2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

„Aranykönyv” – Kilenc kalocsai gyűjtemény lett tavasszal hivatalosan is magyar örökség

Helyszín: Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ udvar
Dátum: 2022. június 29., szerda 18:00

A kalocsai örökségünkről a magyar örökségek előkelő klubjába most belépett, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumának elemévé nyilvánított kilenc gyűjtemény vezetőjével tartanak nyilvános pódiumbeszélgetést jövő szerdán.

AZ ELISMERÉSBEN A KÖVETKEZŐ KALOCSAI GYŰJTEMÉNYEK RÉSZESÜLTEK (BETŰRENDBEN):

  • Astriceum Érseki Múzeum
  • Érseki Könyvtár
  • Fazekas Alkotóház
  • Magyar Fűszerpaprika Múzeum
  • Nicolas Schöffer Gyűjtemény
  • Porcelán Manufaktúra
  • Tóth Mike Gyűjtemény a Viski Károly Múzeumban
  • Városi Galéria
  • Városi Képtár


E kilenc gyűjteményi vezetőjével tartanak pódiumbeszélgetést június 29-én, jövő szerdán délután hat órai kezdettel a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ – egykori nagyszeminárium, későbbi Művelődési Ház – udvarán, a Szent István király út 2-4. szám alatt.
A beszélgetést vezeti: dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere.

A Magyarországért Alapítvány kurátorai azzal a céllal kérték fel a bizottságot, hogy együtt munkálkodva létrehozzák a „Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumát”. Ennek a „múzeumnak” lett most része ez a kilenc kalocsai gyűjtemény.

Fókuszban Kalocsa öröksége

Amint emlékezetes, korábban két kalocsai örökségi elem, a népművészeti motívumkincs és a hozzá kapcsolódó tradicionális technológiák, a pingálás és hímzés, illetve a kalocsai fűszerpaprika is hungarikum minősítést kapott.

Ezeket a szintén nemrégiben átadott, a Városháza dísztermének két oldalán felállított installációkon mutatják be. Az egyik oldalon a paprikát annak termesztése és feldolgozása hagyományait, a másik oldalon a kalocsai népviseletet és a népi díszítőművészet elemeit bemutató tablók láthatóak, mindkét oldalon egy-egy monitorral kiegészítve, amelyen kapcsolódó információk, bemutató filmek, illetve aktuális üzenetek jeleníthetőek meg.

A Városháza új látványosságához akció is kapcsolódik – részletek a hungarikum-falakról szóló cikkünkben!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK