2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Nem szór ránk a gázmester”

Illés György Cinó  |  2017. 05. 21., 19:05

Szabályos volt-e a vegyszerezés, ki, milyen felhatalmazással végezte, és megfelelt-e a beavatkozás a vonatkozó előírásoknak? Ezeket a kérdéseket feszegette Simon Zoltán képviselő a legutóbbi testületi ülésen. A lakosság részéről is jelezték felé, hogy furcsállják a beavatkozást, most felháborodott hangon, részben korábbi Napi Gyors cikkünkre hivatkozva tárta a képviselők elé a történteket, amelyek a rendelkezésre álló információk alapján ítélve, szerinte nem lehettek szabályosak. Amennyiben a helyszínen kapott tájékoztatásunk helytálló volt, a beavatkozás valóban fölvethet aggályokat. Ha mást nem, környezetvédelmi jellegűt valószínűleg igen. Simon a helyszínen szóban választ kapott, a szerint adminisztratív szempontból rendben volt a vegyszerezés, azt megfelelő hatáskörrel és jogosultsággal végezték el. Az akkori tájékoztatás azonban csak részleges volt, ezért további tájékozódást és írásbeli választ ígértek a képviselőnek, amelyet azonban jelen cikkünk keletkezéséig nem kapott meg.

Olvasói jelzés alapján mi is érdeklődtünk a téma iránt, tájékozódtunk is a helyszínen, és amit megtudtunk, arról hírt is adtunk Napi Gyors rovatunkban. Részben e cikkre, részben a választópolgároktól kapott jelzésekre hivatkozva kért szót Simon Zoltán a legutóbbi, múlt csütörtöki testületi ülés elején. Az óta már párthonlapon is visszaköszönt a hír, ki nem találnánk melyik pártnál, ezért megmondjuk: MSZP.


Forrás: KALOhírek

Mi a baj Simon szerint?

A képviselő elmondta: lakosok értesítették, hogy délután négy-öt óra tájban a Kubikus parkban, és onnan elindulva végig a Vajas-parton az Érsekkert felé haladva védőruhába öltözött emberek permetezik a füvet.

Én elég döbbenetesnek tartom ezt, hogy délután négykor a Kubikus parkban, ahol gyerekek és szülők megfordulnak, védőruhában permetez valaki. Védőruhát a gyerekeknek meg a szülőknek miért nem adtak akkor? – tette föl költői kérdését Simon, úgy vélekedvén, hogy eszerint ők ki voltak szolgáltatva valaminek. Az kérdezte, ki engedélyezte, ki csinálta, és milyen jóváhagyással?

Cikkünkből is merített, miután ott megírtuk, hogy a helyszínen megnevezett vegyszer milyen hatóanyagot tartalmaz, és erre hivatkozva elmondta, hogy a szer méhekre káros, ugyanakkor úgy tudta, hogy az adott készítménnyel élővizektől 200 méter távolságon belül nem lehet permetezni, mert

AZ ÉLŐVÍZRE ÉS A BENNE ÉLŐ HALAKRA MÉRGEZŐ AZ A VEGYÜLET.

Én szeretném mindenkivel közölni, hogy körülbelül kettő méterre permeteztek az élővíztől, a Vajastól. Kérdem én, hogy a Kalocsai Horgászegyesület tudott-e erről, engedélyezte-e és mit szól most utólag akkor, ha halpusztulás fog bekövetkezni. [Simon információit ellenőriztük, és a lényeget tekintve nem, de a számadatot tekintve tévedett, ugyanis egy növényvédőszer-forgalmazótól kért telefonos szaktanácsadás során megtudtuk, valójában a védőtávolság nem 200, mint esetleg egyes más szerek esetében, hanem 35 méter, ám a Kubikus park zöme a 35 méteres távolságon is belül található – A szerk.]

A képviselő úgy vélte, tartózkodni kellene az ilyen felelőtlen lépésektől.


Forrás: KALOhírek

Magát a tényt, hogy

A VÁROS LEGLÁTOGATOTTABB PARKJÁBAN ÉS JÁTSZÓTERÉN DÉLUTÁN NÉGYKOR VÉDŐRUHÁS EMBER PERMETEZ, MÁR ÖNMAGÁBAN IS ELKÉPESZTŐNEK TARTOTTA SIMON ZOLTÁN.

Ezért kérte, hogy vizsgálják ki a történteket, és írásban tájékoztassák, hogy miért ekkor történt, ki csinálta, engedéllyel tette-e, és nem veszélyeztette-e a város lakosságát, nem beszélve a Vajasról és annak halállományáról.

[És még kevesebbet beszélve a méhekről, mert bár azokra csak mérsékelten veszélyes e szer, ilyen esetekben is indokolt lehet a méhkímélő növényvédelmi technológia előírásainak betartása, ami elsősorban az alkonyati órákban történő kijuttatást jelenti – A szerk.]

Bálint József természetesen írásos választ ígért.

A POLGÁRMESTER SIETVE HOZZÁTETTE, HOGY A SZER EMBERRE NEM VESZÉLYES.

A továbbiakban megadta a szót a műszaki osztály vezetőjének.

Szerződéssel, megbízásból, szakmai belátása szerint

Boromisza Viktor elmondta, ezeket a kezeléseket az önkormányzattal keretszerződésben álló vállalkozó végezte el, az önkormányzat megrendelése alapján.


Forrás: KALOhírek

A gázmester

A föntebb említett pártblogon AG szignóval [föltehetőleg Angeli Gabriella tollából] megjelent írásban az ülésen történtek rövid összefoglalása mellett – az eset előzményeként – közölt értesülés szerint a gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési bizottság 2016. október 18-ai ülésén hozott határozata alapján egyéves időtartamra Földi István egyéni vállalkozót bízta meg Kalocsa város területén esedékes kártevőirtási munkálatok elvégzésével, a növényvédelmi permetezések, illetve a szúnyog- és rágcsálóirtás elvégzésével.
E vegyszer ehető?

Boromisza igyekezett megnyugtatni a kérdéseket megfogalmazó képviselőt és a lakosságot is:

A szerződés értelmében csak és kizárólag olyan szereket, eszközöket használhatnak, amelyek az emberi egészségre nem okoznak káros hatást, illetve természetesen a környezetre sem, kizárólag az adott kártevőknek a gyérítését szolgálják – tájékoztatott az osztályvezető, azonban hogy ez esetben konkrétan mely kártevők ellen használták, arról nem szólt. Ellenben azt elmondta, hogy a megbízás az időzítésre vonatkozó megkötéseket nem tartalmaz.

A vállalkozó feladatköre és hatásköre, hogy teljes szakmai körültekintéssel járjon el, hogy ezt a feladatot mely napszakban, milyen időszakban szabad elvégezni – mondta Boromisza Viktor, hozzátéve, hogy mivel a témához szakértelemmel nem rendelkeznek, ezért írásban fognak az önkormányzattal szerződésben álló vállalkozótól választ kérni e kérdésekre, és azokról tájékoztatást fognak adni.


Forrás: KALOhírek

Összegezve:

A rendelkezésünkre álló információk alapján – amennyiben a helyszínen érdeklődve a kipermetezett szer fajtájáról (Karate Zeon) helytálló információt kaptunk és a vegyszerkereskedő is megfelelő tájékoztatást adott róla – a Vajas rézsűjének a park felőli szegélyvonalától 35 méteren belül nem lett volna szabad fölhasználni a vegyszert. Azt – a virágzó gyomokra való tekintettel – méhkímélő technológiával, vagyis a csillagászati napnyugta előtt egy órával megkezdve, legkésőbb 23 óráig befejezve kellett volna a célterületre kijuttatni.

A különböző felhasználású közterületeken a vonatkozó előírások szerint alkalmazandó óvintézkedésekkel, illetve esetleges korlátozásokkal egyelőre nem foglalkoztunk, dolgozzon a szakma: megvárjuk a vállalkozó írásos válaszát, és ha megjön, értesítjük róla olvasóinkat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-05-22 15:23:35
Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint a politikai egyezőség (id. Földi indult a választásokon bólint csapatában) volt a döntő?

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés