2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dargay Lajos munkássága előtt tiszteleg a Tér és a Vonal lírája kiállítás

Dargay Lajos munkássága előtt tiszteleg a Tér és a Vonal lírája kiállítás
Kiss Dániel  |  2023. 03. 21., 12:49

Az alapító múzeumigazgató modern képzőművészeti kollekciójából nyílt tárlat március 17-én, pénteken az egykor általa vezetett Nicolas Schöffer Gyűjteményben.

A kiállítás megnyitóján Budai Viktória köszöntötte a Dargay család jelenlévő tagjait, illetve a résztvevőket. Kiemelte: Dargay Lajos közel három évtizedet felölelő múzeumigazgatói munkássága hatalmas elhivatottságról tanúskodik, az új kiállítással pedig tiszteletüket szeretnék kifejezni felé, azonban rámutatott arra is, hogy a teremben csak egy kis szegletét tudják bemutatni hatalmas életművének.

A művészettörténész gyűjteményvezető elmondta, a kiállítás egy válogatás a modern képzőművészeti gyűjteményből, amely Dargay Lajos gyűjtőmunkásságának köszönhetően állt össze.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek

Az egykori múzeumigazgató ugyanis munkássága során szemináriumokat szervezett a kortárs művészeti élet által felvetett elméleti és kritikai problémák megvitatására. A szemináriumok meghívott vendégei művészek, művészettörténészek, valamint a korabeli művészeti élet szereplői voltak.

A szemináriumokat a résztevő művészek alkotásaiból válogatott kiállítások kísérték, a műtárgyak egy része – Dargay Lajosnak köszönhetően – a kalocsai Városi Képzőművészeti Gyűjteménybe került a művészek ajándékozása révén, vagy letétként.

Tudom, de legalábbis remélem, hogy itt és most nem csak magunk között vagyunk, hanem e páratlan gyűjtemény újra közönség elé tárásának pillanatában a művek, számos esetben már elhunyt alkotóinak szelleme, vagy még inkább szellemisége mindenképpen itt van velünk” – kezdte személyes hangvételű beszédét Dargay Marcell.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek

A zeneszerző számos személyes emléket osztott meg a jelenlévőkkel arról, hogyan is hatott rá 8-9 éves gyermekként ez a közeg, amelyben eredendő természetességgel élt és mozgott, a szó literális és illiterális értelmében egyaránt. Mint fogalmazott, ez a kapcsolódás számára egy, teljesen tisztán leírható hangsorozattal kifejezhető:

– A Hunyadi utca első emeletén lévő kiállítótermek valamelyikében állok, meghallom apám slusszkulcsának csörgését, utána az oly jellegzetes torokköszörülést, majd a nagy hangsúllyal indított, de hangerőben és hangmagasságban azonnal lehanyatló mondatot: „gyere Marcikám, menjünk!”. Ezt a mondatot és az azt felvezető hangokat évek, sőt, évtizedek óta őrzöm magamban, ugyanis körülbelül 1988 és ’94 között gyakorlatilag minden hétköznap elhangzottak – idézte fel.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek

A képtár anyaga az 1984 és 1987 között megrendezett három Schöffer-szemináriumra látogató művészek által felajánlott és letétbe helyezett alkotásokból áll, a korpusz ennek megfelelően elsősorban magyar és kisebb részben nemzetközi absztrakt, geometrikus-technicista, valamint neokonstruktivista irányzatokra fókuszál, továbbá az első Párizsi Magyar Műhely Találkozónak köszönhetően több konceptuális objekt, fotó és absztrakt expresszionista táblakép is került az anyagba – avatta be a részletekbe a megjelenteket.

Felidézte, hogy a rendszerváltás után tíz évvel a „gyere Marcikám, megyünk!” is új értelmet kapott, a képtár is ment, és sajnos nem a maga útján, hanem a raktárak mélyére, ez pedig édesapját egészen 2018-ban bekövetkezett haláláig bántotta.


Bármi is történt az anyaggal a múltban, mégis túlélte, itt van, és várja, hogy megismerjük, vagy csak egyszerűen örüljünk a viszontlátásnak, melyre oly sokáig kellett várni, de egyértelműen kimondható, hogy messzemenően megérte” – emelte ki Dargay Marcell. A zeneszerző Bartók Béla: Intermezzo és Sáry László: Emlék művét játszotta el a megnyitón.

A kiállítás május 13-ig megtekinthető.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK