2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nehéz idők – A focistákon kezdte az önkormányzat a spórolást

Illés György Cinó  |  2017. 07. 14., 17:21

A kalocsai önkormányzat háza táján az önként vállalt feladatok terén kőkemény takarékoskodás várható a következő időszakban, ami előreláthatólag az új, rendkívüli támogatási igények elutasításában – remélhetőleg az indokoltság figyelembevételével –, és az önként vállalt feladatok terén, így a város rendezvényei költségvetésének lefaragásában is jelentkezik majd. Most a KFC szaladt a falnak.

A múlt szerda délelőtt tartott testületi ülés negyedik napirendi pontjaként tárgyalt javaslat a Kalocsai Futball Club (KFC) póttámogatás iránti kérelmének elutasítását javasolta.

A klub 3 millió forint rendkívüli támogatást kért az önkormányzattól az előterjesztéshez mellékelt kérelmében, amire a leírottak szerint azért kényszerült, mert a „személyi jellegű ráfordítás és utánpótlás-nevelési feladatok támogatása” jogcímen betervezett 8,4 millió forintos költségét a Magyar Labdarúgó Szövetség teljes egészében megvonta.
Kérelmükben indoklásul leírták, hogy utánpótlás-csapataik számát és létszámukat is bővítették, ami különböző többletkiadásokkal járt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Pár perccel korábban, az építményadó-emelés vitája kapcsán a képviselők további takarékossági lépéseket sürgettek – köztük Szabó Balázs, a sportbizottság elnöke is, aki elsősorban bizonyára nem ilyen takarékossági intézkedésekre gondolt. Így nem pont azt kapta, amit szeretett volna, amikor

A TESTÜLET 7 IGEN SZAVAZATTAL, ELLENSZAVAZAT NÉLKÜL, 4 TARTÓZKODÁS MELLETT, SIMÁN ELFOGADTA A KÉRELEM ELUTASÍTÁSÁT CÉLZÓ JAVASLATOT.

Katus Attila a pénzügyi bizottság nevében fölidézte, hogy e póttámogatás a KFC részéről évről-évre visszatérő igény, majd kijelentette:

[a bizottság] egyhangúlag most azt mondta, hogy elég, elutasítja ezt. Pántlikás pénzek – A zseb üres, a tartalék szalmazsákba varrva

Szabó Balázs e napirend során a sportbizottság elnökeként is szólt, in medias res megkezdett felszólalásával azt is éreztetve a figyelmes hallgatóban, hogy mondanivalója valamilyen megszólításra adott válasz lehet. Ugyanis anélkül, hogy bárki bármit nyíltan kérdezett volna tőle, a szokásos udvariassági formulák után így kezdte hozzászólását:

Igen, van a bizottságnak 450 ezer forint tartaléka, és igen, jelen pillanatban a K5 egyéb működési célú kiadások megnevezéssel, viszont ezt a pénzt azért nem osztotta ki a bizottság a szokásos év eleji döntésekor, amikor a sportegyesületek működési támogatását kiosztja, hiszen vannak egyéb feladatai is a bizottságnak. A képviselő által elnökölt Sportbizottságot az előterjesztés nevezte meg, mint a költségvetésben föllelhető, mindösszesen 450 ezer forint e célra fordítható szabad keret gazdáját.
Az anyag szerint a 2017. évi költségvetési rendelet 15. számú mellékletének 28. sora szerinti funkció (Sport és ifjúsági szervezetek, egyesületek, GYIÖK általános és programtámogatása, egyéb sportcélú kiadások) K5 – egyéb működési célú kiadások előirányzatából mindössze 450 ezer forint áll rendelkezésre, a fönnmaradó összeg már kötelezettségvállalással terhelt. Így a javaslat szerint költségvetés szakmai szempontból megalapozott módon csupán ez a 450 ezer forint volna kiutalható az egyesületnek.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Az esetleges, 450 ezer összegű pótlólagos támogatással kapcsolatos döntés a Gyermek-, Ifjúsági és Sportbizottság hatáskörébe tartozik – állt az előterjesztésben, erre reagált tehát Szabó Balázs, amikor elmondta, hogy a forrást a bizottság másra szánta.

A 450 ezer forintos céltartalékhoz rendelt kiadások közt Szabó Balázs a GYIÖK szokásos programjait, ősszel a diáknapot, nyári tábort nevesítette, mondván, e célokra van fönntartva ez a pénz. Emellett olyan kisebb összegű – előre nem látható – kérelmek kielégítésére szolgál, mint például amikor valaki eljut egy-egy rangosabb versenyre, sporteseményre, és a részvételhez szüksége van alkalmi 30-40 ezer forintos összegű támogatásra.
Fölidézte, hogy tavaly például a paprikafutás díjazását is ebből a tartalékból tudták finanszírozni.

EZÉRT EZT AZ ÖSSZEGET „EGY AZ EGYBEN” NEM TUDJA A BIZOTTSÁG A KFC JAVÁRA ÁTENGEDNI – JELENTETTE KI SZABÓ BALÁZS, A SPORTBIZOTTSÁG ELNÖKE.

Az elmondottak szerint a bizottság a forrás egy részének odaítéléséről akkor tudna tárgyalni, ha most [cserében?] a testület is megszavazna az egyesületnek plusz forrást – de konkrét módosító indítványt, vagy összegmegjelölést nem tett, ami ennek a bizottság számára elfogadható alapját jelentené, sem felajánlást az e célra – kiegészítésképpen – mozgósítható bizottsági forrás mértékére.

Azt viszont még egyszer, határozottan leszögezte Szabó, hogy

A CÉLIRÁNYOSAN TARTALÉKOLT 450 EZER FORINTOS ÖSSZEGET TELJES EGÉSZÉBEN NEM TUDJA A BIZOTTSÁG A KFC-NEK TÁMOGATÁSKÉNT ODAADNI.

Simon Zoltán fölidézte, hogy a KFC már tetemes támogatást kapott eddig is az önkormányzattól. Ezért azt kérdezte, lehet-e tudni, hogy konkrétan milyen célra igényik ezt az összeget, túlságosan általánosnak vélve a kérelem indokául adott megfogalmazást, amelyből számára nem volt világos, hogy mennyire fenyegeti ennek az összegnek a hiánya a klub működését, vagy létét, és egyáltalán, milyen célra kell ez a pénz.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Leírták, hogy milyen célra akarják fölhasználni, én nem teljesen vagyok meggyőződve róla, hogy arra a célra, de ez a magánügyük. Ők ezt kérték, ezt tudjuk elbírálni. Erre ezt tudom válaszolni – mondta válaszul a polgármester, fölsorolva a megadott célok közül a mezvásárlást, utaztatást, különböző eszközök beszerzését, nevezési díjak költségeit.

A kérelem elutasítását javasló előterjesztés kiemelte, hogy a sportegyesületek támogatására ez évben rendelkezésre álló, közel 13 millió forintos forrásból 4 milliót, azaz a teljes összegnek mintegy 31,4%-át már így is a KFC kapja, ami a legmagasabb támogatási összeg az egyesületeink közt, és emellett TAO pályázatukhoz közel 3,5 millió forintos önrész-támogatást is biztosított a klubnak a város.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK