2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Aranykönyv” – Kilenc kalocsai gyűjtemény lett tavasszal hivatalosan is magyar örökség

Helyszín: Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ udvar
Dátum: 2022. június 29., szerda 18:00

A kalocsai örökségünkről a magyar örökségek előkelő klubjába most belépett, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumának elemévé nyilvánított kilenc gyűjtemény vezetőjével tartanak nyilvános pódiumbeszélgetést jövő szerdán.

AZ ELISMERÉSBEN A KÖVETKEZŐ KALOCSAI GYŰJTEMÉNYEK RÉSZESÜLTEK (BETŰRENDBEN):

  • Astriceum Érseki Múzeum
  • Érseki Könyvtár
  • Fazekas Alkotóház
  • Magyar Fűszerpaprika Múzeum
  • Nicolas Schöffer Gyűjtemény
  • Porcelán Manufaktúra
  • Tóth Mike Gyűjtemény a Viski Károly Múzeumban
  • Városi Galéria
  • Városi Képtár


E kilenc gyűjteményi vezetőjével tartanak pódiumbeszélgetést június 29-én, jövő szerdán délután hat órai kezdettel a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ – egykori nagyszeminárium, későbbi Művelődési Ház – udvarán, a Szent István király út 2-4. szám alatt.
A beszélgetést vezeti: dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere.

A Magyarországért Alapítvány kurátorai azzal a céllal kérték fel a bizottságot, hogy együtt munkálkodva létrehozzák a „Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumát”. Ennek a „múzeumnak” lett most része ez a kilenc kalocsai gyűjtemény.

Fókuszban Kalocsa öröksége

Amint emlékezetes, korábban két kalocsai örökségi elem, a népművészeti motívumkincs és a hozzá kapcsolódó tradicionális technológiák, a pingálás és hímzés, illetve a kalocsai fűszerpaprika is hungarikum minősítést kapott.

Ezeket a szintén nemrégiben átadott, a Városháza dísztermének két oldalán felállított installációkon mutatják be. Az egyik oldalon a paprikát annak termesztése és feldolgozása hagyományait, a másik oldalon a kalocsai népviseletet és a népi díszítőművészet elemeit bemutató tablók láthatóak, mindkét oldalon egy-egy monitorral kiegészítve, amelyen kapcsolódó információk, bemutató filmek, illetve aktuális üzenetek jeleníthetőek meg.

A Városháza új látványosságához akció is kapcsolódik – részletek a hungarikum-falakról szóló cikkünkben!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK