2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Egyelőre ideiglenesen bezár a foktői általános iskola – Hétfőtől már máshol tanulnak az intézmény diákjai

Illés György Cinó  |  2020. 02. 02., 09:02

Sok fejlesztés után sűrű fellegek gyülekeznek a foktői Magyar László Általános Iskola egén: február elsejétől – egyelőre ideiglenesen – nem fogad diákokat az intézmény, mivel nincs elegendő diák, és tavaly december 31-éve az intézményvezető megbízatása is megszűnt. A felső tagozat az alacsony tanulólétszám miatt már korábban megszűnt a településen, most az alsó tagozatot is elérheti a vég. A Foktőn élő családokat az ütemes korszerűsítés mellett számos kedvezménnyel igyekezett az önkormányzat rábírni, hogy ott járassák gyermekeiket általános iskolába, mindhiába: Kalocsa iskoláinak elszívó ereje jobban érvényesült, aminek oka lehet az is, hogy a szülők közül is sokan a városban dolgoznak, így könnyebben tudták megszervezni mindennapjaikat úgy, hogy a gyerekeket is kalocsai iskolába íratták be.

A gyermeklétszám csökkenését mutató országos trendeken túlmenően a falvak demográfiai helyzetének romlása, valamint az oktatás humánerőforrás igényével és a műszaki-technikai feltételekkel való lépéstartás nehézségei miattsok kistelepülés küzd hasonló gondokkal.

Ennek kapcsán legutóbb, a szeptemberi iskolakezdés után még örömteli fejleményekről számolhattunk be Öregcsertő vonatkozásában, ahol több hónapos bizonytalanság után tájékoztatta portálunkat Kis-Vén László polgármester arról a sikerről, hogy a településen tovább működhet az általános iskola alsó tagozata.
Ott egy váratlanul a településre költöző család, illetve annak harmadik osztályos gyermeke mentette meg a nélküle már hétfősre apadt létszámú iskolát, hiszen vele együtt sikerült elérni a nyolcfős minimális értéket.

A gondot ott is az okozta, hogy hiába van elegendő gyermek az iskola fönntartásához, sok szülő inkább kalocsai iskolába íratja be gyermekét. Erről panaszkodott a foktői iskola bezárásáról hírt adó BAON.hu portálnak a település polgármestere, Bakai Károly is, aki a tényt a település önkormányzati kommunikációját végző Községi Hírmondóban jelentette be.

Amint a BAON cikke írja, hosszú folyamat végére került ezzel pont, pedig a foktői önkormányzat sok éven keresztül mindent megtett, hogy megtartsa helyben legalább az alsó tagozatot. Amellett, hogy

SZÉPEN FELÚJÍTOTTÁK AZ INTÉZMÉNYT, AMELYHEZ TORNACSARNOK IS ÉPÜLT,

számtalan támogatást adtak a tanulóknak, például

INGYENES ÉTKEZÉST, TANKÖNYVET ÉS ÚSZÁSOKTATÁST BIZTOSÍTOTTAK,

utóbbihoz az utaztatást is megoldották,

DIGITÁLIS TÁBLÁKKAL, SZÁMÍTÓGÉPEKKEL FELSZERELT ISKOLÁBAN FOLYT AZ OKTATÁS KIS LÉTSZÁMÚ OSZTÁLYOKBAN, HELYBEN.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Magyar László Általános Iskola, Foktő / Facebook

Mindez nem bizonyult elegendőnek, aminek okai közt Kalocsa vonzerejét és közelségét említette a portálnak a településvezető, hiszen a város mindössze három és fél kilométerre fekszik, s amióta a kerékpárút is megépült, szép idő esetén biciklivel is gyorsan, biztonságosan be lehet jutni Kalocsára, ahol sok foktői dolgozik.

A folyamat jó néhány éve kezdődött, amikor a foktői iskolás gyerekeket a szülők inkább a kalocsai iskolákba kezdték beíratni. Persze, annak a szülőnek is igazat kell adni, aki a városban dolgozott, könnyebben hozta-vitte a gyereket, vagy úgy gondolta, hogy a nagy létszámú, de mégiscsak városi iskolában nagyobb és sokrétűbb tudásra tehet szert gyermeke. Pedig nagyon sok olyan ember van, aki Foktőn végzett, eredményesen továbbtanult és megállta a helyét az életben, több híres ember is akad közöttük”– idézi a hivatkozott cikk Bakai Károly polgármestert, aki elmondta: az évek során

ELŐSZÖR A FELSŐ TAGOZAT OSZTÁLYAI SZŰNTEK MEG, MIVEL A TÖRVÉNY SZERINT 14 FŐ ALATT NEM LEHETETT AZ OSZTÁLYOKAT ELINDÍTANI.

Amikor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átvette az önkormányzatoktól az iskolákat, a foktői önkormányzat azt követően is mindenben támogatta annak működését, de a folyamatra és az intézmény működésére az önkormányzatnak attól fogva semmilyen befolyása nem volt – idézte föl a polgármester.

A TANULÓLÉTSZÁM OLYAN GYORSAN CSÖKKENT, HOGY 2019 SZEPTEMBERÉBEN NYOLC FŐVEL KEZDŐDÖTT MEG A TANÍTÁS,A NYOLC ALSÓS ÖSSZEVONT OSZTÁLYBAN TANULT.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Magyar László Általános Iskola, Foktő / Facebook


A polgármester elmondása szerint

IDÉN JANUÁRBAN A KLIK KEZDEMÉNYEZÉSÉRE A SZÜLŐK ÚGYDÖNTÖTTEK, HOGY ELVISZIK A GYEREKEKET, AKIK A JÖVŐBEN KALOCSAI ISKOLÁKBAN FOLYTATJÁK TANULMÁNYAIKAT.

Nem vigasz, de meg kell említeni, hogy ezzel a problémával Foktő nincs egyedül, a környékbeli kis falvakban is hasonló a helyzet. Kivételt képeznek azok a települések, ahol a katolikus egyház fenntartásába került az iskola, mint Szakmáron és Géderlakon” – nyilatkoztaBakai Károlya médiumnak, amely Sárosi Magdolnát, a Klik vezetőjét is megkereste a foktői iskola ügyében.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Magyar László Általános Iskola, Foktő / Facebook


A folyamat végére az intézményvezető távozása tett pontot…

Sárosi Magdolna elmondta,

A FÉLÉVKOR TÖRTÉNŐ VÁLTÁST AZ INDOKOLTA, HOGY A TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ FELMONDOTT ÉS DECEMBER 31-ÉVEL MEGSZŰNT A MUNKAVISZONYA.

A helyzet rendezésére a Klik ajánlotta a szülőknek, hogy az eddig Foktőn tanuló nyolc gyermeket a második félévtőlátveszi a Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája, ahol az összevont csoportos tanítás helyett már mindannyian az életkoruknak megfelelő osztályba kerülhetnek.

A vezető arra is rámutatott, hogy a foktői iskola eddig is a kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola tagintézményeként működött, egy helybeli és több Kalocsáról kijáró pedagógus közreműködésével.

… vagy pontosvesszőt?

Az Klik vezetője ugyanakkor azt is elmondta, hogy

EZ A LÉPÉS MÉG NEM JELENTI AZ ISKOLABEZÁRÁSÁT,

egyelőrecsak az oktatás megszűnéséről – szüneteltetéséről – van szó.
Sárosi azt is hozzátetette, hogy

AMENNYIBEN ÁPRILISBAN FOKTŐN LESZ NYOLC FŐ ELSŐS BEIRATKOZÓ A 2020–2021-ES TANÉVRE, ÉS A SZÜLŐK IGÉNYLIK, AKKOR ISMÉT BENÉPESÜLHET A FOKTŐI ISKOLA.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Magyar László Általános Iskola, Foktő / Facebook

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 28., 08:54
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK