2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megújult úton közlekedhetnek Szakmár-Felsőerek belterületén – Sok évtizedes elhanyagoltság szűnt meg

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 05., 10:13

A színes és változatos, az írásos emlékek szerint közel 600 éves történelmi múltra visszatekintő, egykor önálló, ma Szakmár község egyik különálló településrésze, Felsőerek ma is az egyik legnépesebb egykori szállás a kalocsai járásban. A betelepüléseknek köszönhetően jelenleg 100 lelket számláló Felsőerek közúton a „falukat összekető” 5308-as útból, Újtelek központjában kiágazó 53109-es számú mellékúton közelíthető meg. Ugyan az út nincs a legjobb állapotban, de a kétóránként közlekedő helyibusz járatoknak köszönhetően a legszükségesebb javításokat a vármegyei közútkezelő elvégzi. A közelmúltban a felsőerekiek régi álma valósult meg: a megyei önkormányzatnál lévő TOP Plusz pályázati forrásból megújult a település belterületi főútja, immár komfortosabb körülményeket biztosítva az itt élőknek.

A decemberi végi átadási határidő előtt közel hat hónappal elkészült utat András Gáborral, Szakmár község polgármesterével tekintettük meg.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településvezető arról számolt be:

A Szakmár, Felsőerek szállás belterületi útja a Magyar Állam tulajdona volt 2020. év végéig, de a közúton sem felújítások, de még minimális karbantartások sem történtek. A belterületi út tulajdonjogát 2020. év végével Szakmár Község Önkormányzata – a későbbi fejlesztési források reményében – átvette. A közút akkori, erősen leromlott állapota azonnali felújítást igényelt, ugyanis annak további romlása esetén a tömegközlekedés és későbbiekben a személygépjárművel történő közlekedés már nem lett volna biztosítható. Ezzel annak a kockázata nőtt volna meg jelentősen, hogy a felsőerekiek számára ellehetetlenedik a munkába járás, a közintézményekbe történő eljutás, az életszínvonal fenntartásához szükséges termékek beszerzése, a közösségi kapcsolatok fenntartása, és még sorolhatnám, mi minden."– mondta a polgármester, hozzáfűzve:

A sokasodó kátyúkat a helyközi tömegközlekedést biztosító cég sofőrjei is jelezték, és a vezetőik kijelentették: amennyiben az út állapota tovább romlik, a buszközlekedést korlátozni szükséges, szélsőséges esetben fel kell függeszteni, aminek következtében a lakosok elvesztenék a tömegközlekedés lehetőségét."András Gábor beszélt arról is, hogy milyen előzmények után rendelték meg a tervezést. Ekkor derült ki, hogy a korszerűsítés során az 555 méter hosszúságú útszakaszon a teherbírási elégtelenségeket pályaszerkezet cserével kell javítani, a felgyűrődéseket le kell marni, a magas padkát fel kell nyesni és el kell szállítani, a hulladékot az előírásoknak megfelelően kell kezelni. A szikkasztó árokból a cserjét ki kell irtani és az árkot ki kell tisztítani. A burkolatra profilozó kiegyenlítő réteget, majd kopó réteget kell építeni, az aszfaltot az útcsatlakozásoknál le kell futtatni. Az út padkáját 1 méter szélességben 10 centiméter vastagságban zúzalékból kell megépíteni. Magyarul, egy komplett, szinte új utat kell építeni.


A településvezető aláhúzta:

A kész terv birtokában már könnyebb volt a pályázat benyújtása a megyei önkormányzatnál lévő TOP Plusz pályázatra, amelyből 50 millió forintot nyert a település a szükséges munkálatok elvégzésére. Ezt a forrást az önkormányzatnak az emelkedő építőipari árak ellenére csak kis összeggel kellett kiegészíteni. Szerencsére az út a végső határidő előtt mintegy 6 hónappal elkészült.”Azt nem lehet bizonyosan tudni, hogy az új út jótékony hatásának köszönhető-e, de a természetközeli felsőereki ingatlanok után még külföldiek részéről is megélénkült a kereslet, többen hétvégi háznak, vagy életvitelszerű tartózkodásra vásárolnak házat, amelyet aztán a helyi védettségű épületekre vonatkozó szabályok szerint felújítanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK