2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép, videóval! - Amerikai focival és horgászversennyel színesített falunaptól a bátyai mintaprojektig

Gazsó Rita  |  2019. 07. 26., 16:30

E heti legfontosabb híreink vidéki blokkja a Homokmégyi Falunappal indult, majd két solti hírrel folytatódott. A jó, hogy hamarosan indul a solti városközpont kivitelezése, a rossz pedig hogy bezárt az Aranykulcs Vendéglő, amellyel megszűnt az állandó illemhely használati lehetőség a településen. A vidéki hírek sorát a bátyai vízmegtartó mintaprojekt indulásáról szóló örömhír zárta. Két sporthírünk is foglalkozott a héten a Kalocsai Futball Clubbal és beszámoltunk az ifjú úszótehetség, Lakatos Bence legfrissebb eredményeiről. Bőséges volt programajánlónk is, amelyben a Fajszi Falunapot, a Szelidi Halászléfőző Fesztivált, egy munkáltatói fórumot, egy motoros találkozót és egy Roma Holokausztról szóló megemlékezést ajánlott a nézők és olvasók figyelmébe Borbély-Juhász Ágnes és Bényi Eszter.

Ezen a héten a korábban beharangozott Homokmégyi Falunappal indult a KALOhírek Heti Körképe. Miként kollégánk, Bényi Eszter az élő videóban beszámolt róla, pénteken szentmisével, majd gyermekprogramokkal indult a program.

A falunap szombaton horgászversennyel és amerikai focival folytatódott, utóbbi során délután egy órakor, a legnagyobb melegben a Homokmégy Storks és a Orszlány Bears amerikai futballcsapat mérkőzött meg, talpig az amerikai focira szabott öltözetben és szabályok szerint.

A KURIÓZUMNAK SZÁMÍTÓ MÉRKŐZÉSRŐL AZ RTL KLUB IS KISFILMET KÉSZÍTETT, AMELYHEZ A KALOHÍREK DRÓNVIDEÓJÁT IS FELHASZNÁLTÁK.

A Táncdal és Retrofesztivál című zenés összeállítás után, 20 órától az est élőzenei produkciója következett a Dupla Kávéval és Köteles Cindyvel. A végig jó hangulatú Homokmégyi Falunapot a Soundwich Zenekar bálja zárta.

A héten két solti témával is készült a szerkesztő, Borbély-Juhász Ágnes. Az első arról szólt, hogy új szintre lépett a korábban beharangozott projekt, mely szerint Solt kisvárosi jellegét erősítendő, új városközpontot alakítanak ki rövidesen.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

A legfrissebb híreink szerint ugyanis a várhatóan augusztusban lezáruló közbeszerzési eljárást követően megkezdődhet a kivitelezés. A komplex városfejlesztési programnak köszönhetően a városi lét olyan elemeivel bővíti a helyi kulturális, közösségi életet, az aktív időtöltés lehetőségeit, amelyek elősegítik, hogy Solt élhetőbb település legyen – nyilatkozta korábban portálunknak Kalmár Pál polgármester.

A Heti Körkép másik solti híre kevésbé volt pozitív, ennek lényege, hogy bezárták a legendás Aranykulcs Vendéglőt, amelyhez szinte minden környékbelinek fűződik valamilyen emléke. Ám ennél is szomorúbb, hogy az itt átmenő buszok utasai számára állandó illemhelyként szolgált a vendéglátóhely mosdója, amelynek megszűnésével az utasok a környékben, elsősorban a szemközti cukrászdában próbálnak problémájukra megoldást találni, amelynek nyitva tartása viszont korlátozott.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

Szintén vidéki hírünk volt a héten, hogy hamarosan indul a bátyai vízmegtartó mintaprojekt. Mint megírtuk, immár harmadik éve, hogy a Belügyminisztérium partnertelepüléseket keresett a települési vízmegtartó megoldások mintaprojektjének megvalósításához. Bátya Község Önkormányzata élt a lehetőséggel, így eredményes pályázat eredményeként vehet részt az országban 5 kiválasztott településen 60 százalékban uniós, 30 százalékban belügyminisztériumi, 10 százalékban települési önerőből megvalósuló úgynevezett LIFE-MICACC mintaprojektben.

A beruházással a különböző, eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik, majd ezeknek a tapasztalatoknak, köztük a bátyai projektnek az összegzése kerül a kormány elé. A közbeszerzés alatt álló, ősszel induló bátyai mintaprojektről Fekete Csaba alpolgármester és Szabó Zsófia klímaadaptációs referens tájékoztatta portálunkat.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

Kalocsára visszatérve egy leendő fejlesztésről számoltunk be a héten. Gördeszkásoknak, kerékpárosoknak, görkorisoknak és rollereseknek épülhet szabadidőpark ugyanis Kalocsán. Ahogy megírtuk, bizonyítottan van igény arra, hogy egy pályázati lehetőséget kihasználva a városban szabadtéri játékpark épüljön az extrém sportot űzők részére. A képviselő-testület legutóbbi ülésén született döntés arról, hogy július 31-ig benyújtják a százszázalékos támogatás mellett megvalósítható, tehát önrészt nem igénylő, úgynevezett skatepark létesítésére irányuló pályázatot. Ahogy elhangzott, a tervek szerint gyorsan megtörténne a kivitelezés annak érdekében, hogy jövő tavasszal már birtokba vehessék a pályát az extrém sportok szerelmesei.

Szokás szerint néhány izgalmas sporthírrel is megörvendeztették nézőinket a Heti Körkép műsorvezetői. Országos szintű hír volt a héten Lakatos Bence szereplése a július 17–20-a között Győr városában megrendezett Gyermek Korcsoport Országos Bajnokságán, ahol a kalocsai színekben versenyző fiatal úszótehetség ismételten letette névjegyét korosztálya országos elitjében és három bronzéremmel térhetett haza az 50, a 100 és a 200 méteres gyorsúszás versenyszámaiban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

Hírcsokrunkba bekerült az, hogy múlt hétvégén, 20-án, szombaton játszotta első előkészületi találkozóját a Kohány Balázs edzette KFC „megyeegyes” gárdája, ahol ellenfele az egyre jobban megerősített Szabadszállás merész bajnoki célokat szövögető társulata volt.

Miként megírtuk, a nyári felkészülés ezen időszakának meglepően jó teljesítményét nyújtotta a Kalocsa, amely ziccereket alakított ki megyei riválisa ellen, sőt úgy nyert 3-1 arányban, hogy tizenegyest is hibáztunk.

Szintén a KFC-hez kapcsolódott e heti hírünk, mely szerint július 24-én, szerdán kora este a Kiskunhalas gárdáját fogadta a Kalocsa előkészületi találkozón, ahol 2–0-s vezetésünk után még 11-est is hibáztunk, ám a csipkevárosiak döntetlenre mentették a mérkőzést. A meccs üde színfoltja volt, hogy nézőink megismerhették a kapunkban új hálóőrünket, a paksi Pámer Krisztiánt.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Heti Körkép programajánlója a Szeliden idén tizedik alkalommal, a hagyományoknak megfelelően július utolsó szombatjára meghirdetett Szittyótéri Halászléfőző Fesztivállal kezdődik, amelynek javában tartanak az előkészületei.

Amint írtunk róla, a jubileumi rendezvényre eddig 22 csapat nevezett be az ország legkülönbözőbb területeiről, de egyelőre a dunapatajiak és a kalocsaiak vannak többségben. Az egész napos nagyrendezvényen mindenkinek, időponttól függetlenül alkalma lesz megkóstolni a Duna-menti és egyéb halászleveket, a legkülönbözőbb halételeket, mert az alkalomra a Szittyótér vendéglői is kitelepülnek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

Szintén szombaton, Fajszon Falunapra várnak minden érdeklődőt. A halászok védőszentjeként is tisztelt Szent Jakab napját az egyház július 25-én, csütörtökön ünnepli. Az egykor halászairól, halászhelyeiről híres Fajsz községben hagyományosan ehhez a naphoz legközelebbi szombaton, idén július 27-én, 23. alkalommal tartják a Jakab-napi falunapot.

Ahogy tegnap jeleztük, délután a kalocsai Piros Rózsa Néptáncegyüttes és Kothencz Lajos szórakoztatja a közönséget. A retro discót 22 órakor a nap sztárvendége, Pápai Joci fellépése szakítja meg úgy egy órára, hogy aztán a falunapi bál vasárnap hajnalban érjen véget.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

Két jövőheti programot is a nézők figyelmébe ajánlottak a műsorvezetők. Csütörtökre, augusztus 1-jére egy munkáltatói fórumot szerveznek mikro-, kis- és középvállalkozások számára a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalban, ahol a munkahelyteremtésről lesz szó. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A hétvégén Szakmár háromnapos országos motorostalálkozónak ad otthont, amelyet motorosfelvonulás, rock koncertek színesítenek.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés