2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Mindent egyben november első hetéről

2021. 11. 05., 19:57

Nem telt eseménytelenül ez a hét sem. E cikkünkben röviden összefoglaljuk a legfontosabbakat, amelyekkel portálunkon foglalkoztunk. Amennyiben valamelyik téma jobban érdekel valakit, kattintson a szövegbe ágyazott linkekre, amelyek az eredeti, teljes cikkekre mutatnak!


Legutóbbi összefoglalónk
óta a következő témákról olvashattak portálunkon.


KALOCSA MEGÚJUL

Mindenszentekre esztétikus urnafallal, sétánnyal, új padokkal szépült a kalocsai köztemető. A temetőt érintő eddigi és tervezett beruházásokról dr. Filvig Géza polgármester és dr. Jéri Tamás, a Vagyonhasznosítási Kft. igazgatója tájékoztatta portálunkat.


Vasbeton támfal épül a Szentháromságtéren. A régi templom romjainak bemutatását és a forgalmi terhelés kiegyenlítését szolgálja majd az indoklás szerint. Portálunkat a munkálatokat vezető Vörös Márta tájékoztatta.

A Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság jövőjéről tárgyalt Kalocsán dr. Filvig Géza polgármester, Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint  dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Ossó János tűzoltó ezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. A november 3-án tartott tanácskozáson a helyi tűzoltóság infrastruktúrájának, védelmi készségének a város, a térség várható fejlődéséhez igazítandó fejlesztéséről, a lakosság és a vállalkozások ilyen irányú biztonságérzetének megtartása, illetve növelése lehetőségeiről tárgyaltak.

A TÉRSÉG MEGÚJUL

Megújulnak a Kalocsai járás útjai. Már nem kell sokat várni, hamarosan jó minőségű utakon, megújult hidakon közlekedhetünk a járásban. A közel 74 kilométer hosszúságú útszakasz felújításával a szerződésben foglalt határidőknek megfelelő ütemben haladnak – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztálya, amit helyszíni tapasztalataink is megerősítettek.

HASZNOS

Látogatási tilalom a Szent Kereszt Kórházban! A teljes körű látogatási tilalmat a járvány elleni védekezés érdekében október 30., szombattól rendelték el. A Rendelőintézet nyitvatartása változatlan. A csomagküldésre és egyebekre vonatkozó részletszabályok a fenti linken elérhető cikkben!

A Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye is szigorított a járványügyi szabályokon. A templomlátogatásra, a szertartásokon való részvételre vonatkozó szabályok részleteit önálló cikkben közöltük.

Meg lehet tartani a középiskolák szalagavató ünnepségeit, de a vendégek részvétele a védettség igazolásához kötött. Az EMMI a szalagavatókkal kapcsolatban levelet küldött az iskoláknak, amelyet cikkünk mellékleteként közlünk.

Egy órával többet aludhattunk vasárnap. Az óraállításról is írtunk, nehogy valaki elfelejtse…

Haltelepítés volt a Vajason, a Kalocsai járás több szakaszán. Kétnyaras pontyok, compó, süllő és csuka ivadékok kerültek a Vajasba október 25-én, hétfőn délelőtt, az idei év utolsó, nagyobb haltelepítésén. A Kalocsai sárköz vízrendszerén. Összesen 15 millió forint értékben kerültek pikkelyesek a Vajasba, az érsekcsanádi, sükösdi, dusnoki és a kalocsai szakaszon.

KÉKFÉNY

Egy Kiskőrösről irányított bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A banda több százezer liter „áfacsalt” alkoholt hozott forgalomba, összesen több mint másfél milliárdos kárt okozva a költségvetésnek. A gyanúsítottak Lengyelországból származó sörrel és jellemzően szlovák cégeken keresztül beszámlázott minőségi alkoholtermékekkel kereskedtek, folyamatosan cserélt, strómanok vezette bukócégeken fiktív számlákkal futtatva át, majd nagykereskedőknek értékesítve azokat.

Hamis receptekkel operáltak, jogosulatlanul jutottak hozzá vényköteles gyógyszerekhez többek közt három kalocsai patikában annak a bűnszövetségnek a tagjai, akik közül egynek a letartóztatását is kezdeményezte az ügyben eljáró bajai Járási Ügyészség.

KULTÚRA

November 4. nemzeti gyásznap, az 1956-os forradalom vérbefojtásának, a szovjet megszállásnak az emléknapja. Ez alkalomból az ’56-os emlékparkban, az ott elhelyezett emlékkőnél rótták le kegyeletüket a városi megemlékezésen részt vevők.

Kecskemét ad otthont a kamara székházában nyílt „A munka világa” című fotókiállítás, amelynek zsűrijében járásunk fotósai is részt vesznek.

VIDÉK

53 milliónál több Magyar Falu Program pályázati forrás érkezeik a Kalocsai járásba

Többek közt Hajós, Dunapataj, Harta, Ordas, és Újsolt civil társadalmát és helyi gazdaságát erősítik azok a források, amelyek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap, valamint Gazdaság-újraindítási pályázatai révén lehetett elnyerni. Most megjelentek a kiírások eredményei, amelyek közt 53 millió forintnál is több, a civil szférát erősítő pénz érkezik a térségbe. A Magyar Falu programról részletek a cikkben!

RÉGIÓ

Dr. Husek Dániel személyében új elnök áll a Kecskeméti Törvényszék élén.
Az új elnök megbízatása határozott idejű, 2021. november 1-től 2027. október 31-ig tart.

Miniszteri kitüntetéseket vehettek át egészségügyi dolgozó, köztük, számosan megyénkből. A harminc kitüntetett között nyolcan Bács-Kiskiun megyéből indulhatott átvenni az elismerést prof. dr. Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől és Rétvári Bence parlamenti államtitkártól – tudhatták meg cikkünkből.

Kecskeméten legördült a szalagról az első elektromos Mercedes-Benz. A mérföldkövet jelentő jármű elkészülte kapcsán rendezett ünnepségen Szijjártó Péter külkapcsolatokért felelős miniszter mellett az autógyár, valamint a Német Álam is magas szinten képviseltette magát.

SPORT

A Harta tipikus egygólos meccsen tartotta otthon a pontokat mizsei riválisával szemben. Ezzel a Duna-parti csapat hatodik a megyei tabellán.

Nem sikerült kikaparnia a gesztenyét a kalocsai focistáknak a jánoshalmi arénában, de egy pontot legalább elhoztak, noha nem kedvezett a szerencse a mieinknek. Fortuna segedelmével akár nyerhető is lett volna a parti, amelyről egy-egyes döntetlennel tért haza a csapat.

A függöny legördült, lezárult a közel két hónapon át zajló, mintegy kétszáz kispályás focistát megmozgató bajnokság, amelyet műfüvön és villanyfény mellett rendezett az önkormányzat sportbizottsága. A bajnokság X., záró fordulójának eredményeit és a tabella végleges sorrendjét e cikkünkben olvashatják!

Férfi kézilabdásainkat a dunaújvárosi DAC fogadta otthonában, ahol a támadójátékunkon múlott az eredmény – derül ki cikkünkből..

Már csak a KKC hölgykoszorúja veretlen a 2021/22-es Bács megyei női kézilabda-bajnokság hatcsapatos mezőnyében. Legutóbb a Kiskunhalasi UKSC elleni meccsen nagy csatában, végig fej-fej mellett haladva, de izgalmas végjátékkal sikerült 22-22-es döntetlenre kihozni a végeredményt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés