2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fellobbant a második adventi gyertya fénye – Az ünnepségre begördültek a Sétálóutcába a motoros Mikulások is

Fellobbant a második adventi gyertya fénye – Az ünnepségre begördültek a Sétálóutcába a motoros Mikulások is
Illés György Cinó  |  2021. 12. 06., 14:00

A vasárnap délután öt órakor kezdődött ünnepség előtt motoron érkeztek a Sétálóutcába a Mikulások, és osztottak szaloncukrot a csillogó szemű gyerekeknek. Talán ennek is köszönhető, hogy a múlt hetinél is többen, mintegy négyszázan vettek részt az alkalmon. De az is igaz, hogy estére az egész délután szemerkélő eső is alábbhagyott, ami növelhette a részvételi kedvet a városunk immár sokéves hagyományát követve megtartott gyertyagyújtó ünnepélyén.

A második gyertyát dr. Grabarits István, a programsorozatot anyagilag is támogató Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) elnöke és Bálint Miklós, a Kalocsai Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora közösen gyújtotta meg, miután mindketten megosztották ünnepi gondolataikat. Ezt követően az alkalom fényét a Kalocsa Kamarakórus fellépése emelte.

Grabarits István, miután a KJE nevében köszöntötte a hallgatóságot, röviden szólt szervezetük küldetéséről is, amely már a nevében is benne foglaltatik:

Kalocsa Jövőjéért: ez cselekvő hitvallásunk és küldetésünk. Jövőépítő és megtartó cselekvés városunkért, otthonunkért, az itt élőkért. Egyesületünk célja a fejlődés: segíteni minden tőlünk telhető módon, hogy Kalocsa gazdasága, kultúrája, sportja, a város közössége gyarapodjon, és Kalocsa olyan otthon legyen, ahol mindenki megtalálja a boldogulást és a boldogságot!”– mondta az egyesületi elnök, annak indoklásaképpen, hogy az idei adventi várakozás programjainak megvalósulásában, szervesen kiveszik a részüket, és – amint fogalmazott – adnak valamit azért a szeretetért, támogatásért, amit az évek során az itt élőktől kaptak.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ennek bizonyítéka az is, amiről viszont nem szólt az elnök, hogy információink szerint az idei adventi programsorozat megszervezéséhez több millió forinttal járult hozzá az egyesület, részben a tagok adakozásából, részben pályázati forrás segítségével.

Mindenkinek szüksége van rá, hogy legalább az évnek ebben a szakaszában lassítson, átértékelje mi az igazán fontos számára, és azokkal töltse ezt az időszakot, akikre mindig számíthat. (…) Az advent segít megőrizni azokat az értékeket, amelyek összetartanak egy közösséget vagy egy családot.”– mondta Grabarits István, hangsúlyozva a karácsony és az adventi időszak családias jellegét, felidézve saját adventi és karácsonyi élményeit is, városunk adventi gyertyagyújtó alkalmainak népszerűségéről szólva pedig kiemelte, hogy az ünnepi hangulatot tetézi, hogy egyre nagyobb pompában láthatjuk városunkat. Nemcsak a gyertya fénye és a karácsonyfa fényfüzére világítja be a sétálóutcát, hanem apránként az egész város ünnepi díszbe öltözik. Az emberek szívében a fény ragyogni kezd, és ez a reményt csillantja fel számunkra.

A második gyertyaláng a reményt jelképezi, hogy eljön a Messiás – mondta dr. Grabarits István, aki végül a közösség, az összetartozás megtartóerejének fontosságát hangsúlyozta, amire a mostani időkben különösen szükségünk van, és az összetartozás erősítésére, az együtt gondolkodásra bíztatta a hallgatóságot, valamint a mai gyertya jelképezte reményre abban, hogy világunk és szűkebb környezetünk jobb és szebb jövő előtt áll. Végül azt kívánta mindenkinek, hogy a remény, a szeretet és a vele járó békesség tegye széppé az ünnepeket.

„Jézus Krisztus visszajön!”

– Ezzel a címmel mondott ünnepi beszédet Bálint Miklós, a Kalocsai Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora, elsőként magát az advent szót értelmezve:

A latin ’adventus’ szó jelentése: eljövetel, megérkezés, várakozás, előkészület. Bővebb értelmezésben a lelki készülődés időszaka. (…) Maga a szó nem szerepel a Bibliában, annál inkább több igeszakasz utal arra, hogy Jézus Krisztus vissza fog jönni, és hogyan várjuk az Ő visszajövetelét.”

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A szónok fölidézte a Szentírást, amely szerint Jézus Krisztus húsvéti feltámadása után „negyven napon át megjelent tanítványainak, és beszélt nekik Isten országának a dolgairól.” (Apostolok Csel. 1,3) Negyven nap után Jézus Krisztus elment a Mennyországba a tanítványai szeme láttára, akiknek két angyal a következőt mondta: „Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, úgy jön el, ahogyan láttátok őt felmenni a mennybe.” (Apostolok Csel. 1,11)

Bálint Miklós rámutatott: az első tanítványok a „Maran Atha” – azaz, a mi Urunk jön! –arámi üdvözléssel köszöntötték egymást, amely egyrészt örömhír, de egyben figyelmeztetés is, hogy Jézus Krisztus az ígérete szerint visszajön az övéiért. Ebben a várakozásban éltek az ősegyház tagjai.

Tehát adventkor nem a karácsonyt, hanem Jézus Krisztus megjelenését várjuk, ahogyan Pál apostol írja Titushoz írott levelében: „Várván ama boldog reménységet és a nagy Istennek és megtartó Jézus Krisztusunknak dicsőséges megjelenését.” (Titus 2,13), az erre vonatkozó ígéretet pedig a Szentírás záró gondolatai is megismétlik a Jelenések könyvében, amely így zárul: „Bizony, hamar eljövök. Ámen. Jöjj, Uram Jézus!” (Jel. 22,20)

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Bár eltelt azóta közel kétezer év, és Jézus Krisztus még nem jött vissza, ám ez nem azt jelenti, hogy nem fog vissza jönni, hanem azt, hogy még nem jött el az ideje. De közel van! – mondta a lelkipásztor, hozzátéve: a világ minden részéről nyomorúságokról, szenvedésekről, természeti katasztrófákról, járványokról, éhínségről, háborúkról, a közerkölcs megromlásáról, a szeretet meghidegüléséről, a családok széthullásáról, a hamis prófétákról jönnek hírek. Jézus Krisztus pedig mindezekről beszélt, hogy milyen események előzik meg az Ő visszajövetelét. (Máté 24.)

Jóllehet, az Úr Jézus Krisztus második eljöveteleinek jelei már itt vannak, az emberek mégis úgy viselkednek, mint Noé idejében, az özönvíz előtt: nem vesznek tudomást Isten szaváról.”Jézus Krisztus első tanítványai és az ősegyház várakozásban élt, és nem a Jézus Krisztus születésnapját ünnepelte, ilyent sehol nem is találunk a Bibliában, hanem Jézus Krisztus visszajövetelét várta.
Később egyes gyülekezetek elkezdték ünnepelni Jézus Krisztus születésnapját, amelynek az lett a következménye, hogy az V. század idejére már el is rendelte az Egyház, hogy Jézus Krisztus születésnapját december 25.-én kell ünnepelni, ez a nap pedig egy ősi római ünnepnap volt, amelyen a napisten – Sol – születését ünnepelték korábban a pogányok.
Az eredeti eszmétől való távolodás azóta is tart, hiszen az adventi időszakban sokan ma már azon gondolkodnak: milyen ajándékot szeretnék kapni és adni, és mennyibe fog kerülni.

A NAGY BEVÁSÁRLÁSOK KÖZÖTT, PEDIG MÁR ARRÓL IS ELFELEDKEZNEK AZ EMBEREK, HOGY JÉZUS KRISZTUS AZ ISTEN FIA A VILÁG MEGVÁLTÓJA MEGSZÜLETETT ERRE A VILÁGRA.

A legtöbb ember, köztük sajnos sok keresztény is, ma már nem is foglalkozik Jézus Krisztus visszajövetelével – mondta Bálint Miklós, azt kívánva, hogy az adventi és karácsonyi időszakban

ISMERJÜK FEL, HOGY KIRŐL ÉS MIRŐL SZÓL EZ A KERESZTÉNY ÜNNEP,

hogy megismerhessük az Úr Jézus Krisztust, akire nem csak most az ünnep idején, hanem az életünk minden napján szükségünk van!

Várjuk készen Jézus Krisztus visszajövetelét és igyekezünk Isten akarata szerint élni életüket, és Jézus Krisztus példáját követve nap mint nap, szeretetet és békességet gyakoroljunk embertársaik felé!”– foglalta össze az ünnep fő üzenetét a szónok, gondolatait azzal az örömhírrel zárva, hogy

JÉZUS KRISZTUS MINDENKIT MEGHÍVOTT, HOGY VELE EGYÜTT ÜNNEPELJÜK ŐT.

Milyen ajándékot vigyünk Neki? Jézus Krisztus számára a legnagyobb öröm és boldogság, amikor egy ember felismeri, hogy bűnös és elveszett, és annak az embernek, aki ezt meg is vallja, Jézus Krisztus szeretettel és örömmel bocsájtja meg a bűneit és ad örök életet a Mennyországban.” A két szónoklatot követően dr. Grabarits István és Bálint Miklós közösen meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját, a reményét, amelynek fényénél a Kalocsa Kamarakórus adott elő néhány karácsonyi darabot Englerné Böttger Boglárka karnagy vezetésével.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK