2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megkoszorúzták Tomori Pál kalocsai szobrát – A szentmise főcelebránsa Varga László kaposvári megyéspüspök volt

Illés György Cinó  |  2019. 08. 30., 15:43

Immár hagyomány városunkban, hogy a mohácsi csata évfordulóján, augusztus 29-én megkoszorúzzák Tomori Pál szobrát a Szentháromság téren. Idén erre tegnap délután fél hatkor kezdődött megemlékezés keretében került sor. Ebben az esztendőben a megemlékezést egy másik koszorúzás is kiegészítette: a köztemetőben újraszentelték és megkoszorúzták Csernyus István, az első világháborúban Eperjesen hősi halált halt érseki uradalmi ügyintéző felújított sírját is. Az este hat órakor a dugig telt Nagytemplomban bemutatott szentmisének Varga László kaposvári megyéspüspök volt a főcelebránsa.

A koszorúzást megelőző beszédében dr. Bábel Balázs kiemelte, hogy a mohácsi hősök a kereszténység és a keresztény világ védelmében adták életüket- Emlékeztetett, hogy napjainkban sok történészi vita folyik a mohácsi vészről, és sokan kisebbíteni szeretnék annak jelentőségét. Ő azonban Szegfű Gyula történészünkkel együtt vallja:

Ha nincs mohács, nincsen Trianon”Ugyanis akkor kezdődött el a magyarság nagyszámú pusztulása, amely a török hódoltság végére katasztrofálissá vált: az egykor négymilliós Magyarország népessége egymilliósra zsugorodott.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A pusztítás mértékét egykorú írások őrzik, így Brodarits István följegyzései, aki a csatából elmenekülve megírta annak történetét, vagy az 1490 körül Sziléziában született, később a Felvidéken élt humanista, Gregor Werneré, aki az akkori emberek Mohácsnál elesett vitézekről alkotott gondolatait is össze foglalta a mohácsi csatatérről írt epigrammájában, és a csata hevességét, a védők hősiességét két ókori csatatér említésével érzékeltette. Egyik a thermopülai ütközet volt, ahol Leonidas összes harcosával együtt halt hősi halált a perzsák elleni harcban, a másik a Cannaei ütközet, ahol a római hadak vereséget szenvedtek Hannibál seregétől.

Hogyha tekinted a tért, ahol állt a királyi hadoszlop,
nagy Magyarországon mily kicsi rész e mező
mégis egész ország dolgát hordozta e térség,
és egy egész ország üdve veszett e helyen
Thermopülét, Cannaet sose mérd a mohácsi mezőhöz,
egymaga múlja fölül mindet e bús csatatér.”


A szónok emlékeztetett: immár hagyomány, hogy a csata évfordulóján megemlékezünk Tomoriról, aki csak három évig volt kalocsai érsek és a Délvidék kapitánya, nevét mégis őrzi az utókor, így iskola is viseli a Tomori nevet Kiskunmajsán.

Méltó módon kell megemlékeznünk róluk, az ott elesett II. Lajos királyunkról és öt katolikus püspökünkről, segítőikről, és 24 ezer magyar vitézről.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Különösen most, az 500. évforduló közeledtével kell megemlékeznünk róluk, hogy ne feledjük őket, és amikor lelki üdvükért imádkozunk, akkor azt is kérjük, hogy hazánkat kerülje el az ehhez hasonló csapás, és az ő életáldozatuk ne legyen hiábavaló – zárta emlékező beszédét a kalocsai érsek.

Koszorúzás az egyházmegye iskoláinak részvételével

Ezt követően a szobor lábazatánál koszorút helyezett el a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye képviseletében dr. Bábel Balázs érsek, Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát és Varga László kaposvári megyéspüspök, majd dr. Bálint József polgármester, a Magyar Honvédség delegáltjai, a továbbiakban a főegyházmegye fönntartásában álló iskolák küldöttei, a Tomori Pál nevét viselő kalocsai cserkészcsapat képviselői, továbbá a Fidesz KDNP kalocsai szervezete.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A koszorúzást ünnepélyesebbé tette a katonai díszőrség szolgálata, valamint a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar közreműködése, akik a megemlékezés elején elhangzott, közösen elénekelt Himnuszt és a rendezvényt lezáró Szózatot is kísérték.

Ezt követően a megjelent legalább háromszáz fős tömeg a Nagytemplomba vonult át, ahol emlékmisét mutatottak be Varga László megyéspüspök vezetésével.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK