2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Dargay Lajos munkássága előtt tiszteleg a Tér és a Vonal lírája kiállítás

Dargay Lajos munkássága előtt tiszteleg a Tér és a Vonal lírája kiállítás
Kiss Dániel  |  2023. 03. 21., 12:49

Az alapító múzeumigazgató modern képzőművészeti kollekciójából nyílt tárlat március 17-én, pénteken az egykor általa vezetett Nicolas Schöffer Gyűjteményben.

A kiállítás megnyitóján Budai Viktória köszöntötte a Dargay család jelenlévő tagjait, illetve a résztvevőket. Kiemelte: Dargay Lajos közel három évtizedet felölelő múzeumigazgatói munkássága hatalmas elhivatottságról tanúskodik, az új kiállítással pedig tiszteletüket szeretnék kifejezni felé, azonban rámutatott arra is, hogy a teremben csak egy kis szegletét tudják bemutatni hatalmas életművének.

A művészettörténész gyűjteményvezető elmondta, a kiállítás egy válogatás a modern képzőművészeti gyűjteményből, amely Dargay Lajos gyűjtőmunkásságának köszönhetően állt össze.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek

Az egykori múzeumigazgató ugyanis munkássága során szemináriumokat szervezett a kortárs művészeti élet által felvetett elméleti és kritikai problémák megvitatására. A szemináriumok meghívott vendégei művészek, művészettörténészek, valamint a korabeli művészeti élet szereplői voltak.

A szemináriumokat a résztevő művészek alkotásaiból válogatott kiállítások kísérték, a műtárgyak egy része – Dargay Lajosnak köszönhetően – a kalocsai Városi Képzőművészeti Gyűjteménybe került a művészek ajándékozása révén, vagy letétként.

Tudom, de legalábbis remélem, hogy itt és most nem csak magunk között vagyunk, hanem e páratlan gyűjtemény újra közönség elé tárásának pillanatában a művek, számos esetben már elhunyt alkotóinak szelleme, vagy még inkább szellemisége mindenképpen itt van velünk” – kezdte személyes hangvételű beszédét Dargay Marcell.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek

A zeneszerző számos személyes emléket osztott meg a jelenlévőkkel arról, hogyan is hatott rá 8-9 éves gyermekként ez a közeg, amelyben eredendő természetességgel élt és mozgott, a szó literális és illiterális értelmében egyaránt. Mint fogalmazott, ez a kapcsolódás számára egy, teljesen tisztán leírható hangsorozattal kifejezhető:

– A Hunyadi utca első emeletén lévő kiállítótermek valamelyikében állok, meghallom apám slusszkulcsának csörgését, utána az oly jellegzetes torokköszörülést, majd a nagy hangsúllyal indított, de hangerőben és hangmagasságban azonnal lehanyatló mondatot: „gyere Marcikám, menjünk!”. Ezt a mondatot és az azt felvezető hangokat évek, sőt, évtizedek óta őrzöm magamban, ugyanis körülbelül 1988 és ’94 között gyakorlatilag minden hétköznap elhangzottak – idézte fel.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek

A képtár anyaga az 1984 és 1987 között megrendezett három Schöffer-szemináriumra látogató művészek által felajánlott és letétbe helyezett alkotásokból áll, a korpusz ennek megfelelően elsősorban magyar és kisebb részben nemzetközi absztrakt, geometrikus-technicista, valamint neokonstruktivista irányzatokra fókuszál, továbbá az első Párizsi Magyar Műhely Találkozónak köszönhetően több konceptuális objekt, fotó és absztrakt expresszionista táblakép is került az anyagba – avatta be a részletekbe a megjelenteket.

Felidézte, hogy a rendszerváltás után tíz évvel a „gyere Marcikám, megyünk!” is új értelmet kapott, a képtár is ment, és sajnos nem a maga útján, hanem a raktárak mélyére, ez pedig édesapját egészen 2018-ban bekövetkezett haláláig bántotta.


Bármi is történt az anyaggal a múltban, mégis túlélte, itt van, és várja, hogy megismerjük, vagy csak egyszerűen örüljünk a viszontlátásnak, melyre oly sokáig kellett várni, de egyértelműen kimondható, hogy messzemenően megérte” – emelte ki Dargay Marcell. A zeneszerző Bartók Béla: Intermezzo és Sáry László: Emlék művét játszotta el a megnyitón.

A kiállítás május 13-ig megtekinthető.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.
2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK