2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Life Logos 4 Water – Nyárelején indulhat a vízmegtartó és környezetvédelmi beruházás a „gyümölcs-utcák” mögött

Illés György Cinó  |  2024. 02. 19., 16:45

Az egykori homokbányák területi rekonstrukciójának fő célja a meglévő medrek rehabilitációja és azokban állandó vízszint kialakítása, ez által a klimatikus változásokra történő felkészülés, a szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodóképesség javítása. Az uniós forrásból megvalósuló projekt során különös figyelmet fordítanak az ottani élővilág védelmére, főkképp a vizes élőhelyek kialakítására és a meglévők ökológiai értékének növelésére, a biodiverzitás fokozására. A projektről a városháza dísztermében szerdán tartottak lakossági fórumot a környéken élők meghívásával.

A tervek szerint még idén befejeződhet a gyümölcs utcák mögötti területeket érintő vízgazdálkodási és környezetvédelmi beruházás, a Life Logos 4 Water program kalocsai projektje. A bátyai önkormányzat vezetésével, konzorciumban megvalósuló beruházásról tavaly tavasszal már tartottak egy fórumot, amelyen ismertették a beruházás lényegét.

A megjelent mintegy 15 fő érdeklődőt dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte, üdvözölve a városunk zöldítését és ökológiai célú fejlesztését célzó projektet, amely városunk érhetőségéhez járul majd hozzá, és megnyugtatóan rendezi ezt a hosszú ideje eléggé elhanyagolt területet.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A továbbiakban a kezdeti tervekhez képest változásokat ismertették, ugyanis a lakossági észrevételeket és a hatósági egyeztetések eredményeit, köztük kiemelten a környezetvédelmi hatóság illetve környezetvédő szervezetek és szakemberek észrevételeit beépítették a tervekbe – derült ki a bátyai polgármester, Fekete Csaba előadásából.

Ennek megfelelően valamivel kevesebb fa kerül kivágásra, csak azokat az egyedeket távolítják majd el, amelyeket állapotuk vagy pozíciójuk miatt feltétlenül szükséges, bár eredetileg is figyelemmel voltak az értékes növényi egyedek védelmére, megtartására.

Azt is megtudhattuk, hogy időközben részletes környezeti felmérést, fajösszetételt és egyedszámlálást végeztek a területen, és több területrészen igen jó ökológiai állapotokat találtak, 
ami napjainkban már ritkaság, különösen városi környezetben - ezeknek az életközösségeknek a megtartása, ,létfeltételeik javítása kiemelt feladat.
Ennek érdkében

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A „GYÜMÖLCS-UTCÁK” MÖGÖTTI EGYKORI HOMOKBÁNYÁK MEDREIBEN ÁLLANDÓ VÍZSZINTET ALAKÍTANAK KI


azzal, hogy az e szakaszán sokak által csak Giga néven emlegetett Vajas csatornából (Csorna-Foktői csatorna) szivattyúval, illetve zsilippel kétirányú összeköttetést hoznak létre.

A gyümölcs és zöldség utcák csapadékvize gravitációsan idejut, ennek az elszikkasztására is kialakítanak megfelelő medreket, szikkasztó árkokat, a „fölösleget” pedig szükség esetén – extrém záporok után – át lehet majd szivattyúzni a csatornába.

A PROJEKT CÉLJA AZ ÉRINTETT ÖT TERÜLETEN A MEGLÉVŐ MEDREK REHABILITÁCIÓJA, ILLETVE ÚJ MEDREK KIALAKÍTÁSA,

és azokban állandó vízszint biztosítása által a terület ökológiai értékének növelése, a fajgazdagság, a biológiai diverzitás fenntartása és javítása és a területen az őshonos fajok életterének fejlesztése.
Egyúttal a terület kiszáradásának meggátolását, a víz visszatartását is szolgálja a projekt, és az extrém csapadékok, rövid idő alatt lehulló özönvízszerű esőzések okozta károk megelőzésére, a többlet víz befogadására, illetve elvezetésére, szükség eseetén a Csorna-Foktői csatornába való betáplálására is alkalmas lesz a terület az ott kiépített medrek és műtárgyak segítségével.
A továbbiakban a módosított terveket Fekete Csaba projektoros kivetítés segítségével részletesen, területegységenként is ismertette.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Ezt követően a lakosság kérdéseire válaszolt. Ezek közül a legfontosabb a projekt időzítésére vonatkozott – megtudtuk:
tekintettel arra, hogy

a beruházás értéke meghaladja a közbeszerzési értékhatárt, közbeszerzési eljárást kell lefolytatni

Ez márciusban indul. A tapasztalatok szerint ez várhatóan három hónapig elhúzódhat, így

A BERUHÁZÁSt LEGKÉSŐBB JÚNIUSBAN SZERETNÉK MEGKEZDENI ÉS A TERVEK SZERINT MÉG EBBEN AZ ÉVBEN LE IS ZÁRUL MAJD.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

A kivitelezés előtt az érintet utcákban élőket értesíteni fogják – hangzott el az ígéret –, tekintettel arra is, hogy a munkálatok egyes szakaszai jelentős gépi erő felvonulsával járnak majd,

A továbbiakban a kalocsai beruházást is felfűző országos projektet ismertette dr. Szatzker Petra, a projekt szakmai vezetője, megismételve és kiegészítve a kalocsai projekt 
első ismertetésekkor elmondottakat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK