2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy jelentőségű, Mátyás korabeli régészeti felfedezés a dunapataji református templomban

Nagy jelentőségű, Mátyás korabeli régészeti felfedezés a dunapataji református templomban
Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 11., 09:04

Amint arról korábban beszámoltunk, a Kalocsai Viski Károly Múzeumba megérkezett az Örökségvédelmi Hivatal határozata, amelyben az Ásatási Bizottság állásfoglalásának kikérése után engedélyt adtak a műemlékvédelem alatt álló dunapataji reformárus templomban végzendő régészeti feltáráshoz. Az április 19-én, hétfőn kezdődő munkálatokról, azok céljáról Lantos Andrea, a múzeum régésze tájékoztatta portálunkat. A feltárás végéhez közeledve május 7-én, pénteken jártunk a helyszínen, ahol a Kalocsai Viski Károly Múzeum részéről Lantos Andrea ásatásvezető régész, Romsics Imre múzeumigazgató, a Kecskeméti Katona József Múzeumtól Dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató fogadott bennünket, és ahogy egybehangzó véleményükből kiviláglik: az ásatás nagy jelentőségű régészeti eredményt hozott.

Lantos Andrea arról számolt be: 2020-ban földradaros felmérés készült az épület belsejének egy részén, és az épületen kívül is, melynek eredményeként láthatóvá vált az épület északi részéhez kapcsolódó - az újkorban elbontott - sekrestye körvonala, valamint az egykori kerítőárok körvonalának részlete.

A 2021. április-május hónapban folyó feltárás több jelentős régészeti eredményt hozott. Az ásatási megfigyelések és az előkerült régészeti leletek bebizonyították, hogy a templom a 15. század végén, a Mátyás korban épült. A szentélyben nyitott szelvényben előkerült az oltáralapozás, előtte pedig a Paksi családhoz köthető téglából kirakott kripta is. A kripta a 15. században készült el, körülbelül a templom építésével egy időben.”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Megtaláltuk a kriptához vezető lépcső maradványait, valamint annak bejáratát is, konkrétan annak mészkőből ívesen kifaragott küszöbét. A kripta kétosztatú volt, tetejét boltozatosan rakott téglából alakították ki. Az idők folyamán valamikor beszakadhatott, ekkor fel is töltötték. A leletanyagában gótikus faragványok, pénzleletek, valamint egy gótikus latin betűkkel feliratozott kőtábla töredéke is előkerült, mely a 15. századra keltezhető. A kriptában 5 anatómiai rendben fekvő vázat sikerült kibontani, ettől Nyugatra lévő szelvényünkből 3 temetkezést tártunk fel, melyek ugyancsak gazadag családok elhunytjai lehetnek.”– mondta Lantos Andrea.

Az ásatást vezető régész hozzátette:

A templom szentélyének északi részén található oltári szentségtartó alatt megtaláltuk az ahhoz tartozó lépcső alapozását, valamint az újkorban elbontott sekrestye egykori küszöbét is. A felszínre került gótikus faragványok lehetővé teszik a templombelső teljes rekonstrukcióját is. A feltárás területén előkerült közel 100 pénzérme segítségével pontosan tudjuk keltezni az egyes rétegeket, járószinteket, az átépítések korát. Jól megtudtuk figyelni a református átépítés nyomait, az állványozásra utaló cölöphelyeket, valamint egy talán korábbi rövidebb karzat helyét is.”Lantos Andrea szerint

A DUNAPATAJI TEMPLOM NAGY JELENTŐSÉGGEL BÍR A RÉGIÓ KÖZÉPKORI TÖRTÉNETI ÉS RÉGÉSZETI KUTATÁSÁBAN, HISZEN MÉG ŐRZI AZOKAT A GÓTIKUS ÉPÍTÉSZETI ELEMEKET, MELY AZ ALFÖLDÖN KURIÓZUMNAK SZÁMÍTANAK.

Az ásatásvezető régész arról is beszámolt, hogy a dunapataji református templom jelentősége az 1980-as években lezajlott műemléki vizsgálatok alapján vált köztudottá. Akkoriban az épület néhány gótikus építészeti eleme, csúcsíves ablaka lett kibontva az újkori vakolat alól, s vált láthatóvá a nagyközönség számára.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A 2018 körül elkezdődött felújítások során az épület belső berendezését ideiglenesen kipakolták, a vakolat jó részét pedig kívül és belül egyaránt eltávolították. Ez az állapot ad lehetőséget a gótikus templomépület behatóbb vizsgálatára, illetve építési időszakainak, periódusainak meghatározására.
A feltárásban a Viski Károly Múzeum részéről Lantos Andrea ásatásvezető régész, a Kecskeméti Katona Józseftől Dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató, illetve Pánya István földrajzkutató vesz részt. Az építészeti-művészettörténeti vizsgálatokban Dr. Buzás Gergely régész, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója segíti a munkálatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK