2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ho-ho-ho-hóóó! – Mikulásjárás Kalocsa szerte

Illés György Cinó  |  2022. 12. 10., 08:15

December 6. Szent Miklós napja, amelyet mindig nagyon várnak a gyerekek, de nem csak ők: városunkban már hagyomány, hogy a pálinkafőzők védőszentjeként ismert néhai püspök névünnepéhez kötődően megáldják az idén főtt pálinkákat. Azért a legnagyobb örömöt mégis a legkisebbeknek hoz ez a nap, ami idén sem volt másképp városunkban sem, hiszen több helyszínen is fölbukkant, az összes kalocsai óvodát és bölcsődét körbejárta a várva-várt Mikulás, akinek tiszteletére a Liszt Ferenc AMI legkisebb növendékei koncertet is adtak.

Városunkban már hagyomány, hogy a mások mellett a pálinkafőzők védőszentjeként is számon tartott szent névünnepéhez kapcsolódóan tartott terményáldó szentmise keretében kérik Isten áldását az idén termett pálinkákra. A pálinkaszentelő misét a hagyományoknak megfelelően már advent második vasárnapján, a Jótékonysági Mikulás Gurulással színesített második gyertyagyújtó ünnepet követően, délután öt órai kezdettel tartották a Szent István király – egykori Jezsuita – templomban. A hívek által az oltár elé helyezett pálinkákat a pálinkaszentelő mise végén dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg, majd búcsúzásként pálinkakóstolóval is kedveskedtek a jelenlévőknek.

Mikulásjárás városszerte

December 6. reggelén aztán – túl azon, hogy a szépen kipucolt csizmákat is megtöltötte reggelig – sok-sok feladat várt jóságos, öreg Mikulásra, akinek személyes küldötteként dr. Filvig Géza polgármester járta körbe az összes kalocsai óvodát és a bölcsődét, ahová az önkormányzat ajándékaival érkezett: a gyermek jótevője mindenkinek egy-egy csokimikulást küldött általa.
A Mikulás hírnöke immár hagyományosan Rudolf, a rénszarvas jelmezébe bújt szolgálati gépjárművével érkezett a gyerekekhez, amint arról napi gyors cikkünkben már írtunk.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek


Délutánra aztán személyesen is megérkezett a Mikulás: A Tomori Pál Városi Könyvtárban délután fél ötkor kezdődő Mikulás-ünnepségre várták a kisebbeket és szüleiket, a Baba-Mama Klub szervezésében.

Később a Városháza dísztermében folytatódott a Mikulás-járás az önkormányzat szervezésében, ahová fél hatkor érkezett meg a jóságos fehérszakállú. Helyi idő szerint ugyanekkor kezdődött a Liszt AMI alsóbb éves növendékeinek koncertje a Kamarateremben, ahová maga a nagyszakállú, piros ruhás Mikulás is ellátogatott, hogy meghallgassa a tanulók produkcióit.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Liszt Ferenc AMI alsóbb éves növendékeinek december 6-án tartott koncertjére maga a nagyszakállú, piros ruhás Mikulás is ellátogatott, természetesen nem üres kézzel.
bővebben ...

 

Az ingyenesen látogatható rendezvényre szüleikkel érkező gyermekek eközben már nagy zsivajjal töltötték meg a dísztermet, ahol rengeteg vidám lehetőség – csillámtetoválás, kézműves foglalkozás, valamint a Máltai Szeretetszolgálatnak az akcióba bekapcsolódó munkatársai jóvoltából arcfestés – várta őket.
Emellett Fanti lufibohóc is mindenkinek egy-egy lufifigurával kedveskedett.
Az alkalmat igazán emlékezetessé mégis a Mikulás jelenléte tette, akitől minden gyermek kapott ajándékot.

Mindezek fényében nem csoda, hogy hatalmas érdeklődés kísérte a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) szervezésében megvalósult rendezvényt, amely este hétig nyújtott vidám programot a gyerekeknek.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024-05-18 10:25:00
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK