2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Megújult úton közlekedhetnek Szakmár-Felsőerek belterületén – Sok évtizedes elhanyagoltság szűnt meg

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 05., 10:13

A színes és változatos, az írásos emlékek szerint közel 600 éves történelmi múltra visszatekintő, egykor önálló, ma Szakmár község egyik különálló településrésze, Felsőerek ma is az egyik legnépesebb egykori szállás a kalocsai járásban. A betelepüléseknek köszönhetően jelenleg 100 lelket számláló Felsőerek közúton a „falukat összekető” 5308-as útból, Újtelek központjában kiágazó 53109-es számú mellékúton közelíthető meg. Ugyan az út nincs a legjobb állapotban, de a kétóránként közlekedő helyibusz járatoknak köszönhetően a legszükségesebb javításokat a vármegyei közútkezelő elvégzi. A közelmúltban a felsőerekiek régi álma valósult meg: a megyei önkormányzatnál lévő TOP Plusz pályázati forrásból megújult a település belterületi főútja, immár komfortosabb körülményeket biztosítva az itt élőknek.

A decemberi végi átadási határidő előtt közel hat hónappal elkészült utat András Gáborral, Szakmár község polgármesterével tekintettük meg.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településvezető arról számolt be:

A Szakmár, Felsőerek szállás belterületi útja a Magyar Állam tulajdona volt 2020. év végéig, de a közúton sem felújítások, de még minimális karbantartások sem történtek. A belterületi út tulajdonjogát 2020. év végével Szakmár Község Önkormányzata – a későbbi fejlesztési források reményében – átvette. A közút akkori, erősen leromlott állapota azonnali felújítást igényelt, ugyanis annak további romlása esetén a tömegközlekedés és későbbiekben a személygépjárművel történő közlekedés már nem lett volna biztosítható. Ezzel annak a kockázata nőtt volna meg jelentősen, hogy a felsőerekiek számára ellehetetlenedik a munkába járás, a közintézményekbe történő eljutás, az életszínvonal fenntartásához szükséges termékek beszerzése, a közösségi kapcsolatok fenntartása, és még sorolhatnám, mi minden."– mondta a polgármester, hozzáfűzve:

A sokasodó kátyúkat a helyközi tömegközlekedést biztosító cég sofőrjei is jelezték, és a vezetőik kijelentették: amennyiben az út állapota tovább romlik, a buszközlekedést korlátozni szükséges, szélsőséges esetben fel kell függeszteni, aminek következtében a lakosok elvesztenék a tömegközlekedés lehetőségét."András Gábor beszélt arról is, hogy milyen előzmények után rendelték meg a tervezést. Ekkor derült ki, hogy a korszerűsítés során az 555 méter hosszúságú útszakaszon a teherbírási elégtelenségeket pályaszerkezet cserével kell javítani, a felgyűrődéseket le kell marni, a magas padkát fel kell nyesni és el kell szállítani, a hulladékot az előírásoknak megfelelően kell kezelni. A szikkasztó árokból a cserjét ki kell irtani és az árkot ki kell tisztítani. A burkolatra profilozó kiegyenlítő réteget, majd kopó réteget kell építeni, az aszfaltot az útcsatlakozásoknál le kell futtatni. Az út padkáját 1 méter szélességben 10 centiméter vastagságban zúzalékból kell megépíteni. Magyarul, egy komplett, szinte új utat kell építeni.


A településvezető aláhúzta:

A kész terv birtokában már könnyebb volt a pályázat benyújtása a megyei önkormányzatnál lévő TOP Plusz pályázatra, amelyből 50 millió forintot nyert a település a szükséges munkálatok elvégzésére. Ezt a forrást az önkormányzatnak az emelkedő építőipari árak ellenére csak kis összeggel kellett kiegészíteni. Szerencsére az út a végső határidő előtt mintegy 6 hónappal elkészült.”Azt nem lehet bizonyosan tudni, hogy az új út jótékony hatásának köszönhető-e, de a természetközeli felsőereki ingatlanok után még külföldiek részéről is megélénkült a kereslet, többen hétvégi háznak, vagy életvitelszerű tartózkodásra vásárolnak házat, amelyet aztán a helyi védettségű épületekre vonatkozó szabályok szerint felújítanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK