2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megkoszorúzták Tomori Pál kalocsai szobrát – A szentmise főcelebránsa Varga László kaposvári megyéspüspök volt

Illés György Cinó  |  2019. 08. 30., 15:43

Immár hagyomány városunkban, hogy a mohácsi csata évfordulóján, augusztus 29-én megkoszorúzzák Tomori Pál szobrát a Szentháromság téren. Idén erre tegnap délután fél hatkor kezdődött megemlékezés keretében került sor. Ebben az esztendőben a megemlékezést egy másik koszorúzás is kiegészítette: a köztemetőben újraszentelték és megkoszorúzták Csernyus István, az első világháborúban Eperjesen hősi halált halt érseki uradalmi ügyintéző felújított sírját is. Az este hat órakor a dugig telt Nagytemplomban bemutatott szentmisének Varga László kaposvári megyéspüspök volt a főcelebránsa.

A koszorúzást megelőző beszédében dr. Bábel Balázs kiemelte, hogy a mohácsi hősök a kereszténység és a keresztény világ védelmében adták életüket- Emlékeztetett, hogy napjainkban sok történészi vita folyik a mohácsi vészről, és sokan kisebbíteni szeretnék annak jelentőségét. Ő azonban Szegfű Gyula történészünkkel együtt vallja:

Ha nincs mohács, nincsen Trianon”Ugyanis akkor kezdődött el a magyarság nagyszámú pusztulása, amely a török hódoltság végére katasztrofálissá vált: az egykor négymilliós Magyarország népessége egymilliósra zsugorodott.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A pusztítás mértékét egykorú írások őrzik, így Brodarits István följegyzései, aki a csatából elmenekülve megírta annak történetét, vagy az 1490 körül Sziléziában született, később a Felvidéken élt humanista, Gregor Werneré, aki az akkori emberek Mohácsnál elesett vitézekről alkotott gondolatait is össze foglalta a mohácsi csatatérről írt epigrammájában, és a csata hevességét, a védők hősiességét két ókori csatatér említésével érzékeltette. Egyik a thermopülai ütközet volt, ahol Leonidas összes harcosával együtt halt hősi halált a perzsák elleni harcban, a másik a Cannaei ütközet, ahol a római hadak vereséget szenvedtek Hannibál seregétől.

Hogyha tekinted a tért, ahol állt a királyi hadoszlop,
nagy Magyarországon mily kicsi rész e mező
mégis egész ország dolgát hordozta e térség,
és egy egész ország üdve veszett e helyen
Thermopülét, Cannaet sose mérd a mohácsi mezőhöz,
egymaga múlja fölül mindet e bús csatatér.”


A szónok emlékeztetett: immár hagyomány, hogy a csata évfordulóján megemlékezünk Tomoriról, aki csak három évig volt kalocsai érsek és a Délvidék kapitánya, nevét mégis őrzi az utókor, így iskola is viseli a Tomori nevet Kiskunmajsán.

Méltó módon kell megemlékeznünk róluk, az ott elesett II. Lajos királyunkról és öt katolikus püspökünkről, segítőikről, és 24 ezer magyar vitézről.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Különösen most, az 500. évforduló közeledtével kell megemlékeznünk róluk, hogy ne feledjük őket, és amikor lelki üdvükért imádkozunk, akkor azt is kérjük, hogy hazánkat kerülje el az ehhez hasonló csapás, és az ő életáldozatuk ne legyen hiábavaló – zárta emlékező beszédét a kalocsai érsek.

Koszorúzás az egyházmegye iskoláinak részvételével

Ezt követően a szobor lábazatánál koszorút helyezett el a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye képviseletében dr. Bábel Balázs érsek, Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát és Varga László kaposvári megyéspüspök, majd dr. Bálint József polgármester, a Magyar Honvédség delegáltjai, a továbbiakban a főegyházmegye fönntartásában álló iskolák küldöttei, a Tomori Pál nevét viselő kalocsai cserkészcsapat képviselői, továbbá a Fidesz KDNP kalocsai szervezete.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A koszorúzást ünnepélyesebbé tette a katonai díszőrség szolgálata, valamint a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar közreműködése, akik a megemlékezés elején elhangzott, közösen elénekelt Himnuszt és a rendezvényt lezáró Szózatot is kísérték.

Ezt követően a megjelent legalább háromszáz fős tömeg a Nagytemplomba vonult át, ahol emlékmisét mutatottak be Varga László megyéspüspök vezetésével.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés