2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„A természet fensége” – Kőrösi Tamás kiállítása Budapesten

2018. 03. 12., 18:18

A kalocsai festőművész ifjú kora óta termékenyen alkot, mégis viszonylag későn, kiforrt stílussal, érett fővel mutatta be először képeit a nagyközönségnek 2011 májusában a kalocsai Tornác-galériában– a jelenleg átalakítás alatt álló, egykori Szent István-házban. Az akkor már negyvenes éveit taposó alkotónak azóta viszont városunkban és másutt is számos alkalommal kerültek egyéni, vagy csoportos tárlatra képei, a Kiskőrösi Szüretnek pedig rendszeres programpontját jelentik kiállításai. Szombaton Budapesten nyílt kiállítása Kőrösi Tamásnak, amely egy hónapon át lesz megtekinthető. A szombati megnyitóról Cserenkó Gábor tájékoztatta portálunkat, beszámolóját az alábbiakban olvashatják:

A természet fensége

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub soron következő eseményét Budapesten tartotta. Kőrösi Tamás, a Klub egyik tagja, meghívást kapott a Kuti Galériától, egy önálló tárlat megrendezésére. Március 10-től, egy teljes hónapon át láthatók tehát a Kalocsán élő és alkotó festő munkái. A Liget étteremben (1137, Katona József u. 41.) helyet kapó Galéria legújabb tárlatát Kiss István művésztanár nyitotta meg. A rendezvény meghívott vendége volt még Fenyves Mária Annunziáta író, grafikus, a Művészetbarátok Egyesületének elnökségi tagja.

Művészetpártolók, barátok, volt osztálytársak és egyéb érdeklődők körében zajlott a megnyitó. Az esemény a Rejtett értékeink címet viselő sorozat következő állomása, s ez a cím beszédes, mert nem lehet elégszer a művészetről, a szépségről beszélni. Jelen sorok írója szerint ettől ember, az ember. Hogy akarja, hogy keresi, hogy vágyik rá, és befogadja.

A kiállítás mottója, a festő ars poétikája, a művészettel foglalkozó Ember hitvallása egy Kosztolányi-idézet lett:

A természet fensége, az élő világ melódiája, minden művészet alapja. A megnyitón bemutatták az alkotót a budapesti közönségnek:


Forrás: Kalocsai Kortárs Művészeti Klub

Kőrösi Tamás Kalocsán született 1967-ben. Gyermekévei - kilenc éves koráig -, falusi idillben teltek Miskén és Hajóson. A természet és a rajz iránti vonzódása már ekkor megnyilvánult. Első élményeit, benyomásait a vidéki élet motívumai határozták meg, ezért a mezők, a szántók, a vadvizek, erdők és a patakok mind a mai napig visszatérő elemei képeinek.

Kalocsán a Belvárosi Általános Iskolában a Kiss István által életre hívott rajz és képzőművész körben tette meg az első lépéseket a rajzolás, festés felé, emellett művészettörténeti alapokat is kapott tanárától. A Dózsa György Mezőgazdasági Szakközépiskolai évei alatt, de később is az általa nagyra becsült festők – Rembrandt, Munkácsy, Paál László, Mednyánszky, Ferenczy Károly – tanulmányozásával igyekezett gyarapítani tudását. Sokat jelentett neki még Mácsai István, Munkácsy-díjas festőművész biztatása is.


Forrás: Kalocsai Kortárs Művészeti Klub

A tájak mellett kedveli az ódon hangulatot sugárzó mediterrán utcákat, templomokat, hidakat, melyeket Riminiben volt szerencséje tanulmányozni. Képein igyekszik a lelkéből fakadó, sallangoktól mentes szépséget tárni az emberek elé, amelyeket bárki láthat, hisz a természet csodái itt vannak körülöttünk.

2012 óta tagja a budapesti Művészetbarátok Egyesületének. Rendszeres egyéni tárlatai mellett csoportos kiállításokon is részt vesz. Kedvenc technikái az olaj és a pasztell.
Kőrösi Tamás képei igazul és szépen vallanak a természet és az ember örök kapcsolatáról.


Cserenkó Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK