2022. 12. 04.
Barbara, Borbála
: 409 Ft   : 388 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Minden fűvágó eszközt az Érsekkertbe vezényeltek – Nagy a sürgés-forgás, jól haladnak a Paprikafesztivál előkészítő munkálatai

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 12., 10:11
Minden fűvágó eszközt az Érsekkertbe vezényeltek – Nagy a sürgés-forgás, jól haladnak a Paprikafesztivál előkészítő munkálatai

Nagy és nevezetes eseményre készül Kalocsa. Évek óta a Paprikafesztivál a legjobb alkalom arra, hogy a város a legszebb arcát mutassa az ide látogatóknak. A szálláshelyek már egy fél éve teljesen megteltek, legfeljebb néhány, a városhoz közeli vendégház képes még szobát kiadni, de alapvetően a „megtelt” táblát mindenhol kihelyezhetik. Már pénteken több százan, szombaton több ezren lepik majd el a város központját, az Érsekkertet és környékét, így aztán nem mindegy, milyen benyomást teszünk a turistaúton lévőkre, azokra a barátokra, ismerősökre, akik ha máskor nem, a Paprikafesztivál idején ellátogatnak a városba. Az érintett városrészt körbe járva megnyugvással tapasztaltuk, hogy nagy a sürgés-forgás, jól haladnak az előkészítő munkálatok.

A Paprikafesztivál nem csak az ide látogatókat, de az itt élőket is felüdíti, feltölti élményekkel, kikapcsol bennünket a hétköznapi robotból, hogy mindazt, amit a városi lét  nyújthat, ilyenkor koncentráltan, némi büszkeséggel, barátok, rokonok társaságában élvezzük.

Mielőtt a város ősparkjában, az Érsekkert árnyékot nyújtó, évszázados lombos fái alatt vendégeinkkel, ezúttal gondozott sétányokon, a virágszigetek, frissen nyírt bokrok, a szépen karbantartott szökőkút mellett elhaladnánk, a fesztivál helyszínén egy kis szemlét tartottunk.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

És láss csodát! Amit egész évben, szinte az egész város területén hiányoltunk, az itt most megvalósul.

Napok óta minden létező fűvágó eszközt, a kistraktoroktól a motoros fűvágókon  át a damilos szegélyvágókig az Érsekkertbe vezényeltek.

Kedd reggel 12 ilyen eszközt sikerült összeszámolni. Ugyan motoros fűvágó még mindig lenne, ám több ember már nincs a közmunkások számának csökkenése miatt. Több helyen még halmokban áll az összegyűjtött fű, falevelek, ágak, de ezt már egykettőre el fogják szállítani. Az időzítéssel sincs baj, szombatig legfeljebb millimétereket nő a gyep, utána már úgyis a vegetációs időszak vége kezdődik.

Öröm látni ezt a készülődést, ami egy kicsit arra hasonlít, amikor a lakodalomra készülő család a násznép fogadása előtt mindent kitakarít, rendbe teszi az utcát, az udvart, nehogy szó érje a „ház elejét.”

A vendégvárás, a vendéglátás mindig felelősséggel jár, és bizony

a hétköznapok kalocsai közállapotait látva, némi izgalommal szemléltük, hogy legalább ott, ahol a legtöbb vendég koncentrálódik, rend és tisztaság, ápolt, kulturált környezet fogadja majd az ide látogatókat.

Ez már bizonyosan így lesz.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Sajnos a főtérrel egyelőre nincs mit tenni, legfeljebb a földhányásokból kinövő, lassan embermagasságú gazt azért érdemes lenne még péntek, a testvérvárosok delegációinak érkezése előtt kihúzgálni, még ha építési terület is. Egy közmunkás úgy egy órás munkájáról beszélünk, bár ezt a Parkgondozó munkatársai és az önkéntes Gerillakertészek tudnák igazán megmondani.

Ha vendég jön a házhoz, illik félre tenni a veszekedést, az ellentéteket, nem ilyenkor kell politikai és egyéb küzdelmeket folytatni, élés kritikákat megfogalmazni, hiszen

akik itt élnek, azoktól egy valamit nem lehet elvitatni: valamennyien kalocsaiak, a lelkünk mélyén valamennyien kalocsai lokálpatrióták vagyunk.

Földrajzi fekvésünk révén kicsi egyedülálló a helyzetünk, hiszen a Kalocsánál nagyobb és gazdagabb városokat, Baját, a Duna jobb partján Paksot más léptékkel mérik, de a kettőnek együtt nincs akkora hírneve az országban, világban, mint Kalocsának. Még Szekszárdnak sem, holott az a borvidéke, a Dunán-túli dombság révén egyre nagyobb ismertségre tesz szert itthon és külföldön.

Annyit mindenkinek érdemes tudni, hogy ezúttal a Paprikafesztivál már megszokott színhelyeiben változás történik: a Dózsa középiskolától indulva, a felvezető sétányon, parkolóban, egészen az Érsekkert főbejáratáig osztják ki a főzőhelyeket, az eddig jelentkezett csapatok és egyéni főzők számát tekintve legalább ötvenet.
A kirakodóvásárra emlékeztető sátrak és árusok ezúttal az Érsekkertben kapnak helyet. Ez ugyan csak formai változásnak tűnik, de tartalmi jelentősége is van annyiban, hogy végül is

a Paprikafesztivál legnagyobb, Kalocsához köthető attrakciója a Paprikás Ételek Főzőversenye, hiszen a Paprikafesztivál egészének hírnevét ez alapozza meg a legjobban.

Illik tehát központi, jól megközelíthető és átlátható helyre tenni.

Még két napunk van, hogy a város közterületeit, a saját ingatlanunk környezetét rendbe tegyük, kicsinosítsuk, ünneplőbe öltöztessük. Megéri, mert ugyan a város hétköznapi elhanyagolt állapota gyakran kerül a közbeszéd fősodrába, de ez nem válhat sztereotípiává, ha legalább a közös ünnepeinken, kalocsai érzületünkre alapítva összefogunk és megmutatjuk: nem véletlen, ha 10 helyi embert megkérdeznek, 10 büszke arra, hogy kalocsai.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 04., 07:00
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 03., 15:04
A meggy és a mák szuper párost alkot bármilyen édességben, legyen szó rétesről, tortáról vagy épp egy kiadós bejgliről. Most elhoztuk nektek a Nosalty bögrés sütijét, hogy a lehető leggyorsabban tudjátok csillapítani a mák iránti epekedéseteket. Még >>>
2022. 12. 03., 12:36
A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t. Még >>>
2022. 12. 03., 09:13
A harmadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 02., 22:06
Nagyvárad belvárosában találtak egy nemrég elpusztult példányt - írja a Főtér.ro. Még >>>
2022. 12. 02., 15:48
A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK