2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták a Pécsiné Ács Sarolta-díjakat

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 09. 20., 13:03

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány gondozásában a kalocsai népművészet hírnevének öregbítéséért, hagyományának ápolásáért adományozott díjat idén a Németh Ildikó – Szabó Szilárd házaspár, valamint Szombati Ferencné és Kákonyi Istvánné vehették át.

A Paprikafesztiválon szeptember 16-án átadott, kalocsai lány névvel illetett díjak Farkas Tibor kalocsai szobrász, valamint a Panita Bt. munkáját dicsérik.

A díj /Forrás: Kalocsa Népművészetéért Alapítvány - Facebook/

Kákonyi Istvánné magas szintű néptáncos tevékenységéért vehette át a díjat.

Kákonyi Istvánné /Forrás: Borbély-Juhász Ágnes - KALOhírek/


Kákonyi Istvánné 1978-80 között a Kalocsai Népi Együttes utánpótlás csoportjában táncolt. 1989-től napjainkig a Piros Rózsa együttes aktív tagjaként számos országba vitte és mutatta be Kalocsa népművészetét. 1996-ban C-kategóriás táncoktatói képesítést szerzett, és Tóth Ferenc munkáját segítette: tanította a szakmári és kalocsai óvodás gyerekeket. 2008-ban Fülöp Ferenc díjban részesült fiával, Kákonyi Istvánnal együtt. Kákonyi Istvánné kalocsai népművészet iránt szeretetét, hagyománytiszteletét sokan ismerik, köztiszteletnek örvend és számtalan módon bizonyította már, hogy számíthatnak jelenlétére, munkájára, amikor Kalocsa és a szállások páratlan hagyománykincsét kell képviselni. Erőn felül, sokszor nem kis áldozatot hozva van jelen minden rendezvényen, táncol, hímez, kölcsönöz ruháiból, ha éppen arra van szükség. Szombati Ferencné tanári, oktatói tevékenységéért részesült az elismerésben.

Szombati Ferencné /Forrás: Borbély-Juhász Ágnes - KALOhírek/


Szombati Ferencné gyermekként a szakmári tánccsoportban, majd a ’70-es évektől Tóth Feri bácsi tánccsoportjában táncolt. Később, évtizedeken keresztül a Miske-Drágszél Hagyományőrző Tánccsoport tagja volt. Herenden porcelánfestő szakmát tanult, hogy utána 20 évig festhesse a kalocsai porcelánfestő üzemben Kalocsa virágait, és mutathassa be számos országban ezt az értékes népművészeti hagyatékot. Ezután nyugdíjazásáig szakoktatóként tanította a fiatalokat erre a szép és nehéz szakmára. A tanítást azóta sem tudta végleg abbahagyni, jelenleg a könyvtár népművészeti szakkörét vezeti hetente egy alkalommal az érdeklődőknek. Pedagógiai munkája során nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tanítványaiban kialakítsa a kulturális értékek iránti tiszteletet és a hagyományőrzés fontosságát. Tagja a Mezei Virágok Népdalkörnek, mellyel az ország számos helyén fellépnek. Szombati Ferencé Erzsike, méltón képviseli azt a hagyatékot, melyet nagymamája, özvegy Rideg Ferencné, Bora néni, a Népművészet Mestere rá hagyományozott.

Németh Ildikónak és Szabó Szilárdnak – először nem kalocsaiként – a kalocsai néptánc népszerűsítéséért adományozták a díjat.

Németh Ildikó és Szabó Szilárd /Forrás: Kalocsa Népművészetéért Alapítvány - Facebook/


Németh Ildikó és Szabó Szilárd mindketten az Állami Balett Intézet néptánc szakán államvizsgáztak, majd az Állami Népi Együttes, később a Kodály Kamara Táncegyüttes hivatásos táncosaként kezdték pályájukat. A Népművészet Ifjú Mestereiként állandó résztvevői voltak – a Népművészet Mestereivel közös műsorokban – a Dunamenti Folklór Fesztiválok nyitó gáláinak. Uldikó egy alkalommal rendezője is volt a gálának. Tanítottak a Kalocsai Nép Együttesben, Tóth Feri bácsi, később a Göröm együttesben Szűcs Béla meghívására. Kalocsai táncokból a Szőttes, az Ifjú szívek, Bartók, Százszorszép, Kodály Kamara együtteseknek készítettek koreográfiákat. A gyermek Fölszállott a páva versenyen Busai Bori és Mohovics Tamás mentorai voltak, akik igen sok hívet szereztek a kalocsai néptáncnak. Munkásságuk tökéletesen megfelel az alapítvány céljainak is.

Pécsiné Ács Sarolta-díjak átadása a kalocsai Érsekkertben /Forrás: Borbély-Juhász Ágnes - KALOhírek/

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés