2022. 06. 26.
János, Pál
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsára érkezett a MUNKA VILÁGA fotókiállítás – Egy hónap után Kiskunhalasra költözik

Kalocsára érkezett a MUNKA VILÁGA fotókiállítás – Egy hónap után Kiskunhalasra költözik
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 26., 15:00

Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara patinás székházában a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége támogatásával A MUNKA VILÁGA címmel múlt év október 28-án nyílt fotókiállítás több állomás után Kalocsára érkezett. A Kereskedelmi és Iparkamara Búza piac téri épületében február 23-án, szerdán nyílt tárlatot a kalocsai Péjó Zoltán, a három alkotóból álló zsűri egyik tagja nyitotta meg. A bíráló bizottság 53 alkotótól beérkezett 228 pályaművet értékelt, a kiállítási anyagba 42 képet válogattak be.

Mint a megnyitó alkalmával Péjó Zoltán elmondta:

A MUNKA VILÁGA fotópályázat célja az országban tevékenykedő kereskedők, ipari vállalkozások, szolgáltatók, kézművesek tevékenységének, termékeiknek művészi módon való megjelenítése. Ez magába foglalja a cégek mindennapi életének, az ott zajló munkafolyamatoknak a bemutatását. A kamara nem titkolt célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a vállalkozások értékteremtő, munkaadói tevékenységére. A pályázaton 18 éves kortól minden alkotó részt vehetett az előre megadott tematikai megjelölés figyelembevételével. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által, immár XII. alkalommal meghirdetett fotópályázatának az volt a célja, hogy bemutassák a vállalkozók életét, azokat a munkafolyamatokat, amelyeket esetleg ritkábban láthatunk. Az országos felhívásra tavaly nagyon sok képet küldtek be, az előző évekhez képest a legtöbbet, 53 alkotó 228 képpel nevezett be. Öröm volt olyan szakmákat, azok művelőit, munkáját látni, amelyekkel a hétköznapi ember nem, vagy csak ritkán találkozik.”– mondta Péjó Zoltán, aki a kiválasztás folyamatáról szólva kifejtette:

A képek bírálatánál azt próbáltuk érvényesíteni: az adott fotó művészi értékkel is bírjon azáltal, hogy olyan egyedi, ami különlegessé teszi.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Miért is fontos, hogy a kétkezi szakmákat bemutassuk?"- tette fel a kérdést az előadó, aki a választ maga adta meg:

Azért, mert egyre kevesebb szakember van, és a különböző munkavédelmi és biztonsági szabályok miatt egyre kevesebb a lehetőség, hogy a fiatalok közvetlenül ismerkedjenek egy-egy szakmával. Ez a tárlat is népszerűsíteni szeretné ezeket a nagyon fontos, gyakran hiányszakmákat, amelyek elsajátítását természetesen számos más módon, eszközzel is segíti a Kamara.”– mondta Péjó Zoltán.

Hozzátette:

Itt is egy ilyen kezdeményezésnek, a kalocsai kézműves kör elindulásának lehetünk a tanúi."- fordult a sarokban hímző, húsvéti tojást kalocsai népi motívumokkal díszítő asszonyokhoz.

Azt próbálják megmutatni, hogyan lehet újfajta megjelenítéssel például ruhákon, esetleg kevesebb virágmintával, vagy más, nem megszokott felületen kidolgozva bemutatni művészetüket, hogy így szerettessék meg a fiatalokkal a kalocsai motívumvilágot. Például ez is lehet az egyik kitörési pontja a kalocsai népi kézműveseknek, népi iparművészeknek.”

Mint megtudtuk, a Bedi Gyula – EFIAP, A-MAFOSZ/p – fotóművész; Horosnyi Sándor Attila– EFIAP, A-MAFOSZ/s – fotóművész; Péjó Zoltán – ES-MAFOSZ alkotta zsűri értékelése alapján a következő eredmények születtek:

1. helyezett - Jámbori Tamás: Kerámiaégetés
2. helyezett - Sági Ági: Csövek ura
3. helyezett - Ligeti László: Hibaelhárítás

A kollekció- és különdíjat Lex Mihály 4 alkotásával érdemelte ki.

És most olvasóink is tekintsék meg a tárlat művészi értékkel bíró alkotásairól készült, természetesen csak „mezei” fotóinkat!
Ezek azonban csak az érdeklődés felcsigázására alkalmasak, így inkább azt ajánljuk, ha idejük engedi, munkaidőben bármikor csodálkozzanak rá a Kamara Kalocsa, Búza piac tér 8. alatti székháza nagytermében berendezett, valóban érdekes és elgondolkodásra késztető tárlatra.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK