2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Huszonhét évesen kezd fiatalodni - Vizuális élménytúra zárja a kalocsai alkotótábort

2019. 08. 13., 13:14

Vasárnap délelőtt népes közönség gyűlt össze a Városi Galériában. Ekkor nyitották meg ugyanis a közel kéthetes, huszonhetedszer megrendezett kalocsai képzőművész alkotótábort záró hagyományos kiállítást, amelynek anyaga ez idő alatt keletkezett. A program idén a szokásostól eltérő forgatókönyv szerint zajlott.

Természetesen kiállít a nagyközönség elé Prof. Somody Péter, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának képzőművészeti tanszékvezetője, felidézve, hogy az idei évben már másodszor sikerült egyetemi hallgatókat csábítani Kalocsára, velük fiatalítva a nagymúltú tábort és megalapozva annak utánpótlását. Megköszönve Papp Róbertnek és zenésztársainak a zenés köszöntőt, majd a mögötte felsorakozott alkotókhoz fordult, felkérve Horváth Judit legfiatalabb első-táborozót, másodéves tanulmányait kezdő képzőművész-hallgatót, hogy ossza meg gondolatait.

- Teljesen mások azok a művésztelepek, amelyek nem egyetemi szervezésben jönnek létre, hanem tanár és diák egyaránt alkotóként van jelen. Ez meghatározza a hangulatot, felhőtlen, barátságos környezetet teremtve. Ez visszaköszön a falakra került képekből, amelyek annyira sokszínűek, hogy egy teljes utazás azt végig járni. Reméljük, hogy a kiállítás megtekintése fog majd akkor örömet okozni, mint nekünk az alkotás – fogalmazott a megszólított, nyilvánosan ígéretet téve alkotótásainak és a közönségnek, hogy ő bizony jövőre is itt lesz Kalocsán.

Beérni látszik tehát az a tavaly megfogalmazott törekvés, amely évről évre ereszt mélyebb gyökeret a Pécsi Tudományegyetem és a kalocsai tábort szervező Viski Károly Múzeum között (ami egyben a zárókiállításnak otthont adó galériának is az anyaintézménye). Somody Péter felidézte ugyanis, hogy Romsics Imre múzeumigazgató szorgalmazására kezdett művészeti szakon tanuló egyetemistákat invitálni Kalocsára – az idei évben már másodszor, habár ő maga közel másfél évtizede oszlopos alkotója a városi művésztelepnek.

Az idén sem hiányzott, sem a kiállítók, sem pedig a táborban kezdetektől résztvevő kalocsai művésztanár, Lakatos Ervin a megnyitóról, aki ezúttal egy csónakról készült festménnyel járt hozzá a szeptember 1-ig látogatható tárlat sokszínűségéhez, megjegyezve, hogy az első tábori évekhez képest a ma fellelhető képekről már másképp, stilizáltabb, modernebb felfogásban köszönnek vissza Kalocsa jegyei: a Szentháromság tér, a főszékesegyházi szobrok, és ez így van jól – fogalmazott, mindenki figyelmébe ajánlva a limitált ideig megtekinthető anyagot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>
2024. 04. 04., 19:16
Javasoljon olyan helyszíneket, ahol a rendőrség 24 órás sebességellenőrzést tartson 2024. április 19-én. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK