2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Felfutóban a kalocsai bor nimbusza – Tizedik kalocsai borverseny, különlegességekkel, újdonságokkal

Illés György Cinó  |  2023. 03. 30., 13:16

Hogy micsoda? Kalocsai borászat? – kiálthatnak föl olvasóink, hiszen városunk több mindenről híres, de szőlőültetvények sehol. Sokan talán nem tudják, de a XIX. századi katonai felmérések történelmi térképeinek tanúsága szerint a filoxéravész előtt két nagy területű „szőlőhegy” is volt Kalocsán. Az egyik emlékét egy városrészünk, a Szőlőkköze neve máig őrzi, a másik pedig Homokgyőrben volt. A kalocsai borászat mozgalma tíz évvel ezelőtt – másfél évszázados szunnyadás után – mégis szinte a semmiből lépett elő.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Pedig jó bort készíteni a kiskertben, vagy hobbikertben termelt szőlőből is lehet, és a neves közeli bortermőhelyen, Hajóson termett gyümölcs is bőven kerül prés alá városunkban hobbiborászok háztáji présházaiban.
Mi több, már van bejegyzett kistermelői kézműves borászatunk is – sőt, épp az idei borversenyen egy különleges technológiai újdonsággal is szolgált!

AZ IMMÁR ÉVTIZEDES MÚLTRA TEKINTŐ KALOCSAI BORVERSENYEKEN ÉVRŐL ÉVRE EGYRE FINOMABB NEDŰK KERÜLNEK TERÍTÉKRE, ÉS TÖBB KÖRNYÉKBELI TELEPÜLÉSEN IS NÖVEKVŐ ELISMERTSÉGŰ BORVERSENYEKET TARTANAK ÉVENTE.

A szakmári területi borversenyről már korábban beszámoltunk, most csak annyit emelünk ki, hogy a versenyen részt vett, és szép eredményt ért el a Kalocsai Borbarátok évente megrendezett találkozója borversenyeinek több rendszeres résztvevője is, és noha kategória nagydíjat nem nyertek, igen dicséretes eredményekkel térhettek haza.

A ’Kalocsai jó barátok’ – Király Róbert és Haris László – három benevezett borával egy arany és két ezüst minősítést szerzett, Deák Gábor kékfrankos vörösbora arany, rozéja ezüst minősítést ért el, Gáll Tibor Generosa fehérbora bronz, Kékfrankos rozéja ezüst minősítést kapott, míg Horváth Róbert kékfrankos vörösbora és vörös küvéje is aranyat ért.

ARRÓL, HOGY HOL TART MA A KALOCSAI BORÁSZAT, ARRÓL MÁRCIUS 11-ÉN, SZOMBATON DÉLUTÁN A KALOCSAI BORBARÁTOK BORVERSENYÉN ALKOTHATTUNK TELJESEBB KÉPET,

ahol a helybéli kistermelő és hobbi borászok benevezett tételeit a nevezők és vendégeik mellett szakmai zsűri kóstolta végig, és minősítette, és

MINDHÁROM KATEGÓRIÁBAN NAGYARANY ÉRMET, EMELLETT SZÁMOS ARANY EZÜST ÉS BRONZ MINŐSÍTÉST OSZTOTT KI.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Kalocsai Borbarátok Találkozója tízedszer

A kalocsai borbarátok tizedik alkalommal rendezték meg éves találkozójukat, és annak keretében idén is megtartották borversenyüket, amelyre idén először nemcsak a kalocsaiakat, hanem a környező települések kistermelő és hobbiborászait is várták. A március 11-én tartott megmérettetésen egyelőre mégis a többé-kevésbé megszokott gárda hozta el borait, a környékbeliek még nem figyeltek föl kellőképp a lehetőségre, de miután a kalocsai visszajárók közül már többen sikerrel szerepeltek többek közt a szakmári borversenyen, várhatóan növekedni fog a figyelem az itteni megmérettetés iránt is.

Az idei borverseny újdonsága volt az a környékünkön fajtáját tekintve is ritkaságnak számító zöld veltelini, amelyet a tavaly kistermelői borászati engedélyt szerzett kalocsai borász, Deák Gábor nevezett be a versenyre.
A kalocsai borversenyek kezdeményezőjének és főszervezőjének specialitása, hogy

NEDŰIT SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ, EGY KALOCSAI ÜZEMBEN KIÉGETETT CSERÉPEDÉNYBEN, AMFORÁBAN ÉRLELI.

Ezt az újítást a tavalyi évjáratnál próbálta ki, és el is nyerte vele sok pályatárs, kiváltképp a zsűri tetszését:

DEÁK GÁBOR A FEHÉRBOROK KATEGÓRIÁJÁBAN ZÖLD VELTELINIJÉVEL, A ROZÉK KÖZT PEDIG KÉKFRANKOS SZŐLŐBŐL KÉSZÜLT BORÁVAL A VERSENY NAGYARANYÉRMÉT NYERTE EL.


Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A VÖRÖSEK KÖZT A CÍMVÉDŐ HORVÁTH RÓBERT KÜVÉJE DIADALMASKODOTT.

A KÖZÖNSÉGDÍJAT TÖRÖK IMRE 2022-ES ALETTÁJA, ILLETVE MARTON SÁNDOR SZINTÉN TAVALY SZÜRETELT KÉKFRANKOSA KAPTA.

A Marosvári Gábor, Barth Bence és Wicker Ádám alkotta szakmai zsűri döntése nyomán aranyérmet nyert a fehérborok közt négy, a rozék közt egy, a vörösek közt pedig három nedű.
Ezüstérmet ítéltek öt fehér, kettő rozé és négy vörösbornak, és bronzérmet ért öt-öt fehér, illetve vörös tétel.

A LEGIDŐSEBB ÓBOR EGY SZÉPEN MEGŐRZÖTT, 2017-BEN TERMETT (!) OLASZRIZLING VOLT, AMELYET A KALOCSAI JÓBARÁTOK CSAPATA – KIRÁLY RÓBERT ÉS HARIS LÁSZLÓ – NEVEZETT BE.

A fajtakínálatban a már említetteken kívül cserszegi fűszeres, aletta, ezerjó generosa, pölöskei muskotály, chardonnay, a rozék és vörösek közt zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, portugieser és bíborkadarka, míg a termőhelyek közt a kalocsai kertek mellett meszesi és hajósi ültetvények szerepeltek.

Úgy tudjuk, jövőre még nagyobb szabású rendezvényt terveznek, ahol talán kóstolójeggyel is megízlelhetjük majd a benevezett tételek egy részét. Kísérjék figyelemmel!


A borverseny eredményei:

Nagyarany minősítést ért el:

Fehér:

 • Deák Gábor – Zöld Veltelini 2022


Rozé:

 • Deák Gábor – Kékfrankos Rosé 2022


Vörös:

 • Horváth Róbert – Vörös Cuvée 2021


Arany minősítést szerzett:

Fehér:

 • Bodocz László – Cserszegi Fűszeres 2022,
 • Török Imre – Aletta 2022,
 • Kühner László – Aletta 2022

Rosé:

 • Arany Deák Gábor – Zweigelt Rosé 2022

Vörös:

 • Deák Gábor – Kékfrankos 2022
 • Deák Gábor – Cabernet Sauvignon 2021
 • Kalocsai Jóbarátok – Merlot 2022


Ezüst minősítést nyert:

Fehér:

 • Bakos Miklós – Meszesi Cuvée 2022
 • Szűcs Zoltán – Generosa 2022
 • Kühner László – Aletta 2021
 • Gottschall Zoltán – Ezerjó 2022
 • Gottschall Zoltán – Olaszrizling 2022


Rosé: 

 • Balaton Péter – Kékfrankos Rosé 2022
 • Szörényi Tamás – Kékfrankos Rosé 2022

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Vörös:

 • Kákonyi József – Bíborkadarka 2022
 • Guzsván József – Kékfrankos 2022
 • Horváth Róbert – Kékfrankos 2022
 • Balaton Péter – Zweigelt 2022
 • Török Martin – Cabernet-Merlot-Kékfrankos Cuvée 2022


Bronz minősítést ért el:

Fehér:

 • Györök Gábor – Pölöskei Muskotály  2022
 • Gáll Tibor – Chardonay 2022
 • Balaton Péter – Aletta-Olaszrizling Cuvée 2022,
 • Kalocsai Jóbarátok – Olaszrizling  2017
 • Marton Sándor – Olaszrizling 2022


Vörös:

 • Pécsi István – Meszesi vörös cuvée 2022
 • Pécsi István – Portugieser cuvée 2022
 • Marton Sándor – Kékfrankos 2022
 • Dr. Matos  Ferenc – Cabernet Sauvignon 2021
 • Szörényi Tamás – Cabernet  Sauvignon 2020


Közönség díj:

 • Török Imre – Aletta 2022
 • Marton Sándor – Kékfrankos 2022
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>