2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai folklór és hagyományőrzés pótolhatatlan vesztesége – Elhunyt Bolvári Andrásné a „sehunsincs virágok” híres „kertésze”

Illés György Cinó  |  2020. 04. 19., 08:59

Bolvári Andrásné családi örökségként vitte tovább a Kalocsa környéki népművészet szeretetét, és adta tovább azt számos generációnak. A kézi és gépi hímzés, pingálás formanyelvét a hagyományos technikák mellett sikerrel alkalmazta úgy a porcelánfestésben, mint a modern divat ruhadarabjain. A népművészet kalocsai értékeit, néhány éve hungarikummá emelt motívumkincsünket számos fesztiválon népszerűsítette idehaza és határainkon túl. Munkásságát több kitüntetéssel és címmel ismertek el, tavaly a legrangosabb népművészeti elismeréssel, A Népművészet Mestere címmel is kitüntették. Akkor még azt gondoltuk, hosszú időn át lesz e cím büszke birtokosa: fiatalos frissessége feledtette életkorát. Így annál nagyobb megdöbbenéssel fogadta most halálhírét a helyi folklór közélet.Távozásával a kalocsai hagyományőrzést pótolhatatlan veszteség érte.

Bolvári Andrásné pályája kezdetén a Kalocsai Háziipari Szövetkezetnél állt alkalmazásban mint kézihímző. Később a Herendi Porcelángyárban festőként dolgozott, ott tanulta meg a porcelánfestés technológiáját, aminek később, a Kalocsai Porcelánfestő Üzem megalakulásánál vette nagy hasznát. Ott már alapítóként is tevékenykedett: kezdetben csoportvezető, majd művezetőként dolgozott.

A porcelánokon megjelenő népművészeti motívumok tervezése, illetve a termelés irányítása volt a feladata. Munkája során készített terveit az Iparművészeti Lektorátus zsűrizte, és a több száz tervéből számtalan, a zsűri dicséretében részesült minta született. Az általa készített dekorokat Európa számos országában, az USA-ban és Japánban is nagy számban értékesítették.

1995-ben családi kisvállalkozást alapított a kalocsai népművészeti hagyományok ápolására, megőrzésére, továbbadására. Profiljukba a hagyományos pingálástól a modern technológiákon át a porcelánfestésig, illetve a kézivarrástól a gépi varrott riselineken át a mai modern divatruházatokig terjedt. Ő maga a tervezéstől a kivitelezésig részt vett a munkában.

1996–ban elsőként kapta meg a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány által létrehozott Pécsiné Ács Sarolta-díjat – derül ki a Smithsonian Folklife Festivalra – Washington D.C.-ben 2013 június-júliusában megtartott nemzetközi fesztiválra írott önéletrajzából, amelyet a folklife.hu oldal adott közre.

Hrivnák Tünde/ Facebook


Bolvári Andrásné – ahogyan a térség folklórmozgalma ismerte: „Ica néni” – 1940-ben született Szakmáron. A népi motívumok megrajzolása gyermekkorától fogva érdekelte. A népi díszítőhagyományok szeretetét és tudását családjából hozta: már nagyanyja is híres íróasszony volt, aki bevezette őt a kalocsai motívumkincs ismeretébe.

1958-71 között a Kalocsai Háziipari Szövetkezet kézi hímzője volt.
1971-72-ben a Herendi Porcelángyárban sajátította el a porcelánfestés technológiáját.
1975-ben ott is tett porcelánfestő szakvizsgát.
1972-ben aktív részese volt a Kalocsai Porcelánfestő Üzem létrehozásának, ahol 1989-ig dolgozott, kezdetben csoportvezetőként, majd művezetőként.
1995-től családi kisvállalkozásuk, a Panita Bt. alapítója, tulajdonosa, művészeti vezetője.

Számos hazai rendezvényen és más országokban megtartott, nemzetközi folklór fesztiválon képviselte városunk és térsége népművészeti hagyományait, vitte Kalocsa jó hírét határon innen és túl.

Több templom oltárterítőjét tervezte és hímezte, köztük a jánoshalmi Szent Anna templom oltárterítőit, amelyek közül a főoltár 4,5 m átmérőjű terítője a legnagyobb munkája volt.

A népi motívumkincsnek a modern textil iparművészetbe való átmentésében is szerepet vállalt: számos tervet készített a kalocsai elemek felhasználásával Hrivnák Tünde divattervező „BY-ME” kollekciójához.

Segítette a Varajti Gizella Színjátszó Kör munkáját az autentikus színpadi megjelenés megteremtésében.

Hrivnák Tünde/ Facebook


Népművészeti tevékenységei:

  • Textíliákra minta tervezése
  • kézi hímzés
  • gépi hímzés
  • pingálás
  • tojásfestés
  • használati tárgyak, köztük porcelánok festése
  • népi motívumok tervezésének festésének tanítása kalocsai gimnazistáknak
  • a Mezei Virágok Népdalkör és
  • a Hagyományőrzők Kézműves Közösségének tagja volt.

 


Főbb elismerései:

Pótolhatatlan veszteség

Bolvári Andrásné elévülhetetlen érdemeket szerzett a kalocsai népművészet, motívumkincs értékeinek megőrzésében és fejlesztésében, átörökítésében és ország-világszerte való megismertetésében. Sokoldalúan ápolta folklórhagyományainkat, és a város, a térség népművészetének meghatározó alakja, pótolhatatlan aktivistája volt.
Fáradhatatlanul és megkérdőjelezhetetlen elkötelezettséggel képviselte a Kalocsa környéki népművészet ügyét, amivel örökre beírta magát az itteni, messze földön híres folklórhagyományok nagykönyvébe.

Akik ismerték, látták az utolsó időkig meglévő frissességét, energikusságát, fiatalos lendületét, megdöbbenve és megrendülten fogadták halálhírét.
Bolvári Andrásné Ica néni életének 80. évében távozott el közülünk.
Emléke viszont örökké velünk marad!

Nyugodjon békében!

Borbély-Juhász Ágnes/ KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés