2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Sikerekben gazdag évet zárt a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület

Sikerekben gazdag évet zárt a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület
Zsiga Ferenc  |  2022. 12. 29., 08:36

A kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület több, mint 40 éves múltra tekint vissza, emblematikus, aktív résztvevője a város kulturális életének, odaadó őrzője, átörökítője a település hírnevét megalapozó hagyományoknak. Sokat tesz azért, hogy a kalocsai népművészet ma is élő legyen, gyerekeink, unokáink is ismerjék, tiszteljék, tovább vigyék ezt a páratlan kincsünket. Az egyesület tagjai a 2022. év tavaszán - a hosszúra nyúlt veszélyhelyzet miatti téli kényszerszünet után - nagy örömmel és lendülettel kezdték meg a próbáikat, felkészülésüket a fellépéseikre. Az idei év fellépéseiről, sikereiről Kákonyi Istvánnal, az egyesület elnökségi tagjával, táncosával beszélgettünk.

Minden alkalommal nagy öröm számunkra, amikor helyi közönség előtt léphetünk színpadra. A „szezont” a kalocsai Majálison kezdtük, ahol a Disznótor című koreográfiánkat mutattuk be, majd ezt követően, június első hétvégéjén a Pünkösdi Népművészeti Fesztiválon a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület táncosaival közösen a Lakodalmas című műsorral az érsekkerti nagyszínpadon léptünk fel. Rendszeres résztvevői vagyunk a városi, valamint az egyházi rendezvényeknek, ünnepségeknek, ahol büszkén öltjük magunkra az alkalomhoz illő, autentikus viseletünket. A 2022. évi Csíplek Kalocsa! Paprika – és Gasztrofesztiválon, ahogy minden évben – Lengyel János táncosunk irányításával – a folklórprogram mellett a Paprikás Ételek Baráti Főzőversenyébe is beneveztünk. A siker ezúttal sem maradt el, Arany Diplomás étellel láttuk vendégül testvérvárosunkból, Kúláról érkezett barátainkat”– mondta Kákonyi István.


Forrás: Kákonyi István


Hozzátette:

Több alkalommal sikeresen pályáztunk a Csoóri Sándor Alap által kiírt pályázatokon. 2022. júniusában került megrendezésre – az ország több pontján és a határainkon túl is – az I. Kárpát-medencei Csoóri Fesztivál Kecskeméten, ahol a régió szinte összes együttesével közösen táncoltunk - végig a megyeszékhely utcáin.”
Kákonyi István azt is megosztotta velünk, hogy augusztus 20-án a „Bokrétásokkal” közösen kaptak meghívást a Csárdafesztiválra, melyet Budapesten, a Vörösmarty téren rendeztek meg. Több ezer néző előtt adták elő Illés Zoltán és Illésné Koszta Krisztina nagy sikerű Lakodalmas koreográfiáját.


Forrás: Kákonyi István


Szeptember 24-ére etyeki barátaiktól, az Etyeki Hosszúlépés Kulturális Egyesület táncosaitól érkezett a meghívó. Az Etyeki Szüreti Mulatságon kis műsor és egy jó hangulatú táncház keretében mutatták be a kalocsai népművészet kincseit a helyi közönségnek.

Mint elhangzott, a Magyarországi Orosz Honfitársak Szervezetének Koordinációs Tanácsa első alkalommal november 13-án, Pakson tartotta Előadóművészi Fesztiválját. A sikeres válogatás utána kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes a nagy sikerű Hordósirató című koreográfiával mutatkozott be a közönségnek.

Kákonyi István felidézte: Kalocsa 2010-ben írta alá testvérvárosi szerződését Kúlával. Az egyesület a kezdetek óta baráti, jó kapcsolatot ápol Valka Károllyal, Kúla város alpolgármesterével és Goga Zsolttal, a Magyar Népkör elnökével. Ez is segíti, hogy évente több alkalommal nyílik lehetőség a találkozásra Kúlán, illetve Kalocsán.

Az egyesület immár sokadik alkalommal, ezúttal szeptember első hétvégéjére kapott meghívást a Népkör Magyar Művelődési Központ által az idei évben 15. alkalommal megszervezett Hagyományőrző Napokra. A kalocsaiak a kulturális programon való bemutatkozás mellett most is felkérést kaptak a Birkapaprikás Főzőversenyen való részvételre, majd a vasárnapi szentmisére a helyi táncosokkal közösen, viseletbe öltözve érkeztek.

December elején szintén Kúláról érkezett a meghívás a 2. Hagyományos Disznótorra. Míg a férfiak a sertés feldolgozásában segédkeztek, az asszonyok a konyhai munkálatokban ügyeskedtek. Az esemény alkalom volt arra is, hogy Kriptáné Halász Zsuzsanna népi iparművész közreműködésével, nagy érdeklődés mellett kézműves bemutatót tartsanak. A napot a hajnalig tartó fergeteges mulatság zárta.

Kákonyi István arról is beszámolt, hogy az év utolsó eseménye egy jól sikerült szakmai nap volt, amelyen vendégül látták kúlai barátaikat. Nem kevesebbet tűztek célul, minthogy a vendégek részletesebben megismerjék a kalocsai népművészetet, a viseletet és a táncot. A vendégek a nap folyamán a Viski Károly Múzeum Múzeumbarátok Köre Kézműves Csoportja közreműködésével kipróbálhatták a pingálást, Vidókné Rózsa segítségével pedig a kalocsai viseleteket ismerhették meg, illetve ölthették magukra. A vendégek és vendéglátóik a szakmai nap végén a Kalocsa Jövőjéért Egyesület által szervezett fergeteges, hajnalig tartó táncházi mulatságon vettek részt, a talpalávalót ezúttal is Pogrányi Miklós és barátai húzták.

Az interjú végén Kákonyi István azzal búcsúzott:

Ezt az alkalmat is megragadva szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak akik egyesületünk működését segítik, közreműködnek sikereink elérésében. Külön is köszönetünket fejezzük ki  Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán művészeti vezetőknek, Pogrányi Miklósnak és zenész barátainak, Etzenhauser Konrád személyszállító vállalkozónak, Romsics Imre múzeumigazgató úrnak, Dr. Mészáros István prépost-kanonok úrnak, valamint Kalocsa Város Önkormányzatának. A sorból természetesen nem maradhatnak ki legfőbb szakmai támogatóink: a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség.

Sikerekben gazdag, boldog új évet kíván a Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület!”


Forrás: Kákonyi István

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK