2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kutatók Éjszakája először a Dózsában – A programozás alapjai, kerékpáros hajtású turmixgép-bemutató és Mars-kőzetgyűjtő robotok VIDEÓVAL!

Illés György Cinó  |  2019. 10. 02., 15:12

Kicsit másra számítottunk, mint amit kaptunk a Bajai Szakképzési Centrum kalocsai Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium dísztermében múlt péntek este, amikor hat órai kezdettel, első alkalommal tartották meg a kutatók éjszakáját, mégsem csalódtunk. Arra, hogy az előadások érdekesek és élvezetesek voltak, mi sem lehetne fényesebb bizonyíték, minthogy a legkisebbek is fegyelmezetten, figyelmesen hallgatták végig a mintegy másfél órás előadásfolyamot, amelynek csattanójaként a LEGO-robotokkal testközelből is ismerkedhettek.

A hatalmas izgalmat, amellyel a lurkók birtokba vették a robotokat, videokamerával is megörökítettük. Előtte feszültfigyelemmel hallgatták az előadások is, bár azok inkább a középiskolásoknak és felnőtteknek voltak „méretezve”. Az egyik előadó meg is jegyezte, hogy nem tudhatta előre, hogy milyen összetételű hallgatóság lesz, ennek ellenére sikerült lekötni a korosztály szempontjából igen vegyes közönséget.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

De honnan is tudhatta volna! Hiszen ez volt az első ilyen rendezvény a Dózsában, amelyet most hagyományteremtő szándékkal tartottak meg – bizonyára erre tekintettel vett részt azon az iskolát fenntartó Bajai Szakképzési Centrum kancellárja, Virág Tibor is –, és az érdeklődés láttán biztosra vehető a folytatás.

A rendezvényt rövid köszöntőjével Fekete Antal intézményvezető nyitotta meg, rövid előzetesek keretében ajánlva az előadásokat a megjelentek figyelmébe.

Először Micro:bit az oktatásban címmel Balogh Gáborné tartott előadást – hogy az mi fán terem, azt már programajánlónkban megírtuk, most pedig a gyakorlatban is megnézhettük. Az előadásból az is kiderült, hogy ezek a kis kütyük remek szolgálatot tehetnek egyebek mellett a rendezvény végén főszerephez jutott LEGO-robotok vezérlésében is. Az előadónak az eszköz kezelésében már némi jártassággal rendelkező diákjai is segítségére voltak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Tamaskó Attila környezetvédelmi és környezettudatossági, fenntarthatósági szempontokat is érintő, de főleg energetikai kérdésekről szóló előadásának a projektoros vetítésen túl látványos szemléltető eszköze volt egy – ékszíjas meghajtással – generátorral összekapcsolt kerékpár, az első csomagtartó-kosárban pedig egy, a generátora kapcsolt turmixgép. Ha jól tekerte a bicajt a rajta ülő, akkor az általa megtermelt áram fölhasználásával dolgozott a turmixgép. Azt, hogy van elég áram, egy lámpa is jelezte.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Rövid szünet után – amelynek során a folyosón az iskola pék és cukrász tanulói által készített finomságokat lehetett kóstolni, de akár a turmixbringát, akár a Micro:biteket ki is lehetett próbálni – a talán leginkább várt előadás következett, amelynek keretében Baksa László beszélt a robotok és programozásuk kérdéseiről.

Bevezetőként ismertette útját a robotokhoz, amely egyetemisták bevonásával zajlott NASA-projektekben való részvételben csúcsosodott ki, amelynek keretében az űrkutatásban használt, például kőzetgyűjtő robotok építésében tevékenykedhetett. A robotikának a gyerekek számára is hozzáférhető szintjén, a LEGO-robotok világában is kamatoztatta megszerzett tudását, és az oktatásban és a játékiparban is hasznosítható programot írt, amely a robotok programozását, kódolását segíti, és a még csak tervezett robotot animációval meg is jeleníti. Az elhangzottakat működő LEGO-robotokkal szemléltette.

Ilyen kis ketyerékből egy nagy asztalon egész kiállítás volt látható, sőt kézbe is lehetett venni, bekapcsolni, kipróbálni. A legkisebbek valóságos rohammal vették birtokba a mozgó szerkezeteket.

Akit ennál kimerítőbben is érdekelne a téma, az megtekintheti a teljes előadást, amelyet a Dózsa Fcebook-oldalán élő adásban is közvetítettek, itt pedig újranézhető:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés