2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Paprikás ételek és szürkemarha pörköltfőző verseny

Illés György Cinó  |  2015. 09. 21., 12:46

A Paprikafesztivált immár második éve két főzőverseny is fűszerezi. Idén összességében több mint száz csapat versengett az értékes díjakért. A kapcsolódó töltöttpaprika-rekord is sikerült, még túl is lőttek az előzetes célkitűzésen.

A Paprikás Ételek Főzőversenye – amely idén 19. alkalommal került megtartásra – a legmagyarosabb fűszerhez, a fűszerpaprikához kapcsolódó gasztronómiai események alighanem legrangosabbika.
A versenyre idén 61 csapat nevezett be. Ez a tavalyinál néhánnyal több, bár az abszolút rekordtól párral elmarad. De a színvonal nem csökken, sőt, a versenyzők érzékelhetően mind komolyabban veszik a megmérettetést, a remek ételek elkészítése mellett egyre inkább odafigyelnek a részletekre. Az emelkedő színvonal a változatos receptúra és príma szakácsmunka mellett a látványosságban, dekorációban is tetten érhető. A fő trend a hagyományokhoz fordulás. Többnyire természetes anyagokkal, a népi hagyomány, népművészet tárgyaival találkozhatunk dekorációként, de volt ahol a kóstoló mellé tibeti meditációs hangtállal ismerkedhettünk, hogy csak egy extrém példát említsünk.

Szintén a hagyománytisztelethez kapcsolódik, hogy egyre többen használnak fát a tüzeléshez gáz helyett, ami nagyban fokozza a főzés hangulatát, és olyan csapat is volt, ahol faszénnel tüzeltek. Ezen kívül a csapatok törekednek arra is, hogy minél jobban, hitelesebben bemutassák tájegységük gasztronómiai kultúráját – hívta föl munkatársunk figyelmét Németh József Venesz-díjas mesterszakács, a főzőverseny fő szervezője.

Képgaléria megtekintése (143 db kép)

Forrás: KaloHírek

Töltöttpaprika-rekord és főzőbemutató

Már a fesztivál hagyományai közé tartozik az is, hogy a főzőverseny forgatagát gasztronómiai rekordkísérlet is gazdagítja. Volt már itt „Europaprikás” az uniós csatlakozásunk tiszteletére, amikor 4200 literes edényben főtt a szürkemarha pörkölt, a későbbi években fűződött rekord a legtöbb paprikásgombóc és a leghosszabb paprikás kácsi, a legnagyobb szendvics elkészítéséhez is. Most az évszámból kiindulva 2015 paprikát akartak megtölteni, de megfejelték kilencvennel, hogy ezzel is megünnepeljék Molnár Ferenc, köztiszteletben álló kalocsai nyugalmazott iskolaigazgató kilencvenedik születésnapját, és a biztonság kedvéért, nehogy néhány paprika összetörjön, még túl is lőttek a célon. Így a tervezett 2105 paprika helyett végül 2130 darab töltött paprikával állította be városunk ezt a nemes rekordot.

Képgaléria megtekintése (143 db kép)

Forrás: KaloHírek

A verseny előestéjén a zsűri oszlopos tagja, Bede Róbert tartott főzőbemutatót a városháza udvarán. Több órás konyha-showjában a fűszerpaprika szerepét járta körül a konyhaművészetben, a magyar étredben és a világ konyháiban. Műsorára többszázan voltak kíváncsiak.


Eredmények

A színes kavalkádban nem volt könnyű dolga zsűrinek. Annak hálátlan feladatát a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, valamint a Szabadtűzi Lovagrend neves szakembereiből álló grémium vállalta, és az utóbbi szakmai szervezet adta a bírákat a Szürkemarha Pörköltfőző Versenyen is.

A Paprikás Ételek Főzőversenye fődíját, a vándorserleget, valamint a versenyen elért diadal koronázási jelvényeit, a porcelánkoronát, jogart és országalmát - a Tiszti Klub Matécsa Étterem csapata nyerte, így ezek az ereklyék Kiskunhalasra vándorolnak.

Képgaléria megtekintése (143 db kép)

Forrás: KaloHírek

A Gasztro-kard idén a határon túlra vándorolt: azt a Vajdaságból érkezett Mátyás Király Lovagi Csapat érdemelte ki.
Rubindiplomát kapott a kalocsai Szent István Lovagrend csapata és a Bátyai Fokhagymás Egyesület részéről Maros Attila.

Az Ínyesmester Legmagasabb Szakmai Elismerésben ebben az esztendőben a fertődi Ínyencek csapata részesült.

A közönség a kóstolójegyekkel „szavazott”. Ezek tanulsága alapján a Gyuri Hal ABC halételei, a Jakabszállásról érkezett Kaktusz Team sült kacsája, illetve Duci-Juci töltött káposztája emelkedett ki leginkább a mezőnyből.

A Szürkemarha Pörköltfőző Verseny

A II. Szürkemarha Pörköltfőző Versenyen negyven csapat főzőcskézett.
Itt sajnos a rendelkezésre álló alapanyag korlátozott mennyisége miatt maximált volt a létszám, ez a negyvenes szám volt a plafon. Jelentkeztek volna még többen is, de a helyek hamar beteltek. A főversenyen induló hatvanegy csapattal egybevéve így is éppen túllépi a versenyző csapatok száma a bűvös százas számot.

Képgaléria megtekintése (143 db kép)

Forrás: KaloHírek

Ezen a megmérettetésen a fődíj egy szürkemarha szarvából készült rézveretes kürt volt, ahogyan már tavaly is. E mellé a győző elnyerte a „szürkemarha pörkölt főző mester” címet. Mindezeket a jutalmakat a Csíki Panoráma Étterem csapata zsebelhette be.
Ezen kívül 5-5 arany, ezüst, és bronzoklevelet is kiosztottak a legjobb pörköltek készítőinek.

Ifjúsági kategóriában Arany Bogrács-díjat kapott az Egri Séfjelöltek csapata, Ezüst Bogrács Díjat pedig a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Kereskedelmi és Vendéglátó Iskola csapata, valamint a szegedi Krúdy Kereskedelmi és Vendéglátó Iskola csapata vihetett haza.

Aki viszont most nem kapott külön jutalmat, az is egy fergeteges nap élményével gazdagodhatott, és jövőre újra megpróbálhatja, emellett minden résztvevőnek oklevelet is adomámyoztak a nap emlékére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK