2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyes testületi ülés március 15-én – Átvette díszpolgári címét Papp Róbert

Illés György Cinó  |  2022. 03. 15., 12:21

Városunk hagyományainak megfelelően ma, március 15-én reggel a Városháza dísztermében ünnepi testületi üléssel indult a nap, amelynek egyetlen napirendi pontja keretében dr. Filvig Géza polgármester átadta a díszpolgári címet igazoló oklevelet, a gyűrűt, kitűzőt és vállszalagot Papp Róbert tanítónak, költőnek és zenésznek. A méltatásból kiderült: az Eperföldi Általános Iskolai Sportiskola tanítója egyben már tanagyag, hiszen több ezer verse közt van olyan, amelyet már tankönyvbe is beszerkesztettek.

A cím odaítéléséről szóló döntés tényét már aznap megírtuk, röviden ismertetve Papp Róbert érdemeit. Ezeket most részletesebben is összegyűjtötték, és mondták el a cím átadása kapcsán elhangzott méltatás keretében a ma reggel nyolc órai kezdettel tartott ünnepélyes képviselő-testületi ülésen.

Az egybegyűlteket, köztük Papp Róbert családjának tagjait, barátait, tanítványait, az önkormányzati képviselő-testület és hivatali apparátus tagjait, valamint Font Sándor országgyűlési képviselőt Filvig Géza polgármester köszöntötte, majd az ünnepelt versei közül Lisztmajer Milan 4.a osztályos tanuló a Tanítómnak címűt, míg a 7.a osztályos Maros Milan Tanàr lettem diákból című költeményt mondta el.
A továbbiakban Markó Mónika hirdette ki a díszpolgári cím adományozásáról szóló határozatot, majd ismertette Papp Róbert életútját és sokoldalú munkásságát.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Papp Róbert 1965. október 28-án született Szentesen.
Öt esztendős koráig egy Csongrád megyei községben, Mindszenten élt, majd szülei válása után a család Öregcsertőre költözött.

A Kalocsai I. István Gimnáziumban érettségizett, majd a Bajai Tanítóképző Főiskolán szerzett tanítói diplomát 1987-ben.
1991-ben feleségül vette Harsányi Mónikát. Négy gyermekük született (Nóra, Zsófi, Róbert és Zalán). Két unokája is van már, Hanna és Hunor. Tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, melynek elnökétől a tavalyi évben önkéntes munkájáért elismerő oklevelet vehetett át.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Immár 35 esztendeje a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskolában dolgozik. Készségtárgyakat tanít délelőttönként, délutánonként pedig napközis tanító, a napközis munkaközösség vezetője. Az elmúlt évben az iskola kiváló pedagógusává választották. Az iskolán kívül is szívesen foglalkozik gyerekekkel. Több mint húsz esztendeje oktat gitárt, tíz esztendeje dobot, egy éve ukulelét. Száznál is több zenészcsemete került ki kezei alól ez idő alatt, többen ma is aktív zenészek.

A kétezres évek elején kezdett el foglalkozni versek megzenésítésével. Egész lemeznyi gyerekverset zenésített meg Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Csoóri Sándor, Komáromi János verseiből. Szerencsére az ő verseire is rátaláltak más zenekarok, s dallamot álmodtak sorai alá.

2008. elején egyik barátjával megalakította a Country Road zenekart. Fellépéseiken elsősorban magyar nyelven adják elő dalaikat, hisz jelmondatuk: „Magyar cowboynak magyar countryt!” Nem csak a zenekar dobosa, hanem szövegírója is. A Korona Rádió által szervezett dalversenyen második helyen végzett egyik daluk. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a Pokolgép zenekar gitárosa őt kérte föl az általa írt dal szövegének megírására, amelyet az Autizmus világnapján mutattak be 2020-ban. Fennállásuk 14 esztendeje alatt olyan elismert zenekarokkal léphettek színpadra, mint a 100 Folk Celsius, Új Bojtorján, Bikini, Edda, Pokolgép, Karthago, Lord, P. Mobil, csak hogy a leghíresebbeket említsük.
Kalocsa jó hírét határainkon kívülre is elvitték. Visszajáró vendégek a Délvidéken, Felvidéken és Erdélyben is. Egy sor jótékonysági koncerten zenélnek, elsősorban beteg gyermekek és rászorulók megsegítésére, de iskolai és óvodai alapítványi bálokon is többször feltűnt már a zenekar.

Alapítója a 2020-ban alakult Tábortűz „Alkalmi Zenekommandónak”, majd az ebből létesült Tábortűz Zenekarnak. Elsősorban Kalocsán és környékén lépnek fel könnyed hangvételű dalaikkal. Ebben a formációban gitárosként és énekesként hallhatjuk.

Fiával, ifjabb Papp Róberttel iskolai gyerekkoncertek sokaságán léptek már fel városunkban, de Pest megyében is szívesen látják őket rendkívüli irodalom óra vagy gyermeknapi műsor keretében. Gitárral és énekkel önálló műsorokat is ad.

Első versét 2005-ben írta egy iskolai értekezleten, melyet egyik kollégája kölcsönkért, majd egy iskolai tanévnyitó ünnepségen el is szavaltatott elsős tanítványával. A vers sikere továbbiak megírására sarkallta. Ma már több mint 3500-nál tart, szinte kizárólag gyermekeknek ír. 2014-ben egyik verse bekerült az Apáczai Kiadó 2. osztályos, A mi világunk című környezetismeret munkafüzetébe, amely azóta több tízezer nebulóhoz jutott el az évek során, a legkisebb településektől a fővárosig.
Antológiák mellett országos lapokban is közlik verseit (Pedagógusok Lapja, Tappancs gyermekmagazin). Költeményeit mondják az ország egész területén az óvodások és kisiskolások iskolai ünnepélyeken, versmondó versenyeken.
Közönségtalálkozókon is népszerűsíti írásait.

Már 10 éve minden esztendőben megrendezik az Eperföldi Általános Iskolában a FELOLVASHOW délutánt, ahol kollégái szavalják verseit a népes gyermekközönség előtt.
Eddig két közlekedésbiztonsági verseny országos döntőjébe jutott bábcsoport műsorának szövegkönyve is az ő keze nyomán készült. Két ízben is felkérték országos versmondó verseny zsűrijének. Évente jelenteti meg versesköteteit 2012 óta. Idén jelenik meg a tizedik, önálló kötete, a tavalyi év minden egyes napján megírt, gyermekek által megadott témájú több mint négyszáz versből. Az eddigi összes költeménye elolvasható honlapján.

Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-Testülete 2016-ban gyermekversek alkotásáért Kalocsa Város Művészetéért – Haynald Lajos Díj –at adományozta neki.

Az elmúlt év októberében jelent meg ötévnyi kutató és írói munka után a Kalocsa könnyűzenei élete című, hiánypótló könyve. Összesen hetvenhét zenészt keresett fel személyesen, 54 órányi hanganyagot rögzített és közel 2000 fényképet gyűjtött útja során. Több mint 60 zenekar történetét sikerült megírnia a kötetben az ötvenes évektől napjainkig, de megismerhetjük belőle Kalocsa zenés szórakozóhelyeit, a zeneiskola és a helyőrségi zenekar rövid történetét is. A kötet népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy egy hónap alatt elfogyott az összes példány, a napokban kapható újra a másodnyomtatás.

A kötet sikerén felbuzdulva tavaly nekilátott a Kalocsa környékének könnyűzenei életét feldolgozó könyv megírásának is, melyet idén karácsonyra szeretne megjelentetni. A kalocsaihoz hasonló terjedelmű munka megírására számít. Összesen húsz település zenészeinek, zenekarainak felkeresésére vállalkozott Dunaegyházától Dusnokig. Az utána következő kötet témaötlete is megvan már, mely szintén kapcsolódik Kalocsához és nagy érdeklődésre tarthat számot, hiszen Kalocsa 80-as évekbeli ifjúságának életét, mindennapjait mutatja majd be a könyv néhány ikonikus, mindenki által ismert nagy alakjának, vezéregyéniségének elmondása alapján.

Az idei esztendő sem múlhat el újabb verseskötet nélkül. Most tematikus versekkel jelentkezik a költő, csupa-csupa ismert magyar népmese verses átiratait lehet majd olvasni benne. Mozgalmas év következik tehát.

– hangzott el a méltatás, majd Filvig Géza polgármester átadta a díszpolgári cím rekvizitumait, végül a képviselő testülettel, illetve a családtagokkal a közös fotók készültek, majd az egybegyűltek pezsgős koccintás mellett gratuláltak az ünnepeltnek.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK