2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai választókerület községeiben a FIDESZ-KDNP tarolt - Megmutatjuk a figyelemre méltó érdekességeket

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 11., 11:20

Kalocsa város kivételével leszögezhetjük: a 2018-as országgyűlési választásokon a 3. számú választókerületben, alapvetően a Kalocsa és Kiskőrös vonzáskörzetébe tartozó városok, községek szavazóköreiben elsöprő többséget szerezett a FIDESZ-KDNP pártszövetség és annak egyéni jelöltje, Font Sándor. Az „elsöprő” állítás csak néhány, lélekszámát tekintve kis településen módosul stabil, illetve abszolút többségre. A kormánypártok immár szinte bizonyosan kétharmados többségéhez jelentősen hozzájárult, hogy a FIDESZ-KDNP szövetség vidéken, ott is a községekben bizonyult a legerősebbnek. Sőt, a kalocsai járás legtöbb községében komolyan növelni tudta támogatottságát. Az országgyűlési választókörzetek újraosztása következtében Hajós a kiskunhalasi, Dusnok és Fajsz a bajai választókörzethez tartozik, ahol a FIDESZ-KDNP egyéni jelöltjeként Bányai Gábor, illetve Zsigó Róbert söpörte be a legtöbb szavazatot. Természetesen a járás közigazgatási határán belül eső három község eredményeit is analizáljuk. Kalocsa annyiban különbözik, hogy a járás, majdhogynem a megye települései között egyedülállóként négy szavazókörben, a Jobbik kapta a több szavazatot.

Kalocsa és vonzáskörzete

Ha az egyes községekben a három legnagyobb politikai erőre, a FIDESZ-KDNP-re, a Jobbikra és az MSZP - Párbeszédre leadott szavazatok számát elemezzük azt tapasztaljuk: a FIDESZ-KDNP pártszövetség és jelöltje, Font Sándor a legtöbb településen jelentősen, esetenként a szavazatok számának több mint duplájával vezet a Jobbik és az MSZP- Párbeszéd jelöltjeire összesen leadott szavazatokkal szemben.

Eszerint a kalocsai járásban sem működött volna, hogy az ellenzéki pártok, a Jobbikot is beleértve összefognak és egy jelöltet indítanak sikeresen a kormánypárti jelölttel szemben. Mielőtt az egyes községekben leadott szavazatok számába belemennénk, az előző állítás igazolására nézzük meg, az összes érvényes szavazatot tekintve, hogyan alakult a voksok megoszlása a 3. számú választókörzet egészében: Font Sándor (FIDESZ-KDNP) 54,12 százalék, Suhajda Krisztián (Jobbik) 29,55 százalék, Dr. Angeli Gabriella (MSZP-Párbeszéd) 11,19 százalék.

A betűrend szerint első helyen álló Bátyán az egyéni jelöltekre leadott szavazatok azért nem teljesen hozzák a fenti számokból adódó trendet. Font Sándor 578, Suhajda Krisztián 316, dr. Angeli Gabriella 161 szavazatot kapott, tehát az ellenzékiek együtt is kevesebb szavazatot kaptak, mint Font Sándor. Ehhez hasonló a kép Dunapatajon, ahol a szavazatok megoszlása 791-536-231.

Géderlak, Homokmégy, Dunaszentbenedek, Miske, Öregcsertő, Újtelek választópolgárai ugyan kisebb-nagyobb különbségekkel, de hasonló arányban voksoltak a kormánypárt, a Jobbik, illetve a bal oldal jelöltjére.

Újtelek azért érdekes, mert itt a teljes 3. számú választókerület összes szavazatának szinte reprezentatív leképeződését látjuk: Font Sándor 147, Suhajda Krisztián 50, dr. Angeli Gabriella 19 szavazatot kapott.

Harta is figyelemre méltó, mert ugyan Font Sándor és a Jobbikos Suhajda Krisztián között a szavazatok száma úgy oszlik meg, hogy 822, illetve 475, de

Dr. Angeli Gabriella, az MSZP- Párbeszéd jelöltje itt 361 szavazatot kapott, az összes község közül Hartán volt a legerősebb.

Valószínűleg azért, mert nyelvtanárként a nagyközségben dolgozott egy ideig, ezért itt nagyobb az ismertsége.

A gyakorlatilag véglegesnek tekinthető adatok szerint, négy körzetben utasította maga mögé a Jobbik jelöltje - Suhajda Krisztián az eddigi képviselőt, a fideszes Font Sándort. Utóbbi továbbra is megkérdőjelezhetetlen fölénnyel nyert, az előbbi jelöltnek viszont sikerült tovább szűkíteni a rést, lényegében dupla annyi szavazatot gyűjtve be városunkban, mint négy éve. Ezzel a Jobbik helyet cserélt a balliberális pártokkal támogatottság tekintetében.
bővebben ...

A független polgármester vezette Szakmáron a szavazatok 308-230-73 sorrendet mutatnak, ami azt jelenti, hogy közepes méretű községek között a Jobbik itt volt a legerősebb.

Ugyan a lakosság és a szavazópolgárok számát nézve Újsolt elenyésző az egészhez képest, úgy 200-an laknak a településen, a parányi községben az az érdekes helyzet alakult ki, hogy Font Sándornak 47, Suhajda Krisztiánnak 46, dr. Angeli Gabriellának 16 szavazatot regisztráltak.

Kiskőrös és vonzáskörzete Font Sándor igazi  erőssége

Ha mindent összevetve jól megvizsgáljuk, azt tapasztaljuk, hogy Font Sándor toronymagas győzelméhez a Kalocsa környéki települések kevésbé járultak hozzá, mint a választókörzet részét képező Soltvadkert, Kiskőrös városok, a vonzáskörzetükbe tartozó községek közül Apostag, Akasztó, Csengőd, Kaskantyú, Páhi, Tabdi.

Ezeken a településeken Font Sándor mondhatni lubickolt a népszerűségben, mert például Páhin az 572 érvényes szavazatból 425-en rá, 115-en Suhajda Krisztiánra, 32-en dr. Angeli Gabriellára szavaztak.

Egyedül Akasztón, Suhajda Krisztián szülőfalujában volt kicsit árnyaltabb a kép, de ott is domináns Font Sándor előnye. Font Sándor 992, Suhajda Krisztián 663 szavazatot kapott.


Forrás: KALOhírek

Hajós, Fajsz, Dusnok másik választókörzetben

A kalocsai járáshoz tartozó, de furcsa módon a választókerület határán kívül eső három településről, Hajósról, Fajszról és Dusnokról már csak azért is érdemes beszélni, mert ez a helyzet egy kicsit 

a három országgyűlési képviselőnek egyfajta jó értelemben vett rivalizálást jelenthet.

Mégpedig, hogy ugyan abban a járásban ki tud többet tenni a saját településeiért? Arról se feledkezzünk meg, hogy Hajós és Dusnok nagyközség. Dusnok nemrégiben a városi rangot is megcélozta, de az egy jogszabályváltozás miatt meghiúsult.

Ez azonban nem keserítette el a 6. számú Bajai választókörzethez, azaz Zsigó Róberthez (FIDESZ-KDNP) tartozó dusnokiakat annyira, hogy ne a kormánypárti jelöltre, Zsigóra adják le a legtöbb szavazatot. Méghozzá nem is akármilyen arányban, mert a bajai Zsigó Róbert (FIDESZ-KDNP) 1083, a Jobbikos Grünfelder Zoltán 309, Hajdú Miklós (MSZP-Párbeszéd) 127 szavazatot kapott.

A szintén 6. számú Bajai választókerülethez tartozó Fajszon, valamivel kiegyenlítettebb volt a mezőny. A Fideszes Zsigó Róbert 368, a Jobbikos Grünfelder Zoltán 175, az MSZP - Párbeszéd színeiben induló Hajdú Miklós 92 szavazatot zsebelt be. Összességében Zsigó Róbert (FIDESZ-KDNP) a szavazatok 55,43 százalékát, Grünfelder Zoltán (Jobbik) 18,17 százalékát, Hajdú Miklós (MSZP-Párbeszéd) 17,64 százalékát szerezte meg. Mindez a kalocsai választókörzetben úgy alakult, hogy Font Sándor (FIDESZ-KDNP) 54,12 százalék, Suhajda Krisztián (Jobbik) 29,55 százalék, Dr. Angeli Gabriella (MSZP-Párbeszéd) 11,19 százalék. Tehát a bajai választókerületben a jobbik jóval rosszabbul, az MSZP – Párbeszéd pedig valamivel jobban szerepelt. Ezt a tényt dr. Angeli Gabriella azzal magyarázta, hogy Kalocsán nagyobb volt az átszavazás a Jobbik részére.

És akkor a végére itt van a kiskunhalasi 5. számú választókörzethez, a jelenlegi országgyűlési képviselőhöz, Bányai Gáborhoz (FIDESZ-KDNP) tartozó Hajós! A német nemzetiségűek lakta település annyiban különbözik a többitől, hogy

Hajóson az MSZP - Párbeszéd nem indított jelöltet, így a harmadik legtöbb szavazatot a DK képviselőjelöltje kapta.

Hajóson a voksok számát tekintve Bányai Gábor (FIDESZ-KDNP) 809, Farkas Gergely (Jobbik) 528, Molnár László (DK) 73 szavazatot kapott. A Kiskunhalasi választókörzetben Bányai Gábor (FIDESZ-KDNP) a szavazatok 56,72 százalékát, Farkas Gergely (Jobbik) 32,83 százalékát, Molnár László (DK) 5,87 százalékát kapta. Ebből az látszik, hogy a bemutatott három megyei választókerületből (Kalocsai, Bajai, Kiskunhalasi választókerület) a Jobbik a maga 32,83 százalékával Kiskunhalason a legerősebb, de még így is jócskán, 23,89 százalékkal alul marad a FIDESZ-KDNP pártszövetség jelöltjével, Bányai Gáborral szemben.
 

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés