2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Az 1919-es vörösterror áldozataira emlékezett Kalocsa – Száz év után sem lehet megemészteni a kommunisták embertelen brutalitását

Illés György Cinó  |  2019. 06. 26., 13:18

Éppen száz éve borzasztotta el az országot kegyetlen embertelenségével és rémtetteivel a vörösterror, amely csak Kalocsán, csak ezen a június 24-ei napon húsz halálos áldozatot követelt: 16 személyt, köztük fiatalkorúakat akasztással, négyet a Városháza udvarán végrehajtott golyó általi halállal végeztek ki. A mártírokat a főutcai fasor fáira akasztották föl – e fák körül gyülekeztek kedden délután öt órakor az évszázados távlatból sem feledhető iszonyatra.

A kedd délután öt órakor kezdődött rendezvény a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, és a Szózat hangjaival zárult. Az emlékezés alaphangulatát Lakatosné Jambrik Ibolya szavalata adta meg, aki Radnóti Miklós Töredék című költeményét adta elő. A megemlékezés végén a megjelentek, élükön Bálint József polgármesterrel, megkoszorúzták a gyermekotthon falán elhelyezett emléktáblát, illetve a tábla elé a földre helyezték, valamint a méltatlanul kivégzőeszközként használt fák törzsére kötözték a tisztelet és a kegyelet virágait.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Emlékező beszédet Máchay Annamária mondott

A szónok reményét fejezte ki, hogy még sokáig élhetnek az őket megillető tiszteletben azok a fák, amelyeket körülálltak az emlékezők, és amelyek némán tanúskodnak a száz éve történtekről, hiszen Kalocsa 1919-es mártírjainak nagy részét azokra akasztották föl.

Az áldozatok korukban és társadalmi hovatartozásukban is széles rétegeket képviseltek, őket őseiktől örökül kapott hazaszeretetük és hitük kapcsolta össze. A halálbrigádok elrettentés céljából másnapig a fákon hagyták a mártírokat, akik tisztességes temetést sem kaphattak – az egyetlen izraelita áldozat kivételével, akit kiadtak családjának – csak a kommunista rémuralom bukása után kaphatták meg a végtisztességet.
Emléküket évtizedekig a gyermekotthon falán elhelyezett örökmécses őrizte, amelyet ’45 után a visszatérő kommunisták eltüntettek.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Máchay Annamária fájlalta, hogy annak ellenére, hogy a mártírok által képviselt értékek – a nemzeti, keresztény öntudat, a hazát megvédő önzetlen szeretet, az ezeréves Magyarország iránti tisztelet – ma újra a Nemzeti Nevelési Alaptantervben fontos helyet kaptak, mégis alig lehet fiatalokkal találkozni az emlékezők közt.

A történelmi tényeket idézve elmondta: Kun Béla parancsára a magyar honvédség tisztjeit a Dunába lőtték, gróf Tisza István miniszterelnököt megölték, az ország vezető rétegét félreállították. Az új rendszer elleni lázadáshoz az utolsó lökést a Vörös Hadseregbe való sorozás indította el: a Duna-menti települések sorra keltek föl a kommunista rendszer ellen. Megmozdulásukat kegyetlen, embertelen megtorlás követte: Kalocsán 20, Dunapatajon 64, Kecelen 24 embert végeztek ki. Országszerte 590 embert gyilkoltak le, ennek több mint 40%-át ebben a vármegyében.
Kalocsa érseki központként kiemelt figyelmet kapott a megtorlásban, a gyilkosok betörtek az érseki kastélyba is, Várady Lipót érseket is inzultálták. A jobb módú lakosokra hadisarcot vetettek ki.

A konferencia második felében számos, eddig nem ismert részlete derült ki a 100 évvel ezelőtti eseményeknek.
bővebben ...

Máchay Annamária megemlékezett a ’47-től kezdődő újabb kommunista diktatúra „csendes áldozatairól” is: a földbirtokosokat megfosztották vagyonuktól, a magántulajdont elkobozták, fölszámolták az egyházi és polgári értelmiségnek az ezeréves Magyarország eszmeiségét képviselő rétegét, sokakat kivégeztek, halálra kínoztak a börtönökben, de sokakat száműztek is: 130.000 családot üldöztek el hazánkból.

A szónok a ’19-es halálbrigádok szellemi utódaiként láttatta a kádár-rendszer kiszolgálóit, akiknek utódai ma a balliberális eszme képviselői, hiszen ők is nemzetellenes, a formálódó világhatalmat szolgáló elvi alapon állnak. A jelenlegi kommunista országokban pedig még ma is folyik a népirtás, a lakosság megfélemlítése – mutatott rá Máchay Annamária, aki Tormay CécilnekBujdosó könyv című könyvéből is idézett, beszédét pedig Wass Albert egy versének soraival zárta.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Generációkon át ható fájdalom

A SZÓNOK KÖNNYEIVEL KÜSZKÖDVE BESZÉLT A ’19-ES MEGTORLÁSOK ÁLDOZATAIRÓL, RESZKETŐ HANGON SOROLVA FÖL NEVEIKET:

 • Bernáth Ferenc napszámos, 32 éves
 • Berta Antal béres, 44 éves
 • Berta Somogyi János napszámos, 44 éves
 • Császár István szolgabíró, 32 éves
 • Csiszár Jenő tanító 20 éves
 • Gallina Zoltán érseki uradalmi intéző, 43 éves
 • Horváth Gyula zenész, 32 éves
 • Horváth Lajos joghallgató, 21 éves
 • Kálmán József izraelita fakereskedő, 40 éves
 • Kovács Gergely napszámos 50 éves
 • Kővágó Sándor gépész, 27 éves
 • Lesnik István borbély, 26 éves
 • Mészáros Ignác tanítóképzői tanár, 30 éves
 • Musza József cipész, 43 éves
 • Ribáry József földműves, 43 éves
 • Rigó Ferenc napszámos, 17 éves
 • Romsics János földműves, 40 éves
 • Szabadi István napszámos, 37 éves
 • Varajti József földműves, 17 éves
 • Vargacz Gergely halomi földbirtokos, 42 éves.

Igaz,

NEHÉZ HIGGADTNAK MARADNI, LÁTVA, HOGY A KIVÉGZETTEK KÖZT MÉG A FELNŐTT KORT EL SEM ÉRT FIATALOK IS VOLTAK, A SZÓNOK ÉRZELMI MEGNYILVÁNULÁSA mégis MÉLYEBB OKOKAT SEJTETETT.

Elérzékenyülésének személyes okáról a beszédet követő koszorúzás után kérdeztük Máchay Annamáriát:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK