2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy jelentőségű, Mátyás korabeli régészeti felfedezés a dunapataji református templomban

Nagy jelentőségű, Mátyás korabeli régészeti felfedezés a dunapataji református templomban
Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 11., 09:04

Amint arról korábban beszámoltunk, a Kalocsai Viski Károly Múzeumba megérkezett az Örökségvédelmi Hivatal határozata, amelyben az Ásatási Bizottság állásfoglalásának kikérése után engedélyt adtak a műemlékvédelem alatt álló dunapataji reformárus templomban végzendő régészeti feltáráshoz. Az április 19-én, hétfőn kezdődő munkálatokról, azok céljáról Lantos Andrea, a múzeum régésze tájékoztatta portálunkat. A feltárás végéhez közeledve május 7-én, pénteken jártunk a helyszínen, ahol a Kalocsai Viski Károly Múzeum részéről Lantos Andrea ásatásvezető régész, Romsics Imre múzeumigazgató, a Kecskeméti Katona József Múzeumtól Dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató fogadott bennünket, és ahogy egybehangzó véleményükből kiviláglik: az ásatás nagy jelentőségű régészeti eredményt hozott.

Lantos Andrea arról számolt be: 2020-ban földradaros felmérés készült az épület belsejének egy részén, és az épületen kívül is, melynek eredményeként láthatóvá vált az épület északi részéhez kapcsolódó - az újkorban elbontott - sekrestye körvonala, valamint az egykori kerítőárok körvonalának részlete.

A 2021. április-május hónapban folyó feltárás több jelentős régészeti eredményt hozott. Az ásatási megfigyelések és az előkerült régészeti leletek bebizonyították, hogy a templom a 15. század végén, a Mátyás korban épült. A szentélyben nyitott szelvényben előkerült az oltáralapozás, előtte pedig a Paksi családhoz köthető téglából kirakott kripta is. A kripta a 15. században készült el, körülbelül a templom építésével egy időben.”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Megtaláltuk a kriptához vezető lépcső maradványait, valamint annak bejáratát is, konkrétan annak mészkőből ívesen kifaragott küszöbét. A kripta kétosztatú volt, tetejét boltozatosan rakott téglából alakították ki. Az idők folyamán valamikor beszakadhatott, ekkor fel is töltötték. A leletanyagában gótikus faragványok, pénzleletek, valamint egy gótikus latin betűkkel feliratozott kőtábla töredéke is előkerült, mely a 15. századra keltezhető. A kriptában 5 anatómiai rendben fekvő vázat sikerült kibontani, ettől Nyugatra lévő szelvényünkből 3 temetkezést tártunk fel, melyek ugyancsak gazadag családok elhunytjai lehetnek.”– mondta Lantos Andrea.

Az ásatást vezető régész hozzátette:

A templom szentélyének északi részén található oltári szentségtartó alatt megtaláltuk az ahhoz tartozó lépcső alapozását, valamint az újkorban elbontott sekrestye egykori küszöbét is. A felszínre került gótikus faragványok lehetővé teszik a templombelső teljes rekonstrukcióját is. A feltárás területén előkerült közel 100 pénzérme segítségével pontosan tudjuk keltezni az egyes rétegeket, járószinteket, az átépítések korát. Jól megtudtuk figyelni a református átépítés nyomait, az állványozásra utaló cölöphelyeket, valamint egy talán korábbi rövidebb karzat helyét is.”Lantos Andrea szerint

A DUNAPATAJI TEMPLOM NAGY JELENTŐSÉGGEL BÍR A RÉGIÓ KÖZÉPKORI TÖRTÉNETI ÉS RÉGÉSZETI KUTATÁSÁBAN, HISZEN MÉG ŐRZI AZOKAT A GÓTIKUS ÉPÍTÉSZETI ELEMEKET, MELY AZ ALFÖLDÖN KURIÓZUMNAK SZÁMÍTANAK.

Az ásatásvezető régész arról is beszámolt, hogy a dunapataji református templom jelentősége az 1980-as években lezajlott műemléki vizsgálatok alapján vált köztudottá. Akkoriban az épület néhány gótikus építészeti eleme, csúcsíves ablaka lett kibontva az újkori vakolat alól, s vált láthatóvá a nagyközönség számára.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A 2018 körül elkezdődött felújítások során az épület belső berendezését ideiglenesen kipakolták, a vakolat jó részét pedig kívül és belül egyaránt eltávolították. Ez az állapot ad lehetőséget a gótikus templomépület behatóbb vizsgálatára, illetve építési időszakainak, periódusainak meghatározására.
A feltárásban a Viski Károly Múzeum részéről Lantos Andrea ásatásvezető régész, a Kecskeméti Katona Józseftől Dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató, illetve Pánya István földrajzkutató vesz részt. Az építészeti-művészettörténeti vizsgálatokban Dr. Buzás Gergely régész, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója segíti a munkálatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)
2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK