2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Pert buktunk – 49 millióért fellebbez Kalocsa

Illés György Cinó  |  2018. 05. 18., 10:42

Jogilag vitatható ítélet született dr. Bálint József polgármester szerint abban a perben, amelyben Kalocsa városa az Öveges-program keretében megvalósult, gimnáziumi természettudományos labor projektje miatt keletkezett – egyébként már teljesített – pénzvisszafizetési kötelezettségünket vitatta, mintegy 49 millió forintos kereseti összegével. Ez a sportfogadás nyelvén szólva rendkívül jó odds-ot kínál a 300 ezer forintos föllebbezési díjjal összevetve. A képviselő-testület egyhangú felhatalmazást adott a jogi eljárás megindítására: a város keresetét az Ítélőtábla tárgyalhatja másodfokon. Addigra már lesz precedens hasonló ügyben a Kúriáról is.

A Szent István Gimnáziumban létesült új, korszerű természettudományos labor 2013-14-ben. Később – amint a program kapcsán egy sor más település hasonló projektjei esetében – a támogatási összegre pénzvisszafizetési kötelezettséget írtak elő Kalocsa városának. Ezt a város jogilag vitatta.

Az ügyben folytatott eljárás újabb mérföldkőhöz érkezett: A szerdai képviselő-testületi ülésen Bálint József polgármester az Egyebek napirendi pontjai közt a per kedvezőtlen fordulatáról tájékoztatta a képviselőket.

Megérkezett a ’gimilabor’ perében az ítélet, amelyben elutasították a keresetünket, és enyhén szólva furcsa ítéletet hoztak – indította a tájékoztatást ’in medias res’, kifejtve, hogy az ítélet szerint arra az állami szervre,

aki a felügyeletet végezte és ellenőrizte, arra nem lehet hárítani a felelősséget. Ezek szerint az önkormányzatra át lehetett. Szóval ennyi – mondta Bálint József, aki szerint „enyhén szólva nevetséges volt az ítélet”, majd egyből hozzátette, hogy elkészítették a fellebbezést. Mivel hasonló eset a Kúria előtt elbírálás alatt áll, azt javasolta a képviselő-testületnek, hogy mivel „csak” 300 ezer forint a fellebbezési díj, ezért próbálják megtámadni az ítéletet.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Kérek véleményeket! 
Vagy hallgassunk, úgyis kifizettük a pénzt?...
– hívta álláspontjuk megfogalmazására a képviselőket Bálint József, e lehetőséggel azonban csak egyikük élt: dr. Filvig Géza képviselő először a polgármestertől a kereseti kérelem összegéről érdeklődött – ami 49 millió, válaszolta közbevetőleg Bálint József.

Tehát 49 millió. Mert ez így megkönnyíti azért a döntésünket, hogy fellebbezzünk-e! Ha 49 millió a pertárgyérték, akkor én is úgy gondolom, hogy 300 ezer forintot feltétlenül rá kell áldozni és felül kell vizsgáltatni másik jogi fórummal is. Ehhez a polgármester csak azt fűzte hozzá, hogy „ráadásul már ki is fizettük”, majd  átadta a szót dr. Kiss Csaba jegyzőnek, aki annyiban pontosított, hogy a 49 milliós összeg vagylagos kereseti kérelemként van benyújtva, ugyanis feltártak egy szerződéses hibát, amelynek folyományaként más számítási mód bizonyulhat jogszerűnek, ezért van bent vagylagos kereseti kérelem 42 millió forintra.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A jegyző elmondta: eddig 300 ezer forint perköltséget állapítottak meg, ami a fellebbezésnél várhatóan emelkedni fog, de a kimagasló perérték miatt ő is azt az álláspontot támogatta, hogy érdemes tovább menni a jogi felülvizsgálati lehetőségek útján.

Nyáron precedens jöhet a Kúrián

Kiss Csaba a polgármester korábbi megjegyzését kibontva hozzátette: információi szerint június végén egy hasonló ügy fog a Kúria elé kerülni, és az ott születendő döntés fényében a fellebbezést esetleg vissza is tudjuk még vonni.

Bálint József további vélemények híján föllebbezési szándékát megerősítő szavazást kért a képviselőktől, kérdezvén, hogy az Ítélőtábla felé fellebbezési kérelemmel éljenek-e.

Erre a kérdésre a képviselő-testület mind a 12 tagja az igen gombot nyomta meg, így eldőlt, hogy Kalocsa város fellebbezést nyújt be a közel 50 milliós, és már visszafizetett pályázati pénz visszanyerésére.

A fellebbezés kész van, csak szkennelni kell, és el kell küldeni elektronikusan – zárta az egyebek napirendi pontok közül az első és összegszerűségét tekintve mindenképp a legfontosabb témakört a polgármester, hozzátéve: a szükséges lépéseket megteszik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK