2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Aranykönyv” – Kilenc kalocsai gyűjtemény lett tavasszal hivatalosan is magyar örökség

Helyszín: Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ udvar
Dátum: 2022. június 29., szerda 18:00

A kalocsai örökségünkről a magyar örökségek előkelő klubjába most belépett, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumának elemévé nyilvánított kilenc gyűjtemény vezetőjével tartanak nyilvános pódiumbeszélgetést jövő szerdán.

AZ ELISMERÉSBEN A KÖVETKEZŐ KALOCSAI GYŰJTEMÉNYEK RÉSZESÜLTEK (BETŰRENDBEN):

  • Astriceum Érseki Múzeum
  • Érseki Könyvtár
  • Fazekas Alkotóház
  • Magyar Fűszerpaprika Múzeum
  • Nicolas Schöffer Gyűjtemény
  • Porcelán Manufaktúra
  • Tóth Mike Gyűjtemény a Viski Károly Múzeumban
  • Városi Galéria
  • Városi Képtár


E kilenc gyűjteményi vezetőjével tartanak pódiumbeszélgetést június 29-én, jövő szerdán délután hat órai kezdettel a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ – egykori nagyszeminárium, későbbi Művelődési Ház – udvarán, a Szent István király út 2-4. szám alatt.
A beszélgetést vezeti: dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere.

A Magyarországért Alapítvány kurátorai azzal a céllal kérték fel a bizottságot, hogy együtt munkálkodva létrehozzák a „Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumát”. Ennek a „múzeumnak” lett most része ez a kilenc kalocsai gyűjtemény.

Fókuszban Kalocsa öröksége

Amint emlékezetes, korábban két kalocsai örökségi elem, a népművészeti motívumkincs és a hozzá kapcsolódó tradicionális technológiák, a pingálás és hímzés, illetve a kalocsai fűszerpaprika is hungarikum minősítést kapott.

Ezeket a szintén nemrégiben átadott, a Városháza dísztermének két oldalán felállított installációkon mutatják be. Az egyik oldalon a paprikát annak termesztése és feldolgozása hagyományait, a másik oldalon a kalocsai népviseletet és a népi díszítőművészet elemeit bemutató tablók láthatóak, mindkét oldalon egy-egy monitorral kiegészítve, amelyen kapcsolódó információk, bemutató filmek, illetve aktuális üzenetek jeleníthetőek meg.

A Városháza új látványosságához akció is kapcsolódik – részletek a hungarikum-falakról szóló cikkünkben!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK