2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsára érkezett a MUNKA VILÁGA fotókiállítás – Egy hónap után Kiskunhalasra költözik

Kalocsára érkezett a MUNKA VILÁGA fotókiállítás – Egy hónap után Kiskunhalasra költözik
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 26., 15:00

Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara patinás székházában a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége támogatásával A MUNKA VILÁGA címmel múlt év október 28-án nyílt fotókiállítás több állomás után Kalocsára érkezett. A Kereskedelmi és Iparkamara Búza piac téri épületében február 23-án, szerdán nyílt tárlatot a kalocsai Péjó Zoltán, a három alkotóból álló zsűri egyik tagja nyitotta meg. A bíráló bizottság 53 alkotótól beérkezett 228 pályaművet értékelt, a kiállítási anyagba 42 képet válogattak be.

Mint a megnyitó alkalmával Péjó Zoltán elmondta:

A MUNKA VILÁGA fotópályázat célja az országban tevékenykedő kereskedők, ipari vállalkozások, szolgáltatók, kézművesek tevékenységének, termékeiknek művészi módon való megjelenítése. Ez magába foglalja a cégek mindennapi életének, az ott zajló munkafolyamatoknak a bemutatását. A kamara nem titkolt célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a vállalkozások értékteremtő, munkaadói tevékenységére. A pályázaton 18 éves kortól minden alkotó részt vehetett az előre megadott tematikai megjelölés figyelembevételével. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által, immár XII. alkalommal meghirdetett fotópályázatának az volt a célja, hogy bemutassák a vállalkozók életét, azokat a munkafolyamatokat, amelyeket esetleg ritkábban láthatunk. Az országos felhívásra tavaly nagyon sok képet küldtek be, az előző évekhez képest a legtöbbet, 53 alkotó 228 képpel nevezett be. Öröm volt olyan szakmákat, azok művelőit, munkáját látni, amelyekkel a hétköznapi ember nem, vagy csak ritkán találkozik.”– mondta Péjó Zoltán, aki a kiválasztás folyamatáról szólva kifejtette:

A képek bírálatánál azt próbáltuk érvényesíteni: az adott fotó művészi értékkel is bírjon azáltal, hogy olyan egyedi, ami különlegessé teszi.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Miért is fontos, hogy a kétkezi szakmákat bemutassuk?"- tette fel a kérdést az előadó, aki a választ maga adta meg:

Azért, mert egyre kevesebb szakember van, és a különböző munkavédelmi és biztonsági szabályok miatt egyre kevesebb a lehetőség, hogy a fiatalok közvetlenül ismerkedjenek egy-egy szakmával. Ez a tárlat is népszerűsíteni szeretné ezeket a nagyon fontos, gyakran hiányszakmákat, amelyek elsajátítását természetesen számos más módon, eszközzel is segíti a Kamara.”– mondta Péjó Zoltán.

Hozzátette:

Itt is egy ilyen kezdeményezésnek, a kalocsai kézműves kör elindulásának lehetünk a tanúi."- fordult a sarokban hímző, húsvéti tojást kalocsai népi motívumokkal díszítő asszonyokhoz.

Azt próbálják megmutatni, hogyan lehet újfajta megjelenítéssel például ruhákon, esetleg kevesebb virágmintával, vagy más, nem megszokott felületen kidolgozva bemutatni művészetüket, hogy így szerettessék meg a fiatalokkal a kalocsai motívumvilágot. Például ez is lehet az egyik kitörési pontja a kalocsai népi kézműveseknek, népi iparművészeknek.”

Mint megtudtuk, a Bedi Gyula – EFIAP, A-MAFOSZ/p – fotóművész; Horosnyi Sándor Attila– EFIAP, A-MAFOSZ/s – fotóművész; Péjó Zoltán – ES-MAFOSZ alkotta zsűri értékelése alapján a következő eredmények születtek:

1. helyezett - Jámbori Tamás: Kerámiaégetés
2. helyezett - Sági Ági: Csövek ura
3. helyezett - Ligeti László: Hibaelhárítás

A kollekció- és különdíjat Lex Mihály 4 alkotásával érdemelte ki.

És most olvasóink is tekintsék meg a tárlat művészi értékkel bíró alkotásairól készült, természetesen csak „mezei” fotóinkat!
Ezek azonban csak az érdeklődés felcsigázására alkalmasak, így inkább azt ajánljuk, ha idejük engedi, munkaidőben bármikor csodálkozzanak rá a Kamara Kalocsa, Búza piac tér 8. alatti székháza nagytermében berendezett, valóban érdekes és elgondolkodásra késztető tárlatra.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK