogatta ezt a politikai természetű indítványt.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós 
termékekért ide kattints!


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK