2022. 05. 17. kedd
Paszkál
: 388 Ft   : 369 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Regionális tanácskozás a minőségi gépésztechnikus képzésért Kalocsán – Innovatív megoldások az oktatásban!

Regionális tanácskozás a minőségi gépésztechnikus képzésért Kalocsán – Innovatív megoldások az oktatásban!
Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 24., 11:47

A Bajai Szakképzési Centrum, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Innovaditact cég közös szervezésében, A minőségi gépész szakképzéshez, technikusképzéshez szükséges korszerű műhelyek, tanműhelyek, laborok kialakítása, fejlesztése címmel, mintegy 70 szakember részvételével tartottak regionális szakmai tanácskozást Kalocsán. Az Innováció az oktatásban! szlogen jegyében megtartott rendezvényt Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja és Fekete Antal, a rendezvénynek helyet adó Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium igazgatója nyitotta meg. A tizenegy, konzultációs lehetőséggel egybekötött előadást követőn a résztvevők a Dózsa iskolai műhelyeiben, laborjaiban tettek látogatást.

A köszöntő beszédek elhangzását követően Rugalmas tanulási utak a szakképzésben címmel Valterné Pataki Gabriella, a Bajai SZC főigazgatója tartott prezentációt. A témához kapcsolódóan, Bács-Kiskun megyei gazdálkodó szervezetek együttműködése a duális képzésben elnevezéssel Ördög Dóra, a kamara szakképzési igazgatója ismertette az immár az egyetemi oktatásban is teret nyert duális képzés alakulását a megyében.

Az Innovadict és partnercégeinek szerepvállalását a szakmai oktatás, szakmai képzés, felnőttképzés rendszerében dr. Baka Oszkár ügyvezető összegezte.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A tanácskozás résztvevői kiemelt figyelemmel kísérték Szűcs Imre , az Enterprise Kft. ügyféltámogatási vezetőjének A CAD-CAM laborfejlesztések az Országos Mentor Program keretében című előadását, amely a jövőbeni fejlesztési irányokra is kitért.

A rendezvény második felében A hegesztés gépesítése és robotizálása, mint a versenyképesség megtartásának egyetlen útja című prezentációt Nagy Ferenc, a REHM Kft. ügyvezetője adta elő. A Hegesztés és egészség, A CNC oktató és termelő szerszámgép –innovációk, a Hagyományos vegyes forgácsoló üzemek tervezése, a Kiterjesztett valóság technológiája és széleskörű felhasználásának lehetőségei, és az Anyagvizsgálat –Méréstechnika – Mérőtermek, laborok komplex felszerelése című előadások a résztvevők szerint sok hasznos ismeretanyagot tartalmaztak, néhány területen újdonsággal szolgáltak, ráadásul támpontot adtak az egyes iskolai fejlesztésekhez.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
Nagy Ferenc, a REHM Kft. ügyvezetője


A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikumának iskolai műhelyeiben, laborjaiban tett látogatás végén a szakemberek elismerésüket fejezték ki, gratuláltak Fekete Antal igazgatnak és Horvát Tamás gyakorlatioktatás-vezetőnek a tanműhelyek példaértékű felszereltségéhez, és az ott folyó oktató munka színvonalához.

Az eseményen Virág Tibor kancellár kérdésünkre elmondta:

A szakképzési centrumok, köztük a bajai azzal a céllal jöttek létre, hogy lehetőség szerint lekövessék – legfeljebb néhány lépés lemaradással – a munkaerőpiac igényeit, azzal együtt lépve, bizonyos esetekben előremutatóan, újszerű módszereket is kidolgozva. A cél az, hogy a tanulók bármilyen szakmában az alapokat olyan szinten tudják az iskolában megtanulni, hogy az adott munkahely speciális ismereteire való belső felkészítés után rögtön eséllyel tudjanak indulni, mint munkavállalók."hangsúlyozta a kancellár.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Hozzátette:

Nagyon komoly feladatunk követni, hogy hol tart aktuálisan az ipari technika és technológia. A mai napon is éppen ennek a bemutatása, nyomon követése zajlik. Mert ha az a célunk, hogy a jelent akarjuk oktatni, akkor időszerűnek, szinte naprakésznek kell lennünk, és lehetőleg még az se fordulhasson elő, hogy a három évet nálunk tanuló diákoknak már a végzés időpontjában a múltat oktattuk. Fekete Antal igazgató úrral nemrégiben a duális partnereinket látogattuk meg, és a legnagyobb meglepetésemre itt, Kalocsa környékén jártunk egy olyan CNC megmunkáló üzemben, ahol a nagy hírű Airbus gyárnak szállítanak be repülőgép szárnytő profilt, fejlesztéshez. Ez óriási dolog, ezt fiatalabb koromban el sem tudtam volna képzelni. Értelemszerűen duáis partnereink elsősorban a jelenlegi megrendeléseknek, üzletpolitikájuknak megfelelő géprendszerekkel rendelkeznek. Ezek használatára megtanítják a fiataljainkat. Ez már önmagában a jelent és a jövőt mutatja, hiszen az itt megjelent partnereink, előadóink, kiállítóink és a demonstrációs anyagok már arról szólnak, hogy egy tanműhelyt hogy lehet úgy berendezni: az már a mesterséges intelligenciának megfelelően tudja a fiatalokat az alapvizsgáig elvinni. Az alapvető dolgokat már nálunk megismerjék, és ha majd munkavállalóként kimennek a vállalkozásokhoz, ott munkaszerződéssel, havonta közel 100 ezer forint ösztöndíj mellett eltöltenek két évet, a legkorszerűbb tudás birtokában legyenek hasznos tagjai az adott cégnek és a társadalomnak. Szerintem alappal bízhatunk abban, hogy ez így lesz!"– mondta Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 12., 08:00
Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 17., 19:07
Indulhat a temetői kápolna és környéke felújítása! Még >>>
2022. 05. 17., 13:46
A rendőrök a térfigyelő kamerák felvételei és az összegyűjtött információk alapján beazonosították a testvérpárt, akik nem voltak ismeretlenek a hatóság előtt. Még >>>
2022. 05. 17., 09:09
Az internetes csalások számos válfajáról hallhattunk már, ám a kiberbűnözők pillanatok alatt reagálnak az aktuális történésekre és gyorsan felismerik, milyen úton húzhatnak hasznot az internet felhasználókból. Még >>>
2022. 05. 16., 17:30
A projekten dolgozó szakemberek úgy szeretnék végezni munkájukat, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák a lakóknak. Még >>>
2022. 05. 16., 09:14
Eddig 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. Még >>>
2022. 05. 15., 17:57
Durrdefektet kapott, majd felborult egy tűzoltóautó a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Nagybarcán, amikor egy lakástűzhöz vonult Lénárddarócra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés