2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megszületett Kalocsa Város Önkormányzata 2023. évi költségvetése – Talán még soha nem volt ilyen zökkenőmentes a városi büdzsé tárgyalása

Megszületett Kalocsa Város Önkormányzata 2023. évi költségvetése – Talán még soha nem volt ilyen zökkenőmentes a városi büdzsé tárgyalása
Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 16., 09:50

Dr. Filvig Géza polgármester a város 2023. évi költségvetés-tervezetének ismertetésekor az év legfontosabb döntésének nevezte az önkormányzat és intézményei idei költségvetéséről szóló helyi rendelet elfogadását, amelyet hosszas és alapos előkészítő munkát követően február 15-i ülésén tárgyalt a képviselő - testület. A napirend megvitatására valamennyi intézmény vezetője a városháza dísztermében, a hallgatóság számára fenntartott széksorok között foglalt helyet, de ezúttal kérdéssel egyiküket sem szólították meg. A napirend tárgyalása abban mindenképp rendhagyó volt, hogy Kalocsán emberemlékezet óta nem fogadták el a város költségvetését ilyen zökkenőmentesen, gyakorlatilag közel egy óra leforgása alatt úgy alkották meg a 2023. évi költségvetési rendeletet, hogy az előkészítő munkát, az egyeztetési folyamatot még az ellenzéki képviselők is dicsérettel illették.

Természetesen ezúttal is a szöveges indokolással együtt 34 oldalas dokumentum végszámai a leginkább figyelemre érdemesek, hiszen nagy valószínűséggel a betételek és kiadások részleteit csak a hozzáértők tudják igazán értelmezni. A megalkotott rendelet szerint az önkormányzat és intézményei 2023. évi költségvetésének főösszege 4 milliárd 678 millió 457 ezer forint.

Ezen belül 3 milliárd 527 millió 956 ezer forint a költségvetési bevétel, 950 millió 501 ezer forint a belső finanszírozási bevétel, 200 millió a külső finanszírozási bevétel. 4 milliárd 418 millió 887 ezer forint a költségvetési kiadás, 259 millió 570 ezer forint a finanszírozási kiadás, 890 millió 931 ezer forint az előző évi költségvetési maradvány. És ami a legfontosabb, egyben jogszabályban írt alapfeltétel: a képviselők a költségvetést külső finanszírozású költségvetési hiánytól mentesen állapították meg.

A napirend felvezetésekor dr. Filvig Géza polgármester felidézte, hogy az önkormányzat tavaly a COVID, a szomszédos országban zajló háború, az infláció közepette – mint ahogy a családok is - különösen küzdelmes gazdálkodást folytatott. Ennek ellenére a 2023. évet 216 millió forint maradvány összeggel kezdjük. Az összeg kimondásával azt a tévhitet szeretné eloszlatni, hogy a város a 2022. év végén csőd közeli helyzetben lett volna. Nem volt csőd közeli állapotban, sőt, a 200 millió forint kormányzati támogatást 2023-ban tudjuk felhasználni – szögezte le a polgármester.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: az önkormányzat a szeptemberben induló rezsi-áremelkedés ellenére a számláit ki tudta egyenlíteni, és valamennyi fejlesztési célkitűzését megvalósította: kialakította az ideiglenes óvodát, megvalósította a szociális rehabilitációs pályázatot, a Csajda játszóteret, megtörtént a temető kápolna és környezet megújítása, és igen jelentős önkormányzati önerő mellett befejeződött a Kubinszky utca útburkolatának felújítása, elkészült az Eperföldi iskola kézilabda pályája. A már említett 216 millió forinthoz kapott még az önkormányzat 102 millió forint támogatást, így ezzel

ÖSSZESEN 307 millió forint rezsitámogatást lehetett a 2023. évi költségvetésbe beépíteni.

A polgármesteri helyzetértékelés folytatásában azt is megtudtuk: az önkormányzatnak nem kellett működési hitelt felvenni, az intézmények feladatellátásához szükséges források rendelkezésre állnak.

A város intézményeiről és cégeiről szólva dr. Filvig Géza kifejtette: a szociális központ 2022-ben 45 millió forint önkormányzati támogatást kapott, 2023-ban 146 millió forintot kap, ami 101 millió forintos növekmény az előző évhez képest. A közérkeztetés tavaly 30 millió, idén 52 millió támogatásban részesül, a növekmény itt 22 millió forint. A Viski Károly Múzeum 19 millió forint helyett 21 millió forint kap, az óvoda és bölcsőde intézmény működéséhez tavaly nem kellett támogatást adni, idén 4 millió forintot kap.

A Vagyonhasznosítási Kft. 565 millió forintos támogatás helyett idén 865 millió támogatásban részesül, a növekmény itt 300 millió forint.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester hozzátette: a szociális intézmény rezsiszámláin kívül valamennyi intézmény ilyen jellegű kiadását a Vagyonhasznosítási Kft., fizeti.
Az Innovációs Kft. a tavalyi 192 millió helyett idén 167 millió forint támogatásban részesül, a csökkenés itt 25 millió forint.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint a polgármester aláhúzta: nagyon sok vállalása van a kalocsai önkormányzatnak, de ezek is beépültek a költségvetésbe, itt sem történt csökkentés.

A nyugdíjasoknak megállapított évi kétszeri támogatás, a sport támogatása is biztosított, és a kalocsai emberek kikapcsolódását szolgáló rendezvényekre is lesz forrás.

NAGYON SOKAN KÉRDEZIK: MI LESZ AZ USZODA SORSA?
TAVASSZAL ÚJRA NYITJUK AZ USZODÁT, ANNAK IS TELJESEN MEGVÁLTOZOTT AZ ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGE, A KÖLTSÉGVETÉSBEN AZ A KIADÁS IS SZEREPEL.

Az ingatlan értékesítés mindig egy kardinális kérdés, az ebből származó bevételként127 millió forint van beépítve a városi büdzsébe, és ugyan ekkora összegű önerővel számolunk a beruházásoknál, tehát nem éljük fel, vagyonból vagyon lesz – mondta a polgármester, hozzátéve:

A pályázatok benyújtása miatt is fontos, hogy a városnak legyen elfogadott költségvetése. Elindítjuk az új óvoda másik 75 fős szárnyának az építését, ami 530 milliós összeg, és a Vagyonhasznosítási Kft-nek is van egy 106 millió forintos gépbeszerzési pályázata.”A polgármester itt mondta el: „A 2022. év végén azért is küzdeni kellett, hogy a pályázati összegek Kalocsán maradhassanak, több településen úgy ellehetetlenült, hogy a pályázati támogatást, a már elnyert összeget vissza kellett fizetnie.

A tervezési sor is jelentős tétel – mutatott rá a város vezetője:

az Élhetőbb település pályázat keretében a meszesi Duna-partot kívánják fejleszteni, ennek a tervezése van folyamatban. A belvárosi közlekedés, a parkolók kialakítása is nagy kihívás, ami szintén jelentős tervezési munkát igényel. Az Ifjúsági Ház külső homlokzata is megújul majd, ez az épület is jól reprezentálja, hogy milyen állapotú épületeink vannak. Március végén az új óvoda környékén elkészül két új gyalogátkelő hely."– jelentette be dr. Filvig Géza.

A polgármester köszönetét fejezte ki Molnár Gábor pénzügyi osztályvezetőnek és munkatársainak, az intézmények vezetőinek és dolgozóinak, hogy a költségvetés összeállításához hatékony segítséget nyújtottak, így a nehéz idők ellenére Kalocsán valamennyi önkormányzati szolgáltatás működni fog, folytatódik Kalocsa fejlesztése.

Dr. Filvig Géza mondanivalóját azzal zárta:

A SPORT TÁMOGATÁSÁRA EREDETILEG SZÁNT 6 MILLIÓ FORINTOT 10 MILLIÓ FORINTRA JAVASOLJA FELEMELNI. ERRE SCHMIDT RAJMONDDAL, A SPORTBIZOTTSÁG ELNÖKÉVEL FOLYTATOTT TÁRGYALÁS EREDMÉNYEKÉNT TESZ JAVASLATOT, EGYBEN A 4 MILLIÓ FORINT MÁS KÖLTSÉGHELYEKRŐL TÖRTÉNŐ ÁTCSOPORTOSÍTÁSÁT IS MEGJELÖLTE.

A képviselői kérdések sorát Király Róbert kezdte, aki azt kérdezte a pénzügyi osztályvezetőtől, hogy a két önkormányzati cégnek, amelynek a költségvetése összesen közel 1 milliárd forintot tesz ki, milyen alapon állították össze a költségvetését, mert erre vonatkozóan nem talált semmiféle táblázati vagy egyéb adatot.
A sportbizottság elnökéhez azt a kérdést intézte: tavaly mennyi volt a sportbizottság költségvetése, és ebből mekkora összeget költöttek el? A polgármestert felkérte, mondja el, hogy a betervezett 127 milliós ingatlan eladás mely ingatlanokat érinti. A műszaki osztályvetetőtől arra várja a választ: miért nincs egyetlen fillér sem felújításra elkülönítve, miből fogják az év közben jelentkező meghibásodásokat kijavíttatni?


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Válaszában Molnár Gábor elmondta: az önkormányzati cégeknek november 30-ig kellett elkészíteni a 2023. évi üzleti tervüket, és a szervezeti működésükről is ekkor adtak tájékoztatást. A Vagyonhasznosítási Kft. üzleti tervét a cég Felügyelő Bizottsága elfogadta, mindösszesen 952 millió 623 ezer forint összegű igénnyel. Az ügyvezetővel és a polgármesterrel közösen egyeztettek az FB által elfogadott üzleti tervről.
A KIKK ugyanígy elkészítette az üzleti tervét, majd az ügyvezetőt arra kérték, készítsen egy kimutatást, hogy milyen összegű csökkentést tud a költségvetésében végbevinni. Így a cég általános feladatellátásra 142 millió forintot, az opcionálisan választható rendezvényekre 56 millió forintot kapott volna. A polgármester javaslatára végül úgy terveztek, hogy a cég 142 millió forintot általános feladatellátásra, 25 millió forintot a Paprikafesztivál, a május 1-je, a pünkösdi fesztivál megszervezésére kap. Így jött ki a közel 167 milliós támogatás.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester ehhez kapcsolódóan hozzátette: mindkét cégvezetővel konzultált arról, hogy kevesebb pénzt kapnának, mint ami az üzleti tervükben szerepel. Amennyiben a képviselő-testület elfogadja a költségvetést, egy határozatot kell hozni, hogy mind a két cég vezetője a megállapított költségvetési keretösszegre dolgozza át az üzleti tervét.

Schmidt Rajmond elmondta: a sportbizottság, rajta keresztül a kalocsai sportegyesületek tavaly 16 millió forint támogatást kaptak, ezt 10 ezer forint híján elköltötték. A költségvetés nehéz helyzetét látva került sor a csökkentésre, amely most a polgármester javaslatára 6 millió forintról 10 millió forintra növekedett. Ebből 1 millió forint lesz a tartalékkeret.

A 127 millió forint ingatlan eladásból származó bevételről szólva dr. Filvig Géza elmondta:

„TÖBB ÖNKORMÁNYZATI INGATLAN ELADÁSA JELENLEG IS PÁLYÁZATATÁS ALATT ÁLL, AJÁNLATRA VÁR AZ ÖNKORMÁNYZAT. A FŐ ELV, HOGY VAGYONBÓL VAGYON LEGYEN. TAVALY ETTŐL JELENTŐSEBB ÖSSZEG VOLT INGATLAN ELADÁSBÓL SZÁRMAZÓ BEVÉTELRE KALKULÁLVA, DE NEM REALIZÁLÓDOTT. EGY ÉVBEN 4 ALKALOMMAL MÓDOSÍTANAK KÖLTSÉGVETÉST, ÉS AZÉRT 126 MILLIÓ FORINT A BETERVEZETT ÖSSZEG, MERT MINIMÁLISAN ENNYI PÉNZ SZÜKSÉGES AZ ÖNKORMÁNYZATI PÁLYÁZATI ÖNERŐHÖZ.”

Boromisza Viktor osztályvezető a hozzá intézett kérdésre válaszolva elmondta: konkrét felújításokra a szűkös források miatt nem tudtak tervezni, hiszen nagy mértékű rezsiár- emelkedések következtek be.

A közvilágítás üzemeltetése, karbantartása közel 160 millió forintot tesz ki, ami a városüzemeltetési költségek közel felét teszi ki.”Ez nem jelenti azt, ha év közben felújításra van szükség, akkor azokat a költségvetési keret terhére nem végeznék el. Viszont ha nagyobb mértékű felújításra lenne szükség, akkor arról majd a képviselő-testület dönt, és ehhez forrást is rendel majd. Amíg a keret kitart, az ilyen jellegű problémákat kezelni tudják.

Dr. Vincze András képviselő úgy fogalmazott, hogy a költségvetéssel kapcsolatban pozitív és negatív véleménye egyaránt van. A pozitívak közé sorolta, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően- amikor nem minden képviselő kapott információt a költségvetés tervezésekor -, ezúttal a tervezetet a bizottságokon átfuttatták, ott a kérdéseket fel lehetett tenni, azok már ott tisztázódtak. Így most nem ezzel töltik az időt. Reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így lesz. A képviselő pozitívnak nevezte, hogy 200 millió forintot áthoztak erre az évre, amiből 100 milliót a Vagyon Kft. kap, 100 millió pedig az önkormányzathoz kerül. Ebből sok kisebb-nagyobb, a lakossági igényeket kielégítő munkát lehet majd elvégezni – vélekedett dr. Vincze András, hozzátéve: pozitív az is, ami a KIKK Nonprofit Kft esetében történt. Nevezetesen, hogy a rendezvényekre kért támogatás opcionális.
A képviselő szerint februárban ne adjanak előre a cégnek semmiféle ilyen jellegű támogatást. Mint a képviselő hangsúlyozta, negatívumként éli meg, hogy a költségvetésben felújításokra nulla kiadást terveztek. Ezzel szemben tavaly ez 94 millió 202 ezer forint volt. Az általános tartalékkal kapcsolatban, ami 2,4 millió forint azt mondta: ez gyakorlatilag semmi, ezzel kapcsolatban ugyan az a véleménye, mint Király Róbertnek. Ugyan a pénzeket ide-oda lehet csoportosítani, de mennyivel jobb lenne, ha a felújításra szánt összeg a saját rovatában szerepelne.

Dr. Vincze András a sport támogatásáról szólva kifejtette: nagyon örül, hogy az legalább 4 millió forinttal emelkedett, de a tavalyi 16 millióhoz képest a 10 millió forint kevés, hiszen a tavalyi is teljes egészében kiosztásra került.
Mint mondta:

mindig visszatérő sérelmem a városüzemeltetés, az utak állapota, így csalódottan látom, hogy az erre szánt összeg is jóval kevesebb, mint tavaly, és ha reálértéken számolom, és csak a 27 milliós tavalyi összeget tartottuk volna meg- ami szintén nem volt elegendő-, akkor bő 30 millió forint kellene erre a célra. Abban bízom, hogy a félre tett 100 millió forintból erre a célra is átcsoportosítanak.”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Később történt, de itt írunk róla, hogy a képviselő azt javasolta, hogy az éves városi tájékoztató kiadványra betervezett 1,6 millió forint összeget csökkentsék le 600 ezer forintra, mert szerinte kisebb összegből, kevésbé költséges kiadvánnyal is meg lehet oldani a lakosság tájékoztatását, ami egyébként is folyamatos a város különböző felületein. A képviselő ezen javaslata végül nem kapta meg a szükséges támogatást, (3 igen 7 tartózkodás) így maradt az 1,6 milliós költségkeret.

A polgármester a napirendet érintő záróbeszédében reagált az elhangzottakra. Megköszönte a pozitív észrevételeket, és mint mondta: a sport támogatására szánt összeget maga is kevésnek tartja, de annyi engedményt azért még tudnak tenni, hogy a bizottságnak már márciusban kiutalják a teljes összeget.

Végül a végszavazásnál a város 2023. évi költségvetési főösszegét a képviselők 4 milliárd 678 millió 457 ezer forint főösszeggel fogadták el. A szavazásnál dr. Bagó Zoltán és Király Róbert a „nem” gombot, dr. Vincze András a „tartózkodom” gombot nyomta meg, így a képviselők többségi szavazatával - a térségben működő önkormányzatok közül az elsők között - megszületett a város idei évi költségvetése.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Aki a költségvetés tárgyalásakor elhangzottakra bővebben kíváncsi, ide kattintva a polgármester közösségi médiás oldalán láthatja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK