2023. 01. 31. kedd
Gerda, Marcella
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsára érkezett a MUNKA VILÁGA fotókiállítás – Egy hónap után Kiskunhalasra költözik

Kalocsára érkezett a MUNKA VILÁGA fotókiállítás – Egy hónap után Kiskunhalasra költözik
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 26., 15:00

Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara patinás székházában a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége támogatásával A MUNKA VILÁGA címmel múlt év október 28-án nyílt fotókiállítás több állomás után Kalocsára érkezett. A Kereskedelmi és Iparkamara Búza piac téri épületében február 23-án, szerdán nyílt tárlatot a kalocsai Péjó Zoltán, a három alkotóból álló zsűri egyik tagja nyitotta meg. A bíráló bizottság 53 alkotótól beérkezett 228 pályaművet értékelt, a kiállítási anyagba 42 képet válogattak be.

Mint a megnyitó alkalmával Péjó Zoltán elmondta:

A MUNKA VILÁGA fotópályázat célja az országban tevékenykedő kereskedők, ipari vállalkozások, szolgáltatók, kézművesek tevékenységének, termékeiknek művészi módon való megjelenítése. Ez magába foglalja a cégek mindennapi életének, az ott zajló munkafolyamatoknak a bemutatását. A kamara nem titkolt célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a vállalkozások értékteremtő, munkaadói tevékenységére. A pályázaton 18 éves kortól minden alkotó részt vehetett az előre megadott tematikai megjelölés figyelembevételével. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által, immár XII. alkalommal meghirdetett fotópályázatának az volt a célja, hogy bemutassák a vállalkozók életét, azokat a munkafolyamatokat, amelyeket esetleg ritkábban láthatunk. Az országos felhívásra tavaly nagyon sok képet küldtek be, az előző évekhez képest a legtöbbet, 53 alkotó 228 képpel nevezett be. Öröm volt olyan szakmákat, azok művelőit, munkáját látni, amelyekkel a hétköznapi ember nem, vagy csak ritkán találkozik.”– mondta Péjó Zoltán, aki a kiválasztás folyamatáról szólva kifejtette:

A képek bírálatánál azt próbáltuk érvényesíteni: az adott fotó művészi értékkel is bírjon azáltal, hogy olyan egyedi, ami különlegessé teszi.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Miért is fontos, hogy a kétkezi szakmákat bemutassuk?"- tette fel a kérdést az előadó, aki a választ maga adta meg:

Azért, mert egyre kevesebb szakember van, és a különböző munkavédelmi és biztonsági szabályok miatt egyre kevesebb a lehetőség, hogy a fiatalok közvetlenül ismerkedjenek egy-egy szakmával. Ez a tárlat is népszerűsíteni szeretné ezeket a nagyon fontos, gyakran hiányszakmákat, amelyek elsajátítását természetesen számos más módon, eszközzel is segíti a Kamara.”– mondta Péjó Zoltán.

Hozzátette:

Itt is egy ilyen kezdeményezésnek, a kalocsai kézműves kör elindulásának lehetünk a tanúi."- fordult a sarokban hímző, húsvéti tojást kalocsai népi motívumokkal díszítő asszonyokhoz.

Azt próbálják megmutatni, hogyan lehet újfajta megjelenítéssel például ruhákon, esetleg kevesebb virágmintával, vagy más, nem megszokott felületen kidolgozva bemutatni művészetüket, hogy így szerettessék meg a fiatalokkal a kalocsai motívumvilágot. Például ez is lehet az egyik kitörési pontja a kalocsai népi kézműveseknek, népi iparművészeknek.”

Mint megtudtuk, a Bedi Gyula – EFIAP, A-MAFOSZ/p – fotóművész; Horosnyi Sándor Attila– EFIAP, A-MAFOSZ/s – fotóművész; Péjó Zoltán – ES-MAFOSZ alkotta zsűri értékelése alapján a következő eredmények születtek:

1. helyezett - Jámbori Tamás: Kerámiaégetés
2. helyezett - Sági Ági: Csövek ura
3. helyezett - Ligeti László: Hibaelhárítás

A kollekció- és különdíjat Lex Mihály 4 alkotásával érdemelte ki.

És most olvasóink is tekintsék meg a tárlat művészi értékkel bíró alkotásairól készült, természetesen csak „mezei” fotóinkat!
Ezek azonban csak az érdeklődés felcsigázására alkalmasak, így inkább azt ajánljuk, ha idejük engedi, munkaidőben bármikor csodálkozzanak rá a Kamara Kalocsa, Búza piac tér 8. alatti székháza nagytermében berendezett, valóban érdekes és elgondolkodásra késztető tárlatra.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023. 01. 25., 16:31
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>
2023. 01. 29., 16:13
A Hősök útjára riasztották a tűzoltókat. Még >>>
2023. 01. 28., 14:11
Bács-Kiskun vármegye önkormányzata a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház közreműködésével Petőfi Sándor szavalóversenyt hirdet a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK