2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Újratervezés: Az elmaradó Paprikafesztivál helyett zenei napok lesznek Kalocsán – Itt a majdnem teljes program!

Újratervezés: Az elmaradó Paprikafesztivál helyett zenei napok lesznek Kalocsán – Itt a majdnem teljes program!
Illés György Cinó  |  2020. 08. 27., 15:40

A koronavírus miatt meghiúsult Paprikafesztivál okozta hiányérzet enyhítésére a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatásával városunkban zenei programsorozat valósul meg szeptemberben „A zene mindenkié - Kalocsai zenei napok” címmel. A Paprikafesztivál eredetileg tervezett időpontjában tartandó rendezvénysorozat az Érsekkerti szabadtéri színpadon kerül megrendezésre, a népzenétől a jazzen át a klasszikus muzsikáig a stílusok széles skáláját fölvonultatva. Tessék választani!

A kormány döntése értelmében, a koronavírus-járvány óvintézkedései miatt sajnos az eddigi legnagyobbra tervezett Kalocsai Paprikafesztivált az emberek egészségét és biztonságát szem előtt tartva lemondták – erősítette meg a korábban is már bejelentett tényt tegnap a kalocsai önkormányzat körlevele. Amint írják: a hosszú hónapokat felölelő, komoly előkészítő munka ellenére sem tudják megtartani a XXXI. Kalocsai Paprikafesztivált, de

NEM SZERETNÉK, HA A HELYI EMBEREK PROGRAM NÉLKÜL MARADNÁNAK.

A fesztivál hiánya bennük is nagy űrt hagyott – áll az önkormányzat portálunkhoz eljuttatott közleményében –, ennek fényében az a döntés született, hogy

több kisebb koncert és rendezvény kerül megtartásra,

annak reményében, hogy mindenki talál neki tetsző, igényeinek megfelelő programot.

A 2021-es évre reméljük a legjobbakat, a rendhagyó 2020-as évben még megrendezésre kerülő programokhoz, pedig mindenkinek jó szórakozást kívánok!”
– írta üzenetében az önkormányzat, Filvig Géza polgármester pedig holnap (pénteken) kilenc órakor sajtótájékoztatót is tart a Paprikafesztivál helyett megvalósuló zenei napokról.
Azonban

A RENDEZVÉNY PROGRAMJA MÁR ÖSSZEÁLLT.

Azt a szervezők eljuttatták portálunkhoz is.
Íme:

Helyszín: Érsekkert – szabadtéri színpad

   Szeptember 11. péntek   

  • 19.30 – Felezhetetlen


Stílus: magyar pop-alter
A zenekar tagjai:
Oláh Gábor– gitár, ének
Bodocz László– gitár, vokál
Porvay György László– basszusgitár
Oláh Attila– dob
Hortobágyi Mónika–vokál, zongora
Kerényi Ákos–perka

„Igazából már nagyon régóta zenélünk mindannyian, együtt is, külön-külön utakon is, többféle irányból. Életünk része a zene, a keményebb vonaltól a klasszikusig, mindenkinél jelen volt és van. A mostani felállás több tagcsere, új tagok csatlakozása után állt össze, aminek a fő generálója a Félálom című 13 számos lemez elkészítése volt. Ez egy teljesen saját szerzeményekből összeállított anyag, és egy kicsit mindenkinek nyitás egy új irányba zeneileg.
Párhuzamosan a lemez elkészítésével zajlottak már a próbák, az élőben előadhatóság jegyében, ami további ötleteket dob fel, így a dalok formálódását is hozza magával. Ezt a folyamatot is nagyon élvezzük, ahogy a lemez elkészítését is, rengeteg élményt kaptunk, kapunk. A témákat tekintve a belső utazások jelentik a fő vonalat, amin sétálgat az ember, néha fut vagy épp csak mereng...” – írja a zenekar bemutatkozó szövege.

  • 21.00 – A Nyughatatlan


Stílus: alter country
A zenekar tagjai:
Kovács Kornél – ének, gitár
Hajdu Bianka– ének, gitár
Hajdu Krisztina–vokál
Petrovits Attila– nagybőgő
Jánny Dominik– dob

A zenekar nevét a Johnny Cash életéről készült játékfilm ihlette. Tíz év alatt öt lemezt adtak ki, a 2016-os albumok aranylemez lett, és fölkerültek a TRD osztrák kiadó Rock & Roll válogatás lemezére is. 2010 óta több mint 500 koncertet adtak itthon és külföldön. A saját dalaikban érződik a Rock &Roll szeretete és minden ritmusjegyben megtalálható a Johnny Cash iránti rajongás is.

   Szeptember 12.,szombat   
Kísérő program: Népi játszótér

  • 14:00 – Bohém Ragtime Jazz Band


Játszott stílusok: ragtime, New Orleans jazz, dixieland, korai swing, a cappella spirituálé, régi magyar slágerek, saját szerzemények.

A zenekar tagjai:
Lebanov József – trombita
Mátrai Zoltán - klarinét, altszaxofon, tenorszaxofon, baritonszaxofon, fuvola
Bera Zsolt – harsona
Ittzés Tamás - zongora, hegedű, tölcséres hegedű, ének, hangszerelés, zenekarvezető
Lázár Miklós - hegedű, ének
Hegedüs Csaba - bendzsó, gitár
Török József - tuba, bőgő
Falusi Alfréd – dob

A Bohém Ragtime Jazz Band nyolc tagjának összesen tizenhat hangszere van, s ráadásul mindegyiken játszanak is. És akkor még a zenecsinálásra alkalmas hangszerszerű tárgyakat nem említettük, az éneklésről és az alkalmankénti táncraperdülésről nem is beszélve. A játszott stílusok száma a hangszerekével vetekszik. Koncertjeik a tízes-húszas-harmincas évek Amerikáját idézik, a zenén kívül mókával, bohémsággal. A régi magyar számok pedig a boldog békeidők Budapestjének hangulatát hozzák vissza. Ideális kikapcsolódás minden korosztálynak az óvodástól a dédnagymamáig!

  • 16:00 – Gyermekműsor


[részletek később!]

  • 17:00 – AfroDZAQM


Stílus: fusionreggae
A zenekar tagjai:

Molnár Tamás /Moe/ - ének
Hamar Gábor /Leggo/ - MC
Kovács Dávid /Jamal/ - vokál
Molnár Diána - vokál
Mirity Dóra - vokál
Gyurkovics Balázs - bass
Sánta Zsolt - gitár
Karancsi Balázs - dobok
Taskó Krisztián - billentyű
Orosz Bálint – billentyű


Több tehetségkutatón is részt vettek már, ahol fantasztikus élményekkel és bíztató eredményekkel gazdagodhattak. A kecskeméti Fringe fesztivál tehetségkutatóján szakmai díjat nyertek, aminek köszönhetően megjelent első kislemezük „Ragyogás” címmel. Az A38 hajó és a Szerencsejáték Zrt. Talentométer nevet viselő tehetségkutatóján kategóriagyőztesek lettek. Ezt követően jelent meg első nagylemezük: az „Afrodiziákum”, majd a „Meglepetés” című második kislemezük. Az egri Éter Fesztiválon második helyezést értek el neves szakmai zsűri előtt, aminek jutalmaképp fellépést nyertek a Sziget Fesztiválra.2015-ben elkészült második nagylemezünk a „Fyahbird”. Lehetőségük nyílt a budapesti Akvárium klubban olyan világhírű zenekarral együtt koncertezni, mint a francia DubIncorporation. Valamint a Budapest Parkban a PASO vendégei voltak a 11. születésnapi koncertjükön. Ezek után a BarbaNegra klubban Copy Con „Az” lemezbemutató koncertjén léptek fel együtt.A zenekar aktívan koncertezik országszerte klubokban, városi rendezvényeken illetve Magyarország nagy fesztiváljain, mint például a Sziget Fesztivál, Volt Fesztivál, SZIN, Reggae Camp, RideFest, Éter Fesztivál, Csináldmagad Fesztivál (SK).

  • 20:00 – Gypo Circus


Stílus: ethno punk
A zenekar tagjai:
Hegyesi András– gitár, ének
Velcsev Dejanov Kosta– gitár, vokál
Kecskeméti Sanyi– basszusgitár, vokál
Muhel Zoltán– dobok, vokál
Miron Andrea Delia– hegedű
Préda-Kovács Zsolt – klarinét

2011 őszén öt, gyökeresen eltérő zenei és társadalmi háttérrel rendelkező muzsikus létrehozta a "Gypo Circus"-t. A tagok régi álma volt egy olyan zenekar létrehozása, ahol a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok találkoznak, ezzel bár stílust nem teremtve, Magyarországon eddig nem hallott hangzást felépítve.

   Szeptembe 13.,vasárnap   
Kísérő program: Népi játszótér

  • 14.00 – Csík János és a Mezzo


Stílus: magyar népzene
A zenekar tagjai:
Csík János– hegedű, ének
Kisgyőri Krisztián– bőgő
Mészáros János– brácsa
Németh Zsolt– gitár, ütőgardon, dob
Rácz Gábor– zongora
Vadas László– citera, tangóharmonika

Sajátos, jó hangulatú koncertélményt ígér Csík János és a Mezzo zenekar. Friss, lendületes megszólaltatásban együtt szólalnak meg a kávéházi hangulatú dallamok a magyar népzenével, olyan kecskeméti zenészek tolmácsolásában, akik népzenészként már sok szép zenei élményt adtak a népzenét szerető közönségüknek, és akik könnyűzenészként bejárták a szórakoztató ipar magyarországi és külföldi bugyrait. A formáció eredetileg jótékonysági felkérésekre állt össze, de a formálódó produkció egyre több koncertfelkérést kapott. Műsoron első sorban az Úgy élni mint a fák c. album dalai, Csík János saját szerzeményei és néhány vendégszerző, így például Szeder kompozíciói szerepelnek. A dalok – ahogy Csík Jánostól megszokhattuk – népzenei köntösben szólalnak meg, szerethetően, megidézve a régi időket, újragondolva azokat. Ezek a zenészek történetei, akik közül ki a népzenéhez, ki a könnyűzenéhez, ki pedig a jazzhez áll közelebb – éppen ezért színes, újszerű és magával ragadó a zenekar muzsikája, szokatlan és mégis jólesően ismerős.

  • 16.00 – Csurgó gyerekkoncert


Stílus: népzenei alapú gyerekkoncert
A zenekar tagjai:
Siklósi Krisztián – ének
Szűts Huba Ákos – nagybőgő
Barta Balázs – gitár
Maráz Nándor – dob
Szabó Máté – ének, hegedű

„Tíz éve nap, mint nap óvodás korú gyermekekkel foglalkozunk, heti rendszerességgel tartunk zenés foglalkozásokat óvodákban. Fontosnak tartjuk, hogy minél több korosztályt megszólítsunk, s megmutassuk nekik közös gyökereinket, népi kultúránkat. Előadásainkban számos népdalt, saját dalokat, gyermekjátékokat elevenítünk fel, amelyeket igyekszünk korunk zenei ízlésvilágára formálni. Foglalkozásainknak, koncertjeinknek a gyermekek is aktív részesei, s nem egyszer a szülők is együtt mulatnak, táncolnak, játszanak velünk” – írják magukról ízelítőképpen.

  • 17.00 – Népzenei találkozó


[részletek később!]

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK