2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Minden fűvágó eszközt az Érsekkertbe vezényeltek – Nagy a sürgés-forgás, jól haladnak a Paprikafesztivál előkészítő munkálatai

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 12., 10:11
Minden fűvágó eszközt az Érsekkertbe vezényeltek – Nagy a sürgés-forgás, jól haladnak a Paprikafesztivál előkészítő munkálatai

Nagy és nevezetes eseményre készül Kalocsa. Évek óta a Paprikafesztivál a legjobb alkalom arra, hogy a város a legszebb arcát mutassa az ide látogatóknak. A szálláshelyek már egy fél éve teljesen megteltek, legfeljebb néhány, a városhoz közeli vendégház képes még szobát kiadni, de alapvetően a „megtelt” táblát mindenhol kihelyezhetik. Már pénteken több százan, szombaton több ezren lepik majd el a város központját, az Érsekkertet és környékét, így aztán nem mindegy, milyen benyomást teszünk a turistaúton lévőkre, azokra a barátokra, ismerősökre, akik ha máskor nem, a Paprikafesztivál idején ellátogatnak a városba. Az érintett városrészt körbe járva megnyugvással tapasztaltuk, hogy nagy a sürgés-forgás, jól haladnak az előkészítő munkálatok.

A Paprikafesztivál nem csak az ide látogatókat, de az itt élőket is felüdíti, feltölti élményekkel, kikapcsol bennünket a hétköznapi robotból, hogy mindazt, amit a városi lét  nyújthat, ilyenkor koncentráltan, némi büszkeséggel, barátok, rokonok társaságában élvezzük.

Mielőtt a város ősparkjában, az Érsekkert árnyékot nyújtó, évszázados lombos fái alatt vendégeinkkel, ezúttal gondozott sétányokon, a virágszigetek, frissen nyírt bokrok, a szépen karbantartott szökőkút mellett elhaladnánk, a fesztivál helyszínén egy kis szemlét tartottunk.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

És láss csodát! Amit egész évben, szinte az egész város területén hiányoltunk, az itt most megvalósul.

Napok óta minden létező fűvágó eszközt, a kistraktoroktól a motoros fűvágókon  át a damilos szegélyvágókig az Érsekkertbe vezényeltek.

Kedd reggel 12 ilyen eszközt sikerült összeszámolni. Ugyan motoros fűvágó még mindig lenne, ám több ember már nincs a közmunkások számának csökkenése miatt. Több helyen még halmokban áll az összegyűjtött fű, falevelek, ágak, de ezt már egykettőre el fogják szállítani. Az időzítéssel sincs baj, szombatig legfeljebb millimétereket nő a gyep, utána már úgyis a vegetációs időszak vége kezdődik.

Öröm látni ezt a készülődést, ami egy kicsit arra hasonlít, amikor a lakodalomra készülő család a násznép fogadása előtt mindent kitakarít, rendbe teszi az utcát, az udvart, nehogy szó érje a „ház elejét.”

A vendégvárás, a vendéglátás mindig felelősséggel jár, és bizony

a hétköznapok kalocsai közállapotait látva, némi izgalommal szemléltük, hogy legalább ott, ahol a legtöbb vendég koncentrálódik, rend és tisztaság, ápolt, kulturált környezet fogadja majd az ide látogatókat.

Ez már bizonyosan így lesz.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Sajnos a főtérrel egyelőre nincs mit tenni, legfeljebb a földhányásokból kinövő, lassan embermagasságú gazt azért érdemes lenne még péntek, a testvérvárosok delegációinak érkezése előtt kihúzgálni, még ha építési terület is. Egy közmunkás úgy egy órás munkájáról beszélünk, bár ezt a Parkgondozó munkatársai és az önkéntes Gerillakertészek tudnák igazán megmondani.

Ha vendég jön a házhoz, illik félre tenni a veszekedést, az ellentéteket, nem ilyenkor kell politikai és egyéb küzdelmeket folytatni, élés kritikákat megfogalmazni, hiszen

akik itt élnek, azoktól egy valamit nem lehet elvitatni: valamennyien kalocsaiak, a lelkünk mélyén valamennyien kalocsai lokálpatrióták vagyunk.

Földrajzi fekvésünk révén kicsi egyedülálló a helyzetünk, hiszen a Kalocsánál nagyobb és gazdagabb városokat, Baját, a Duna jobb partján Paksot más léptékkel mérik, de a kettőnek együtt nincs akkora hírneve az országban, világban, mint Kalocsának. Még Szekszárdnak sem, holott az a borvidéke, a Dunán-túli dombság révén egyre nagyobb ismertségre tesz szert itthon és külföldön.

Annyit mindenkinek érdemes tudni, hogy ezúttal a Paprikafesztivál már megszokott színhelyeiben változás történik: a Dózsa középiskolától indulva, a felvezető sétányon, parkolóban, egészen az Érsekkert főbejáratáig osztják ki a főzőhelyeket, az eddig jelentkezett csapatok és egyéni főzők számát tekintve legalább ötvenet.
A kirakodóvásárra emlékeztető sátrak és árusok ezúttal az Érsekkertben kapnak helyet. Ez ugyan csak formai változásnak tűnik, de tartalmi jelentősége is van annyiban, hogy végül is

a Paprikafesztivál legnagyobb, Kalocsához köthető attrakciója a Paprikás Ételek Főzőversenye, hiszen a Paprikafesztivál egészének hírnevét ez alapozza meg a legjobban.

Illik tehát központi, jól megközelíthető és átlátható helyre tenni.

Még két napunk van, hogy a város közterületeit, a saját ingatlanunk környezetét rendbe tegyük, kicsinosítsuk, ünneplőbe öltöztessük. Megéri, mert ugyan a város hétköznapi elhanyagolt állapota gyakran kerül a közbeszéd fősodrába, de ez nem válhat sztereotípiává, ha legalább a közös ünnepeinken, kalocsai érzületünkre alapítva összefogunk és megmutatjuk: nem véletlen, ha 10 helyi embert megkérdeznek, 10 büszke arra, hogy kalocsai.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK