2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Gábor Áron „hazaköltözik”

Illés György Cinó  |  2016. 03. 16., 09:24

A Gábor Áront ábrázoló, a róla elnevezett laktanyában álló mellszobor áthelyezéséről a legutóbbi testületi ülésen született döntés. Két lehetőség is fölvetődött. Az eredeti kérelmezők a Csilás-parkba szerették volna áthelyezni a szobrot, egy létesítendő katonai emlékpark részeként. Mások a Gábor Áron utcához csatlakozó, nemrégiben megújult parkban látták volna szívesen. Az utóbbi mellett szólt több érv.

Hosszú történet vége közeleg

A dolog előzménye, hogy tavaly december elején, a 2015. évi közmeghallgatáson Cserháti Ákos, Kalocsán szolgált, nyugalmazott katonatiszt többek óhaját tolmácsolva a katonai nyugdíjas és hagyományőrző szervezetek nevében kérte, hogy a Csilás-parkban kialakítandó emlékhely létesítésével állítsanak emléket Kalocsa katonavárosi múltjának, és az indítványozta, hogy ebbe a parkba helyezzék át azt a Gábor Áront ábrázoló szobrot is, amely az üresen álló, egykori páncélos laktanya udvarán árválkodik.
Ám mint utóbb kiderült, ezt megelőzően is történetek lépések Gábor Áron „kiszabadítására”.


Forrás: KALOhírek

Amint ugyanis később, a kérdést először napirendre tűző ülésen elhangzott, a honvédségi berkekben, a katonai nyugdíjas klubokban és hagyományőrző szervezetekben nagy támogatottsága volt az ötletnek, azonban dr. Kovács György ezredes – a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre nevében – eltérő véleményt fogalmazott meg. Mármint, ami a Gábor Áron szobor kérdését illeti.


Forrás: KALOhírek

Elmondta, hogy amikor egyesületük először indítványozta hivatalos keretek közt a szobor méltóbb helyre költöztetését, akkor célzott helyre, a Gábor Áron és a Zöldfa utca közti, tavaly fölújított parkba kérték kihelyezni azt, és ezt most is fönntartják. A környékben lakókkal is konzultált, aminek alapján tudható, hogy az ott lakók szívesen fogadnák ezt.
A helyszínt illető döntést akkor végül elnapolták, azzal, hogy később két látványterv alapján hoznak megalapozott döntést – e döntés történt meg most.

Nem reprezentatív minta!

Az említett ülésről szóló tudósításunk végén olvasóink is véleményt nyilváníthattak az oldalunkon indított szavazás keretében, hogy a fölvázolt lehetőségek közül melyiknek örülnének leginkább, hol volna legjobb helye egy esetleges katonai emlékhelynek, illetve a szobornak.

A Gábor Áron szobor tekintetében a mi szavazásunkon is ez, a most a képviselők által is támogatott változat kapta a legtöbb szavazatot. A válaszadók 62,9%-a szerint itt lesz a legjobb helye a szobornak. A közmeghallgatáson eredetileg fölvetett Csilás-parki helyszínre csak a szavazók 11,3% voksolt. Az alternatívként fölvetett Foktői úti laktanya területén való elhelyezést a szavazók bő egynegyede, 25,8% támogatta.
De erről nem olvasóink döntöttek.


Forrás: KALOhírek

Gábor Áron a Gábor Áron utcába megy

A legutóbbi testületi ülésen az önkormányzati képviselők határoztak arról, hogy a szobrot a Gábor Áron utca melletti parkocskába helyezik. Legutóbb jobban megoszlottak a kérdésről a vélemények. A Cserháti Ákos féle, a szobrot a Csilás-parkban elhelyezni szándékozó álláspont fő szószólója akkor dr. Angeli Gabriella volt, aki azonban most elmondta, többedmagával végzett helyszíni szemléje után belátja, hogy a Csilás-park nem a legmegmegfelelőbb helyszín a szobor elhelyezésére. Így most már maga is a Gábor Áron utcai helyszínt részesíti előnyben. Ezek után nem volt meglepetés, hogy erről a pontról 12 igen szavazattal voksoltak a képviselők.

Látványterv a mellszobor elhelyezéséről
Forrás: KALOhírek

Mondhatni, teljesen észszerű döntés született, hiszen így olyan közterületre kerülhet az állami tulajdonból térítésmentesen önkormányzati tulajdonba került szobor, ahol – lakótelepi emeletes házaktól övezve – a védelme, biztonsága is jobban megoldott, és egy népesebb lakóövezetben közösségi rendezvények, megemlékezések fókuszpontja is lehet. Ráadásul – a kérdést tárgyaló korábbi ülésen elhangzottak szerint – itt, a közeli épületekben laknak nagy számban az egykori Gábor Áron Laktanyában szolgált katonák, akik számára a szobor már-már „csapattag” lehetett. Ragaszkodásul tehát érthető, hiszen az egykori páncélos, vagy tüzér katonákként szolgálók – a néhai öntőmesternek fegyvertársai – mindennapos munkájuk során száz meg száz alkalommal, naponta többször sétálhattak el a legendává vált ágyúöntő szobra mellett.


Forrás: KALOhírek

A sok egybehangzó érv ellenére a városházi döntéshozatal nem volt ilyen sima ügy. Legutóbb még nem jutottak nyugvópontra a vélemények, ezért kellett elnapolni a döntést. Most pedig a teljes egyetértés dacára több mint ötven percet szántak erre ez egyetlen napirendre a képviselők.
Ezúttal az okozta a nagyobb vitát, hogy a Csilás-parkba tervezett honvédségi emlékhely létesítését célzó, komolyabb vitát kiváltó indítvány is ennek a napirendnek egy másik pontjaként került előterjesztésre.
Erről még írunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK