2024. 03. 05. kedd
Adorján, Adrián
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nyílt nap a Dózsában és a Kossuthban – A mintegy kétszáz érdeklődő közt még Pilisvörösvárról is érkeztek a kalocsai szakközépiskolákba

Nyílt nap a Dózsában és a Kossuthban – A mintegy kétszáz érdeklődő közt még Pilisvörösvárról is érkeztek a kalocsai szakközépiskolákba
Illés György Cinó  |  2019. 11. 20., 08:50

A Bajai Szakképzési Centrum égisze alá tartozó két kalocsai középiskola, a Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, illetve a Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskola november 15-én, pénteken tartotta immár hagyományos nyílt napját, amelyen az oktatási intézményekben elsajátítható szakmákkal, hivatásokkal, illetve kiemelten a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati képzéssel ismerkedhetnek az érdeklődők. A rendezvényre elsősorban a nyolcadik osztályos tanulókat várták, akik érkeztek is nemcsak a kalocsai általános iskolákból és a környező településekről.

A nyílt nap immár hagyományosnak mondható, azt minden év őszén szokták megtartani a kalocsai középiskolák, arról tavaly és tavalyelőtt is írtunk.

A program keretében a fél nyolctól kezdődő regisztrációs időszakot követően, nyolc órától tartották meg a rendezvény megnyitóját, amit követően az iskola patinás épületén kívül az oktatási intézmény Martinovics utcai épületben is számos helyszín várta a diákokat, a különböző szakmák fortélyait, eszközeit bemutató programokkal.

A rendészeti szakokhoz kapcsolódóan külön teremben önvédelmi bemutató és demonstrációs fegyverkiállítás várta az érdeklődő diákokat, másutt gazdagon szemléltetett előadást hallgathattak a büntetés-végrehajtásban dolgozók munkájáról. Megint másik teremben a rendőri szakma eljárásaiba nyerhettek bepillantást, amelyek közül némelyeket – például az ujjlenyomat-vételezést – ki is próbálhatták.

A termek közt járva-kelve Lakatos Norbert vaklufissal is találkozhattak, aki folyamatosan hajtogatta mókás lufifiguráit, aki pedig az emeletre is fölment, az a gazdasági szakoknak talán kevésbé látványos, de érdeklődésre mégis épp oly méltán igényt tartó bemutatkozó helyszíneire talált.

Az iskola előtti burkolt térrészen egy ideig egy rendőrautó és egy tűzoltóautó is várta az érdeklődőket, utóbbi körül a hivatáshoz tartozó egyes műveleteket, például a tömlőelemek egymáshoz kapcsolását ki is lehetett próbálni. Ezt nem csak a megcélzott korosztály használta ki, hanem a véletlen folytán épp arra járó óvodások is „megpotyázták”.

A Martinovics utcában pedig – ahol már az épületbe lépve is egy LEGO-robotba botlott az ember – igen nagy érdeklődés mutatkozott az informatikai, automatizálási oktatás iránt.

Tíz órától kezdődően, rövid pihenővel szervezett formában mentek át a diákok a Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskola nagy múltú épületébe, ahol az egészségügyi hivatás és a vendéglátó, valamint a turisztika szakok egyaránt több helyszínen, egy-egy teremben is többféle kiállítással, bemutatóval, étel- és italkóstolóval, interaktív tájékoztatással mutatkoztak be az érdeklődő diákoknak fél tizenegytől fél egyig.

Képgaléria megtekintése (47 db kép)

 

Az intézményvezető, Bekéné Deutsch Ágnes által mellénk rendelt, kedves kísérőnkkel előbb végigjártuk a vendéglátó – szakács, cukrász, felszolgáló – és a turisztikai szakok bemutatkozó helyszíneit, ahol a flambírozástól az angol német nyelvű szakmai kifejezéseken át az adott terület munkálataihoz tartozó eszközökön módszereken és ruházaton át sok minden érdekeset láthattak a fiatalok.

 


Ez volt egyébként a második videó felvételünk aznap, az elsőt a Szent István Gimnáziumban tizennégy egyetem részvételével zajlott pályaorientációs napon forgattuk.

Aztán körbenéztünk egészségügyi vonalon is.
Volt ott olyan terem, ahol a vérnyomásmérés, injekció beadása, az újraélesztés, máshol az ágy melletti munka, fekvőbeteg-ápolás feladataival és gyakorlatával ismerkedhettek a diákok– természetesen szimulált körülmények közt, megfelelő szemléltetési-oktatási eszközök segítségével.

Képgaléria megtekintése (47 db kép)


Külön fejezetet érdemel a biológia labor bemutatkozása, ahol a legkorszerűbb és a már-már antiknak tekintendő, épp ezért talán még inkább különleges szemléltetési eszközök várták az érdeklődőket, duplán élő, vagyis élő egyenes adásban a falra vetített, a Vajasból gyűjtött és szemlátomást dobogó szívű, vagyis ténylegesen is élő vízibolha mikroszkópos képével, valamint teljesen döglött, félig, vagy tán egészen felboncolt, formalinban fürdő patkánnyal, valódi emberi csontvázzal és más bizarr dolgokkal.

Mint például, bár sok másik érdekességtől eltérően ez az alábbi felvételen nem látszik, de ott volt: egy darab agy – azaz, Iron Maiden rajongóknak: „Piece of mind” –, egyben itt készült az aznapi harmadik videó a videóban felvételünk…

[Középiskoláink iránti érdeklődés földrajzi lefedettségéről lásd a videó alatti kiemeléseket!]


Amint a bejáratnál felállított regisztrációs pultnál megtudtuk,

A RENDEZVÉNYRE MINTEGY KÉTSZÁZ ÉRDEKLŐDŐ VOLT KÍVÁNCSI,

akik a kalocsai általános iskolák mellett nem csak a közeli településekről érkeztek erre a napra a Bajai Szakképzési Centrum kalocsai intézményeibe, hiszen a

SOLTRÓL, DUNAVECSÉRŐL, KECELRŐL, KISKŐRÖSRŐL, BÁTYÁRÓL, FOKTŐRŐL, USZÓDRÓL, GÉDERLAKRÓL, ORDASRÓL, DUNAPATAJRÓL, FAJSZRÓL, DUSNOKRÓL, CSÁSZÁRTÖLTÉSRŐL

érkezetteken kívül jöttek fiatalok

ÉRSEKHALMÁRÓL, NAGYBARACSKÁRÓL, APOSTAGRÓL, SŐT, MÉG KOMLÓRÓL ÉS PILISVÖRÖSVÁRRÓL IS ÉRKEZTEK.

Ezek az adatoknak a fényében alighanem sikeresnek ítélhetjük a nyílt napot, amelynek alkalmából Virág Tibor, a Bajai SZC kancellárja is ellátogatott Kalocsára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)
2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK