2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kisebbségben a többség – A polgármester az ellenzékkel szavazta meg az új parkolási rendet

Illés György Cinó  |  2015. 12. 28., 08:26

Keddi ülésén utat engedett a kalocsai önkormányzati képviselő-testület Bolvári Ferdinánd által előterjesztett, a belváros – várhatóan fokozódó – parkolási nehézségein enyhíteni kívánó kezdeményezésének. Három hónap elteltével fölülvizsgálják, Önnek is lesz beleszólása. Elsőre húsbavágó korlátozásnak tűnik, de nem az, és a többség valószínűleg jól jár vele: kétórás időkorlátozással lehet majd parkolni a belvárosban. A jogos igénylők mentességi engedélyt kaphatnak, a belvárosi munkahelyek dolgozóinak viszont hozzá kell szokniuk egy kis egészségvédő kényelmetlenséghez. A többségben lévő baloldal főleg ez utóbbiak érdekeire tekintettel ellenezte a javaslatot. Ám az a teljes ellenzék, valamint dr. Bálint József polgármester támogatásával – név szerinti szavazással – mégis átment: április elsejétől papíróra, vagy egy fecni és írószer legyen a kocsiban!

Ha nem válik be az új parkolási rend, akkor Török Ferenc elfogadott módosító javaslata értelében három hónap elteltével fölülbírálhatják azt a döntést, amellyel elfogadták Bolvári indítványát a belváros időkorlátos parkolási rendjének kialakítására.
De miről van szó pontosan, és mi történt a városházán?

A rendelettervezet azt javasolta, hogy a belvárosban, főként közhivatalok környékén táblák kihelyezésével és burkolatfölfestésekkel jelöljenek ki olyan zónákat, ahol a hivatali időben díjfizetés nélkül, de csak korlátozott ideig lehet parkolni. Az előterjesztés nem jelölte meg a pontos időt, a vita során kétórás korlátozás mellett született konszenzus. Ez biztosan elegendő az ügyintézésre akkor is, ha valaki több dolgot is el akar intézni a közelben, de ugyanúgy kizárja, hogy valaki egész napra elfoglaljon egy parkolót, épp a legforgalmasabb helyeken.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A parkolási idő kezdetét egy iskolai segédeszközként is használt papírórán kell jelölni, de ennek híján egy a szélvédő mögött elhelyezett papír fecnire írva is lehet jelezni, és az azt követő két órán belül el kell hagyni a parkolót. Csalni, azaz kétóránként odaszaladni, és továbbtekerni az órát nem érdemes, mert a videokamerás ellenőrzésen könnyen lebukhatunk, és büntetést fizethetünk. Ha mindenképp hosszabb ideig kell parkolnunk, akkor célszerűbb lesz a járművet inkább a közeli, zónán kívüli parkolókban hagyni!

Az előterjesztő szóban annyit fűzött hozzá ehhez, hogy jó pár kisvárosban már működik ilyen rendszer, így a közelben Baján és Szekszárdon is. Pakson 2010. január óta van hasonló rend, és a jelek szerint bevált, hiszen később több új helyszínre kiterjesztették a korlátozott parkolási övezetet. Bolvári kijelentette: tudja, hogy ez a döntés nem arat majd osztatlan népszerűséget, de úgy vélte, így is vállalni kell, a jövőbe is tekintve, hiszen jármű továbbra is egyre több lesz, az embereknek pedig egyre kevesebb ideje.

Aggályok baloldalról

Dr. Angeli Gabriella szerint a javaslat előkészítetlen és átgondolatlan.
A tervezett szabályozás nem ad választ a Duna áruház mellett lakók parkolási gondjaira, épp oda szorítva ki őket, ahol az időkorláton túli parkolás volna lehetséges.
A börtön saját költségvetéséből épített parkolója is kétséget ébreszt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Úgy vélte, a javaslat olyan szabályozást céloz, amely könnyen kijátszható, hiszen az órát bárki továbbtekerheti kétóránként.
A vidékről érkezők, akik nem ismerik a parkolási rendet, és se papíróra, se papír és írószer nincs náluk, azok kénytelenek messzebb parkolni.
Fölvetett, hogy mi lesz időtúllépés esetén? Két óráig ingyen lehet parkolni, de utána öt vagy tíz perccel már jöhet a büntetés, ami a közterület-felügyelők részéről legalább ötezer forint, de ha a rendőrség büntet, akkor harmincezer a minimum. Azt sem tisztázza a rendelet, hogy véletlen időtúllépés, késés esetén van-e türelmi idő.
Úgy vélte,

mivel ezek a kérdések nincsenek szabályozva, ez egyértelműen a fizetős parkolás előkészítése. Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester szerint a belvárosban nincs parkolási probléma, hiszen, ha nem is éppen ott, ahova mennénk, de legföljebb 150 méterrel arrébb mindig meg lehet állni.
Az alpolgármester úgy vélte, a forrásokat inkább a még rendelkezésre álló területeken – a most épülők mellé – további új parkolók létesítésére kellene fordítani. Kalocsa büszke lehet rá, hogy itt ingyenes a parkolás. Igaz, két órán át ezután is ingyenes lesz, de milyen szankciók lesznek az után? Sokan azt csinálják majd, hogy két parkolóval arrébb állnak, ez után az már nem büntethető.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A probléma egyik oka szerinte is az, hogy a belvárosban dolgozók, főleg a börtön és a hivatal alkalmazottai elfoglalják a helyeket. Ezért már jelezte is, hogy kérjék meg a dolgozókat, hogy távolabb, a Tűzoltóság előtt, vagy a lengyelpiac területén parkoljanak. Ha ez nem válik be, még mindig léphetnek. Ugyanakkor kimaradt a javaslatból egy sor olyan terület, például a posta mögött, vagy a Főutca távolabbi szakaszai, ahol ugyanúgy gondot jelent a parkolás.

Bolvári Ferdinánd a fölvetésekre válaszolva elmondta: a kérdéses területeken alig vannak lakók, ez a probléma csak a Duna áruház környékén jelentkezik, azonban az ott lakók az érintett parkolókat alig használják, és az esetleges jogos igényeket személyre – vagy inkább rendszámra – szóló parkolási engedélyekkel könnyen orvosolni lehet.
A börtön saját parkolójáról a rendőrségnek nincs tudomása, de szükség esetén ezt is lehet szabályozni.

Csalási lehetőség. Nem akarom leütni azt a magas labdát, ami egy párszor már itt elhangzott, hogy ki kiből indul ki. – mondta a képviselő, ugyanakkor nem valószínűsítette, hogy ilyen csalásoktól tartani kellene, már csak azért sem, mert az előterjesztés tartalmazza olyan technikai eszközök beszerzését is, amelyek a csalókat tetten érik.

A vidékről, fölkészületlenül érkezők számára van alternatív parkolási lehetőség, ahonnan gyalog két és fél perc alatt kényelmes tempójú gyaloglással elérhető a sétálóutca.
A parkolási nehézségeket pedig már rövidtávon is mérsékelni kell, amire várja az alternatív javaslatokat.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Változatos fogadtatás jobbról

Török Ferenc üdvözölte, és előremutatónak tartotta, amiről a közvélemény eddig nem tudhatott, hogy a kérdéssel kapcsolatban a testület a hivatalos ülését megelőzően már összeült, hogy megütköztessék a véleményeket, és konszenzusra jussanak.
Végleges álláspontra jutni azonban ott sem sikerült.

Az egész világ az autókban fuldoklik, és ez a kisvárosokra is ugyanúgy igaz – mondta Török, aki szerint a problémával mindenképp szembe kell nézni. Ugyanakkor arra nem látott lehetőséget, hogy a jegyző, vagy bárki meghatározza, hogy a közhivatalnokok hova parkoljanak.
Ezért először azt javasolta, a kérdést vizsgálják tovább átfogóan, tartsák napirenden, és az alternatív javaslatokat is beépítve, rövid időn belül hozzanak döntést a parkolási igények kielégítésére.

Angeli Gabriella alternatívaként azt mondta, a parkolóhelyek fölfestésével, is lehet javítani a helyzeten, hiszen sok autó több helyet is elfoglal, mivel nincsenek kijelölve a helyek. Emellett a belvárosban további tíz parkoló volna kialakítható a Pilvaxnál épülők mintájára, a képviselő becslése szerint az e célra tervezett költségvetés mintegy duplájáért.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó Balázs szerint nem érheti az előkészítetlenség vádja az előterjesztést.
Az alternatív javaslatokat tevőkhöz így fordult:

Most komolyan kérdezem: Van egy ilyen problémánk, hogy dugós a belvárosunk, dugós a Főutcánk, és még oda tereljünk plusz parkolókat, a maradék maroknyi zöld övezetünket is áldozzuk föl, hogy legyen még három-négy parkoló? Mondjuk már ki nyíltan!

Szabó nem kerülgette a téma kényes hátterét:

Miről szól ez az előterjesztés? Mondjuk már ki nyíltan! Arról, hogy itt van tényleg a kormányhivatal, az önkormányzat hivatala, a bankok, üzletek, a börtön, és mi az ott dolgozóknak a gondolat- és szokásmódjait akarjuk megváltoztatni. Ezért irreleváns, hogy lesz-e aki csalni fog, ha csal, hát csaljon! A lényeg nem ez, nem is a szankcionálás, hanem hogy a parkolás rendjét korlátozó, beidegződéseket, szokásokat megváltoztassák.
Amint az alpolgármester asszony is rámutatott, hogy van itt parkoló, csak száz méterrel arrébb kell menni – folytatta Szabó, aki szerint nem azoknak kell ezt tenni, akik csak rövid időre, ügyintézés céljából foglalnák el a legkeresettebb parkolókat.
Elismerte, hogy sok részlet kidolgozásra, finomhangolásra vár, de erre lesz is lehetőség, a jogos igényeket akár lakcímkártya alapján kiadott engedélyekkel, vagy a börtön esetében rendszámra szólóan kialakított parkolóhelyekkel orvosolva.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bolvári Ferdinánd rámutatott: az előterjesztés mintegy száz embert érint hátrányosan és több ezret előnyösen, és akiket előnyösen érint, azok nem az ő körzetéből valók, hiszen ők gyalog jönnek a belvárosba.
Ugyanakkor úgy vélte, hogy ha a belvárosban dolgozóknak gondot jelent, ha egy másfél-kétperes sétával kell érkezniük a munkahelyükre egy közeli, korlátozás nélküli parkolóból, akkor nagyon nagy a baj.
Hozzátette: a javaslat nem kőbe vésett, várja a javaslatokat a részletek tisztázására.

Kati László azt javasolta, hogy ne egész zónákra, csak a frekventált helyeken kisebb számú parkolóra terjesszék ki a korlátozást
A polgármester szerint erre a KRESZ szerint nincs, illetve csak nagyon körülményesen volna lehetőség.

Török Ferenc azt javasolta, hogy a javaslatban megjelölt háromhónapos előkészületi idő után további három hónapos próbaidővel indítsák el az új parkolási rendet, és annak leteltével a rendőrség, közterület-felügyelők, a műszaki osztály szakembereinek véleményét és a lakosság tapasztalatait figyelembe véve, véleményládák alkalmazásával és lakossági fórum megtartásával döntsenek a rendszer fönntartásáról, vagy megszüntetéséről.

A jogi bizottság 1 igen, 3 nem, 3 tartózkodás mellett nem támogatta a javaslatot – tájékoztatott Angeli Gabriella.

Nem a büntetés a cél

Bolvári Ferdinánd elmondta: a paksi minta szerint nem a büntetés a cél, hiszen a közeli városban a mai napig inkább csak figyelmeztetéseket küldenek ki. Úgy vélte, a parkolók számának növelését ez a javaslat nem zárja ki, de a többség érdekében lépéseket kell tenni.

Simon Zoltánnak a téma fölvetésének kezdetén ellenérzései voltak, amelyek a vita során enyhültek. A próbaidős megkötéssel együtt a lakosság érdekében elfogadhatónak tartotta a javaslatot, azzal a föltétellel, hogy a végső döntésnél a kalocsai polgárok véleménye legyen a mértékadó.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József szerint a puding próbája az evés. A jelenlegi állapot tovább nem mehet, lépni kell, és ha nem válik be a most javasolt megoldás, nem kell majd félni a változtatástól!

Dinamizálni kell a parkolást! – mondta a polgármester, és hasznosnak vélte a vitát, amelyet ezzel lezártnak nyilvánított, végül – az előterjesztő egyetértésével – Simon Zoltán és Török Ferenc módosításainak figyelembevétel bocsátotta szavazásra a rendelettervezetet, amelyre név szerinti szavazást kezdeményeztek írásban, a szükséges támogatással.

Név szerinti szavazás

A szavazatok az alábbiak szerint alakultak:

dr. Bálint József, Bolvári Ferdinánd, dr. Filvig Géza, Katus Attila, Simon Zoltán, Szabó Balázs, Tihanyi Tiborné, Török Ferenc – igen,

dr. Angeli Gabriella, Kati László, Kinyóné Lakatos Melinda, Lakatos János – nem.

Tehát nyolc igen, négy nem szavazat mellett elfogadták a javaslatot, amelynek értelmében április elsejétől egyhuzamban csak legföljebb két órát parkolhatunk a belváros kijelölt zónáiban. A kérdést három hónappal később fölülvizsgálják, a tervek szerint a lakosság és az érintettek széleskörű bevonásával, egyebek mellett lakossági fórum megtartásával.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Addig még bőven lesz idő fölkészülni, szemléltető papír órát, papírt és írószert beszerezni és a kocsiban rendszeresíteni, április elsejétől pedig figyelni a táblák, útburkolati jelek jelzéseit, utasításait. A témára még visszatérünk, ha közeleg a váltás ideje, és figyelmeztetjük majd olvasóinkat a változásra!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 12 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (12 db)
kisbéta
2016-01-02 13:13:04
kinyóné olyan buta hozzászólással bír. Kik választották meg ? Ez is csak egy báb .
ForzaKalocsa
2016-01-22 21:58:46
A többség! ;-)
Joco
2015-12-30 08:19:05
Ki nem veszi észre azt hogy arrogáns emberek vezetik a várost? Az angeli majd ugy is a mozgássérült helyen fog parkolni mert ő lassan mindent megtehet. Ránőtt a polgármester fejére!
kisbéta
2015-12-29 15:39:53
A lényeg kimaradt- egyetértek az új parkolási renddel !!!
kisbéta
2015-12-29 15:38:54
Ez az angeli örökösen szembemenő, rosszindulatú,keménykedő, savanyú, negatív ember. Hogy lehet így élni,hogy mindig csak a negatívum áradjon belőle? Kimondottan ellenszenves , nőietlen asszonyság .Boldogtalan lehet szegényke .Ha pedig ez az ő boldogsága , hogy ilyen , akkor sajnálni tudom csak .
Csakegy Kalocsai
2015-12-29 06:20:58
Azt, hogy a polgármester javaslatát az ALPOLGÁRMESTER , aki a helyettese ne támogassa!!! Ez megint csak Kalocsán fordulhat elő, Bálint súlytalanságát mutatja. Angeli régóta fitogtatja erejét Bálinttal szemben és most Kinyóné alpolgármestert is rábeszélte az okosságára, de csúnyán alul maradtak. Az ellenzéki képviselők szavazata nem a témáról szólt, hanem a szavazati arányokról, okosan reagáltak.
Joco
2015-12-28 22:15:34
8 :4 Gabiika Katika Karatéka mosó a 4
ForzaKalocsa
2015-12-28 15:03:24
Engem a témánál is jobban érdekel a szavazati megoszlás... Sokat mondó, beszédesebb mindennél...
geronimo
2015-12-28 14:34:29
Ebből is látszik, hogy valóban független mentálissal, Kihaénnem Gabika nélkül, időnként az ellenzékkel is egyeztetve, egész értelmesen el lehetne vezetgetni ezt a várost!
ForzaKalocsa
2015-12-28 15:06:20
A Polgármester Úrnak el kellene gondolkodnia azon, hogy a kormányzati irányt helyben képviselőkkel együtt esetleg jobban gyarapodna városunk és előre mutatóbb döntéseket lehetne hozni...
A kicsinyes sárdobálás, taktikai iszapbirkózás helyett...
Kalotroll
2015-12-28 10:32:31
Megmondom őszintén először ezt is csak a Bolvári képviselő úr újabb izgága megnyilvánulásának tartottam, de meg kell hajoljak az érvek súlya alatt.

Gondolom Alpolgármester asszonynak és társainak problémát okoz majd 150 méterrel arrébb parkolni, és tesznek is arra, hogy mi lakosok kénytelenek vagyunk keringeni negyed órát (növelve ezzel a belvárosi légszennyezettséget) parkolót keresve.

Egy dolgot kellene a fejekben helyre tenni és most a nemmel szavazó képviselőkhöz fordulok! Ti értünk dolgoztok, ha tetszik én és még 12 ezer főnökötök van(sajnos a szám csökken...)! Ha úgy adódik ki is rúghatunk titeket. Gondoljátok végig, hogy ha egy cégnél dolgoztok, mit kapnátok ha a főnökötök helyére parkoltok? Vagy az ügyfeleknek fenntartott parkolóba parkoltok be?
Polgármester Urat ekéztem már én is eleget, de most gratulálok, hogy volt bátorsága erre az elsőre népszerűtlen intézkedés bevezetésére!
kisbéta
2016-01-02 13:10:28
Attól tartok, hogy ezek majd névre szóló parkolót fognak maguknak kijelöltetni , hogy nekik még véletlenül se keljen lemenni a parkolni a Búzapiac térre vagy a Vajas parti parkolóba. Az arroganciájuk határtalan ! angeli ezen gondolkodik . Bolvári Ferdinánd remélem ezt nem hagyja neki .

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK