2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kivonulás-ügy – A formai hiba ellenére tartalmilag nem kifogásolható a júniusi rendkívüli ülés

Illés György Cinó  |  2016. 07. 12., 15:10

Június 2-án tartották azt a testületi ülést, amelyet dr. Bálint József hivatalos külföldi útja miatti távollétében Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester hívott össze, és a levezető elnök szerepét is ő vállalta. Az ülés kezdetén azonban dr. Angeli Gabriella jelezte, hogy annak összehívása szabálytalan volt, ezért javaslatokat is tett, hogyan lehetne ezt szerinte orvosolni, nehogy a pályázatok lássák kárát, amelyeknek beadásához szükséges határozatokat kellett meghozni az ülésen. Miután a testület mégis az ülés megtartása mellett döntött, Angeli kivonult a teremből, kijelentve, hogy a szabálytalanságban nem akar részt venni, és jelezte, hogy a történtekről a kormányhivatal állásfoglalását kéri. Ez most megérkezett, a levélváltás előzményéről és tanulságairól a kezdeményezőt, dr. Angeli Gabriellát kérdeztük.

– A június 2-ai testületi ülés előtt azt kifogásoltam, hogy a Meghívó alpolgármesteri fejléccel, alpolgármester nevében és aláírásával került kiküldésre, miközben a napirendi pontok előterjesztései és határozati javaslatai polgármester úr nevét és aláírását tartalmazzák. Kifogásom a formai szabályokra utalt. Ezzel kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz elküldött levelemre megérkezett a válasz. A tájékoztató levelet nem kívánom nyilvánosságra hozni, de tartalmát szívesen megosztom önökkel – kezdte tájékoztatását a képviselő, amikor az önkormányzat felügyeleti szervéhez küldött feliratának sorsáról kérdeztük.

– A válasz szerint Kalocsán a polgármester helyettesítésével kapcsolatos gyakorlat nem egységes. Ezzel az üggyel kapcsolatban indokolt lett volna a meghívóban tájékoztatni a képviselőket, hogy a helyettesítésre a polgármester hivatalos külföldi útja miatt került sor – ismertette a válaszlevél tartalmát Angeli Gabriella.


Forrás: Illés György / KALOhírek

– A kormányhivatal azonban valószínűsíti, hogy a képviselők előtt ismert volt, hogy a polgármester külföldön van. Mivel a polgármester mindennel egyetértett, illetve, amennyiben a polgármester az önkormányzat érdekeit sértőnek tartotta volna az ülésen hozott döntéseket, akkor kezdeményezhette volna a döntések ismételt tárgyalását, erre azonban nem került sor, így tartalmilag nem kifogásolható a testületi ülés összehívása és megtartása – folytatta a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal érveinek kibontását a képviselő.
Elmondta továbbá, hogy tájékoztató levél megemlíti azt is, hogy alpolgármester akár szóban is összehívhat képviselő-testületi ülést, azonban az intézkedés megfelelő dokumentálása – például az értesítésekről hivatalos feljegyzés készítése – nem maradhat el.

– A formától eltekintve a lényeg, hogy a testületi ülésen megszavazott határozatok tartalmilag rendben vannak, így erről a részről nincs akadálya annak, hogy önkormányzatunk megnyerje a pályázatokat – zárta gondolatait Angeli Gabriella.

Ezzel kiderült a képviselő aggodalma jogos, de túlzott volt, az eljárási pontatlanság a pályázatok sikerét nem veszélyeztette, de közbenjárásának eredményeként erről már papírunk is van.

A kormányhivatal válasza az elmondottak szerint egyszersmind azt a kérdést is tisztázta, hogy hívhat-e össze képviselő-testületi ülést az alpolgármester: a polgármester akadályoztatása esetén igen, akár szóban is, de a helyettesítés szükségességét indokolnia, és lépéseit legalább hivatalos följegyzés formájában dokumentálnia kell.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2016-07-13 08:40:47
Van baj, nem kicsi! A város képviselője szerint ez a lagnagyobb feladat? Közben romokban a költségvetés, nagy erőkkel zajlik a város vagyonának felélése - KalocsaKom, szemétszállítás, Vízimadár Park -, eladása. Ezek meg azon vitatkoznak, hogy szabályos volt-e a testületi ülés összehívása, vezetése! Basszus :(

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK