2022. 08. 07.
Ibolya
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai folklór és hagyományőrzés pótolhatatlan vesztesége – Elhunyt Bolvári Andrásné a „sehunsincs virágok” híres „kertésze”

Illés György Cinó  |  2020. 04. 19., 08:59

Bolvári Andrásné családi örökségként vitte tovább a Kalocsa környéki népművészet szeretetét, és adta tovább azt számos generációnak. A kézi és gépi hímzés, pingálás formanyelvét a hagyományos technikák mellett sikerrel alkalmazta úgy a porcelánfestésben, mint a modern divat ruhadarabjain. A népművészet kalocsai értékeit, néhány éve hungarikummá emelt motívumkincsünket számos fesztiválon népszerűsítette idehaza és határainkon túl. Munkásságát több kitüntetéssel és címmel ismertek el, tavaly a legrangosabb népművészeti elismeréssel, A Népművészet Mestere címmel is kitüntették. Akkor még azt gondoltuk, hosszú időn át lesz e cím büszke birtokosa: fiatalos frissessége feledtette életkorát. Így annál nagyobb megdöbbenéssel fogadta most halálhírét a helyi folklór közélet.Távozásával a kalocsai hagyományőrzést pótolhatatlan veszteség érte.

Bolvári Andrásné pályája kezdetén a Kalocsai Háziipari Szövetkezetnél állt alkalmazásban mint kézihímző. Később a Herendi Porcelángyárban festőként dolgozott, ott tanulta meg a porcelánfestés technológiáját, aminek később, a Kalocsai Porcelánfestő Üzem megalakulásánál vette nagy hasznát. Ott már alapítóként is tevékenykedett: kezdetben csoportvezető, majd művezetőként dolgozott.

A porcelánokon megjelenő népművészeti motívumok tervezése, illetve a termelés irányítása volt a feladata. Munkája során készített terveit az Iparművészeti Lektorátus zsűrizte, és a több száz tervéből számtalan, a zsűri dicséretében részesült minta született. Az általa készített dekorokat Európa számos országában, az USA-ban és Japánban is nagy számban értékesítették.

1995-ben családi kisvállalkozást alapított a kalocsai népművészeti hagyományok ápolására, megőrzésére, továbbadására. Profiljukba a hagyományos pingálástól a modern technológiákon át a porcelánfestésig, illetve a kézivarrástól a gépi varrott riselineken át a mai modern divatruházatokig terjedt. Ő maga a tervezéstől a kivitelezésig részt vett a munkában.

1996–ban elsőként kapta meg a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány által létrehozott Pécsiné Ács Sarolta-díjat – derül ki a Smithsonian Folklife Festivalra – Washington D.C.-ben 2013 június-júliusában megtartott nemzetközi fesztiválra írott önéletrajzából, amelyet a folklife.hu oldal adott közre.

Hrivnák Tünde/ Facebook


Bolvári Andrásné – ahogyan a térség folklórmozgalma ismerte: „Ica néni” – 1940-ben született Szakmáron. A népi motívumok megrajzolása gyermekkorától fogva érdekelte. A népi díszítőhagyományok szeretetét és tudását családjából hozta: már nagyanyja is híres íróasszony volt, aki bevezette őt a kalocsai motívumkincs ismeretébe.

1958-71 között a Kalocsai Háziipari Szövetkezet kézi hímzője volt.
1971-72-ben a Herendi Porcelángyárban sajátította el a porcelánfestés technológiáját.
1975-ben ott is tett porcelánfestő szakvizsgát.
1972-ben aktív részese volt a Kalocsai Porcelánfestő Üzem létrehozásának, ahol 1989-ig dolgozott, kezdetben csoportvezetőként, majd művezetőként.
1995-től családi kisvállalkozásuk, a Panita Bt. alapítója, tulajdonosa, művészeti vezetője.

Számos hazai rendezvényen és más országokban megtartott, nemzetközi folklór fesztiválon képviselte városunk és térsége népművészeti hagyományait, vitte Kalocsa jó hírét határon innen és túl.

Több templom oltárterítőjét tervezte és hímezte, köztük a jánoshalmi Szent Anna templom oltárterítőit, amelyek közül a főoltár 4,5 m átmérőjű terítője a legnagyobb munkája volt.

A népi motívumkincsnek a modern textil iparművészetbe való átmentésében is szerepet vállalt: számos tervet készített a kalocsai elemek felhasználásával Hrivnák Tünde divattervező „BY-ME” kollekciójához.

Segítette a Varajti Gizella Színjátszó Kör munkáját az autentikus színpadi megjelenés megteremtésében.

Hrivnák Tünde/ Facebook


Népművészeti tevékenységei:

  • Textíliákra minta tervezése
  • kézi hímzés
  • gépi hímzés
  • pingálás
  • tojásfestés
  • használati tárgyak, köztük porcelánok festése
  • népi motívumok tervezésének festésének tanítása kalocsai gimnazistáknak
  • a Mezei Virágok Népdalkör és
  • a Hagyományőrzők Kézműves Közösségének tagja volt.

 


Főbb elismerései:

Pótolhatatlan veszteség

Bolvári Andrásné elévülhetetlen érdemeket szerzett a kalocsai népművészet, motívumkincs értékeinek megőrzésében és fejlesztésében, átörökítésében és ország-világszerte való megismertetésében. Sokoldalúan ápolta folklórhagyományainkat, és a város, a térség népművészetének meghatározó alakja, pótolhatatlan aktivistája volt.
Fáradhatatlanul és megkérdőjelezhetetlen elkötelezettséggel képviselte a Kalocsa környéki népművészet ügyét, amivel örökre beírta magát az itteni, messze földön híres folklórhagyományok nagykönyvébe.

Akik ismerték, látták az utolsó időkig meglévő frissességét, energikusságát, fiatalos lendületét, megdöbbenve és megrendülten fogadták halálhírét.
Bolvári Andrásné Ica néni életének 80. évében távozott el közülünk.
Emléke viszont örökké velünk marad!

Nyugodjon békében!

Borbély-Juhász Ágnes/ KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-07-31 09:20:00
Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 07., 08:55
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. augusztus 7-én 4 óra körül az 53-as számú főút 50-es kilométerénél - Kiskunhalasnál - egy személyautó és egy kisbusz eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 06., 15:30
A rendelet szerint már az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Még >>>
2022. 08. 06., 08:28
Szombaton eleinte a hőség, majd egy érkező hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat az arra érzékenyek körében. Még >>>
2022. 08. 05., 17:24
A miskei elágazás közelében félpályás útlezárás mellett helyszínelnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés