2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Nem szór ránk a gázmester”

Illés György Cinó  |  2017. 05. 21., 19:05

Szabályos volt-e a vegyszerezés, ki, milyen felhatalmazással végezte, és megfelelt-e a beavatkozás a vonatkozó előírásoknak? Ezeket a kérdéseket feszegette Simon Zoltán képviselő a legutóbbi testületi ülésen. A lakosság részéről is jelezték felé, hogy furcsállják a beavatkozást, most felháborodott hangon, részben korábbi Napi Gyors cikkünkre hivatkozva tárta a képviselők elé a történteket, amelyek a rendelkezésre álló információk alapján ítélve, szerinte nem lehettek szabályosak. Amennyiben a helyszínen kapott tájékoztatásunk helytálló volt, a beavatkozás valóban fölvethet aggályokat. Ha mást nem, környezetvédelmi jellegűt valószínűleg igen. Simon a helyszínen szóban választ kapott, a szerint adminisztratív szempontból rendben volt a vegyszerezés, azt megfelelő hatáskörrel és jogosultsággal végezték el. Az akkori tájékoztatás azonban csak részleges volt, ezért további tájékozódást és írásbeli választ ígértek a képviselőnek, amelyet azonban jelen cikkünk keletkezéséig nem kapott meg.

Olvasói jelzés alapján mi is érdeklődtünk a téma iránt, tájékozódtunk is a helyszínen, és amit megtudtunk, arról hírt is adtunk Napi Gyors rovatunkban. Részben e cikkre, részben a választópolgároktól kapott jelzésekre hivatkozva kért szót Simon Zoltán a legutóbbi, múlt csütörtöki testületi ülés elején. Az óta már párthonlapon is visszaköszönt a hír, ki nem találnánk melyik pártnál, ezért megmondjuk: MSZP.


Forrás: KALOhírek

Mi a baj Simon szerint?

A képviselő elmondta: lakosok értesítették, hogy délután négy-öt óra tájban a Kubikus parkban, és onnan elindulva végig a Vajas-parton az Érsekkert felé haladva védőruhába öltözött emberek permetezik a füvet.

Én elég döbbenetesnek tartom ezt, hogy délután négykor a Kubikus parkban, ahol gyerekek és szülők megfordulnak, védőruhában permetez valaki. Védőruhát a gyerekeknek meg a szülőknek miért nem adtak akkor? – tette föl költői kérdését Simon, úgy vélekedvén, hogy eszerint ők ki voltak szolgáltatva valaminek. Az kérdezte, ki engedélyezte, ki csinálta, és milyen jóváhagyással?

Cikkünkből is merített, miután ott megírtuk, hogy a helyszínen megnevezett vegyszer milyen hatóanyagot tartalmaz, és erre hivatkozva elmondta, hogy a szer méhekre káros, ugyanakkor úgy tudta, hogy az adott készítménnyel élővizektől 200 méter távolságon belül nem lehet permetezni, mert

AZ ÉLŐVÍZRE ÉS A BENNE ÉLŐ HALAKRA MÉRGEZŐ AZ A VEGYÜLET.

Én szeretném mindenkivel közölni, hogy körülbelül kettő méterre permeteztek az élővíztől, a Vajastól. Kérdem én, hogy a Kalocsai Horgászegyesület tudott-e erről, engedélyezte-e és mit szól most utólag akkor, ha halpusztulás fog bekövetkezni. [Simon információit ellenőriztük, és a lényeget tekintve nem, de a számadatot tekintve tévedett, ugyanis egy növényvédőszer-forgalmazótól kért telefonos szaktanácsadás során megtudtuk, valójában a védőtávolság nem 200, mint esetleg egyes más szerek esetében, hanem 35 méter, ám a Kubikus park zöme a 35 méteres távolságon is belül található – A szerk.]

A képviselő úgy vélte, tartózkodni kellene az ilyen felelőtlen lépésektől.


Forrás: KALOhírek

Magát a tényt, hogy

A VÁROS LEGLÁTOGATOTTABB PARKJÁBAN ÉS JÁTSZÓTERÉN DÉLUTÁN NÉGYKOR VÉDŐRUHÁS EMBER PERMETEZ, MÁR ÖNMAGÁBAN IS ELKÉPESZTŐNEK TARTOTTA SIMON ZOLTÁN.

Ezért kérte, hogy vizsgálják ki a történteket, és írásban tájékoztassák, hogy miért ekkor történt, ki csinálta, engedéllyel tette-e, és nem veszélyeztette-e a város lakosságát, nem beszélve a Vajasról és annak halállományáról.

[És még kevesebbet beszélve a méhekről, mert bár azokra csak mérsékelten veszélyes e szer, ilyen esetekben is indokolt lehet a méhkímélő növényvédelmi technológia előírásainak betartása, ami elsősorban az alkonyati órákban történő kijuttatást jelenti – A szerk.]

Bálint József természetesen írásos választ ígért.

A POLGÁRMESTER SIETVE HOZZÁTETTE, HOGY A SZER EMBERRE NEM VESZÉLYES.

A továbbiakban megadta a szót a műszaki osztály vezetőjének.

Szerződéssel, megbízásból, szakmai belátása szerint

Boromisza Viktor elmondta, ezeket a kezeléseket az önkormányzattal keretszerződésben álló vállalkozó végezte el, az önkormányzat megrendelése alapján.


Forrás: KALOhírek

A gázmester

A föntebb említett pártblogon AG szignóval [föltehetőleg Angeli Gabriella tollából] megjelent írásban az ülésen történtek rövid összefoglalása mellett – az eset előzményeként – közölt értesülés szerint a gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési bizottság 2016. október 18-ai ülésén hozott határozata alapján egyéves időtartamra Földi István egyéni vállalkozót bízta meg Kalocsa város területén esedékes kártevőirtási munkálatok elvégzésével, a növényvédelmi permetezések, illetve a szúnyog- és rágcsálóirtás elvégzésével.
E vegyszer ehető?

Boromisza igyekezett megnyugtatni a kérdéseket megfogalmazó képviselőt és a lakosságot is:

A szerződés értelmében csak és kizárólag olyan szereket, eszközöket használhatnak, amelyek az emberi egészségre nem okoznak káros hatást, illetve természetesen a környezetre sem, kizárólag az adott kártevőknek a gyérítését szolgálják – tájékoztatott az osztályvezető, azonban hogy ez esetben konkrétan mely kártevők ellen használták, arról nem szólt. Ellenben azt elmondta, hogy a megbízás az időzítésre vonatkozó megkötéseket nem tartalmaz.

A vállalkozó feladatköre és hatásköre, hogy teljes szakmai körültekintéssel járjon el, hogy ezt a feladatot mely napszakban, milyen időszakban szabad elvégezni – mondta Boromisza Viktor, hozzátéve, hogy mivel a témához szakértelemmel nem rendelkeznek, ezért írásban fognak az önkormányzattal szerződésben álló vállalkozótól választ kérni e kérdésekre, és azokról tájékoztatást fognak adni.


Forrás: KALOhírek

Összegezve:

A rendelkezésünkre álló információk alapján – amennyiben a helyszínen érdeklődve a kipermetezett szer fajtájáról (Karate Zeon) helytálló információt kaptunk és a vegyszerkereskedő is megfelelő tájékoztatást adott róla – a Vajas rézsűjének a park felőli szegélyvonalától 35 méteren belül nem lett volna szabad fölhasználni a vegyszert. Azt – a virágzó gyomokra való tekintettel – méhkímélő technológiával, vagyis a csillagászati napnyugta előtt egy órával megkezdve, legkésőbb 23 óráig befejezve kellett volna a célterületre kijuttatni.

A különböző felhasználású közterületeken a vonatkozó előírások szerint alkalmazandó óvintézkedésekkel, illetve esetleges korlátozásokkal egyelőre nem foglalkoztunk, dolgozzon a szakma: megvárjuk a vállalkozó írásos válaszát, és ha megjön, értesítjük róla olvasóinkat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-05-22 15:23:35
Aztán van-e jogosultsága a vállalkozónak a szer kezelésére, kijuttatására? Ezt vizsgálták a keretszerződés megkötésekor, vagy csak megint a politikai egyezőség (id. Földi indult a választásokon bólint csapatában) volt a döntő?

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK