2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép VIDEÓVAL! – Idén elmaradt az uborkaszezon! Aktuális híreinket videónkon Borbély-Juhász Ágnes és Tóth Barna kommentálja

Illés György Cinó  |  2019. 07. 12., 16:01

Ez a hét sem múlt el baleset nélkül: egy kalocsai cég kamionja szinte lebontotta a gyerekszobát az 51-es mentén, Solton. Szerencsére épp akkor senki sem volt a szobában, de a családnak komoly gondot jelent a ház súlyos megrongálódása, gyűjtést is szerveztek számukra. Nagy sikerrel megtartották a falunapot Foktőn, elmarad viszont idén a Fokhagymafesztivál Bátyán. Az előbbi rendezvényen országosan ismert sztárok is fölléptek, az utóbbi helyett a tervek szerint szeptemberben tartanak majd falunapot az önkormányzat szervezésében. Aki ezen a hétvégén is mulatni kíván, az menjen Bajára, halászléfőző versenyre, vagy hallgassa meg Bródy koncertjét Kalocsán, de is koktélokat kortyolhatunk az Il Primóban! Közélet: Filvig Géza a kalocsai RNÖ-elnök Sztojka Istvánnal sajtótájékoztató keretében írt alá együttműködési megállapodást. Az alkalmat megragadva Palásti György kampányszóvivő a programalkotást segítő kérdőíves kutatásuk eredményeit ismertette. Végleges a Filvig Gézát támogató jelölőszervezet képviselőjelöltjeink listája is, ezt hamarosan a közvélemény elé tárják. A Békés Kalocsáért egyesület Kerpács Rezsőt mutatta be Bolvári Ferdinánd és képviselőjelölt-társai kampányszóvivőjeként. A jelöltekről és a programról még egyeztetnek. Vállalkozói Klub alakult Kalocsán. Az első találkozón Font Sándor országgyűlési képviselő és Parragh László miniszter is beszédet mondott. Váratlanul kapus nélkül maradt a KFC, amely csapat rajta kívül is több játékosától búcsúzott a múlt idény végén, viszont az evezőseink egy csomó éremmel gazdagodtak, és minden korábbinál több pontot gyűjtöttek az utánpótlás OB-n.

MULATSÁG, NÉPÜNNEPÉLY

Jó hangulatú falunap Foktőn

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Sztárparádéval csalogatta a közönséget a tarhonyás ételek főzőversenyével színesített foktői falunap, amelyet némi kihagyás után 2015 óta rendeznek meg újra minden év júliusának elejét, megnyitva a környék nagyobb települései falunapjainak sorát. Ha csak a legismertebb neveket említjük, akkor sem csoda, hogy az Animal Cannibals és a Piramis, majd másnap Szulák Andrea rengeteg embert vonzott a foktői sportpályára.
Nem riasztotta el a 30 fokos hőség a főzőverseny résztvevőit sem – a gasztronómiai rangadón 11 csapat étkei kerültek a Blaskó János, Venesz-díjas mesterszakács elnökölte zsűri asztalára. Az önkormányzat konyháján töltött káposzta főtt, természetesen az is tarhonyával. A legfinomabb ételt a kihirdetett eredmények szerint a Foktői Sport Baráti Kör főzte, második a Varga Team lett, a már említett, önkormányzati tarhonyás töltött káposzta pedig a harmadik helyre volt elegendő, a Nyugdíjas Klub különdíjban részesült. A gasztronómiai élvezetek után kulturális csemegékkel, harmonikaszóval, a Foktői Vegyeskórus, Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes és a Bátyai Ifjúsági Fúvószenekar produkcióival folytatódott program, amelyet később Vesztergám Miklós tárogatójátéka is színesített, és egy ideig Csocsesz, valamint az egész más stílust képviselő ABS együttes is szórakoztatta közönséget a föntebb említett sztárok produkciói előtt. Késő este diszkó, illetve Markó Gábor homokmégyi lakodalmas zenekara szórakoztatta a közönséget. A programot ökumenikus istentisztelet tette teljessé, a gyerekek vidámságáról pedig dodzsem, ringlispíl, ugrálóvár, lufihajtogatók és csillámtetoválók, valamint habparti gondoskodott.

Elmarad a Bátyai Fokhagymafesztivál

Egy évtizeden át rendezték meg töretlenül a Varajti Gábor-Maros Attila páros szervezte Fokhagymafesztivált. Most olyan híresztelések jutottak el portálunkhoz, hogy a rendezvény talán végleg lehúzta a rolót.
Igaz a hír, hogy idén nem lesz bátyai fokhagymafesztivál, az viszont, hogy végleg törölték volna bátya augusztus első hétvégéjének programjai közül, nem igaz – kommentálta szűkszavúan a szóbeszédet Varajti Gábor, aki azt is elmondta, hogy elsősorban de nem kizárólag pénzügyi problémák miatt kell hiányát szenvednünk e messze földön híres mulatságnak. A szervező reményei szerint azonban az ősszel megválasztandó, új polgármesterrel és önkormányzattal közösen a 2020. évi Fokhagymafesztivált sikerül majd tető alá hozni. Zsebics Ilona polgármester a sajnálatos hírek kapcsán arra hívta föl a figyelmet, hogy várhatóan szeptember első hétvégéjén megtartják viszont a bátyai falunapot. Emlékezetes, a JETA (Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány) a környező településeken – köztük a Bátyán – megvalósuló falunapok megrendezését egységesen egy-egy millió forinttal támogatja. Egy ideje azonban a bátyai falunap szerepét is a Fokhagymafesztivál vette át, azt külön nem szervezték meg, mondván, hogy egy ilyen méretű településen a két rendezvény nem erősítené, inkább gyengítené egymást.

BALESET

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Gyerekszobát tartolt le egy kalocsai cég kamionja Solton

Kis híján végzetes tragédia történt Solton, amikor a Kalocsa felől az 51-es főút érkező kamion a református templomtól kőhajításnyira lévő családi ház elejébe szinte fékezés nélkül belerohant. Az utcafronti szobából csak pár perccel korábban vitte ki ébredező kétéves kisfiát a második gyermekét váró édesanya. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de Kalmár Pál polgármester tájékoztatása szerint a kamion sofőrje és a harmincas éveiben járó édesanya is sokkos állapotba került. A baleset körülményeit a rendőrség félpályás útlezárás mellett vizsgálta, az átmenő forgalmat több órára a környező utcákba terelték. Az esetről a Police.hu portálon is tájékoztattak. E szerint csütörtökön 14 óra 20 perc körül tisztázatlan körülmények között történt a baleset.
Helyszíni tanúktól szerzett információink szerint a városon áthaladó kamion már a Aranykulcs vendéglőnél furcsán közlekedett, a sávok között cikázott, a sofőr bizonytalannak tűnt. A kamiont üzemeltető kalocsai cég portálunknak adott nyilatokzata szerint a vállalkozás felé egészségügyi problémát nem jelzett a kamionvezető, de úgy tudjuk, őt jelenleg Pécsen tüdőgyulladás miatt áll orvosi kezelés alatt, bár nem világos, hogy betegsége és a baleset közt van-e összefüggés. A családot ideiglenesen a szomszéd épületben helyezték el, amelynek bérléséhez esetleg a családot azonnali gyorssegélyben részesítető önkormányzat is hozzájárul majd, de magánszervezésben jótékonysági gyűjtést is indított a Facebookon az otthon nélkül maradottak javára.
Később egy közvetlen szemtanút is sikerült megszólaltatnunk. Szerinte az egyik korábbi sajtóbeszámolóval ellentétben a kamiont nem szorították le az útról, hanem ő tért át a szemközti sávba, majd hogy a szembejövő tartálykocsival való ütközést egy elkerülje, félrerántotta a kormányt.

KÖZÉLET

Képviselő-jelölti casting és finomhangolás a Békés Kalocsáért Egyesületnél

Új logóval színesíti kampányát a Békés Kalocsáért Egyesület, amelynek polgármesterjelöltje, Bolvári Ferdinánd a keddi sajtótájékoztatójukon a szervezet kampányszóvivőjeként mutatta be a volt LMP-s Kerpács Rezsőt. Az egyesület elnöke, Réfy Vilmos arról is beszámolt, hogy miként vált az eredeti szándékok ellenére egyesületük jelölőszervezetté az őszi választásokra.
Kerpács Rezső az egyesület nevében megköszönte a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum kalocsai szervezetének az egyeztetéseken való részvételt és polgármester jelöltjük támogatását. Hamarosan újabb sajtótájékoztató keretében nevezik meg a közös képviselő-jelölteket és a programjukat. Amint elhangzott: a csapattagok kiválasztása és a program megalkotása a finomhangolás időszakában van.

Együttműködési megállapodás Filvig Géza és az RNÖ közt – Sikeres volt a programalkotó közvélemény-kutatás

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Szintén kedden, sajtótájékoztató keretében írt alá együttműködési megállapodást a helyi roma közösség egyik meghatározó személyével, Sztojka Istvánnal dr. Filvig Géza, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. A polgármesterjelölt önkormányzati képviselő munkatársával, Palásti Györggyel együtt ismertette a "Mondja el véleményét, Fejlesszük közösen Kalocsát Filvig Gézával!" című kérdőíveire adott válaszok tanulságait, mindenekelőtt, hogy arra rekordszámban válaszoltak a kalocsaiak – több mint ezer kérdőív érkezett vissza. A válaszokból leszűrt tanulságokról Palásti György tartott prezentációt. A hitelesség, médiakontroll érdekében a polgármesterjelölt azt is lehetővé tette, hogy a sajtó munkatársai személyesen tekintsenek be a papír alapon visszaérkezett, anonim válaszokba, és megköszönte a kérdőívet kitöltők közreműködését a programjuk összeállításában, és hangsúlyozta, hogy a lakossággal továbbra is élő párbeszédre törekszenek.
Összeállt a csapat, akikkel a Fidesz-KDNP jelöltjeként együtt kíván indulni az önkormányzati választáson. A héten dőlt el véglegesen az is, hogy az egyes körzetekben kit indítanak jelöltként - erről jövő héten, sajtótájékoztató keretében tájékoztatják a nyilvánosságot. A kérdőívekben megadott válaszokról pedig további részleteket olvashatnak a sajtótájékoztatóról készült cikkünkben.

Parragh László és Font Sándor nyitó előadásával megalakult a Kalocsai Vállalkozói Klub

A tartotta alakuló rendezvényét Július 10-én a Kamarateremben tartotta alakuló ülését a Kalocsai Vállalkozói Klub, a város legnagyobb cégei képviselőinek részvételével, magas szakmai színvonalú előadásokkal. Font Sándor országgyűlési képviselő ígérete szerint szeptember végén Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes lesz a Vállalkozó Klub előadója.
A fórum résztvevőit Sziráki Szilárd, a kalocsai Budamobil-Cargo ügyvezetője, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökhelyettese köszöntötte, nyitóelőadását Font Sándor országgyűlési képviselő és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartott. Parragh László a kormányzati gazdaságpolitika aktuális kérdéseiről, kiemelten a munkahelyteremtésről és más munkaerőpiaci folyamatokról szólt, Font Sándor többek közt a most alakulthoz hasonló, környékbeli szervezetek eredményeiről számolt be. A előadásokról kivonatosan írtunk a találkozóról szóló tudósításunkban, de a rendezvényről élő közvetítésben is jelentkeztünk. Az alkalom végén kérdésekre is válaszoltak az illetékesek. Az egyikre válaszolva Font Sándor kijelentette: Filvig Géza győzelme esetén nem lesz újra polgármesteri kabinet-rendszer Kalocsán.

SPORT

Váratlanul kapus nélkül maradt a KFC

Meglepetést okozott a csapatnál Hegedűs Máté bejelentése, aki nem kíván a jövőben futballal foglalkozni. Pintér Roland és Márkus Kristóf már a szezon végén jelezték távozási szándékukat. Pintért és Márkust az ifiből érkező Lakatos Marcival és Farkas Zalánnal kívánjuk pótolni, az új kapust egyelőre keresik. A kialakult helyzetről Kohány Balázs vezetőedző adott értékelést portálunknak, aki a csapat előtt álló versenyprogramról is beszámolt.

Evezősöknek tizenegyes?! – Ennyi érmet hoztak a kalocsai fiatalok az OB-ről

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Július 5-7-én, a Velencei-tavi Evezős pályán rendezte meg a szövetség Magyarország 2019.évi Utánpótlás, Para és Masters Evezős Országos Bajnokságát. A háromnapos viadalra a mienk 14 fős csapattal neveztek, és közel két tucat versenyszámban indultak. Amióta Németh Zoltán a szakosztály és a csapat vezetőedzője, soha ennyi bajnoki pontot nem gyűjtöttek még fiataljaink. Részletes eredmények a cikkben!

PROGRAMAJÁNLÓ

Tegnap kezdődött a négynapos bajai halászléfőző fesztivál, amelyen azonban ma és holnap hág majd tetőpontra a hangulat. Az immár huszonnegyedik halfőző fesztivál több helyszínen tartandó eseményeinek sorában a Felső-­bácskai Néptáncgála mellett a Csík zenekar, a Quimby, a Zabavna Industrija és még egy sor zenekar koncertje és DJ Fesztivál is szerepel. A programot sportversenyek, üzleti találkozók, egészségügyi szűrések és kereskedelmi akciók és gyermekprogramok kísérik. A főzés szombaton 18 órakor kezdődik.

Bródy koncert is lesz szombaton, de az Kalocsán, a KKKK szervezésében. Jegyár: 3.500 Ft.
Az Il primo étterem pedig koktélpartit szervez ma – pénteken – este nyolc órai kezdettel.

Minderről élő videós közvetítésünk keretében Borbély-Juhász Ágnes és Tóth Barna ennél részletesebben is beszámolt, de a felvétel természetesen utólag is megtekinthető, fogadják szeretettel:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés