2022. 01. 29. szombat
Adél
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megfeneklik a Méhecskék TAO-pályázata?

Illés György Cinó  |  2017. 04. 21., 19:19

A Hunyadi pályán működő Méhecskék SE a telephelyén megépítendő, villanyfényes, műfüves pálya TAO pályázati forrásból történő létesítéséhez kérte az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását. Ezt egy február 20-án hozott határozattal, egyhangú döntéssel meg is kapták. Most, a rendezés alá vonni tervezett terület karókkal történő kijelölése révén derült ki: a pályát részben a szomszédos, játszótérként nyilvántartott terület, a Selyemerdő park bevonásával hoznák létre. Ezt azonban a lakók ellenzik, és kifogásukkal Simon Zoltánhoz fordultak, aki értetlenül állt az ügy előtt, a területrendezés ugyanis tudomása szerint nem szerepelt az elfogadott előterjesztésben. Utánanézett, valóban nem volt benne, ezért a lakók panaszával napirend előtti hozzászólásban fordult a testülethez a nagykedden tartott testületi ülésen. Hozzászólása Szabó Balázzsal, a kérdésért felelős sportbizottság elnökével személyeskedésbe torkolló vitát indukált.

Fölszólalásában a képviselő fölidézte, hogy a Méhecskék SE TAO-pályázatáról február 20-án hozott döntés tulajdonosi támogató, azonban akkor semmilyen tervdokumentációt nem kaptak, nem hangzott el, hogy a pálya pontosan hol létesül. Március 14-én a Kalocsa.hu oldalon megjelent nyilatkozat szerint a Méhecskék telepén valósul meg a pálya, majd 30-án megjelent egy újabb nyilatkozat a Méhecskék Sportegyesület vezetője részéről, a pálya e szerint is a Hunyadi pályán valósul meg – összegezte a médiaelőzményeket Simon Zoltán.


De ugyanebben a cikkben, legnagyobb megdöbbenésemre Szabó Balázs képviselőtársam azt nyilatkozza szó szerint, hogy „a pálya mellett, a papírforma szerint játszótérként, parkként funkcionáló területből egy kisebb szeletet a Hunyadi pályához csatolnánk”. Ezt én fölháborítónak tartom! Milyen alapon nyilatkozik erről a képviselő? – kérdezte, hiszen erről testületi döntés nincs. Simon fölháborítónak tartotta, hogy a környékben lakók véleményét senki sem kérdezte meg. Ők most egy levelet juttattak el hozzá, amit sokan aláírtak.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A képviselő rámutatott, hogy a város nyilvántartásában ez játszótérként szerepel, és

sok kisgyerekes család él errefelé. Tőlük szeretné ezt a területet elvenni és beépíteni Szabó Balázs. Milyen alapon? – kérdezte, majd a lakók jelenlévő képviselőire is hivatkozva kijelentette, hogy ezt nem fogják hagyni, és akár jogi úton is megakadályozzák. A képviselő hozzátette,:

AZT, HOGY A MÉHECSKÉKNEK LEGYEN MŰFÜVES PÁLYÁJUK, Ő IS TÁMOGATJA, DE ÚGY VÉLTE, EZT A RENDELKEZÉSÜKRE ÁLLÓ TERÜLETEN KELLENE MEGVALÓSÍTANIUK, AHOL VAN HELY RÁ.

Ez nekem nóvum, új dolog, de nincs vita róla, mert napirend előtti – mondta dr. Bálint József, de a személyes megszólíttatása miatt szót kért Szabó Balázsnak mégis lehetőséget adott, újra hangsúlyozva, hogy vita nincs, csak személyes megszólíttatására reagálhat.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Más volt a bizottsági és a testületi anyagban?

Szabó Balázs visszautasította, hogy ő csinálna a játszótérből műfüves pályát. Megköszönte Simon Zoltánnak a feltételezést, hogy az ő hatalmában ekkora ügyek állnak, hozzátéve:

Ehhez csak gratulálni tudok! A bizottsági elnök később rámutatott: az elképzelés szerint a játszótérnek csak egy „nagyon kis szakaszát kellene erre föláldozni, amelyen lehet, hogy nincs is semmilyen játékelem”.
Fölidézte: e témáról többször tárgyaltak az általa elnökölt sportbizottság ülésén, a műszaki osztályvezető és a klub elnökének jelenlétében.

A BIZOTTSÁG ELŐTT A KÉRDÉS BIZTOSAN A TEREPRENDEZÉSI TERVVEL EGYÜTT KERÜLT NAPIRENDRE.

Itt kissé elbeszéltek egymás mellett a képviselők, mert Simon kifejezetten a testületi ülésre készült előterjesztésről beszélt, Szabóhoz mint a testületi döntés előkészítését felügyelő sportbizottság elnökéhez fordult a lakók kifogásával. Képviselőtársa viszont csak a bizottsági anyagokról állította biztosan, hogy tartalmazták a kifogásolt változtatási szándékokat.

Szabó azonban a testületi előterjesztéssel kapcsolatban óvatosabban fogalmazott, azt mondta, „emlékezete szerint” a testület elé úgy érkezett az egyesület kérelme, hogy abban világosan le volt írva, hogy a pályát ilyen módon tervezik megvalósítani – ezzel kapcsolatban kérte is az osztályvezető megerősítését, vagy cáfolatát, amit azonban később Simon Zoltántól kapott meg. Az előterjesztést pedig ellenszavazat nélkül fogadták el – tette hozzá.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó úgy emlékezett, hogy a testületi anyagban konkrétan szerepelt, hogy ez a beruházás csak úgy valósulhat meg, hogy bizonyos, nagyon kis részét ennek a területnek beáldozzák.

Újra napirendre kerül

Én nem tudom, hogy hogy’ volt, mint volt, újra napirendre fogjuk tűzni majd ezt a kérdéskört, mert fura lenne, ha játszótérből csinálnánk futballpályát – jelentette ki a polgármester. Majd egy viszontválasz erejéig megadta a szót, „egy mondatot” engedve Simon Zoltánnak, jelezve, hogy már ezzel is eltérnek az SZMSZ-től.

Szabó Balázs képviselőtársam nem mond igazat, tudniillik az előterjesztést megnéztük, Bolvári Ferdinánd képviselőtársam rá a tanú, hogy nem volt benne, nincs benne. Szabó Balázs – ekkor már kissé indulatosan – kikérte magának, hogy nem mond igazat, mivel ő úgy fogalmazott, úgy emlékszik, hogy benne volt, nem azt állította, hogy benne volt, és emlékeztetett, hogy hozzászólásában jelezte is, hogy az osztályvezető ezt lehet, hogy megerősíti, lehet, hogy megcáfolja.

[A műszaki osztály vezetője azonban nem szólalt föl e kérdés kapcsán, sem az osztály más munkatársa, ahogyan az e hét keddi, helyszíni sportbizottsági ülésen sem szóltak hozzá formálisan az osztályt képviselő szakemberek – A szerk.]


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó kijelentette:

Ő CSAK AZT ÁLLÍTOTTA, HOGY A BIZOTTSÁG ELŐTT TÖBBSZÖR IS ÍGY, EZZEL A KIEGÉSZÍTÉSSEL TÁRGYALTÁK, A TESTÜLETI ANYAGRÓL NEM ÁLLÍTOTTA EZT BIZONYOSAN, CSAK HOGY ÚGY EMLÉKSZIK.

Ezért kérte Simont:

Legyen szíves képviselő úr, jobban figyeljen oda, hogy mit mond, ne rágalmazza a másikat alaptalanul! Az biztos, hogy sportbizottsági ülésen konkrétan elhangzott és áttárgyaltuk, és nonszensz, hogy Szabó Balázs köt el onnan egy területet. Kinek a felelőssége?

Az elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy a döntés előtt a testület nem kapott kellő tájékoztatást. Az eset kapcsán több mindenki felelőssége fölvetődhet, ezért az ülés szünetében folyosói beszélgetés során megkérdeztük Simon Zoltánt, hogy miért Szabó Balázs felelősségét firtatja. A képviselő szerint a bizottság felelőssége abban áll, hogy a testület elé más anyag került, mint amit a bizottság saját ülésén tárgyalt, a képviselők így nem kaptak valós képet a tervezett beruházás körülményeiről. Úgy vélte, a testületi ülésen is résztvevő bizottsági elnöknek a hiányosságot észre kellett volna vennie.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül a szót a polgármester ragadta magához, miközben Simon és Szabó – ekkor már kikapcsolt mikrofonokkal – folytatta az indulatoktól fűtött, eddigre már személyeskedő hangvételű eszmecserét, amely az ülés szünetében is folytatódott. A polgármester viszont az ülésen nem adott teret a vitának:

Mielőtt még vitát folytatnánk, újra napirendre fogjuk tűzni, ki fogom vizsgáltatni, és újra bekerül ez a témakör a testület elé. Nekem arról volt tudomásom, hogy a Hunyadi pályán belül történnek ezek a fejlesztések. Én most meglepetve hallom ezt, tehát kezdeményezni fogom, hogy kerüljön újra napirendre, mert ma nincsen napirenden. [Szabó Balázs e hét keddre kihelyezett ülést tartott, amelyre előzetesen is fölhívtuk olvasóink figyelmét, és hamarosan összefoglalót is közlünk róla – A szerk.]

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK