2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták a megújult Roma Közösségi Házat – Sztojka Attila államtitkár és Font Sándor országgyűlési képviselő is átvágta az avatószalagot

Illés György Cinó  |  2022. 12. 16., 08:40

December 9-én, pénteken délelőtt tartották a pályázati forrás segítségével teljesen megújult Roma Közösségi Ház átadó ünnepségét, egyben a kapcsolódó, komplex roma felzárkóztató program záró rendezvényét a kor minden igényét kielégítővé vált helyszínen, ahol köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester, ünnepi beszédet mondott Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, valamint az épületet birtokba vevő közösség képviseletében Sztojka István, Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának (CNÖ) elnöke. A megnyitó fényét emelő, színvonalas kulturális műsort követően az ekkorra egy másik projektzáróról odaérkező Font Sándor országgyűlési képviselővel kiegészülve jelképesen is felavatták a megújult épületet.

A programzáró eseményen köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester, és megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel Sztojka István, a kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Sztojka Attila a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is.

A megnyitót változatos, a roma kultúrából ízelítőt adó műsort láthattak az egybegyűltek, szavalattal, énekkel, zenével, tánccal és roma viseletek bemutatójával – erről videókkal illusztrált összeállításunkban számolunk be.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A program elindítását tapasztalataival segítő Szűcs Csaba, Kiskunhalas polgármestere, Simon Zoltán alpolgármester, Vass Huba, a főegyházmegye romaügyi referense, több önkormányzati képviselő, köztük a két közeli körzet, Szőlőkköze és Rokkanttelep képviselői, Schmidt Rajmund, illetve Tihanyi Tiborné, valamint a szociális területen dolgozók küldöttsége és más érdeklődők alkotta hallgatóságot dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte.

A polgármester köszöntőjében kiemelte:

Olyan mérföldkőhöz ért a város és a cigány nemzetiséggel való közös munkánk, hogy ezt meg kell ünnepelnünk!”– mondta a polgármester, majd fölidézte, hogy a ’19-es választások előtt az általa a roma közösséggel való kapcsolattartás feladatára meghívott Schmidt Rajmunddal való közös munkájuk a cigányságért való tenni akarás jegyében kezdődött. Ugyanez a tettrekészség mutatkozott Sztojka István a CNÖ elnöke részéről.

Nagy örömmel vettük, amikor a Megyei Közgyűlés biztosította városunknak, hogy itt a szegregált területen egy város-rehabilitációs pályázat keretében infrastrukturális beruházásokat hajtsunk végre.”– mondta Filvig Géza, majd a 250 millió forintos beruházás-sorozat előéletét felidézve elmondta, hogy miután a pályázatot nyertesként hirdették ki, az mégis megfeneklett, tartalék listára került, ám ekkor felkarolta az ügyet Font Sándor országgyűlési képviselő, aki a megfelelő helyeken a megfelelő indoklással elérte, hogy mégis forrást biztosítsanak a programhoz. Annak keretében a teljesen megújult és kibővült Roma Közösségi Ház beruházás mellett szociális bérlakásokat újítottak fel, játszótéri elemeket helyeztek el, közterületi kamerarendszert építettek ki.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Olyan komplex programot állítottak össze, amely jól szimbolizálja, hogy a cigány nemzetiség mind az életkörülményei, mind a kultúrája bemutatásában segítségül kíván lenni az önkormányzat.”A megvalósult fejlesztés jó alapot nyújt, hogy a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat eredményesen folytassa tevékenységét – mondta a polgármester, majd mindenkinek köszönetet mondott, aki a munkában részt vett, végül örömét fejezte ki a kormánybiztos jelenlétért, hogy be tudják mutatni neki az elért eredményeket, valamint az önkormányzat és a roma közösség közti együttműködést, a közös munkát.

Sztojka István CNÖ-elnök köszönetet mondott a városvezetésnek és mindazoknak, akik részt vettek a programban, munkálkodtak azon, hogy mindez létrejöhessen, külön kiemelve Szűcs Csabát, aki már évekkel korábban jelezte, hogy lesz egy ilyen lehetőség amelyet Kalocsának meg kell ragadnia.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Sztojka István is kiemelte a város és az önkormányzat közti jó együttműködés szerepét a közös sikerekben, majd elmondta, hogy a most átadott épületet nem csak kulturális rendezvényekre fogják majd használni, hanem szociális célokat is szolgál: nappali melegedőként üzemel majd a hajléktalanok részére, illetve azoknak, akik a fűtést nem tudják otthon megoldani, de sok színes programot is tarthatnak itt, továbbadva a roma kultúrát, emellett különböző tanfolyamoknak, szakmát adó, vagy számítógép-ismereti képzéseknek is helyet ad majd a közösségi ház – mondta Sztojka István.

A program előkészítése során Szűcs Csaba részvételével folytatott egyeztetésekről annak idején portálunkon is írtunk. Sőt, a halasi alpolgármester már 2017-ben is segítette tanácsaival egy nyolc településen – köztük Kalocsán – összesen 400 millió forint értékben zajlott humánerőforrás-fejlesztési program előkészítését és lebonyolítását.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A továbbiakban Sztojka Attila kormánybiztos mondott megnyitó beszédet.

Látva azt a produkciót, amelyet a mai napon megismerhettünk a roma kultúrának részeként, egyértelművé vált számomra, hogy a cigány pörkölt kalocsai paprika nélkül nem igazán ízes, kalocsai paprika kell bele!”– mondta a romaügyi kormánybiztos, a többségi kultúra és a kisebbségek egymást kiegészítő, színesítő, erősítő voltára utalva. Emlékeztetett. a romák hosszú időn keresztül kirekesztettségként élték meg az együttélést, nem tudtak bekapcsolódni a helyi közösségek fejlődésébe.
Ám az elmúlt időszakban, amióta a polgári keresztény konzervatív kormány van hatalmon, a társadalmi területi fejlesztéseket, területi operatív programokat (TOP) figyelembe véve

34 MILLIÁRD FORINTOT FORDÍTOTTAK REHABILITÁCIÓS PROGRAMOKRA, AMINEK KÖSZÖNHETŐEN 1400 LAKÓEGYSÉG ÚJULT MEG VAGY KERÜLT KIALAKÍTÁSRA 89 VÁROSI RANGÚ TELEPÜLÉSEN.

– mondta Sztojka Attila, igaz, hozzátette, hogy még néhány településen folyamatban még nem zárultak le a programok.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A számok jól hangzanak, de bennem felmerül, hogy miért nem korábban tettük ezt meg?”
A kormánybiztos a cigány kultúra gazdagságát a romák reménységének nevezte, mondván, hogy ha ezt a kultúrát meg tudják élni, akkor van reményük, van jövőképük.

És ha van jövőképünk, akkor élhetőbbé tudjuk tenni a várost és a közösséget. Az elkövetkezendő időszaknak a legfontosabb időszaka az lesz, hogy a magyarországi cigányság megtalálja a maga szerepét az ország építésében. Nem kell attól tartani, hogy nem tudják betölteni ezt a szerepet, be tudják tölteni!”
A VESZÉLY AZ, HOGY LESZNEK OLYANOK, AKIK SZEMBE AKARJÁK ÁLLÍTANI A ROMÁKAT ÉS NEM ROMÁKAT.

Az elmúlt 12 év bizonyította, hogy sokkal jobban tudunk tenni az ország gyarapodásáért, ha egymás mellé állunk, ha szövetséget kötünk! A mi jövőképünk az, hogy egy boldog biztonságos országot tudjunk építeni! Töltsék meg boldogsággal, töltsék meg hittel az épületet és adjanak jövőképet a településen élőknek, a megyékben élőknek és ennek az országnak is!"– zárta beszédét a kormánybiztos.
Az épületet végül Vass Huba, a roma pasztorizáció főegyházmegyei letéteményese áldotta meg, majd a nemzeti színű avatószalag átvágása után húsos káposzta ebédre vendégelték meg az érdeklődőket.

A szalagátvágás idejére egy másik projektzáró rendezvényről megérkezett a program sikeréért eredményesen lobbizó Font Sándor országgyűlési képviselő is, aki az ünnepélyes aktus előtt hangsúlyozta.

„OLYAN KÖZÖSSÉGI HÁZ, OLYAN ROMA KULTURÁLIS KÖZPONT, AMILYEN KALOCSÁN, KÖZEL S TÁVOL NINCS.”

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK