2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Nehéz idők – A focistákon kezdte az önkormányzat a spórolást

Illés György Cinó  |  2017. 07. 14., 17:21

A kalocsai önkormányzat háza táján az önként vállalt feladatok terén kőkemény takarékoskodás várható a következő időszakban, ami előreláthatólag az új, rendkívüli támogatási igények elutasításában – remélhetőleg az indokoltság figyelembevételével –, és az önként vállalt feladatok terén, így a város rendezvényei költségvetésének lefaragásában is jelentkezik majd. Most a KFC szaladt a falnak.

A múlt szerda délelőtt tartott testületi ülés negyedik napirendi pontjaként tárgyalt javaslat a Kalocsai Futball Club (KFC) póttámogatás iránti kérelmének elutasítását javasolta.

A klub 3 millió forint rendkívüli támogatást kért az önkormányzattól az előterjesztéshez mellékelt kérelmében, amire a leírottak szerint azért kényszerült, mert a „személyi jellegű ráfordítás és utánpótlás-nevelési feladatok támogatása” jogcímen betervezett 8,4 millió forintos költségét a Magyar Labdarúgó Szövetség teljes egészében megvonta.
Kérelmükben indoklásul leírták, hogy utánpótlás-csapataik számát és létszámukat is bővítették, ami különböző többletkiadásokkal járt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Pár perccel korábban, az építményadó-emelés vitája kapcsán a képviselők további takarékossági lépéseket sürgettek – köztük Szabó Balázs, a sportbizottság elnöke is, aki elsősorban bizonyára nem ilyen takarékossági intézkedésekre gondolt. Így nem pont azt kapta, amit szeretett volna, amikor

A TESTÜLET 7 IGEN SZAVAZATTAL, ELLENSZAVAZAT NÉLKÜL, 4 TARTÓZKODÁS MELLETT, SIMÁN ELFOGADTA A KÉRELEM ELUTASÍTÁSÁT CÉLZÓ JAVASLATOT.

Katus Attila a pénzügyi bizottság nevében fölidézte, hogy e póttámogatás a KFC részéről évről-évre visszatérő igény, majd kijelentette:

[a bizottság] egyhangúlag most azt mondta, hogy elég, elutasítja ezt. Pántlikás pénzek – A zseb üres, a tartalék szalmazsákba varrva

Szabó Balázs e napirend során a sportbizottság elnökeként is szólt, in medias res megkezdett felszólalásával azt is éreztetve a figyelmes hallgatóban, hogy mondanivalója valamilyen megszólításra adott válasz lehet. Ugyanis anélkül, hogy bárki bármit nyíltan kérdezett volna tőle, a szokásos udvariassági formulák után így kezdte hozzászólását:

Igen, van a bizottságnak 450 ezer forint tartaléka, és igen, jelen pillanatban a K5 egyéb működési célú kiadások megnevezéssel, viszont ezt a pénzt azért nem osztotta ki a bizottság a szokásos év eleji döntésekor, amikor a sportegyesületek működési támogatását kiosztja, hiszen vannak egyéb feladatai is a bizottságnak. A képviselő által elnökölt Sportbizottságot az előterjesztés nevezte meg, mint a költségvetésben föllelhető, mindösszesen 450 ezer forint e célra fordítható szabad keret gazdáját.
Az anyag szerint a 2017. évi költségvetési rendelet 15. számú mellékletének 28. sora szerinti funkció (Sport és ifjúsági szervezetek, egyesületek, GYIÖK általános és programtámogatása, egyéb sportcélú kiadások) K5 – egyéb működési célú kiadások előirányzatából mindössze 450 ezer forint áll rendelkezésre, a fönnmaradó összeg már kötelezettségvállalással terhelt. Így a javaslat szerint költségvetés szakmai szempontból megalapozott módon csupán ez a 450 ezer forint volna kiutalható az egyesületnek.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Az esetleges, 450 ezer összegű pótlólagos támogatással kapcsolatos döntés a Gyermek-, Ifjúsági és Sportbizottság hatáskörébe tartozik – állt az előterjesztésben, erre reagált tehát Szabó Balázs, amikor elmondta, hogy a forrást a bizottság másra szánta.

A 450 ezer forintos céltartalékhoz rendelt kiadások közt Szabó Balázs a GYIÖK szokásos programjait, ősszel a diáknapot, nyári tábort nevesítette, mondván, e célokra van fönntartva ez a pénz. Emellett olyan kisebb összegű – előre nem látható – kérelmek kielégítésére szolgál, mint például amikor valaki eljut egy-egy rangosabb versenyre, sporteseményre, és a részvételhez szüksége van alkalmi 30-40 ezer forintos összegű támogatásra.
Fölidézte, hogy tavaly például a paprikafutás díjazását is ebből a tartalékból tudták finanszírozni.

EZÉRT EZT AZ ÖSSZEGET „EGY AZ EGYBEN” NEM TUDJA A BIZOTTSÁG A KFC JAVÁRA ÁTENGEDNI – JELENTETTE KI SZABÓ BALÁZS, A SPORTBIZOTTSÁG ELNÖKE.

Az elmondottak szerint a bizottság a forrás egy részének odaítéléséről akkor tudna tárgyalni, ha most [cserében?] a testület is megszavazna az egyesületnek plusz forrást – de konkrét módosító indítványt, vagy összegmegjelölést nem tett, ami ennek a bizottság számára elfogadható alapját jelentené, sem felajánlást az e célra – kiegészítésképpen – mozgósítható bizottsági forrás mértékére.

Azt viszont még egyszer, határozottan leszögezte Szabó, hogy

A CÉLIRÁNYOSAN TARTALÉKOLT 450 EZER FORINTOS ÖSSZEGET TELJES EGÉSZÉBEN NEM TUDJA A BIZOTTSÁG A KFC-NEK TÁMOGATÁSKÉNT ODAADNI.

Simon Zoltán fölidézte, hogy a KFC már tetemes támogatást kapott eddig is az önkormányzattól. Ezért azt kérdezte, lehet-e tudni, hogy konkrétan milyen célra igényik ezt az összeget, túlságosan általánosnak vélve a kérelem indokául adott megfogalmazást, amelyből számára nem volt világos, hogy mennyire fenyegeti ennek az összegnek a hiánya a klub működését, vagy létét, és egyáltalán, milyen célra kell ez a pénz.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Leírták, hogy milyen célra akarják fölhasználni, én nem teljesen vagyok meggyőződve róla, hogy arra a célra, de ez a magánügyük. Ők ezt kérték, ezt tudjuk elbírálni. Erre ezt tudom válaszolni – mondta válaszul a polgármester, fölsorolva a megadott célok közül a mezvásárlást, utaztatást, különböző eszközök beszerzését, nevezési díjak költségeit.

A kérelem elutasítását javasló előterjesztés kiemelte, hogy a sportegyesületek támogatására ez évben rendelkezésre álló, közel 13 millió forintos forrásból 4 milliót, azaz a teljes összegnek mintegy 31,4%-át már így is a KFC kapja, ami a legmagasabb támogatási összeg az egyesületeink közt, és emellett TAO pályázatukhoz közel 3,5 millió forintos önrész-támogatást is biztosított a klubnak a város.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>