2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Katonai tiszteletadással helyezték végső nyughelyükre a szovjet katonák földi maradványait – Magas rangú diplomaták az újratemetésen

Katonai tiszteletadással helyezték végső nyughelyükre a szovjet katonák földi maradványait – Magas rangú diplomaták az újratemetésen
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 13., 09:19

A kalocsai temetőben október 12-én délelőtt katonai tiszteletadás mellett, emlékműavatással egybekötve helyezték végső nyughelyükre a második világháborúban Kalocsán és környékén 1944 októbere és 1945. június 2-a között a harctéren elesett, illetve a volt nagyszeminárium épületében kialakított ideiglenes katonai kórházban elhunyt szovjet katonák földi maradványit. Az újratemetésen az Orosz Föderáció több tagállama magas rangú diplomatákkal képviseltette magát. Mind az Orosz Föderáció Katonai Emlékmegőrző Igazgatósága, mind partnere, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetői és dr. Bábel Balázs érsek is megjelent az eseményen. Amint az közismert, a második világháborúban Kalocsán és környékén elesett szovjet katonák holttestét a főszékesegyház melletti tömeg, illetve egyedi sírokba temették. Az egykori templom romjainak bemutatása érdekében még 2016-ban kezdtek tárgyalásokat a Szentháromság téren eltemetett szovjet katonák földi maradványainak exhumálásáról és újratemetéséről az Orosz Föderáció Nagykövetségével. Az újratemetés alkalmából – az orosz fél kérésével egyezően - méltó emlékművet emelt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye.

A 12 órakor kezdődő esemény előtt a diplomáciai egyeztetéseket végző, az exhumálásokat, az újratemetést és az emlékműkészítést felügyelő Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze interjút adott portálunknak. A főépítész elmondta:

„Különleges esemény veszi kezdetét déli 12 órakor a kalocsai temetőben, ahol annak a folyamatnak a végére kerül pont, amely 2016 novemberében, az első levél elküldésével kezdődött az orosz nagykövetségnek.

Ebben a főegyházmegye arról tájékoztatta az orosz felet, hogy elértük azt a régészeti területet, ahol az egykor eltemetett szovjet katonák földi maradványai találhatók, és engedélyt kértünk azok méltó körülmények közötti áthelyezéséhez, újratemetéséhez. A mai napon egy emlékművet is felavatunk az ilyen ügyekben illetékes Orosz Föderáció Katonai Emlékmegőrző Igazgatósága, és magyar partnere, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma vezetői,  természetesen az Orosz Föderáció tagállamai magas rangú diplomatáinak részvételével.A már újratemetett földi maradványok után most még két szovjet katona porhüvelye indul végső nyughelyére."– mondta Vörös Márta.


Forrás: Kalocsa TV


A főépítész maga tette föl a kérdést, amire aztán a választ is megadta: És hogy miért történt mindez?

A Szentháromság téren eltemetett orosz katonákat a korabeli romtemplomoknak a bemutatása miatt kellett exhumálni, és újratemetni. A katonákat 1944 októberétől 1945. június 2-ig temették ide. Egy részüket a hadszínterekről hozták Kalocsára és kerültek tömegsírba, másik részük a volt nagyszemináriumból kialakított ideiglenes katonai kórházban hunyt el, ők így kerültek közös, illetve egyéni sírokba. Mint kiderült, a szomszédos településeken 1944 őszén eltemetett, majd még akkoriban exhumált holttesteket is temettek ide. Például Dunaegyházáról 13 főt, de Hartáról és a környező településekről is több személyt „áttemettek” a Szentháromság téri közös sírhelybe. Most 146 azonosítható emberi csontmaradványt temetünk el ünnepség keretében a temetőben, és még 8 kis koporsóban több olyan csontmaradványt, amit nem lehet egy testként azonosítani."Az ismert lista szerint a második világháború vége felé 214 személyt temettek el a kalocsai Szentháromság téren, ám mi ebből 146 testet tudtunk azonosítani.” – tájékoztatatta portálunkat Vörös Márta, aki az újratemetési ceremónián is részt vett.

Koszorúzás, emlékműavatás

A kalocsai temetőben 12 órakor kezdődő emlékműavatáson és újratemetésen megjelent Sztaniszlavov Evgenij Arnoldovics, az Oroszországi Föderáció magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Szmirnov Oleg Alexejevics ezredes, az Oroszországi Föderáció katonai és legügyi attaséja, a Belorusz Köztársaság, a Kazah Köztársaság nagykövetei és konzuljai, az Orosz Kulturális és Tudományos Központ munkatársai. Továbbá az Orosz Föderáció Katonai Emlékőrző Igazgatóság képviselői, és magyar partnereik, köztük Dr. Balogh András József, ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnőke, dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. Kalocsa városát dr. Filvig Géza polgármester képviselte.


Forrás: Kalocsa TV


A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, valamint a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye által rendezett újratemetési ceremónián orosz részről Sztaniszlavov Evgenij Arnoldovics, az Oroszországi Föderáció magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott beszédet. Ezt követően Dr. Balogh András József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke osztotta meg gondolatait az emlékező közönséggel, majd Iván Kádár, a budapesti Szent Szergíj Egyházközség részéről ortodox egyházi rítus szerint tartott temetési szertartást.


Forrás: Kalocsa TV


Az újratemetési ceremónia az emlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésével és díszsortűzzel ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>
2024. 02. 23., 08:59
Szerencsére a csapda fogai kopottak voltak, így az csak összeszorította a kutya testét és légzési nehézségeket okozott. Még >>>
2024. 02. 22., 13:55
Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a frakciók a legmagasabb közjogi méltóság betöltésére. Még >>>
2024. 02. 22., 10:11
A rendőrök éjt nappallá téve keresték a bűnelkövetőt, akit végül sikerült is beazonosítani. Még >>>
2024. 02. 22., 09:56
A részletekről dr. Kasziba István tájékoztatta portálunkat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK