2023. 01. 28. szombat
Karola, Károly
: 388 Ft   : 357 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

„Nem szór ránk a gázmester”

Illés György Cinó  |  2017. 05. 21., 19:05

Szabályos volt-e a vegyszerezés, ki, milyen felhatalmazással végezte, és megfelelt-e a beavatkozás a vonatkozó előírásoknak? Ezeket a kérdéseket feszegette Simon Zoltán képviselő a legutóbbi testületi ülésen. A lakosság részéről is jelezték felé, hogy furcsállják a beavatkozást, most felháborodott hangon, részben korábbi Napi Gyors cikkünkre hivatkozva tárta a képviselők elé a történteket, amelyek a rendelkezésre álló információk alapján ítélve, szerinte nem lehettek szabályosak. Amennyiben a helyszínen kapott tájékoztatásunk helytálló volt, a beavatkozás valóban fölvethet aggályokat. Ha mást nem, környezetvédelmi jellegűt valószínűleg igen. Simon a helyszínen szóban választ kapott, a szerint adminisztratív szempontból rendben volt a vegyszerezés, azt megfelelő hatáskörrel és jogosultsággal végezték el. Az akkori tájékoztatás azonban csak részleges volt, ezért további tájékozódást és írásbeli választ ígértek a képviselőnek, amelyet azonban jelen cikkünk keletkezéséig nem kapott meg.

Olvasói jelzés alapján mi is érdeklődtünk a téma iránt, tájékozódtunk is a helyszínen, és amit megtudtunk, arról hírt is adtunk Napi Gyors rovatunkban. Részben e cikkre, részben a választópolgároktól kapott jelzésekre hivatkozva kért szót Simon Zoltán a legutóbbi, múlt csütörtöki testületi ülés elején. Az óta már párthonlapon is visszaköszönt a hír, ki nem találnánk melyik pártnál, ezért megmondjuk: MSZP.


Forrás: KALOhírek

Mi a baj Simon szerint?

A képviselő elmondta: lakosok értesítették, hogy délután négy-öt óra tájban a Kubikus parkban, és onnan elindulva végig a Vajas-parton az Érsekkert felé haladva védőruhába öltözött emberek permetezik a füvet.

Én elég döbbenetesnek tartom ezt, hogy délután négykor a Kubikus parkban, ahol gyerekek és szülők megfordulnak, védőruhában permetez valaki. Védőruhát a gyerekeknek meg a szülőknek miért nem adtak akkor? – tette föl költői kérdését Simon, úgy vélekedvén, hogy eszerint ők ki voltak szolgáltatva valaminek. Az kérdezte, ki engedélyezte, ki csinálta, és milyen jóváhagyással?

Cikkünkből is merített, miután ott megírtuk, hogy a helyszínen megnevezett vegyszer milyen hatóanyagot tartalmaz, és erre hivatkozva elmondta, hogy a szer méhekre káros, ugyanakkor úgy tudta, hogy az adott készítménnyel élővizektől 200 méter távolságon belül nem lehet permetezni, mert

AZ ÉLŐVÍZRE ÉS A BENNE ÉLŐ HALAKRA MÉRGEZŐ AZ A VEGYÜLET.

Én szeretném mindenkivel közölni, hogy körülbelül kettő méterre permeteztek az élővíztől, a Vajastól. Kérdem én, hogy a Kalocsai Horgászegyesület tudott-e erről, engedélyezte-e és mit szól most utólag akkor, ha halpusztulás fog bekövetkezni. [Simon információit ellenőriztük, és a lényeget tekintve nem, de a számadatot tekintve tévedett, ugyanis egy növényvédőszer-forgalmazótól kért telefonos szaktanácsadás során megtudtuk, valójában a védőtávolság nem 200, mint esetleg egyes más szerek esetében, hanem 35 méter, ám a Kubikus park zöme a 35 méteres távolságon is belül található – A szerk.]

A képviselő úgy vélte, tartózkodni kellene az ilyen felelőtlen lépésektől.


Forrás: KALOhírek

Magát a tényt, hogy

A VÁROS LEGLÁTOGATOTTABB PARKJÁBAN ÉS JÁTSZÓTERÉN DÉLUTÁN NÉGYKOR VÉDŐRUHÁS EMBER PERMETEZ, MÁR ÖNMAGÁBAN IS ELKÉPESZTŐNEK TARTOTTA SIMON ZOLTÁN.

Ezért kérte, hogy vizsgálják ki a történteket, és írásban tájékoztassák, hogy miért ekkor történt, ki csinálta, engedéllyel tette-e, és nem veszélyeztette-e a város lakosságát, nem beszélve a Vajasról és annak halállományáról.

[És még kevesebbet beszélve a méhekről, mert bár azokra csak mérsékelten veszélyes e szer, ilyen esetekben is indokolt lehet a méhkímélő növényvédelmi technológia előírásainak betartása, ami elsősorban az alkonyati órákban történő kijuttatást jelenti – A szerk.]

Bálint József természetesen írásos választ ígért.

A POLGÁRMESTER SIETVE HOZZÁTETTE, HOGY A SZER EMBERRE NEM VESZÉLYES.

A továbbiakban megadta a szót a műszaki osztály vezetőjének.

Szerződéssel, megbízásból, szakmai belátása szerint

Boromisza Viktor elmondta, ezeket a kezeléseket az önkormányzattal keretszerződésben álló vállalkozó végezte el, az önkormányzat megrendelése alapján.


Forrás: KALOhírek

A gázmester

A föntebb említett pártblogon AG szignóval [föltehetőleg Angeli Gabriella tollából] megjelent írásban az ülésen történtek rövid összefoglalása mellett – az eset előzményeként – közölt értesülés szerint a gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési bizottság 2016. október 18-ai ülésén hozott határozata alapján egyéves időtartamra Földi István egyéni vállalkozót bízta meg Kalocsa város területén esedékes kártevőirtási munkálatok elvégzésével, a növényvédelmi permetezések, illetve a szúnyog- és rágcsálóirtás elvégzésével.
E vegyszer ehető?

Boromisza igyekezett megnyugtatni a kérdéseket megfogalmazó képviselőt és a lakosságot is:

A szerződés értelmében csak és kizárólag olyan szereket, eszközöket használhatnak, amelyek az emberi egészségre nem okoznak káros hatást, illetve természetesen a környezetre sem, kizárólag az adott kártevőknek a gyérítését szolgálják – tájékoztatott az osztályvezető, azonban hogy ez esetben konkrétan mely kártevők ellen használták, arról nem szólt. Ellenben azt elmondta, hogy a megbízás az időzítésre vonatkozó megkötéseket nem tartalmaz.

A vállalkozó feladatköre és hatásköre, hogy teljes szakmai körültekintéssel járjon el, hogy ezt a feladatot mely napszakban, milyen időszakban szabad elvégezni – mondta Boromisza Viktor, hozzátéve, hogy mivel a témához szakértelemmel nem rendelkeznek, ezért írásban fognak az önkormányzattal szerződésben álló vállalkozótól választ kérni e kérdésekre, és azokról tájékoztatást fognak adni.


Forrás: KALOhírek

Összegezve:

A rendelkezésünkre álló információk alapján – amennyiben a helyszínen érdeklődve a kipermetezett szer fajtájáról (Karate Zeon) helytálló információt kaptunk és a vegyszerkereskedő is megfelelő tájékoztatást adott róla – a Vajas rézsűjének a park felőli szegélyvonalától 35 méteren belül nem lett volna szabad fölhasználni a vegyszert. Azt – a virágzó gyomokra való tekintettel – méhkímélő technológiával, vagyis a csillagászati napnyugta előtt egy órával megkezdve, legkésőbb 23 óráig befejezve kellett volna a célterületre kijuttatni.

A különböző felhasználású közterületeken a vonatkozó előírások szerint alkalmazandó óvintézkedésekkel, illetve esetleges korlátozásokkal egyelőre nem foglalkoztunk, dolgozzon a szakma: megvárjuk a vállalkozó írásos válaszát, és ha megjön, értesítjük róla olvasóinkat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-05-22 15:23:35
Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint a politikai egyezőség (id. Földi indult a választásokon bólint csapatában) volt a döntő?

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 25., 16:31
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 01. 28., 08:32
A mentőket is riasztották a dunapataji háztűzhöz, a tulajdonos füstmérgezést szenvedett. Még >>>
2023. 01. 27., 16:00
Pilot jelleggel elsőként a Budapest–Baja vonalon közlekedő egyes járatok fedélzetén lesz lehetőség bankkártyás jegy- és bérletvásárlásra a Volánbusznál. A közlekedési társaság 2023. január 30-tól február 26-ig 10 autóbuszon vizsgálja a kártyás fizetést lehetővé tevő fedélzeti eszközöket. Még >>>
2023. 01. 27., 10:46
A busz nagyságú aszteroidát alig pár napja fedezték föl. A föld légkörének külső részén, az exoszférán halad majd keresztül – hogy mennyire közel a Földhöz, azt egy videós animáció érzékelteti. A cseljabinszki eseményt épp tíz éve egy alig több, mint kétszer ekkora objektum okozta. Még >>>
2023. 01. 27., 09:30
A futballtörténelmi eset Portugáliában történt egy női labdarúgó kupameccsen. Eddig azt se tudtuk, hogy ilyen is van… Még >>>
2023. 01. 27., 08:28
A Munkahelyeink.hu második alkalommal készítette el Top Employers listáját, amely a munkavállalók véleménye alapján állapítja meg a legjobb magyar munkahelyek rangsorát. Még >>>
2023. 01. 26., 11:32
A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt két kiskörösi férfival szemben. Az elkövetők 71 vevőt károsítottak meg azzal, hogy interneten kedvező áron kínáltak előre fizetéssel elektronikai készülékeket úgy, hogy a kifizetett termékek leszállítása eszük ágában sem volt. Még >>>