2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ho-ho-ho-hóóó! – Mikulásjárás Kalocsa szerte

Illés György Cinó  |  2022. 12. 10., 08:15

December 6. Szent Miklós napja, amelyet mindig nagyon várnak a gyerekek, de nem csak ők: városunkban már hagyomány, hogy a pálinkafőzők védőszentjeként ismert néhai püspök névünnepéhez kötődően megáldják az idén főtt pálinkákat. Azért a legnagyobb örömöt mégis a legkisebbeknek hoz ez a nap, ami idén sem volt másképp városunkban sem, hiszen több helyszínen is fölbukkant, az összes kalocsai óvodát és bölcsődét körbejárta a várva-várt Mikulás, akinek tiszteletére a Liszt Ferenc AMI legkisebb növendékei koncertet is adtak.

Városunkban már hagyomány, hogy a mások mellett a pálinkafőzők védőszentjeként is számon tartott szent névünnepéhez kapcsolódóan tartott terményáldó szentmise keretében kérik Isten áldását az idén termett pálinkákra. A pálinkaszentelő misét a hagyományoknak megfelelően már advent második vasárnapján, a Jótékonysági Mikulás Gurulással színesített második gyertyagyújtó ünnepet követően, délután öt órai kezdettel tartották a Szent István király – egykori Jezsuita – templomban. A hívek által az oltár elé helyezett pálinkákat a pálinkaszentelő mise végén dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg, majd búcsúzásként pálinkakóstolóval is kedveskedtek a jelenlévőknek.

Mikulásjárás városszerte

December 6. reggelén aztán – túl azon, hogy a szépen kipucolt csizmákat is megtöltötte reggelig – sok-sok feladat várt jóságos, öreg Mikulásra, akinek személyes küldötteként dr. Filvig Géza polgármester járta körbe az összes kalocsai óvodát és a bölcsődét, ahová az önkormányzat ajándékaival érkezett: a gyermek jótevője mindenkinek egy-egy csokimikulást küldött általa.
A Mikulás hírnöke immár hagyományosan Rudolf, a rénszarvas jelmezébe bújt szolgálati gépjárművével érkezett a gyerekekhez, amint arról napi gyors cikkünkben már írtunk.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek


Délutánra aztán személyesen is megérkezett a Mikulás: A Tomori Pál Városi Könyvtárban délután fél ötkor kezdődő Mikulás-ünnepségre várták a kisebbeket és szüleiket, a Baba-Mama Klub szervezésében.

Később a Városháza dísztermében folytatódott a Mikulás-járás az önkormányzat szervezésében, ahová fél hatkor érkezett meg a jóságos fehérszakállú. Helyi idő szerint ugyanekkor kezdődött a Liszt AMI alsóbb éves növendékeinek koncertje a Kamarateremben, ahová maga a nagyszakállú, piros ruhás Mikulás is ellátogatott, hogy meghallgassa a tanulók produkcióit.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Liszt Ferenc AMI alsóbb éves növendékeinek december 6-án tartott koncertjére maga a nagyszakállú, piros ruhás Mikulás is ellátogatott, természetesen nem üres kézzel.
bővebben ...

 

Az ingyenesen látogatható rendezvényre szüleikkel érkező gyermekek eközben már nagy zsivajjal töltötték meg a dísztermet, ahol rengeteg vidám lehetőség – csillámtetoválás, kézműves foglalkozás, valamint a Máltai Szeretetszolgálatnak az akcióba bekapcsolódó munkatársai jóvoltából arcfestés – várta őket.
Emellett Fanti lufibohóc is mindenkinek egy-egy lufifigurával kedveskedett.
Az alkalmat igazán emlékezetessé mégis a Mikulás jelenléte tette, akitől minden gyermek kapott ajándékot.

Mindezek fényében nem csoda, hogy hatalmas érdeklődés kísérte a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) szervezésében megvalósult rendezvényt, amely este hétig nyújtott vidám programot a gyerekeknek.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK