2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Kutatók Éjszakája először a Dózsában – A programozás alapjai, kerékpáros hajtású turmixgép-bemutató és Mars-kőzetgyűjtő robotok VIDEÓVAL!

Illés György Cinó  |  2019. 10. 02., 15:12

Kicsit másra számítottunk, mint amit kaptunk a Bajai Szakképzési Centrum kalocsai Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium dísztermében múlt péntek este, amikor hat órai kezdettel, első alkalommal tartották meg a kutatók éjszakáját, mégsem csalódtunk. Arra, hogy az előadások érdekesek és élvezetesek voltak, mi sem lehetne fényesebb bizonyíték, minthogy a legkisebbek is fegyelmezetten, figyelmesen hallgatták végig a mintegy másfél órás előadásfolyamot, amelynek csattanójaként a LEGO-robotokkal testközelből is ismerkedhettek.

A hatalmas izgalmat, amellyel a lurkók birtokba vették a robotokat, videokamerával is megörökítettük. Előtte feszültfigyelemmel hallgatták az előadások is, bár azok inkább a középiskolásoknak és felnőtteknek voltak „méretezve”. Az egyik előadó meg is jegyezte, hogy nem tudhatta előre, hogy milyen összetételű hallgatóság lesz, ennek ellenére sikerült lekötni a korosztály szempontjából igen vegyes közönséget.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

De honnan is tudhatta volna! Hiszen ez volt az első ilyen rendezvény a Dózsában, amelyet most hagyományteremtő szándékkal tartottak meg – bizonyára erre tekintettel vett részt azon az iskolát fenntartó Bajai Szakképzési Centrum kancellárja, Virág Tibor is –, és az érdeklődés láttán biztosra vehető a folytatás.

A rendezvényt rövid köszöntőjével Fekete Antal intézményvezető nyitotta meg, rövid előzetesek keretében ajánlva az előadásokat a megjelentek figyelmébe.

Először Micro:bit az oktatásban címmel Balogh Gáborné tartott előadást – hogy az mi fán terem, azt már programajánlónkban megírtuk, most pedig a gyakorlatban is megnézhettük. Az előadásból az is kiderült, hogy ezek a kis kütyük remek szolgálatot tehetnek egyebek mellett a rendezvény végén főszerephez jutott LEGO-robotok vezérlésében is. Az előadónak az eszköz kezelésében már némi jártassággal rendelkező diákjai is segítségére voltak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Tamaskó Attila környezetvédelmi és környezettudatossági, fenntarthatósági szempontokat is érintő, de főleg energetikai kérdésekről szóló előadásának a projektoros vetítésen túl látványos szemléltető eszköze volt egy – ékszíjas meghajtással – generátorral összekapcsolt kerékpár, az első csomagtartó-kosárban pedig egy, a generátora kapcsolt turmixgép. Ha jól tekerte a bicajt a rajta ülő, akkor az általa megtermelt áram fölhasználásával dolgozott a turmixgép. Azt, hogy van elég áram, egy lámpa is jelezte.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Rövid szünet után – amelynek során a folyosón az iskola pék és cukrász tanulói által készített finomságokat lehetett kóstolni, de akár a turmixbringát, akár a Micro:biteket ki is lehetett próbálni – a talán leginkább várt előadás következett, amelynek keretében Baksa László beszélt a robotok és programozásuk kérdéseiről.

Bevezetőként ismertette útját a robotokhoz, amely egyetemisták bevonásával zajlott NASA-projektekben való részvételben csúcsosodott ki, amelynek keretében az űrkutatásban használt, például kőzetgyűjtő robotok építésében tevékenykedhetett. A robotikának a gyerekek számára is hozzáférhető szintjén, a LEGO-robotok világában is kamatoztatta megszerzett tudását, és az oktatásban és a játékiparban is hasznosítható programot írt, amely a robotok programozását, kódolását segíti, és a még csak tervezett robotot animációval meg is jeleníti. Az elhangzottakat működő LEGO-robotokkal szemléltette.

Ilyen kis ketyerékből egy nagy asztalon egész kiállítás volt látható, sőt kézbe is lehetett venni, bekapcsolni, kipróbálni. A legkisebbek valóságos rohammal vették birtokba a mozgó szerkezeteket.

Akit ennál kimerítőbben is érdekelne a téma, az megtekintheti a teljes előadást, amelyet a Dózsa Fcebook-oldalán élő adásban is közvetítettek, itt pedig újranézhető:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK