2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Hol legyen honvédelmi park? Hol álljon Gábor Áron szobra? – Szavazás!

Illés György Cinó  |  2016. 01. 27., 11:10

A decemberi közmeghallgatáson vetetődött föl, hogy egy katonai, honvédelmi emlékparkot hozhatna létre a város, amelyben megemlékezhetnénk az egykor itt szolgálatot teljesített alakulatokról, megemlékezve egyszersmind Kalocsa katonavárosi múltjáról is. A múlt heti testületi ülésén ismét foglalkoztak a kérdéssel önkormányzati képviselőink, ezúttal a volt páncélos laktanyában álló Gábor Áron szobor sorsa kapcsán vetődött föl a kérdés, mivel eldőlt: a szobrot ingyen birtokba veheti a város. Gábor Áron jöhet, de hova tegyük? Szavazzon!

Tavaly decemberben a közmeghallgatáson vetette föl Cserháti Ákos, hogy méltó helyen, például a Csilás-parkban emléktábla állításával, emlékfa-ültetéssel, emlékezzünk meg a városban szolgált katonai alakulatokról. A dolog most annak kapcsán került szóba, hogy a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Körének kezdeményezésére az önkormányzat a szobor térítésmentes igényléséről döntött.

A hagyományőrzők javaslatára dr. Bálint József polgármester kérelmezte a Honvédelmi Minisztériumnál a Miskei úti, egykori páncélos laktanya területén álló

Gábor Áron mellszobor térítésmentes átadását a kalocsai önkormányzat részére.

Simicskó István honvédelmi miniszter e kérelmet el is fogadta, a szobor térítésmentes átruházásáról határozatban rendelkezett – derült ki az előterjesztés bevezetőjéből.

A szobor a tervek szerint a létesülő honvédelmi emlékparkban kapna helyet, annak pontos helyére azonban a turisztikai autóbusz-parkoló céljára épp most igénybe vett park mellett alternatív javaslat is érkezett, akárcsak a szobor elhelyezésére.

Hova álljon az öntőmester?

A múlt csütörtöki ülésen tárgyalt erről a testület, amikor a polgármester fölvezetésében beszámolt a Csilás-parkba tervezett emlékpark létesítésének szándékáról is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Erre Török Ferenc képviselő megkérdezte, hogy biztos-e már ez a helyszín, mert emlékei szerint erről még nem született döntés.
A közmeghallgatások tapasztalatai is mutatják, hogy egy-egy kérdésről nagyon megoszolhatnak a vélemények – mutatott rá. Úgy vélte, a helyszín kérdését ez esetben is alaposabban meg kellene vizsgálni, kikérve a városvédők, más civilek, a polgárok véleményét.

Bálint József elmondta: most csak a visszaigénylésről döntenek, később látványtervek alapján hozzák meg a végleges döntést a park létesítéséről és a szobor fölállításáról.

Dr. Angeli Gabriella örömét fejezte ki, hogy a szobor a közmeghallgatáson javasolt emlékparkba kerülhet, amihez a Csilás-park kitűnő helyszín a laktanya közelsége miatt is, és azért is, mert a városunkba érkező turisták egyből ennek megtekintésével kezdhetik városnézésüket.

A katonák közt is van eltérő vélemény

A polgármester elmondta: találkozott a honvédség képviselőivel, akik egy kivétellel támogatták az elképzeléseket. Ez után megadta a szót annak az egy ellenzőnek, dr. Kovács György alezredesnek.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az alezredes elmondta: tavaly nyáron, amikor kiköltöztették őket a laktanyából, kezdeményezték a Gábor Áron szobor városba történő kihelyezését. Tudták, hogy a szobor nincs nyilvántartva sehol, így egyszerűen ki is vihették volna akárhova, senki sem keresné – mondta. Ők azonban ragaszkodtak a hivatalos úthoz. Ez eltart egy ideig, hiszen előbb nyilvántartásba venni és törzskönyvezni kell, az után dönthetnek a kiadásról, kihelyezésről. A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre akkor célzott helyre, a Gábor Áron Lakótelepre, a Zöldfa utca környékén tavaly fölújított parkba kérte kihelyezni a szobrot. Ezt az ott élők közül az általuk megkérdezettek is szívesen fogadnák – ismertette az előzményeket Kovács.

Elmondta továbbá: az önkormányzattól függetlenül – a Hadtörténeti múzeummal együttműködve – mást is terveznek, így

a volt laktanyákban is emléktáblát helyeznek ki a Honvédség engedélyével, az ott szolgált alakulatok föltüntetésével.

Távlatokban megemlítette, hogy

kilátás van egy hadtörténeti múzeum kialakítására is városunkban.

[Erről már beszélt Bálint József is a közhallgatáson, akkor a kereszt alaprajzú műemlék magtárat említve lehetséges helyszínként – A szerk.]
Emellett egy hadtörténeti emlékpark is létrejöhet, amihez a Foktői úti laktanya főútja melletti park nyolc parcellája szolgálhatna kiváló helyszínül. Kovács György azt is elmondta, hogy a Hadtörténeti Múzeum támogatná ezeket az elképzeléseket, de a fönntartás költségeihez nem tud hozzájárulni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A helyszín kérdését nyitva hagyták

Török Ferenc véleménye szerint a Csilás-park nem a legmegfelelőbb helyszíne a Gábor Áron szobornak.
[Amíg nem figyeltünk oda, a Csilás-parkba, a híd nyugati hídfőjéhez már amúgy is került egy új, egészalakos szobor – A szerk.]
A képviselő megköszönte a „civil” katonának, hogy azok véleményét tolmácsolta a szobor elhelyezésével kapcsolatban, akik azt egykor már az eredeti helyszínre is kihelyezték, és ma is kötődnek hozzá – mondta, majd rámutatott:

Az a lakótelep volt a katonai, tiszti lakótelep. A szobornak és környékének gondozása is jobb kezekben lesz azok közelében, akik ott élnek, és akiknek ez nagyon sokat jelent. Végül azt javasolta, hogy a határozati javaslat második pontjába

ne foglalják bele a konkrét helyszínt, hagyják ezt a kérdést nyitva

a későbbi, látványtervekre alapozott döntésig.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ez után dr. Bálint József polgármester már módosított formában bocsátotta szavazásra a határozati javaslatot. Török Ferenc módosító indítványának megfelelően az első pont alatt döntöttek a szobor térítésmentes igényléséről, a helyszín kérdését azonban nyitva hagyták:

a szobor elhelyezésére mindkét helyszínt figyelembe véve készül majd látványterv,

és a képviselők annak alapján dönthetnek, hogy hova kerüljön

Az indítványnak a szobor visszaigénylését célzó pontja, valamint a két helyszínre készítendő látványterv készíttetésére és annak alapján történő későbbi döntéshozatalra irányuló javaslat is 12 igen szavazattal nyerte el a testület támogatását.

Ön szerint?

Szép az egykor itt szolgált katonák buzgalma, de sokan élnek a városban olyanok is szép számmal, akik nem voltak hivatásos katonák, és a város tereihez, utcáihoz egészen más természetű emlékeik kötődnek. Bizonyára sokan méltányolják a katonai hagyományőrző egyesületek többségének kérését. Sokan mások talán a kisebbségben maradtak véleményét osztják, és inkább a Gábor Áron Lakótelepre vinnék a szobrot, sőt, esetleg nem is látnának szívesen egy katonai emlékhelyet a tervezett helyszínen, se szoborral, se szobor nélkül. De nekik nem volt módjuk hallatni a hangjukat.
Eddig.

Most viszont mindenki szavazhat:

SZAVAZÁS

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
kisbéta
2016-02-05 21:01:51
erről az jut az eszembe, hogy mivel megnyerték bálinték a választásokat, most vissza kell osztani a volt katonáknak valamit , ha mást nem , akkor egy emlékszobrot. mert ugye tőlük azért sok szavazatot összeszámolhattak :) A kalocsai néptáncosok is követelhetnének ezt-azt , vagy a pingálók is, hogy Király Ilusnak is állítsanak már valamit .Ez viccnek is rossz . Sztem nem kell ide szobor. ha akarnak akkor állítsanak saját költségükre a laktanyában és járuljanak hozzá akár naponta. Engem nem zavar. De szoborból is van már bőben , -főleg monumentális oda nem illőkből - mint szökőkutakból . Guszti-Bálint csak ezt tud ? szobrot meg szökőkutat állítani - Ölég vóóót , na

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK