2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Új testvérvárosi kapcsolatok a láthatáron? – Török delegáció érkezik a Paprikafesztiválra, Betlehemben forró a talaj

Illés György Cinó  |  2018. 05. 18., 11:49

A törökországi Çorum városából – kettős konzuli közreműködéssel – most érkezett válasz a két évvel korábbi Kalocsa városa által levélben történt, a településközi partnerség építését célzó, de konkrét testvérvárosi kapcsolatra való ajánlattételt nem tartalmazó, kezdeti kapcsolatfölvételre. A szerdai testületi ülés tanulságai szerint azóta városunk lelkesedése lankadt e kapcsolatfölvétel tekintetében, de azért a szeptemberi Paprikafesztiválra meghívják a potenciális partner delegációját. Egyidejűleg, de ettől függetlenül egy másik már bimbózó, de abbamaradt partneri kapcsolatépítés is újra terítékre került: Betlehemből diplomáciai úton érkezett jelzés a korábban megszakadt, kezdődő együttműködés újrafölvételének, illetve folytatásának szándékáról, azonban a bibliai településsel való partnerség elmélyítését nemzetközi politikai feszültségek és háborús állapotok nehezítik.

Kedden a tiszteletbeli török konzul járt Bálint Józsefnél, Kalocsa város polgármesterénél, és mivel gazdasági szakember is érkezett vele, az itteni tárgyalásaiba bevonták a Gazdasági Kamara helyi vezetőjét is – tájékoztatta a képviselőket az új fejleményekről a polgármester a szerdai képviselő-testületi ülés végén, az Egyebek napirendi pontja keretében.

Bálint József fölidézte: két évvel ezelőtt Kalocsa elkezdett egy testvérvárosi kapcsolatot építeni Çorum városával. Közben „Törökországban változások, voltak számos bizonytalanság lépett fel, addig a nagykövetségen pihentették a levelünket” – mondta a polgármester a kapcsolatfölvétel elsikkadásának, illetve elhúzódásának okairól.

Azonban most megkapta a levelet a város önkormányzata, és válaszoltak is rá. Levelükben kezdeményezik, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesítsen Kalocsa és Çorum városa.
Bálint József fel is olvasta a kapott a levelet.

 

Tisztelt Polgármester Úr! 

Magyarország tiszteletbeli konzulja, Osman Sahbaz értesített bennünket testvérvárosi kapcsolatok kezdeményezéséről. 2018. április 4-én Magyarország ankarai nagykövete Őexcellenciája, Tisztelt Kiss Gábor úr, valamint Magyarország tiszteletbeli konzulja Osman Sahbaz urak látogatást tettek városunkban, ahol Kalocsa városa és városunk közötti testvérvárosi kapcsolatok kezdeményezéséről tárgyaltunk. 
A testvérvárosi kapcsolat megvalósítását Polgármesteri Hivatalként nagyra becsüljük, ennek érdekében Kalocsa és Çorum város testvérvárosi kapcsolatok megalapításának célját legközelebbi polgármesteri közgyűlés elé terjesztjük. A közgyűlés döntéséről tájékoztatjuk Önöket. A polgármesteri közgyűlés következtében a testvérvárosi megállapodás aláírásának helyéről és időpontjáról értekezni fogunk Önökkel. Előre is köszönöm az együttműködést testvérvárosi kapcsolatok megerősítéséhez És kívánom, hogy mindkét város számára hasznos kapcsolatként valósuljon meg!
Ebben annyi szakmai tévedés van, hogy Kalocsa előzetes tárgyalásokat indítványozott csak, tehát akkor nem nyilvánítottuk ki, hogy a testvérvárosi kapcsolatot létre kívánnánk hozni. Akkor ennek ésszerűségét növelte, hogy ott működik egyetem, és abban az időben itt is működött még főiskola, és arról volt szó, hogy a két intézmény hátterén kötik meg azt a kapcsolatot, ha ezt megerősíti a képviselő-testület. Ez okafogyottá vált. Viszont gazdasági téren új lehetőségek nyíltak, hiszen a partnertelepülés tisztában van azzal, hogy milyen helyzetben van kis térségünk, milyen fejlesztés előtt áll, és ezért is jöttek kereskedelmi képviseletek magához a kamarához, hogy együttműködést kívánnak létrehozni ennek a térségnek a fejlesztésére.

A tárgyalásokban részt vett egy olyan szervezetük is, amely különböző országokban támogatásokat ad önkormányzatoknak, iskoláknak, óvodáknak. A saját pénzügyi forrásokból biztosítottak fedezetet óvodafejlesztéshez, futballpálya építéshez, felújításhoz.

Ennek a szervezetnek a vezetője kérte, hogy írjuk össze, milyen együttműködési lehetőségekről lehetne szó, és erről tárgyaljunk.

Bálint József annyit tett az ügyben, hogy az idén szeptemberben tartandó Paprikafesztiválra küldöttségüket meghívta, hogy akkor folytassák tovább ezt a tárgyalást. A testület döntése nélkül ennél előremutatóbb nyilatkozatot nem is tehetett volna – mutatott rá a polgármester, másrészt hozzáfűzte, hogy

ha ők két évet ráértek ezzel a kérdéskörrel, igaz objektív okból, akkor nekünk sem szabad elhamarkodottan döntenünk ebben a kérdéskörben. A polgármester szerint előbb meg kell vizsgálni, hogy milyen kapcsolatokat lehet kiépíteni, és annak ismeretében lépjünk fel testvérvárosi kapcsolattal.

Miután a török megkeresésről, illetve küldöttségüknek a szeptember 14-15-16-án tartandó Paprikafesztiválra szóló meghívásáról tájékoztatta a polgármester a képviselő-testületet, a képviselők esetleges véleményét kérte a témakörben, jelezve, hogy a történet csak tájékoztatási szakaszban van, az anyagra később visszatérnek.

Bolvári Ferdinánd megragadta az alkalmat, hogy elmondja: frissen érkezett haza a német testvérvárosunkból Kirchheim unter Teck városából, ahol hétvégén a kalocsai delegáció tagjaként vett részt a testvérvárosi kapcsolatok ápolásában. A friss tapasztalatok birtokában úgy vélte:

Kalocsának már van elegendő testvérvárosa. Amelyik településnek túl sok van, mint például látjuk Székelykeresztúr esetében, az elaprózódik. Ebben is egészséges mértéket kell gyakorolni – fejtette ki Bolvári Ferdinánd személyes véleményét.

Bálint József megjegyezte, hogy e szerint nagyjából hasonló a véleményük, mert ő is azt mondta, hogy a gazdasági kapcsolat felvétele és a gazdasági együttműködés nem kívánja meg azt, hogy testvérvárosi kapcsolat is legyen. A polgármester szintén úgy vélte, hogy a meglévő négy testvérvárosi kapcsolat egyelőre elegendő városunknak.

Ám, amint mondta, demokráciában tárgyalások útján döntjük el a kérdéseket, a Paprikafesztivál költségébe pedig belefér, hogy vendégül lássa városunk a küldöttségüket. Bálint József emlékeztetett, hogy egyszer már meghívtuk Çorum küldöttségét.

 

Çorum – pró és kontra 

Çorum népessége a Wikipédia vonatkozó adatai szerint az elmúlt ötven évben folyamatosa növekszik, jelenleg ötszázezres, magyar viszonylatban nagy város, amely egyetemmel, emellett jelentős iparral és kereskedelemmel rendelkezik. Mindez szinte rangon felül vonzóvá teheti Kalocsa számára a partneri kapcsolatok építése tekintetében. 
Azt se felejtsük el, hogy Törökország lendületesen fejlődő gazdasággal, tiszteletet parancsoló ipari teljesítménnyel bír, és az Európai Unió tagjelöltje. 
A török partner számára a paksi bővítés és az új Duna-híd, illetve más kapcsolódó, infrastrukturális fejlesztések, illetve az ezek együttes hatása által élénkített, várható gazdasági felvirágzás teszi vonzóvá városunkat. 
Ugyanakkor az esetleges kapcsolatépítést egy török partnerrel erősen terhelheti egyrészt a migráció kérdése, valamint az ország iszlám kulturális háttere. Az előbbi probléma Törökországban fokozottan jelentkezik, az utóbb említett kulturális különbözőségből fakadó, korában már a múlt árnyának vélt, esetleges veszélyeket szintén a nemzetközi politikai és társadalmi folyamatok – az iszlám népvándorlás/honfoglalás – hozta újra felszínre, illetve erősítette föl.
Levél Betlehemből

A betlehemi magyar főkonzultól is kapott levelet Bálint József.
Ebben a főkonzul arról tájékoztatta a kalocsai polgármestert, hogy tárgyalásokat folytatott az ottani polgármesterrel, aki nagyon köszöni az év végén, karácsonyra a kalocsai vállalkozók által küldött csomagokat, amelyeket a gyerekek részére átadhatnak. A települések együttműködésében további nyitást is szeretnének, erről hamarosan egy levelet fog írni Betlehem polgármestere – jelezte előre a főkonzuli üzenet.
Ez körülbelül egy hónapja történt – mondta Bálint József a képviselőket és a közvéleményt tájékoztatva, ám hozzátéve, hogy azóta az említett levél nem érkezett meg.

A polgármester arra is emlékeztetett, hogy közben ott is háborús helyzet alakult ki, ezért kételkedett benne, hogy a Betlehemmel való testvérvárosi kapcsolatnak tényleges realitása volna.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Kadir Balkanlioglu
2018-05-21 22:57:42
Tásztelt Tiszteletbeli Kunzul Osman Sahbaz Úrat 21 éve ismerem. 21 éve tanúja vagyok Magyor-Török kapcsolatok megerősítése és ápolásában nagy erőfeszitéseket tesz. Annak különösen örülök, hogy az én szülővárosom is Kalocsával testvérváros lesz. Tudom, hogy két várost közötti kapcsolat Osman Sahbaznak köszönhetően meg fogja válosulni. Én hiszek abban, hogy Kalocsa és Corum városok között kulturális, gazdasági és tudomány szinten erős kapcsolatok meg fognak válosulni. Bizom benne, hogy két tetstvérváros között gazdasági, kulturális területeken erős egyűttműködési kapcsolatokat létesülnek. Ne felejtsünk el mind a kettő város nagy trizmus potanciálokkal rendelkeznek. Ennek köszönhetően Törökország és Magyarország közötti truzmus fejlődését is lehetővé tesz. Çorum nép nevében köszönjük Osman Sahbaz Urat. Mind a két önkormányzatot gratulálok.
Tisztelettel:
Kadir Balkanlioglu
Çorum/Törökország

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK