2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Egyelőre ideiglenesen bezár a foktői általános iskola – Hétfőtől már máshol tanulnak az intézmény diákjai

Illés György Cinó  |  2020. 02. 02., 09:02

Sok fejlesztés után sűrű fellegek gyülekeznek a foktői Magyar László Általános Iskola egén: február elsejétől – egyelőre ideiglenesen – nem fogad diákokat az intézmény, mivel nincs elegendő diák, és tavaly december 31-éve az intézményvezető megbízatása is megszűnt. A felső tagozat az alacsony tanulólétszám miatt már korábban megszűnt a településen, most az alsó tagozatot is elérheti a vég. A Foktőn élő családokat az ütemes korszerűsítés mellett számos kedvezménnyel igyekezett az önkormányzat rábírni, hogy ott járassák gyermekeiket általános iskolába, mindhiába: Kalocsa iskoláinak elszívó ereje jobban érvényesült, aminek oka lehet az is, hogy a szülők közül is sokan a városban dolgoznak, így könnyebben tudták megszervezni mindennapjaikat úgy, hogy a gyerekeket is kalocsai iskolába íratták be.

A gyermeklétszám csökkenését mutató országos trendeken túlmenően a falvak demográfiai helyzetének romlása, valamint az oktatás humánerőforrás igényével és a műszaki-technikai feltételekkel való lépéstartás nehézségei miattsok kistelepülés küzd hasonló gondokkal.

Ennek kapcsán legutóbb, a szeptemberi iskolakezdés után még örömteli fejleményekről számolhattunk be Öregcsertő vonatkozásában, ahol több hónapos bizonytalanság után tájékoztatta portálunkat Kis-Vén László polgármester arról a sikerről, hogy a településen tovább működhet az általános iskola alsó tagozata.
Ott egy váratlanul a településre költöző család, illetve annak harmadik osztályos gyermeke mentette meg a nélküle már hétfősre apadt létszámú iskolát, hiszen vele együtt sikerült elérni a nyolcfős minimális értéket.

A gondot ott is az okozta, hogy hiába van elegendő gyermek az iskola fönntartásához, sok szülő inkább kalocsai iskolába íratja be gyermekét. Erről panaszkodott a foktői iskola bezárásáról hírt adó BAON.hu portálnak a település polgármestere, Bakai Károly is, aki a tényt a település önkormányzati kommunikációját végző Községi Hírmondóban jelentette be.

Amint a BAON cikke írja, hosszú folyamat végére került ezzel pont, pedig a foktői önkormányzat sok éven keresztül mindent megtett, hogy megtartsa helyben legalább az alsó tagozatot. Amellett, hogy

SZÉPEN FELÚJÍTOTTÁK AZ INTÉZMÉNYT, AMELYHEZ TORNACSARNOK IS ÉPÜLT,

számtalan támogatást adtak a tanulóknak, például

INGYENES ÉTKEZÉST, TANKÖNYVET ÉS ÚSZÁSOKTATÁST BIZTOSÍTOTTAK,

utóbbihoz az utaztatást is megoldották,

DIGITÁLIS TÁBLÁKKAL, SZÁMÍTÓGÉPEKKEL FELSZERELT ISKOLÁBAN FOLYT AZ OKTATÁS KIS LÉTSZÁMÚ OSZTÁLYOKBAN, HELYBEN.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Magyar László Általános Iskola, Foktő / Facebook

Mindez nem bizonyult elegendőnek, aminek okai közt Kalocsa vonzerejét és közelségét említette a portálnak a településvezető, hiszen a város mindössze három és fél kilométerre fekszik, s amióta a kerékpárút is megépült, szép idő esetén biciklivel is gyorsan, biztonságosan be lehet jutni Kalocsára, ahol sok foktői dolgozik.

A folyamat jó néhány éve kezdődött, amikor a foktői iskolás gyerekeket a szülők inkább a kalocsai iskolákba kezdték beíratni. Persze, annak a szülőnek is igazat kell adni, aki a városban dolgozott, könnyebben hozta-vitte a gyereket, vagy úgy gondolta, hogy a nagy létszámú, de mégiscsak városi iskolában nagyobb és sokrétűbb tudásra tehet szert gyermeke. Pedig nagyon sok olyan ember van, aki Foktőn végzett, eredményesen továbbtanult és megállta a helyét az életben, több híres ember is akad közöttük”– idézi a hivatkozott cikk Bakai Károly polgármestert, aki elmondta: az évek során

ELŐSZÖR A FELSŐ TAGOZAT OSZTÁLYAI SZŰNTEK MEG, MIVEL A TÖRVÉNY SZERINT 14 FŐ ALATT NEM LEHETETT AZ OSZTÁLYOKAT ELINDÍTANI.

Amikor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átvette az önkormányzatoktól az iskolákat, a foktői önkormányzat azt követően is mindenben támogatta annak működését, de a folyamatra és az intézmény működésére az önkormányzatnak attól fogva semmilyen befolyása nem volt – idézte föl a polgármester.

A TANULÓLÉTSZÁM OLYAN GYORSAN CSÖKKENT, HOGY 2019 SZEPTEMBERÉBEN NYOLC FŐVEL KEZDŐDÖTT MEG A TANÍTÁS,A NYOLC ALSÓS ÖSSZEVONT OSZTÁLYBAN TANULT.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Magyar László Általános Iskola, Foktő / Facebook


A polgármester elmondása szerint

IDÉN JANUÁRBAN A KLIK KEZDEMÉNYEZÉSÉRE A SZÜLŐK ÚGYDÖNTÖTTEK, HOGY ELVISZIK A GYEREKEKET, AKIK A JÖVŐBEN KALOCSAI ISKOLÁKBAN FOLYTATJÁK TANULMÁNYAIKAT.

Nem vigasz, de meg kell említeni, hogy ezzel a problémával Foktő nincs egyedül, a környékbeli kis falvakban is hasonló a helyzet. Kivételt képeznek azok a települések, ahol a katolikus egyház fenntartásába került az iskola, mint Szakmáron és Géderlakon” – nyilatkoztaBakai Károlya médiumnak, amely Sárosi Magdolnát, a Klik vezetőjét is megkereste a foktői iskola ügyében.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Magyar László Általános Iskola, Foktő / Facebook


A folyamat végére az intézményvezető távozása tett pontot…

Sárosi Magdolna elmondta,

A FÉLÉVKOR TÖRTÉNŐ VÁLTÁST AZ INDOKOLTA, HOGY A TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ FELMONDOTT ÉS DECEMBER 31-ÉVEL MEGSZŰNT A MUNKAVISZONYA.

A helyzet rendezésére a Klik ajánlotta a szülőknek, hogy az eddig Foktőn tanuló nyolc gyermeket a második félévtőlátveszi a Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája, ahol az összevont csoportos tanítás helyett már mindannyian az életkoruknak megfelelő osztályba kerülhetnek.

A vezető arra is rámutatott, hogy a foktői iskola eddig is a kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola tagintézményeként működött, egy helybeli és több Kalocsáról kijáró pedagógus közreműködésével.

… vagy pontosvesszőt?

Az Klik vezetője ugyanakkor azt is elmondta, hogy

EZ A LÉPÉS MÉG NEM JELENTI AZ ISKOLABEZÁRÁSÁT,

egyelőrecsak az oktatás megszűnéséről – szüneteltetéséről – van szó.
Sárosi azt is hozzátetette, hogy

AMENNYIBEN ÁPRILISBAN FOKTŐN LESZ NYOLC FŐ ELSŐS BEIRATKOZÓ A 2020–2021-ES TANÉVRE, ÉS A SZÜLŐK IGÉNYLIK, AKKOR ISMÉT BENÉPESÜLHET A FOKTŐI ISKOLA.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Magyar László Általános Iskola, Foktő / Facebook

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei