2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Pert buktunk – 49 millióért fellebbez Kalocsa

Illés György Cinó  |  2018. 05. 18., 10:42

Jogilag vitatható ítélet született dr. Bálint József polgármester szerint abban a perben, amelyben Kalocsa városa az Öveges-program keretében megvalósult, gimnáziumi természettudományos labor projektje miatt keletkezett – egyébként már teljesített – pénzvisszafizetési kötelezettségünket vitatta, mintegy 49 millió forintos kereseti összegével. Ez a sportfogadás nyelvén szólva rendkívül jó odds-ot kínál a 300 ezer forintos föllebbezési díjjal összevetve. A képviselő-testület egyhangú felhatalmazást adott a jogi eljárás megindítására: a város keresetét az Ítélőtábla tárgyalhatja másodfokon. Addigra már lesz precedens hasonló ügyben a Kúriáról is.

A Szent István Gimnáziumban létesült új, korszerű természettudományos labor 2013-14-ben. Később – amint a program kapcsán egy sor más település hasonló projektjei esetében – a támogatási összegre pénzvisszafizetési kötelezettséget írtak elő Kalocsa városának. Ezt a város jogilag vitatta.

Az ügyben folytatott eljárás újabb mérföldkőhöz érkezett: A szerdai képviselő-testületi ülésen Bálint József polgármester az Egyebek napirendi pontjai közt a per kedvezőtlen fordulatáról tájékoztatta a képviselőket.

Megérkezett a ’gimilabor’ perében az ítélet, amelyben elutasították a keresetünket, és enyhén szólva furcsa ítéletet hoztak – indította a tájékoztatást ’in medias res’, kifejtve, hogy az ítélet szerint arra az állami szervre,

aki a felügyeletet végezte és ellenőrizte, arra nem lehet hárítani a felelősséget. Ezek szerint az önkormányzatra át lehetett. Szóval ennyi – mondta Bálint József, aki szerint „enyhén szólva nevetséges volt az ítélet”, majd egyből hozzátette, hogy elkészítették a fellebbezést. Mivel hasonló eset a Kúria előtt elbírálás alatt áll, azt javasolta a képviselő-testületnek, hogy mivel „csak” 300 ezer forint a fellebbezési díj, ezért próbálják megtámadni az ítéletet.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Kérek véleményeket! 
Vagy hallgassunk, úgyis kifizettük a pénzt?...
– hívta álláspontjuk megfogalmazására a képviselőket Bálint József, e lehetőséggel azonban csak egyikük élt: dr. Filvig Géza képviselő először a polgármestertől a kereseti kérelem összegéről érdeklődött – ami 49 millió, válaszolta közbevetőleg Bálint József.

Tehát 49 millió. Mert ez így megkönnyíti azért a döntésünket, hogy fellebbezzünk-e! Ha 49 millió a pertárgyérték, akkor én is úgy gondolom, hogy 300 ezer forintot feltétlenül rá kell áldozni és felül kell vizsgáltatni másik jogi fórummal is. Ehhez a polgármester csak azt fűzte hozzá, hogy „ráadásul már ki is fizettük”, majd  átadta a szót dr. Kiss Csaba jegyzőnek, aki annyiban pontosított, hogy a 49 milliós összeg vagylagos kereseti kérelemként van benyújtva, ugyanis feltártak egy szerződéses hibát, amelynek folyományaként más számítási mód bizonyulhat jogszerűnek, ezért van bent vagylagos kereseti kérelem 42 millió forintra.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A jegyző elmondta: eddig 300 ezer forint perköltséget állapítottak meg, ami a fellebbezésnél várhatóan emelkedni fog, de a kimagasló perérték miatt ő is azt az álláspontot támogatta, hogy érdemes tovább menni a jogi felülvizsgálati lehetőségek útján.

Nyáron precedens jöhet a Kúrián

Kiss Csaba a polgármester korábbi megjegyzését kibontva hozzátette: információi szerint június végén egy hasonló ügy fog a Kúria elé kerülni, és az ott születendő döntés fényében a fellebbezést esetleg vissza is tudjuk még vonni.

Bálint József további vélemények híján föllebbezési szándékát megerősítő szavazást kért a képviselőktől, kérdezvén, hogy az Ítélőtábla felé fellebbezési kérelemmel éljenek-e.

Erre a kérdésre a képviselő-testület mind a 12 tagja az igen gombot nyomta meg, így eldőlt, hogy Kalocsa város fellebbezést nyújt be a közel 50 milliós, és már visszafizetett pályázati pénz visszanyerésére.

A fellebbezés kész van, csak szkennelni kell, és el kell küldeni elektronikusan – zárta az egyebek napirendi pontok közül az első és összegszerűségét tekintve mindenképp a legfontosabb témakört a polgármester, hozzátéve: a szükséges lépéseket megteszik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés