2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Az 1919-es vörösterror áldozataira emlékezett Kalocsa – Száz év után sem lehet megemészteni a kommunisták embertelen brutalitását

Illés György Cinó  |  2019. 06. 26., 13:18

Éppen száz éve borzasztotta el az országot kegyetlen embertelenségével és rémtetteivel a vörösterror, amely csak Kalocsán, csak ezen a június 24-ei napon húsz halálos áldozatot követelt: 16 személyt, köztük fiatalkorúakat akasztással, négyet a Városháza udvarán végrehajtott golyó általi halállal végeztek ki. A mártírokat a főutcai fasor fáira akasztották föl – e fák körül gyülekeztek kedden délután öt órakor az évszázados távlatból sem feledhető iszonyatra.

A kedd délután öt órakor kezdődött rendezvény a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, és a Szózat hangjaival zárult. Az emlékezés alaphangulatát Lakatosné Jambrik Ibolya szavalata adta meg, aki Radnóti Miklós Töredék című költeményét adta elő. A megemlékezés végén a megjelentek, élükön Bálint József polgármesterrel, megkoszorúzták a gyermekotthon falán elhelyezett emléktáblát, illetve a tábla elé a földre helyezték, valamint a méltatlanul kivégzőeszközként használt fák törzsére kötözték a tisztelet és a kegyelet virágait.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Emlékező beszédet Máchay Annamária mondott

A szónok reményét fejezte ki, hogy még sokáig élhetnek az őket megillető tiszteletben azok a fák, amelyeket körülálltak az emlékezők, és amelyek némán tanúskodnak a száz éve történtekről, hiszen Kalocsa 1919-es mártírjainak nagy részét azokra akasztották föl.

Az áldozatok korukban és társadalmi hovatartozásukban is széles rétegeket képviseltek, őket őseiktől örökül kapott hazaszeretetük és hitük kapcsolta össze. A halálbrigádok elrettentés céljából másnapig a fákon hagyták a mártírokat, akik tisztességes temetést sem kaphattak – az egyetlen izraelita áldozat kivételével, akit kiadtak családjának – csak a kommunista rémuralom bukása után kaphatták meg a végtisztességet.
Emléküket évtizedekig a gyermekotthon falán elhelyezett örökmécses őrizte, amelyet ’45 után a visszatérő kommunisták eltüntettek.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Máchay Annamária fájlalta, hogy annak ellenére, hogy a mártírok által képviselt értékek – a nemzeti, keresztény öntudat, a hazát megvédő önzetlen szeretet, az ezeréves Magyarország iránti tisztelet – ma újra a Nemzeti Nevelési Alaptantervben fontos helyet kaptak, mégis alig lehet fiatalokkal találkozni az emlékezők közt.

A történelmi tényeket idézve elmondta: Kun Béla parancsára a magyar honvédség tisztjeit a Dunába lőtték, gróf Tisza István miniszterelnököt megölték, az ország vezető rétegét félreállították. Az új rendszer elleni lázadáshoz az utolsó lökést a Vörös Hadseregbe való sorozás indította el: a Duna-menti települések sorra keltek föl a kommunista rendszer ellen. Megmozdulásukat kegyetlen, embertelen megtorlás követte: Kalocsán 20, Dunapatajon 64, Kecelen 24 embert végeztek ki. Országszerte 590 embert gyilkoltak le, ennek több mint 40%-át ebben a vármegyében.
Kalocsa érseki központként kiemelt figyelmet kapott a megtorlásban, a gyilkosok betörtek az érseki kastélyba is, Várady Lipót érseket is inzultálták. A jobb módú lakosokra hadisarcot vetettek ki.

A konferencia második felében számos, eddig nem ismert részlete derült ki a 100 évvel ezelőtti eseményeknek.
bővebben ...

Máchay Annamária megemlékezett a ’47-től kezdődő újabb kommunista diktatúra „csendes áldozatairól” is: a földbirtokosokat megfosztották vagyonuktól, a magántulajdont elkobozták, fölszámolták az egyházi és polgári értelmiségnek az ezeréves Magyarország eszmeiségét képviselő rétegét, sokakat kivégeztek, halálra kínoztak a börtönökben, de sokakat száműztek is: 130.000 családot üldöztek el hazánkból.

A szónok a ’19-es halálbrigádok szellemi utódaiként láttatta a kádár-rendszer kiszolgálóit, akiknek utódai ma a balliberális eszme képviselői, hiszen ők is nemzetellenes, a formálódó világhatalmat szolgáló elvi alapon állnak. A jelenlegi kommunista országokban pedig még ma is folyik a népirtás, a lakosság megfélemlítése – mutatott rá Máchay Annamária, aki Tormay CécilnekBujdosó könyv című könyvéből is idézett, beszédét pedig Wass Albert egy versének soraival zárta.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Generációkon át ható fájdalom

A SZÓNOK KÖNNYEIVEL KÜSZKÖDVE BESZÉLT A ’19-ES MEGTORLÁSOK ÁLDOZATAIRÓL, RESZKETŐ HANGON SOROLVA FÖL NEVEIKET:

 • Bernáth Ferenc napszámos, 32 éves
 • Berta Antal béres, 44 éves
 • Berta Somogyi János napszámos, 44 éves
 • Császár István szolgabíró, 32 éves
 • Csiszár Jenő tanító 20 éves
 • Gallina Zoltán érseki uradalmi intéző, 43 éves
 • Horváth Gyula zenész, 32 éves
 • Horváth Lajos joghallgató, 21 éves
 • Kálmán József izraelita fakereskedő, 40 éves
 • Kovács Gergely napszámos 50 éves
 • Kővágó Sándor gépész, 27 éves
 • Lesnik István borbély, 26 éves
 • Mészáros Ignác tanítóképzői tanár, 30 éves
 • Musza József cipész, 43 éves
 • Ribáry József földműves, 43 éves
 • Rigó Ferenc napszámos, 17 éves
 • Romsics János földműves, 40 éves
 • Szabadi István napszámos, 37 éves
 • Varajti József földműves, 17 éves
 • Vargacz Gergely halomi földbirtokos, 42 éves.

Igaz,

NEHÉZ HIGGADTNAK MARADNI, LÁTVA, HOGY A KIVÉGZETTEK KÖZT MÉG A FELNŐTT KORT EL SEM ÉRT FIATALOK IS VOLTAK, A SZÓNOK ÉRZELMI MEGNYILVÁNULÁSA mégis MÉLYEBB OKOKAT SEJTETETT.

Elérzékenyülésének személyes okáról a beszédet követő koszorúzás után kérdeztük Máchay Annamáriát:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei