2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép – Hírösszefoglaló szinte politikamentesesen

2019. 10. 11., 13:42

A legszomorúbb hírünk egy halálos balesetről szólt a héten, amit sok jó hírrel próbálunk ellensúlyozni: Dusnokon húsbolttal kiegészült, bővülő piacot és vízi turisztikai központot, Kalocsán pedig a Méhecskék SE új pályáját és Szentháromság szobormásolatot avatták föl. A Szent Kereszt Kórház szakasszisztense cukormentes tortájával, a KFC csapata pedig zsinórban elért ötödik győzelmével öregbítette a maga és városunk hírnevét. Vasárnap helyhatósági választások lesznek, de ma, azaz pénteken, valamint szombaton egy sor program vár ránk, és jövő héten sem fogunk unatkozni.

E heti híreinkről szokás szerint munkatársaink, Borbély-Juhász Ágnes és Tóth Barna élő videós bejelentkezés keretében is beszámoltak, a videó alatt pedig cikkeink kivonatát szövegszerűen is közöljük.

BALESET

Halálos gázolás Öregcsertőnél

Amint arról Napi gyors cikkünkben már alig több mint egy órával a baleset után hírt adtunk, eddig tisztázatlan körülmények között halálos gázolás történt a Kalocsáról Kiskőrösre vezető, 5301. számú úton Öregcsertő közelében október 4-én, pénteken este háromnegyed kilenc körül. A falubeliek csak találgatják, hogy miként történhetett a baleset, bár ugyanezen az úton, nem messze innen már korábban is elütötték az áldozatot, aki gyakran kelt át itt az úton a kocsmából hazafelé menet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

A baleset egy közvilágítási lámpa alatt történt, de a szerencsétlenül járt férfin sötét színű ruha volt, a sofőr szerint pedig a szembejövő forgalom is elvakította. A helyszínen és a faluban gyűjtött információkat összegző cikkünkben megpróbáltuk föltárni a történtek hátterét, több helybéli is megszólaltatva.

FEJLŐDIK A TÉRSÉG

Szoboravató ünnep a Szentháromság téren

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének több mint nyolcszáz zarándokának jelenlétében áldotta meg október 5-én Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a Szentháromság szobor Magyar Hősök emlékműve helyén felállított másolatát. A zarándokok két turnusban ünnepi, érseki szentmisén is részt vettek és megtekintették a Nagytemplom, az érseki kastély és az Astriceum látnivalóit.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

A nap történéseit összefoglaló cikkünkben megszólal a tér átalakítását koordináló Vörös Márta érseki főépítész is, aki a részben már fölállított, eredeti mintára készült kandeláberekről is beszélt portálunknak, valamint arról is, hogy várhatóan már idén is állíthatnak karácsonyfát a téren e kialakított helyen.

Fejlesztések és ünnepek Dusnokon

Három hírünk is volt ezen a héten Dusnokról.
Ünnepélyesen fölavatták a település TOP pályázati forrás 40 milliós támogatásából kibővített és heti öt nap nyitva tartó húsbolttal kiegészült piacterét. Az avatón részt vett és beszédet mondott Palotai Péter polgármester mellett a megyei közgyűlés képviseletében érkezett Pap Ágnes, valamint Zsigó Róbert országgyűlési képviselő is, aki a beruházással járó új munkahelyek létrejöttére is fölhívta a figyelmet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

Vízi turisztikai központtal is gazdagodott Dusnok. A Vajas-parti létesítményt rekordidő alatt, mintegy három hónap leforgása alatt valósították meg. Az épület ünnepélyes átadásán Palotai Péter polgármester arról is szólt, hogy hamarosan tovább bővülhet a település vízi turisztikai infrastruktúrája: a Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan ötvenfős kempingtábor és napozók kialakításához juthatnak pályázati forráshoz.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

Időutazással is fölért az összetartásukra joggal büszke dusnokiak szüreti mulatsága, hiszen szinte az egész falu népviseletbe öltözve ünnepelte a talán legvidámabb mezőgazdasági munka időszakát október ötödikén. A nap programját záró esti szüreti mulatságban a talpalávalót a Zabavna Industrija húzta.

GASZTRONÓMIA

Kalocsai az ország legjobb cukormentes gyógynövényes tortája

Magyarország legjobb cukormentes tortáját Kónya Mártonné Eta, a kórház szakápolója készítette azon a versenyen, amelyet hobbicukrászok számára írtak ki. A benevezett harminc közül döntőbe jutott tíz versenyző a Zsolnay Kávéházban mérkőzött meg egymással a cukrász szakma kiválóságaiból álló zsűri előtt.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

A legjobbnak torta díját almás diós tortájáért egy kecskeméti versenyző Puskás Hajnalka kapta, így megyénk és városunk is diadalmaskodott, ugyanis a legjobb gyógynövényes tortáért járó különdíjat Kónya Mártonné Eta, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház szakasszisztense nyerte el „A természet ajándéka” elnevezésű tortájával.

KÖZÉLET, POLITIKA

Vasárnap választások!

Október 13-án választunk települési, megyei és nemzetiségi önkormányzatokat országszerte, bár ez aligha kerülhette el olvasóink figyelmét. A döntést cikkek hosszú sorávaligyekeztünk megkönnyíteni olvasóinknak, holnap – szombaton – pedig a választásokkal kapcsolatos általános tudnivalókkal kapcsolatban közlünk majd egy cikket, keressék a KALOhíreken!

SPORT

Fölavatták a Méhecskék új pályáját

Október 4-én, péntek délután adták át, és stílszerűen focimeccsekkel avatták a Méhecskék SE TAO forrásból létesült új focipályát. Az eseményen részt vett a Paksi Futball Club vezetői közül Haraszti Zsolt ügyvezető és Karszt József technikai vezető, valamint Losonczi László, az MLSZ Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának igazgatója, is, aki Faragó Lászlóval a Méhecskék Sportegyesület elnökével közösen vágta át a nemzeti színű szalagot, amit követően a 20 éves Méhecskék SE U11-es csapata a Kinderball Baja hasonló korosztályú fiataljaival tartott bemutató mérkőzést.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

Végül a szülők-gyerekek focija zárta az ünnepélyes átadót, amit az is emlékezetessé tett, hogy Simon Zoltán önkormányzati képviselő, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület–Fidesz–KDNP képviselőjelöltje súlyos lábtörést szenvedett, ami miatt operálni is kellett.

Megint remekelt a KFC csapata

Immár ötödik diadalát aratta zsinórban a Kohány-bandérium őszi hadjárata során, október 6-án, vasárnap, amikor is hazai pályán „vette el a szűzességét” az eddig hiba nélküli Kerekegyháza csapatának. A vendég  társulat hét lejátszott meccse után is veretlenül érkezett Kalocsára, ahonnan egyetlen szerény gólocska miatt pont nélkül távozhattak. Kohány Balázs edző a mieink helytállása mellett a most legyőzöttek érdemeit is méltatta mestermérlegében a mérkőzés után.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

PROGRAMAJÁNLÓ

  • Ma, október 11.én, pénteken délután öt órától orosz gasztronómiai est lesz a Tomori Pál Könyvtárban.
  • Október 12-én, szombaton Dunapatajon lesz Szüreti Felvonulás és Bál. Az éjszakai mulatságra 1500 Ft a belépő és asztalfoglalás ára, előtte a nyitótánc ingyenesen megtekinthető a művelődési házban, a faluszert több helyszínen tartandó hagyományőrző programok pedig már délután negyed kettőkor kezdődnek.
  • Október 16-án, jövő szerdán délelőtt nyolc órától délig nyílt nap lesz a kalocsai mentőállomáson az Újraélesztés Világnapja alkalmából. A rendezvényen az újraélesztés fogásai mellett a mentőállomás életébe, a mentősök hétköznapjaiba és a mentőautókba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

  • Október 19-én, jövő szombaton „Tökös Pincenyitogató” lesz a hajósi pincefaluban. Az érdeklődőket 12 nyitott pince, ízletes borok, házi finomságok és a messze földön híres hajósi vendégszeretet várja, világító töklámpások igazítják útba őket, és kicsiknek-nagyoknak kiváló kikapcsolódási lehetőségekkel, kézműves vásárral és gasztronómiai élvezetekkel is készülnek a szervezők.
  • Szintén október 19-én, jövő szombaton Ordason lesz szüreti felvonulás és bál. A hagyományőrző felvonulás délután 3-tól indulnak a Faluház elől, este nyolctól szüreti bál, amelyre azstalfoglalás és a belépő ára 1300 forint. Asztalt foglalni a Könyvtárban, vagy a 20/3433558-as telefonszámon.
  • Időpontváltozás! Eredetileg mára, október 11-re, azaz mára tervezték, ehelyett november 22-én, pénteken este ad koncertet a színházban a húszéves Ismerős Arcok. A beugró elővételben a kalocsai TDM irodában (Szt. István király út 35.) 3000 forint, a helyszínen 3500 forint lesz.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK