2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Katonai tiszteletadással helyezték végső nyughelyükre a szovjet katonák földi maradványait – Magas rangú diplomaták az újratemetésen

Katonai tiszteletadással helyezték végső nyughelyükre a szovjet katonák földi maradványait – Magas rangú diplomaták az újratemetésen
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 13., 09:19

A kalocsai temetőben október 12-én délelőtt katonai tiszteletadás mellett, emlékműavatással egybekötve helyezték végső nyughelyükre a második világháborúban Kalocsán és környékén 1944 októbere és 1945. június 2-a között a harctéren elesett, illetve a volt nagyszeminárium épületében kialakított ideiglenes katonai kórházban elhunyt szovjet katonák földi maradványit. Az újratemetésen az Orosz Föderáció több tagállama magas rangú diplomatákkal képviseltette magát. Mind az Orosz Föderáció Katonai Emlékmegőrző Igazgatósága, mind partnere, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetői és dr. Bábel Balázs érsek is megjelent az eseményen. Amint az közismert, a második világháborúban Kalocsán és környékén elesett szovjet katonák holttestét a főszékesegyház melletti tömeg, illetve egyedi sírokba temették. Az egykori templom romjainak bemutatása érdekében még 2016-ban kezdtek tárgyalásokat a Szentháromság téren eltemetett szovjet katonák földi maradványainak exhumálásáról és újratemetéséről az Orosz Föderáció Nagykövetségével. Az újratemetés alkalmából – az orosz fél kérésével egyezően - méltó emlékművet emelt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye.

A 12 órakor kezdődő esemény előtt a diplomáciai egyeztetéseket végző, az exhumálásokat, az újratemetést és az emlékműkészítést felügyelő Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze interjút adott portálunknak. A főépítész elmondta:

„Különleges esemény veszi kezdetét déli 12 órakor a kalocsai temetőben, ahol annak a folyamatnak a végére kerül pont, amely 2016 novemberében, az első levél elküldésével kezdődött az orosz nagykövetségnek.

Ebben a főegyházmegye arról tájékoztatta az orosz felet, hogy elértük azt a régészeti területet, ahol az egykor eltemetett szovjet katonák földi maradványai találhatók, és engedélyt kértünk azok méltó körülmények közötti áthelyezéséhez, újratemetéséhez. A mai napon egy emlékművet is felavatunk az ilyen ügyekben illetékes Orosz Föderáció Katonai Emlékmegőrző Igazgatósága, és magyar partnere, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma vezetői,  természetesen az Orosz Föderáció tagállamai magas rangú diplomatáinak részvételével.A már újratemetett földi maradványok után most még két szovjet katona porhüvelye indul végső nyughelyére."– mondta Vörös Márta.


Forrás: Kalocsa TV


A főépítész maga tette föl a kérdést, amire aztán a választ is megadta: És hogy miért történt mindez?

A Szentháromság téren eltemetett orosz katonákat a korabeli romtemplomoknak a bemutatása miatt kellett exhumálni, és újratemetni. A katonákat 1944 októberétől 1945. június 2-ig temették ide. Egy részüket a hadszínterekről hozták Kalocsára és kerültek tömegsírba, másik részük a volt nagyszemináriumból kialakított ideiglenes katonai kórházban hunyt el, ők így kerültek közös, illetve egyéni sírokba. Mint kiderült, a szomszédos településeken 1944 őszén eltemetett, majd még akkoriban exhumált holttesteket is temettek ide. Például Dunaegyházáról 13 főt, de Hartáról és a környező településekről is több személyt „áttemettek” a Szentháromság téri közös sírhelybe. Most 146 azonosítható emberi csontmaradványt temetünk el ünnepség keretében a temetőben, és még 8 kis koporsóban több olyan csontmaradványt, amit nem lehet egy testként azonosítani."Az ismert lista szerint a második világháború vége felé 214 személyt temettek el a kalocsai Szentháromság téren, ám mi ebből 146 testet tudtunk azonosítani.” – tájékoztatatta portálunkat Vörös Márta, aki az újratemetési ceremónián is részt vett.

Koszorúzás, emlékműavatás

A kalocsai temetőben 12 órakor kezdődő emlékműavatáson és újratemetésen megjelent Sztaniszlavov Evgenij Arnoldovics, az Oroszországi Föderáció magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Szmirnov Oleg Alexejevics ezredes, az Oroszországi Föderáció katonai és legügyi attaséja, a Belorusz Köztársaság, a Kazah Köztársaság nagykövetei és konzuljai, az Orosz Kulturális és Tudományos Központ munkatársai. Továbbá az Orosz Föderáció Katonai Emlékőrző Igazgatóság képviselői, és magyar partnereik, köztük Dr. Balogh András József, ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnőke, dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. Kalocsa városát dr. Filvig Géza polgármester képviselte.


Forrás: Kalocsa TV


A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, valamint a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye által rendezett újratemetési ceremónián orosz részről Sztaniszlavov Evgenij Arnoldovics, az Oroszországi Föderáció magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott beszédet. Ezt követően Dr. Balogh András József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke osztotta meg gondolatait az emlékező közönséggel, majd Iván Kádár, a budapesti Szent Szergíj Egyházközség részéről ortodox egyházi rítus szerint tartott temetési szertartást.


Forrás: Kalocsa TV


Az újratemetési ceremónia az emlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésével és díszsortűzzel ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!