2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„A természet fensége” – Kőrösi Tamás kiállítása Budapesten

2018. 03. 12., 18:18

A kalocsai festőművész ifjú kora óta termékenyen alkot, mégis viszonylag későn, kiforrt stílussal, érett fővel mutatta be először képeit a nagyközönségnek 2011 májusában a kalocsai Tornác-galériában– a jelenleg átalakítás alatt álló, egykori Szent István-házban. Az akkor már negyvenes éveit taposó alkotónak azóta viszont városunkban és másutt is számos alkalommal kerültek egyéni, vagy csoportos tárlatra képei, a Kiskőrösi Szüretnek pedig rendszeres programpontját jelentik kiállításai. Szombaton Budapesten nyílt kiállítása Kőrösi Tamásnak, amely egy hónapon át lesz megtekinthető. A szombati megnyitóról Cserenkó Gábor tájékoztatta portálunkat, beszámolóját az alábbiakban olvashatják:

A természet fensége

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub soron következő eseményét Budapesten tartotta. Kőrösi Tamás, a Klub egyik tagja, meghívást kapott a Kuti Galériától, egy önálló tárlat megrendezésére. Március 10-től, egy teljes hónapon át láthatók tehát a Kalocsán élő és alkotó festő munkái. A Liget étteremben (1137, Katona József u. 41.) helyet kapó Galéria legújabb tárlatát Kiss István művésztanár nyitotta meg. A rendezvény meghívott vendége volt még Fenyves Mária Annunziáta író, grafikus, a Művészetbarátok Egyesületének elnökségi tagja.

Művészetpártolók, barátok, volt osztálytársak és egyéb érdeklődők körében zajlott a megnyitó. Az esemény a Rejtett értékeink címet viselő sorozat következő állomása, s ez a cím beszédes, mert nem lehet elégszer a művészetről, a szépségről beszélni. Jelen sorok írója szerint ettől ember, az ember. Hogy akarja, hogy keresi, hogy vágyik rá, és befogadja.

A kiállítás mottója, a festő ars poétikája, a művészettel foglalkozó Ember hitvallása egy Kosztolányi-idézet lett:

A természet fensége, az élő világ melódiája, minden művészet alapja. A megnyitón bemutatták az alkotót a budapesti közönségnek:


Forrás: Kalocsai Kortárs Művészeti Klub

Kőrösi Tamás Kalocsán született 1967-ben. Gyermekévei - kilenc éves koráig -, falusi idillben teltek Miskén és Hajóson. A természet és a rajz iránti vonzódása már ekkor megnyilvánult. Első élményeit, benyomásait a vidéki élet motívumai határozták meg, ezért a mezők, a szántók, a vadvizek, erdők és a patakok mind a mai napig visszatérő elemei képeinek.

Kalocsán a Belvárosi Általános Iskolában a Kiss István által életre hívott rajz és képzőművész körben tette meg az első lépéseket a rajzolás, festés felé, emellett művészettörténeti alapokat is kapott tanárától. A Dózsa György Mezőgazdasági Szakközépiskolai évei alatt, de később is az általa nagyra becsült festők – Rembrandt, Munkácsy, Paál László, Mednyánszky, Ferenczy Károly – tanulmányozásával igyekezett gyarapítani tudását. Sokat jelentett neki még Mácsai István, Munkácsy-díjas festőművész biztatása is.


Forrás: Kalocsai Kortárs Művészeti Klub

A tájak mellett kedveli az ódon hangulatot sugárzó mediterrán utcákat, templomokat, hidakat, melyeket Riminiben volt szerencséje tanulmányozni. Képein igyekszik a lelkéből fakadó, sallangoktól mentes szépséget tárni az emberek elé, amelyeket bárki láthat, hisz a természet csodái itt vannak körülöttünk.

2012 óta tagja a budapesti Művészetbarátok Egyesületének. Rendszeres egyéni tárlatai mellett csoportos kiállításokon is részt vesz. Kedvenc technikái az olaj és a pasztell.
Kőrösi Tamás képei igazul és szépen vallanak a természet és az ember örök kapcsolatáról.


Cserenkó Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés