2022. 12. 06. kedd
Miklós
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Posztobányi Zoltán futónagykövet „másik arca”

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 02. 24., 17:30

2003-ban egy maratonstaféta verseny hozta a változást életébe, azóta ő és a futás elválaszthatatlanok. A szeretett sportágat mára már nemcsak űzi, hanem a BSI futónagykövete és a helyi futóközösség motorja lett. Posztobányi Zoltán, „Az év embere” szavazás harmadik helyezettje mutatkozott be a művelődési központ sorozatában.

Kővágó Zsolt néptáncpedagógus és dr. Shawfar Adel sebész után Posztobányi Zoltán BSI futónagykövet tartott előadást a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár a Korona Rádió „Az év embere” szavazásának helyezettjei számára bemutatkozási lehetőséget teremtő sorozata keddi rendezvényén.

Az 1963-ban Szegeden született Posztobányi Zoltán Géderlakon nőtt fel. Az általános iskolát is ott végezte, majd tanulmányait a kalocsai I. [ma: Szent] István Gimnáziumban folytatta. Az aktív mozgás már fiatalon az élete részévé vált, akkor a géderlaki focicsapat edzései és mérkőzései illetve a tánccsoport próbái és fellépései jelentették számára a kikapcsolódást, de hittanóráira, az elsőáldozásra, bérmálkozásra is szívesen emlékszik vissza, mint mondta, családja életében a vallás mindig fontos szerepet töltött be.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Közvetlenül az érettségi után a dunaszentbenedeki termelőszövetkezetben kezdett el dolgozni, ahol az ott eltöltött közel négy év alatt állattenyésztési- és traktoros brigádvezetőként, később pénztárosként kereste kenyerét. Eközben a benedeki focicsapatban tovább kergette a labdát, és a rokonságban tartott lakodalmak alkalmával belekóstolt a vőfélykedésbe is.

1984 augusztusában Kiskőrösön vonult be katonának, és ahogy az előadáson kiderült, hiába indult „muszáj dolognak”, mégis meghatározó időszak volt ez Zoltán életében. Hogy fontosabb dolgot ne is említsünk, a kiskőrösi tánccsoport próbáin ismerte meg Andreát, azt a „cserfes, szőke lányt”, akit még a katonai szolgálata alatt el is jegyzett.

Nagyon jól kiegészítettük egymást. Ő már akkor is sokat tudott beszélni, én meg sokat tudtam hallgatni, ez azóta is így maradt – jegyezte meg Zoltán humorosan a közönség soraiban ülő Andreára pillantva. Esküvőjüket 1987-ben tartották, május 2-án Géderlakon, egy héttel később Kiskőrösön. Házasságkötésük után Kalocsán telepedtek le, mindketten a börtönben vállaltak munkát. Zoltán húsz évet dolgozott az intézményben, amivel a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért Emlékplakett ezüst fokozatát is sikerült kiérdemelnie. A Posztobányi házaspár lánya, Edina 1988-ban, fiuk, Zoltán 1995-ben látta meg a napvilágot.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Zoltán 2003-ban egy budapesti maratonváltón kezdte a versenyszerű futást. Igaz, a következő évben csak egy versenyre jutott el, de 2005-től kezdve rendíthetetlen résztvevője az ország legrangosabb futóversenyinek. Ahogy mesélni kezdett a Kékesen, a Balatonon, a Velencei tónál, vagy a Hortobágyon szerzett élményeiről, a sokszor erőn felüli megpróbáltatásokról, a hallgatóság előtt egyre jobban kirajzolódott, hogyan szőtte át folyamatosan az egész Posztobányi család életét a futás iránti szeretet és alázat.

Bár Zoltán sikeresen abszolvált már 130 km-es (!) teljesítménytúrát is, a közönség soraiból a legemlékezetesebb versenyeire irányuló kérdésre adott válaszában mégis azokat emelte ki, amelyeken gyermekeivel együtt futott.

A futónagykövetként Zoltán által szervezett futóközösséghez, a Kalocsai Földön Futókhoz bárki csatlakozhat, nem kell hozzá profinak lenni, a legfontosabb a lelkesedés és a kitartás, de tanácsért is bátran lehet hozzá fordulni.

BSI futónagykövet? Az meg mi?

A BSI, azaz a Budapest Sportiroda az ország legnagyobb futóverseny szervezője. Sok éves tapasztalattal ők szervezik a legnagyobb hazai maratonfutást, a Budapest Maratont, amely rengeteg külföldi résztvevővel is rendelkezik.
Az iroda egyik kezdeményezése, hogy futónagyköveteket választ pályázati úton az ország különböző településein, hogy a helyi futótársadalom motorjai legyenek, és közös futásokat szerveznek lakóhelyük futóinak. Már hazánk 19 megyéjének 102 településén, Budapest 21 kerületében, továbbá 3 romániai, 2 szlovákiai és 1 szerbiai városban összesen 153 BSI futónagykövet – köztük Posztobányi Zsolt – vállalta, hogy lakóhelyén futó közösséget szervez, vagy a meglévőnek új lendületet ad.
A céljuk az, hogy a megyeszékhelyek mellett legalább a húszezresnél nagyobb lélekszámú településeken legyenek BSI futónagykövetek, hogy akik kedvet éreznek a futáshoz, de a magányos futkározás helyett társasági időtöltésnek szánnák a sportolást, őket kereshessék.
Az egyik legsikeresebb kezdeményezés, amely a nevéhez fűződik, az először 2011-ben megrendezett Szelidi-tó futás. Amint ez szóba kerül, rögtön meg is jegyzi, hogy a versenynek felesége, az őt mindenben támogató és motiváló Andrea volt az értelmi szerzője.
A „Kerüld meg a kígyó farkát” szlogennel ismertté vált versenyek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy rögtön az első évben több mint 300 nevezővel, tavalyelőtt már 740, tavaly pedig 720 fővel rajtolt el a mezőny.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Hogy van igény a helyi aktivistákra, azt az is mutatja, hogy például Farsangi futást idén ötödszörre szerveztek, de rendszerint Szilveszter és Achilles napján is összegyűlnek egy közös kocogásra, sőt idén már hatórás futást is harmadszorra szerveznek.

És hogy közel 14 évnyi aktív futó pályafutás után sem csorbult Zoltán lendülete, arról arra a kérdésre adott válaszából bizonyosodhattunk meg, hogy milyen versenyeken szeretne még részt venni. Jelentjük több ilyen is van! Többek között – igazi sportszellemben – az egyetlen eddig feladott versenyének is szeretne még egyszer nekirugaszkodni.

Ehhez, és minden egyes további kilométerhez is jó egészséget, kitartást kívánunk neki!

A sorozat jövő kedden Szűcs Zsolt karatemester bemutatkozásával folytatódik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK